Gammalt och nytt.

    
Det gamla bevaras och det nya kommer till i Forsbacka, byn vid forsen, som började växa fram redan på 1500-talet men det var först under 1600 och 1700- talen som järnhanteringen kom igång i större utsräckning. Och det var denna järnhantering som gjorde att människor började att börja flytta hit för att jobba på bruket som i sig var ett samhälle i sig och där allt fanns.
Järnbruket utvecklades och efter andra världskriget var Forsbacka ett av de mest kompletta järnbruken i Sverige där all tillverkning skedde från malm till förädlat stål.
Men i slutet av 1940-talet lades verket ner steg för steg och samtidigt som det skedde växte ett nytt jäenverk fram och  som blomstrade mellan 1963 och 1989.
På bruket bodde de som arbetade med järnhanteringen men ägarna bodde i Gävle eller närliggande byar eftersom röken från bruket inte nådde dit.
 
Järnbruket är uppbyggt  med närheten till vatten, Gavleån.
 
 Storsjön bron som leder mot bruket.
 
Denna byggnad på bruket innehåller en "lysmaskin" och kom till i slutet på 1800-talet.
Den innehöll vattenpumpar och den första vattendrivna dynamon.
Elkraften som utvanns användes för belysningsändamål för järnverkets olika anläggningar .
 
I byn finns det gamla bevarat och det finns också en hel del nytänkande och framåtanda. 
Vi pratade med några tidigare Gävlebor som berättade att Forsbacka ökat i popularitet och att huspriserna ökat och det korta avståndet till gävle på cirka 20 kilometer lockat och givetvis den vackra naturen och den fina miljön.
Delar av det gamla järnbruket används numer som café/restaurang- fest och utställningslokaler och i en liten del av bruket finns ett museum som visar hur livet på bruket såg ut på 1800 och början av 1900- talen.
 
På muséet.
Skola fanns på bruket och här titttade vi in i ett gammal klassrum.
 
I Valbo socken, dit Forsbacka, hör fanns fem likvagnar varav en förvarades på Forsbacka bruk.
Forsbacka hade ingen egen kyrka utan man fick ta sig en mil till närmaste kyrka i Valbo 
men vid dödsfall betalade bruket kostnaderna för liktransport med häst, vagn och kusk. 
Först i mitten av 1800-talet ordnades gudstjänstlokaler i bruket  och inte förrän i mitten av 1960-talet
byggdes en kyrka i Forshaga.
 
Gammeldags tvättstuga med bykkar.
 
Forsbacka herrgård började byggas vid Gavleån i slutet av 1700-talet av Johan af Norlén. Han var god vän med kung Gustav III och adlades också av honom. 
Johan av Norlén var landshövding i Gävleborgs län  och sedan Stora kopparbergs län och ägde även 3/4 av bruket.
Men hans glanstagar tog slut och det gjorde även herrgården för ett bra tag. Den förföll och stod tom.
Men när det blev en byggsvacka i slutet av 1990-talet köpte en byggmästare från Sockholm den förfallna herrgården och lät under flera är sina byggnadsarbetare rusta hela byggnaden och bygga bostadsrättslägenheter och som nu är sålda.
 
Forsbacka herrgård, en ny bostadsrättsförening är omgiven av en stor vacker park
och lägenheterna har fin sjöutsikt och egen brygga.
 
Storsjön ligger blank och inte  en krusning denna dag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ami

Så otroligt vackert! Och visst är det roligt att de bevarar de gamla. Intressant att besöka såna ställen och få se hur det var.....Men skönt att utvecklingen gått framåt så vi har fått det lite mer bekvämt :)
Önskar er en fin dag
Kram

Svar: Visst är det skönt att utveckingen gått framåt men utan järnbruken så hade kanske inte den svenska ekonomin idag varit så bra. Men livet på bruket var hårt och slitigt för jobbarna....Detta är en vacker trakt och det var roligt att komma tillbaka till Forsbacka och ha tid att titta mer och att njuta av miljön och god mat dessutom.
Stor kram!
Ditte

marga

Helt klart intressant att läsa om Forsbacka och dess historia, eftersom jag har släkt som bott där när det var bruk. Tänk att du skulle behöva åka dit för att jag skulle få reda på mer! Kram!

Svar: Vilken tur att jag åkte dit igen! Du bor för nära och då blir det kanske inte lika intressant...DEt var väldigt roligt att se muséet som hade mycket gammalt bevarat och intressant att se just att bruket var ett" samhälle i samhället". Jga har ju vetat att dte varit så men här i Forsbacka är miljön fortfarande så levande at man kan tro att bruket är kvar.
Mången tack för senast! Jättetrevligt att ses och att få njuta några timmar hos er innan vi lämnade Gästrikland för dennna gång.
Kramar från oss båda.
Ditte

Anette

Tack för ett intressant och lärorikt inlägg 😊

Svar: Dessa gamla bruksorter runt om i landet var ju en gång väldigt betydelsefulla för Sveriges ekonomi och ett stort stycke historia finns oftast bevarad här. Att det sedan är en vacker trakt gör ju inget...
Ditte

Biggeros

Wow, vilken mysig stad som ligger nära Gävle. Där har jag heller inte varit. Vilken bra idé att göra bostadsrätter av herrgården. Tjusigt beläget:)) Tack för din fina information om Forsbacka. Kram på dig, Ditte

Svar: Forsbacka är mysigt och väldigt litet med historiens vingar flaxandes runt om. Och att både bevara herrgården som blev bostadsrätter och bruket som nu delvis används till utställningslokaler, museum, festlokaler och café/restaurang m.m. är ju en god tanke. En gammal trakt är det förvisso och som börjat leva upp nu igen.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Vilka fina bilder och härlig miljö! :-)

Ha en skön kväll :-)

Svar: Absolut! Sverige har mycket fint att erbjuda! Och det gäller att hitta pärlorna...Vi hade en toppenhelg med både upplevelser, god mat och ett stort stycke historia.
NJuter av kvällen på balkongen och det är fortfarande +25 och dessutom myggfritt. Behagligt!
Ditte

Preciosa

Fina byggnader och kul att se inredningen och klassrummet. Vagnen var fin!
Vilka miljöer det finns här hemma!
Kram P ♥

Svar: Just att titta närmare på trakter som finns i närheten tycker jag om och det finns ju hur mycket som helst att se och uppleva. Jag har besökt alla sveriges landskap men det innebär ju inte att jag sett allt de har att erbjuda och nu är det läge att fylla på i kunskapstankarna. Kram!
Ditte

BP

Innan dina inlägg om Forsbacka hade jag knappt hört talas om bruksorten. Med all din intressant information och dina fina bilder måste jag säga att jag gillar stället skarpt. Å om jag skulle gilla småorter så skulle jag inte ha något emot att ha en bostadsrätt just där.

Svar: Forsbacka har sin historia och har betytt en hel del för järnhanteringen precis som många andra bruk, men detta var ju inget vallonbruk och det är en viss skillnad. Även om jag tycker det var en jättebra idé att bygga om herrgården till bostadsrätter så inser jag att det skulle bli för tyst för mig. Jag vill ju bo i stan men vem vet vad som händer om några år och hur jag tänker då. Kanske Solna? (Där har jag bott i 11 år)
Ditte

Geddfish

Tack för en intressant guidning av Forsbacka! Det bostadshuset hade jag inget emot att ha en lägenhet i. Pampigt och vilka anor i väggarna. Mycket historiens vingslag där.
Kram och ha det gott.

Svar: Tack! Hela orten är ju gammal och både värdshuset och bruket har sin historia som det var väldigt roligt att ta del av. Och en smart idé var det att göra om herrgården till bostadsrättslägenheter. Men jag undrade just om det byggts hiss i huset. Knepigt annars att bo högst upp.....
Men kanske kan historiens vingslag hjälpa till med upp- och ner- transporten i trapporna.
Kanske väl optimistiskt, men en önskan.
Och historia bjuder både herrgården och Forsbacka på.
Kram i den ljuvliga sommarkvällen. Njuter på balkongen.
Ditte

Marja

Tack för information och fina bilder! Alltid intressant med gamla orter.
Kram!

Svar: Bruken är ju en del av vår historia och nu passade det ju så bra att komma tillbaka just till Forsbacka och titta mer. Vi hade en jättefin helg där. kram!
Ditte

Comsi Comsa


Vackert och Forsbacka så intressant, så kul att se... :-)

Stor kram ♥

Svar: Det var roligt att se mer och nu också titta in på det gamla bruket som är en del av vår historia. Bruken var ju i sig ett samhälle i samhället och med väldigt hårt jobb men möjliggjorde också för barnen tilll arbetarna att få tillgång till bl.a. skola.Stor kram!
Ditte

Znogge

Just den sortens besök tycker jag mycket om och uppskattar verkligen att man kan få ta del av hur det var förr. En lägenhet i den bostadsrättsföreningen uppskattas garanterat av alla boende!

Kram

Svar: Jag tycker om historia och mycket av det som hänt påverkar ju oss än idag. Praktiskt att bygga bostadsrätter i herrgården i stället öfr att låta den förfalla. Men även om det är vackra omgivningar så skulle jag nog tycka att det blev lite trist i längden att bo här, men man kan ju ändra sig.
Å andra sidan är det ju nära till Gävle och bara två timmar till Stockholm....
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

En härlig bildkavalkad! Det finns så många fina gamla brukssamhällen
i Bergslagen. Alla har hört talas om Siljansbygden. Givetvis är det fint
däroppe, men har blivit alltför turistigt. Att ta en tur fr Stockholm till
Bergslagen är alldeles lagom långt, och man kan lära sej om hur viktig
järnindustrien var i det området och för Sverige.
Tänk bara på alla ortsman med -hyttan. "the iron belt".

Svar: Tack! Ja, dessa gamla brukssamhällen här i Gästrikland, södra Dalarna och Västmanland och norra Uppland, liksom många andra, har sin historia att berätta. Vi passar nu på att se mer av trakter vi inte besökt. Jag har varit i alla de svenska landskapen men har mycket kvar att se och ta till mig. Kunskapen är alltid lätt att bära.
Ditte

Anna, Travel on a Cloud

Mycket intressant och fina bilder! Ja, tänk att bruken var egna, i princip självförsörjande samhällen. Bra att man tar tillvara miljöerna på nya sätt i dag. Det huset skulle man gärna ha en bostadsrätt i! Sagolikt vackert.

Svar: Tack! Ja. livet på bruken var ju en egen värld och livet var hårt. Men skolor ordnades för barnen och det var bra för annars var dte inte vanligt att även flickor på den här tiden fick gå i skolan. Jag gillade tanken på hur man idag tar till vara på brukets lokaler och omgivningar och hoppas det kommer att förbli så. Herrgården med de nya bostadsrätterna är nog jättefina och läget toppen. Men jag skulle nog tycka det blev väl lugnt...
Ditte

Torrebloggen

Tack för ett intressant inlägg om Forsbacka!
Vore inte dumt att ha en bostadsrätt i det där vackra huset!
"Lysmaskinen" var läcker.
Vackra bilder!
Kram!

Svar: Det är roligt att hitta små samhällen med rik historia och vackra omgivningar i närheten och vi hade verkligen en mysig helg i Forsbacka och besöket i Furuvik blev en fin avslutning på den här helgen. Alla bostadsrätter är nu sålda....Men läget och miljön är perfekt.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Kikar in & ser att du inte bloggat ännu ;) hoppas du fått eller får en fin morgon kramen

Svar: God förmiddag! Nej, här pågår studier just nu...kram!
Ditte

Eva – People in the Street

Vilket fint ställe! Jag gillar gamla svenska herrgårdar. Vi har så mycket historia och det är ju ett utmärkt sätt att lära sig lite av vår historia genom informativa bloggar. Som din exempelvis :)

Ha en fortsatt fin dag!

Kram

Svar: Tack! Visst är det roligt att besöka mindre platser som har så mycket inbygd historia och som man inte vet om. Sitter och pluggar just historia inför en kommande jobbresa men det är väldans varmt och jag längtar till havet...
Önskar dig en bra dag.
Ditte

Bosse Lidén

Det där var ett blogginlägg helt i min smak.
Kram Bosse

Svar: Att varva gammal och nytt tillför en hel del och på olika sätt. Gillas här!Kram!
Ditte

Gittan

Härliga bilder, så vackert och kul med det gamla. Ha det bra och Stor Kram.

Svar: Tack! Och det är riligt att se och uppleva något man inte gör varje dag utan att vidga vyerna. Stor kram till dig!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: