Vidgade vyer

    
Det har varit en strålande vacker vinterdag i Stockholm med ett antal minusgrader och nattens -10 gjorde att isen på nytt börjat lägga sig på Hammarbykanalen.
Jag hade ett uppdrag att utföra lite söder om stan så en tunnelbanetur med grön linje väntade.
Men först genomgång av vinterkläder. Dunjackkor har jag i parti och minut och i olika tjocklekar så jag valde en som jag tyckte passade de -8 som termometern visade tidigt på eftermiddagen. Dun vantar fram och likaså mössa och en rejäl yllehalsduk. Jag är vanligtvis ingen "mössmänniska" men idag kom den på. Rejält nerdragen också.
Tunna isflak har börjat ta form på kanalen, här på "saltsjösidan".
Lite av Hammarby Sjöstad syns på andra sidan kanalen.
 
Hammarbyslussen är öppen och vattnet från Mälaren rinner ut i Saltsjön
och även här håller isen på att lägga sig.
 
 Jag är delvis uppvuxen i Solna, har bott i Upplands Väsby i jättemånga år, flyttade i till centrala Stockholm 2002, till Vasastan och har nu i tolv år bott här på Söder, vid kanalen.
De flesta vänner vi har bor antingen i Stockholms innerstad eller norr om stan så det är väldigt sällan jag har varit i Stockholms södra förorter. Besök till IKEA i Kungens kurva har det förstås blivit, men i övrigt så är jag ganska obevandrad här söder om stan. Men ett minne har jag....
I slutet av 1950- talet, då jag fortfarande bodde i Västergötland, var jag med  mina föräldrar till Farsta för att titta på en lägenhet i hus som häll på att byggas. Höghus utslängda på ett kärde. Året var 1958 och tunnelbanan till Farsta var nyligen invigs, men det kunde inte hjälpas. Visserligen var det roligt för en tös från landet att åka tunnelbana för första gången i livet. Men Farsta var inte roligt. Så någon lägenhet där blev det inte.
(Däremot blev det en ett år sedaner i Solna, Huvudsta.)
Men idag skulle jag ta mig till Gubbängen för mitt uppdrag, sju tunnelbanestopp från Skanstull och en resa på 11 minuter. Helt nya trakter för min del.
 
Två möjliga utgångar och jag valde Herrhagsvägen, gick ut genom spärrarna
och fortsatte vägen fram till tänkta avtagsväg-
 
Alltså en så kort resa från stan och det kändes som att hamna i en liten småstad. Det var tyst och stilla och väldigt vackert. Heller inga direkta höghus, några om fem/sex våningar och en hel del småhus. Ett litet centrum med matbutiker, vårdcentral och lite annat men inte så mycket mer. Tio minuters promenad bort ligger Hökarängen med större utbud.
Jag visste att den gata jag skulle till gick i en cirkel så jag genade genom ett parkområde för att hamna rätt.  
En promenad från tunnelbanan på 10 minuter.
 
 
Vackert!
 
Och solen på väg ner. Jag tycker den är tidig med sitt sänggående.
 
Framme! Uppdraget utfördes och jag tittade runt lite i omgivningarna
innan jag gick den närmaste vägen tillbaka till tunnelbanan igen.
Och närmasre vägen tog fem minuter.
 
Gubbängen är en stadsdel med postadress Enskede, ligger i Farsta stadsdelsområde och tillhör Stockholms kommun. 
Stockholms stad köpte 1908 egendomen "Gubbängen" av lantbrukaren Albin Arvidsson för att här så småningom börja bygga hus. Men det kom att dröja ända till mitten av 1940 -talet innan byggande kom igång.
Stockholm stad ville att det skulle finnas en bra stadsplan och att bra bostäder skulle byggas. Flera tävlingar utlystes innan byggandet började och i det vinnande bidraget så fanns vissa minimikrav tillgodosedda. Köken skulle byggas större så att familjen kunde äta där så att vardagsrummet inte skulle behöva var matplats. Köken skulle inte heller vara sovplats. Varje vuxen skulle också ha en egen garderob och för barnen gällde en halv garderob. Så ifråga om nybyggnation och standard var Gubbängen en föregångare .
Tunnelbanan till Gubbängen från Stockholm invigds i oktober 1950 och innan den var färdig så gick det bussar in till Stockholm och Ringvägen.
Att Gubbängen känns som en småstad är fullt förklarligt för antalet invånare 2015 var ca 7500.
Jag tyckte att jag idag vidgade mina vyer och är nu, utan uppdrag, fast besluten att titta lite närmare på hållplatserna längs tunnelbanans gröna linje söderut.
Och jag tycker nog att dagens tur är att beteckna som en "njutflykt".
 
Nästa tillbaka vid tunnelbanan igen.
 
Isande kallt att vänta, men å andra sidan kan man vänta inne och tågen går var tionde minut.
Och idag var det trots allt en vacker vinterdag.
 
Hemma igen. Mörkret har lagt sig och isen har brett ut sig ännu en bit.
 
 
 
 
Comsi Comsa


Tänk jag undrade precis samma sak om varför solen gick så tidigt till sängs.

Mössa på här med och det händer inte ofta att jag har mössa på mig.

Kvällskram ❤

Svar: Idag behövdes mössan! Och det verkar som om den får tjänstgöra även i morgon. Kan inte solen få lite utsträckt uppetid? Skulle behövas.
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Mössa har jag jämt vintertid. Vilken fin tur du haft i dag, solbilderna är mycket fina! Fast det är korta avstånd så kommer du fort till "landet" ser jag. Vidgade vyer och njutflykt ligger om hörnet tänker jag då jag läser .... så fick jag komma till Gubbängen också - tack för turen i kylan!

Svar: Vad trevligt att du åkte med mig. Kände väl det...Och Gubbängen var riktigt fint. Landet, småstadskänsla och nära stan.Och att vidga vyerna är roligt. I morgon blir det en ny tur. Också söderut, för dte är där jag är minst hemma. Följer du med?Kram!
Ditte

Znogge

Man kan alltid lära sig mer om sin egen stad, speciellt om den är lite större... Hoppas på att kunna hälsa på sonen och se mig lite omkring men vi får väl se.

Kram

Svar: DEtta var roligt! Idag hade jag ett uppdrag, men imorgon blir det en annan tur med "grön linje", Och jag gillar ju att se mig omkring.
Hoppas du har möjlighet att hälsa på sonen här och passa på att se dig omkring.
Kram!
Ditte

BP

Gubbängens IP har jag varit på både som aktiv fotbollspelare men även som åskådare på Speedway. Farsta har jag aldrig gillat - undantag Farsta Centrum som ligger på andra sidan motorvägen. I Hökarängen har jag aldrig varit, men min chef berättade att där finns en utmärkt grekisk restaurang som jag har glömt namnet på. Men så många greker kan det ju inte finnas där.

Det du funderar på att göra - "t-bana hopping" - är en av makens hobbyn. Han har så gott som betat av hela t-banan samt pendeltågen och tycker det är otroligt roligt. Nu ska han ge sig på alla busslinjer också.

Är också mest hemma i innerstan och de norra förorterna. Är urusel på allt söder om Gullmarsplan, vilket är synd, för det finns säkert många pärlor. Å turista på hemmaplan är faktiskt riktigt kul.

Toppen bilder förresten:-)

Svar: Vad gäller Farsta så kan jag bara minnas de få och fula höghusen som byggdes då jag var dä ri slutet av 50-talet...Men jag har faktiskt varit i Farsta Centrunm spm är både rejält och modernat. Hade väl förträngt detta. Kul med din makes "hobby". Vi gjorde så i peking och tänk så mycket vi såg när vi åkte buss och tunnelbana. Gillar tanken på att se mer av Storstockholm. Och söder om Slusssen trodde jag ju aldrig jag skulle hamna. Men t.ex. idag så går det ju snabbare att ta sig från Centralen till Gubbängen än både till Sollentuna och Täby, Solna , Sundbyberg och de västra förorterna samt Nacka.
Men det har jag inte tänkt på...
Imorgon blir det en ny tur söderut med grön linje, men inget uppdrag.
Gubbängen var riktigt trevligt så i morgon blir det en annan t
Ditte

Susjos

Va roligt att se mer av Stockholm! Jag är också dålig på de södra delarna av staden. Flyttade hit 1979, bodde då vid Brommaplan- så den gröna linjen ligger mej varmt om hjärtat. Tror inte att jag varit i Farsta ? Men gick en keramikkurs en gång för länge sedan i ....Bandhagen, också den gröna linjen, men om det är mot Farsta eller Bagarmossen eller Hagsätra..det minns jag inte!
Svar: Angående matförgiftningen så åt vi inte kyckling, utan hederliga hamburgare,men med majonäs och coleslow....

Svar: Det blev en trevlig tur idag och till Gubbängen tar man Farstatåget, linje 19. Till Bandhagen blir det Hagsätra linjen och den ska provas imorgon. Och jag kan behöva vidga mina vyer söderut. Minns när jag första gången åkte till Väsby med pendeltåget från Ulriksdal och trodde jag skulle kliva av vid varensa station. Och när jag kom till Norrviken så tyckte jag det var rena landet och värre skulle det bli med Rotebro. Väsby hade ju i varje fall Centralvägen och ett litet centrum...könt att veta att dte inte var kyckling, men allt ni åt utom kanske bröden till hamburgarna kan ju ha varit illa hanterat.
Hoppas du/ni nu är pigga igen.
Ditte

marga

Det känns som att börja läsa en deckare med ditt uppdrag till Gubbängen. Vad ska hända? Spännande! Väntar på upplösningen. Kram!

Svar: Nja, uppläsningen kommer nog inte. Jag utförde det jag skulle, tittade runt och åkte hem. Men det var trevligt att besöka en plats där jag inte varit och jag lärde mig lite nytt. I morgon blir det en ny tur...
Kram!
Ditte

Kersti

Jag är uppvuxen söder om söder så gröna linjen är hemma för mig. Gubbängen har ett trevligt bibliotek som ligger precis vid tunnelbanan. De har ofta de böcker inne som jag letar efter så där gör jag många besök. Tallkrogen som kommer före har ett ännu mindre centrum men är också trevligt. Där har man just byggt ett stort antal studentbostäder nära tunnelbanan. Och så har vi ju Skogskyrkogården inget särskilt där vid tunnelbanan mer än blomsteraffärerna men att promenera på själva kyrkogården är trevligt. Nästa station in mot stan, Sandborg är den station jag nästa alltid åker ifrån när jag ska in till stan. Där finns både bibliotek, simhall (med alltid varmt vatten) och restauranger. Om man går från stationen under Nynäsvägen finns Enskede Gamla Bageri med gott bröd men där man också kan äta en munsbit. Har man tur kan man kanske få syn på någon av alla kulturarbetare eller författare som bor i området. Mittemot har vi Gamla Enskede matbod som kan vara värd ett besök. I Mostrarnas diversehandel på hörnet hittar man gamla saker och annat smått och gott. Har man väl kommit så långt är det inte långt kvar innan man är hemma hos mig.
Kram

Svar: Tack! Vilken trevlig tur jag nu fick via dig. Antecknat och klart för det kommer nu att bli flera turer till stationer jag bara vet om, men som jag inte besökt. Och man måste vidga vyerna. Eftersom jag bott norr om stan är mycket här söder onm Skanstull nytt men det blir det inte så länge till. Kanske vi ses!
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Så spännande att ge sig ut på äventyr och se nya orter bara några minuter från söder.
Jättefina bilder från "landet".
Ser fram emot att höra vart du hamnar i morgon.
Kram/A-K

Svar: Jag hade ett uppdrag så det var därför jag gav mig iväg, men imorgon blir det en tur och det utan uppdrag och uppdragsgibvare. Jätteroligt att besöka platser i närheten där jag inte varit. Rapport kommer.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilket trevligt inlägg! Kul att få veta lite mer om de södra delarna om stan.
Tack för att du vidgade våra vyer och det blev verkligen en härlig njututflykt.
Spännande att se var du hamnar i morgon!
Kram!

Svar: Tack! Ja, det blev en riktig "njutflykt" och med utfört uppdrag och imorgon drar jag vidare utan uppdrag., Trevlig det också.Kram och natti!
Ditte

Anette

Dina Stockholmsreportage är perfekta för mig som numera har en dotter i Stockholm. Kommer förmodligen att spendera mer tid där framöver och då har jag din blogg som guide.
:)

Svar: Tack! Ja, Stockholm har mycket och på olika sätt. Jag ska nu verkligen passa på att ta mig runt med tunnelbanan och olika linjer, 10 -15 minuter från innerstan och se var jag hamnar. Hoppas du får tid och möjlighet att uppleva Stockholm och roligt att du har en dotter här.
Ditte

Ruth i Virginia

Kul att läsa. Min moster bodde på Bandhagsvägen 19 i Stureby, som hade
Enskede till postadress. Googlade adressen. Huset, byggt 1924 med en
boyta av 95 kvadratmeter, är till salu för Kr 4,875.000. Låter dyrt, eller hur?

Det är alltid trevligt att turista hemikring, i synnerhet när det finns tillgång
till transport.

Svar: Vad gäller den här lägenheten så är det inte dyrt med tanke på att dte är Stockholms kommun och att den är stor och har bra kommunikationer. Och Stureby idag är väldigt populärt . Många nybyggda hus har dyra hyror plus att det är dyrt att köpa en bostadsrätt och äldre hus har ju mer känsla i sig. För mig är det roligt att ta mig runt till områden spm ligger 10-15 minuters väg med tunnelbanan och där jag inte förut varit. Nya erfarenheter och upplevelser.
Här är det en underbar vinterdag idag med strålande sol, gnistrande snö och -14. Och uppe i norr mot den finska gränsenn har det varit -40 i natt....
Ditte

Susanne

Tack för historielektionen! :)
Alltid roligt att lära sig mer om vår vackra stad.
Själv or jag ju söder om stan fast med röda linjen mot fruängen.
Och där finns det mycket fint! :) Inte bara Ikea! ;)
Gud va roligt att höra att du börjat planera en ny resa hit.
Vi är inne på våran sista dag hår på Koh Phangan nu. Imorgon bitti när det av till Koh samui. Där ska vi se snake/croccodile show och shoppa lite. Men det blir tidigt i säng. Planet går 09.00 lär morgon.
Det blir nog inget mer inlägg härifrån!
Så vi " hörs" när jag är hemma igen!
Kram

Svar: Röd linje blir ett annat projekt här i januari. Där är jag också ganska obevandrad, men det ska bli ändring på det. Jag förstår att ni haft det härligt på Koh Pangan, det är ju en mysig ö. Önskar er en fin resa hem och tack för alla fina texter och bilder och för att vi läsare fått vara med på resan.
Kram! Välkomna hem! Men det är kallt, idag -14.
Ditte

Ama de casa

Vilka vackra sol-genom-trädet-bilder! :-)

Dom största delarna av södra Stockholm är stora vita fläckar för mig. Har - som du - hållit till mest inne i stan och på norrsidan :-)

Svar: Nu ska jag vidga vyerna och med 10 -15 minuter med tunnelbanan från mig så är det kul att se var jag hamnar.
Ditte

Eva`s blogg

Älskar ditt uttryck njutflykt för det är ju just det man skall göra då man ger sig iväg :) underbara bilder & ditt sätt att beskriva :) väntar med spänning på var er resa kommer bära av :) ja som du vet har jag inte varit i staden men maken känner ju till alla ställen jag frågar om :) hoppas du får en skön dag kram på dig

Svar: Tack! Ja, nu ska jag vidga vyerna lite mot de södra förorterna, och det tar ca 10-15 minuter arr ta tunnelbanan dit och jag lär mig något och ser lite nytt. Njutflykt passar bra, då det är lite extra fint.
Kul att du kan fråga maken och kanske kommer du hit till huvudstaden på en tur. Jag har nog bara varir i din stad vid ett par tillfällen och känner inte alld till den. Men jag var där på Bomässan när den nu var...
Här är det kallt, just nu -13, men så vackert med sol och snö.
Önskar dig en bra dag.
Kram!
Ditte

Ami

Ja, ibland är man turist i sin egen stad :)
Önskar er en trevlig torsdag!
Kram

Svar: Jätteroligt är det! Och idag blir det en ny tur. Strålande vinterväder är det, men kallt. Just nu är det -13. Och uppe i norr har det varit -40 i natt..
Önskar er också en trevlig torsdag.
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Betr. min mosters hus. Det är inte en lägenhet, utan ett
tvåvåningshus. 95 kvadratmeter - anses det stort? Omräknat till
square feet, som vi använder, blir det 1022 sqft. Vårt första
hus had 1100 sqft, och det var inte stort.
Men moster hade en stor tomt med många frukträd, och det
betyder nog en hel del, vad beträffar pris.

Svar: Är det ett fristående hus med stor tomt så får nog priset anses vara mycket rimligt så nära Stockholm. Här säljs en liten trerumslägenhet på 67m2 för över tre miljoner.
Ditte

moi

Tänk vad som kan gömma sig runt knuten bara man öppnar ögonen.
Din resa var roligt beskriven och kul att du berättar om dina njutflykter!
Kram

Svar: Visst finns det en hel del och jag har nulust att se vad jag kan hitta. Tack för att du hängde ed mig längs det "gröna" linjen nr 18.
Kram!
Ditte

Decdia

Jag var precis ute och vi hade nog "bara" -4, jag såg ut som en michelingubbe så mycket kläder jag hade på mig men lyckades ändå få köldutslag. Skoj...
Vackra bilder! Vintern gör sig väldigt bra på bild i alla fall. :)

Svar: Tack! Här har det även idag varit -10 under dagen, men jag har varvat turer med tunnelbanan med promenader så det har fungerat. men det var kallt att ta kort.
Ditte

Gemsofmylife

Försöker läsa ifatt mig och får lära mig en massa saker :)
Så kul att få information om Stockholm ...
En plats som är underbar som jag gillar att gå runt i är aspudden och midsommarkransen, men det är säkert för att jag bodde där en tid ;)
Kram
Sanna

Svar: Jag gillar ju Stockholm väldigt mycket men det finns platser mära och lite söder om stan som jag inte ännu besökt. Jag skall absolut ta mig en till både på Aspudden och Midsommarkransen, har inte varit där heller. Men nästa vecka....Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: