Tid till förfogande

    
"Ofta slås man av hur fort tiden går och att den tycks gå fortare ju älder man blir. Det är som om år blir till månader och veckor blir dagar.
Har vi tänkt på hur vi använder den oersättliga tiden - den tid vi fått oss tilldelad"?
(Från den lilla boken Grunnaren, en tänkvärd bok, som jag fick sommaravslutningen 1999 av en skolelev. Grunnaren m.fl. små böcker är skriven av Gunnel&Kjell Swärd.)
Jag tänker då och då på detta med tid och vi har ju alla 24 h/dyn till vårt förfogande och sedan kan vi ofta, om vi är friska och krya, påverka hur de används.
För min del så tycker jag att tiden hastar iväg med ökad ålder men jag försöker att ta till vara möjligheterna att göra det som jag tycker är trevligt. Och det är mycket...
Jag tycker om att vara aktiv, att göra saker,  men ibland kan det också vara väldans behagligt att försjunka i tankarnas och böckernas värld och låta det vara just så.
Eller att kanske inte tänka alls, låta huvudet vila för att så småningom kunna sätta ord på och formulera de tankar som passerat revy och det har de ofta gjort helt obemärkt.
Mina senaste tjugofyra timmar har haft
 
Torsdag kväll och vi promenerar i den vackra kvällen hem till vännerna Birgitta och P-O
 för att äta "vardagmiddag". Vi bor nästan grannar, men träffades första gången i Torrrevieja
 Kontakt fick vi via bloggen och den kontakten har fortsatt och det är verkligen jättetrevligt.
 
P-O har lagat en läcker laxpudding och det blir mycket prat och många skratt vid bordet.
Vi blir sittandes länge och den jättetrevliga kvällen hann bli sen
 innan vi begav oss hemåt längs kajen.
 
 
Idag, fredag morgon blev jag varse om att det "fiskades" här i kanalen och redskapet var något originellt; en grävskopa. 
Blev det månne napp?
 
Jag vet inte om fiskelyckan blev god, hann inte vänta, för det blev ett snabbt beslut om en resa till IKEA.  Eftersom vi numer är billösa så fick det bli tunnelbana och buss. (Nu var det bara små inköp som var tänkta och de kunde fås med hem per t-bana)
Det blev Tunnelbana till Slussen , byte till röd linje för färd mot Skärholmen och sedan en bussresa på fem minuter. (Jodå det går kostnadsfria bussa från Vasagatan /Centralen, men då ska man dit också.) Från dörr tilll dörr en resa på 45 minuter och så ingick upplevelsen att åka med röd linge så långt som till Skärholmen. Nytt för mig! (Har ju tidigare åkt bil till IKEA.)
 
Det blev besök i drygt en timme på varuhuset (ingen lunch intogs) och det vi tänkte köpa fanns i princip. 
Dock saknade detta stora varuhus hederliga bokstöd. Kanske folk bara har digitala böcker numer....
(Bokstöd hittade vi Åhléns när vi kom hem.)
 
Förstärkt eftermiddagskaffe hemma där min utsikt besod av både Globen och visst skidskytte. Gondolerna for upp och ner i skytteltrafik på Globen för jag kan tänka att många ville upp på toppen i det vackra vädret för att se utsikten och se ljusen tändas över ett mörknande Stockholm. 
För ett tag hamnade jag i tankarnas värld och hämtade så småningom den nyinköpta boken "Brobygggarna" av Jan Guillou ( rekommenderad av min bloggvän BP)  och läste ett par kapitel. Tiden försvann, men jag har ju ingen brådska.
Vilken skillnad pensionärslivet är mot den tiden som var med barn, jobb och allt annat. Men tiden räckte då också. Men idag hade jag prioriterat annorlunda. Ett jobb är ett jobb och man är inte oumbärlig... 
 
Globen är välbesökt  i kväll.
 
Dagens "fiske" upphörde sent på eftermiddage och pråmen lotsades in till sin kajplats igen. Återstår att se vad som sker imorgon.
Undrar vad de fiskat efter en hel dag.
 
Fredag kväll. Tjugofyra timmar har passerat sedan den första bilden togs, mörkret har lagt sig på nytt och Globen har även i kväll antagit sin vackra, röda, festklädsel. (Troligen är det något jippo där i kväll.)
Cirkeln känns sluten och jag konstaterar att det varit ett bra dygn. Väldigt bra.
 
 
 
 
                                                                                       
                                                                                
Alexandra

Ibland undrar jag vad folk som aldrig har tid med något och alltid har fullspäckat egentligen gör med all tid?! Jag tycker ofta att jag har hur mycket tid som helst. Trots heltids jobb och barn, så hinner jag med att träna, läsa böcker, blogga, se på tv, bara ligga och filosofera.... Men då ägnar jag inte mycket tid till exempelvis städning iofs heller.

Svar: Så tyckte jag också det var på den tiden barnen var yngre, med deras fritidsaktiviteter (men de lärde sig som 7 åringar att ta sig själva och så hämtade vi nör det var mörkt och samordnade med andra föräldrar) och jag jobbbade full tid, men hade ändå tid att göra "roliga saker". Tror du tänker helt rätt här när du disponerar din tid för dygnet har ju 24h och det gäller ju alla. Sedanär det ju skillnad om man är sjuk eller på annat sätt har det klurigt.
Ditte

TantGlad

Visst går tiden fort. Den går bara fortare ..fortare och fortare ju äldre man blir. Konstigt det där.
Ta det här med veckorna, som går så snabbt. Tyckte det nyss var fredag....nu Äre fredag igen. Men jisses...vart tog veckan vägen? Det går ju himla fort till gammeldomen, om det ska va på det här viset. Ja ja....man får väl se till att man har skittråkigt varje dag...då kanske tiden går långsammare haha.

Så trevligt när man blir bekant med bloggvänner, och när man får träffa dem i värkligheten. Sånt är kul.
Ikea är ett bra ställe att fynda. Jag brukar dessutom äta när jag kommer dit.

Ha det gott och trevlig helg min fina vän.
Varm stor kram från mig

Svar: När jag jobbade tyckte jag bara det fanns måndag och fredag, tiden gick fort då också och sedan har det ökat...Bloggvänner är roligt och väldigt trevligt att ses och vi bor så nära varandra både här i Stockholm och i Torrevieja så det är lätt att ses.
Idag köpte vi bara det vi tänkt på IKEA men andra gånger kan jag gå där länge och titta runt. Maten hoppade vi över idag, men annars brukar lunch där höra till.
Önskar dig en fin kväll.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Jag tycker tiden går fort, nyss stoppade jag in dammsugaren och idag var det dags att dra fram den igen. :-)
Vissa människor har en förmåga att fylla tiden med många händelser på dygnet, så var jag förr men inte idag... :-)

Kvällskram ❤

Svar: Nej, man måst einte fylla tiden. Inte alls. Det räcker så bra med att bara vara. Jag gör nog både och. Beror på dagsform och vad jag vill. Och det är det som är så bra. Att själv disponera sin tid.
Stor kram och trevlig kväll.
Ditte

moi

Jag får nog skylla mig själv för mina 24 timmar har inte varit så intressanta. Och eftersom det är fredagskväll nu så orkar jag inte fylla dem med nåt heller :)
Kram

Svar: Nej, men du jobbar ju om dagarna....Jag får fylla dagarna med annat. Minns hur det var på fredagkvällarna förr och man nästan somnade i soffan. Hoppas du haft en vilsam kväll. Det har jag.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Avundas din energi! Jag njuter nog bara av att vara.
Iofs var jag på Ikea i V-ås i förrgår. Sällskap till en väninna som skulle lämna tillbaka grejor och tack vare det så bjöd även Ikea på lunchkuponger.
Hörde ni ska till gemensamma bekanta. Ha det så trevligt!
Kram/A-K

Svar: Gokväll! Jag har inga problem med att baar vara heller, men tycker om att också vara i gång. Fungerar väldigt bra. Vad trevligt med ett besök på IKEA även för dig och dessutom med lunch.
Imorgon blir det besök och middag med gemensamma bekanta. Jättetrevligt!
Kram från oss båda.
Ditte

BP

Har inte varit panschis så länge, så jag har nog inte märkt att tiden rusar iväg. Däremot kan jag inte fatta att jag klarade av både heltidsjobb, fotboll (tre träningar i veckan och en match) med mera, med mera under drygt 20 år av mitt vuxna liv. Dygnet då hade ju också "bara" 24 timmar...

Det jag tycker bäst om är att det inte finns några måsten kvar när man inte jobbar längre (läkarbesök undantagen), ingen uppstigning klockan 06:45 längre. Ingen sängläggning senast 23:30 heller. Nu kan jag/vi göra precis vad vi vill när vi känner för det.

Det enda som jag dock fortfarande medvetet gör efter gammalt "schema" är att jag inte handlar mitt på dagen, för att man då bara träffar på panschiser, vilket är tråkigt. Så jag trängs med stressade heltidsarbetande småbarnsförälder - helt frivilligt.

Vad tycker du om Brobyggarna? Stort tack för länken:-)

Svar: Brobyggarna känns bra och jag är väldigt tacksam för tipset. Jag tittar aldrig på klockan när jag handlar utan det blir när det blir. Och visst är det trevligt att träffa på folk i olika åldrar. Jag slutade i princip jobba när jag var 61, men sedan blev det mer jobb i Peking och även i Thailand under en period och lite annat här hemma. Men det var ett medvetet val att sluta så tidigt.
Visst är det skönt att styra över sin tid och göra det man vill och när man vill. Det uppskattar jag.
Och det här med att man hunnit mycket under den tid man arbetat tror jag också handlar om hur man prioriterartoch disponerat sin tid. En del har jag skalat bort, men väldigt lite... Och jag har haft förmånen att ha en god fysik och viss inre styrka och det har hjälpt mycket.
Ditte

Ghugge

Det var en mycket innehållsrik dag du haft! Du har så rätt i att tiden rusar iväg. Jag tycker att det är oerhört trivsamt att kunna disponera sin tid mer som man vill nuförtiden och har man roligt då går tiden fort. Kram

Svar: Ja, det är skönt at tkunna fylla dagarna om man vill och med vad man vill och vill man inte göra så mycket går det också bra. Och att ha roligt är viktigt!
Kram!
Ditte

Musikanta

Trevligt inlägg om dina funderingar om livet och tiden. Jag tycker absolut att tiden går otroligt fort numera - det som jag trodde hände för bara några år sen visar sig ha hänt för tio år sen ibland. Det är fantastiskt att vara pensionär och äga sin tid, stiga upp när man vill och gå och lägga sig utan att tänka på morgondagen.
Vi åker ibland på utflykt till IKEA som ju inte finns i Norrköping utan i Linköping. Äter lunch där eftersom de brukar ha förhållandevis god vegetarisk mat för Kent. Jag köper ofta orkidéer där, den enda blommor som överlever hos mig. De är alltid i hög klass, förmodligen för att det är så stor omsättning på dem så de aldrig hinner bli gamla.
Kram från Ingrid som önskar dig en trevlig helg

Svar: Visst är det gott att vara pensionär och framförallt äga tiden och välja hur man vill disponera den. Idag blev det ingen lunch på IKEA, men det brukar det bli.
Kul att du också köper orkidéer där för det gör jag också. Har inga andra blommor hemma. Jo, en novemberkaktus som jag fått och den lever. Idag blev det inge orkidé heller.
Önskar dig också en trevlig helg.
Kram!
Ditte

znogge

Visst går tiden fortare när man blir äldre eller så är det så att man är medveten om dess gång och att den är utmätt. Jag tycker om att vara aktiv men bor man i en liten hålla så begränsar det delvis. Det blir inte samma spontana aktiviteter som när man bor nära allt så därför längtar jag från och till efter att flytta till stora staden. Men så tänker jag på sommaren då jag stortrivs vid våra fina stränder...

Kram

Svar: Man får ta det goda med det mindre goda. Och du har det så bra med närheten till naturen, havet och stränderna. En klar fördel tycker jag. Sommaren i Stockholm tycker jag också om, men ofta blir det ju en tur ut i skärgården . Det är liksom inte bara att gå dit....
Allt har för och nackdelar.
Kram!
Ditte

Decdia

Inte för att jag är speciellt aktiv på min lediga tid, men jag märker ändå att tiden går allt fortare ju äldre man blir! För mig var 30 en milstolpe (trots att jag "bara" är 25... haha). Efter det så har allt bara gått utför.
Mitt senaste dygn... Jobbade då (21-7), vid denna tiden höll jag på att städa. Sen var det dags att ta sig hem -landade hemma 8, sov 9-13, gick och handlade, lagade mat... osv osv. Snart är det läggdags!

Svar: Visst går tiden fort även när man jobbar, men den fria tiden blir ju begränsad. Och du som jobbar natt måste ju också få din vila med sömn. Kan tänka mig att det också tar tid att varva ner när du har arbetsfria dagar. Och visst glömde jag att du bara är 25...Då orkar en mycket....även jag minns denna ljuva tid.
Ditte

Torrebloggen

Jag tycker också tiden går fortare ju äldre man blir.
Ibland måste man faktiskt tänka efter vilken dag det är.
Fin bild på Globen.
Ha en bra dag!
Kram!

Svar: När jag jobbade kändes det som om bara måndagar och fredagar fanns och nu har takten ökats på. Men det är så mycket jag vill göra...Och ibland vill jag inte göra något alls så det blir till slut en bra balans. Oftast!Nu när jag tittar på Globen så är den grå igen. Städningen av den får tydligen vänta tills det blir lite varmare. Önskar er också en trevlig lördag. Kram!
Ditte

Tove Olberg

För mig har tiden ändrats till att ha gott om tid - även den går fort tycker jag. Mycket fort!
Det där med att göra och/eller vara har fått bättre proportioner nu. Min utmattning ordnade till det.
Något som är sig likt och ständigt närvarande i mitt liv är mina promenader. Det gör något med tiden, när jag varit ute ett par timmar är det som jag är i takt med tiden och dagen går inte lika fort.
Vardagmiddag låter väldigt trevligt!
Härliga bilder visar du; så det blir väldigt levande hur din dag varit!
Kram och trevlig helg!


Svar: Att komma ut på en promenad varje dag är viktigt för mig också, det ger mycket på olika sätt och bra att då samla tankarna och att rensa bland dem. Lätt hänt att det blir fullt. Jättetrevligt med vardagmiddag och trevligt att äta tillsammans.
Stor kram till dig också.
Bosse hälsar med kram!
Ditte

Ama de casa

Visst går tiden fort! Det känns som vi tittar på "På spåret" var tredje dag sådär, trots att vi kollar direkt på fredagarna... :-)

Väl utnyttjat dygn där :-)

Svar: "På spåret" är stående här på fredagarna. Lärorikt och underhållande. Här hemma tävlar vi också. Och kanske får man stoppa klockan ibland för att hinna med.
Ditte

Lena i Wales

Tiden går så fort, men jag försöker använda varje sekund till något jag vill göra. Ibland måste man ju också göra saker som behövs göras, men generellt njuter jag av det goda livet så mycket jag kan.
Brobyggarna och följande böcker är toppen!!!

Svar: Tänkvärt att använda tiden till det man vill göra. men ibland blir det ju lita annat också...Men det blir övergående. Det goda livet får prioriteras.
Får titta efter böckerna efter "Brobyggarna" när den är klar.
Ditte

wiolettan

Härligt att få följa med dig en dag och se vad du har sett, i alla fall en del, med kamerans hjälp.
Håller med dig om tiden. Ju äldre man blir, desto fortare går den. Jag tycker att jag hann med mycket mer förr. Heltidsjobb, hemmet och Peter som skulle till skolan eller något annat som skulle passas. Nu är vi bara två och hinner inte hälften, känns det som. Ändå stiger vi upp tidigt eftersom vi båda är morgonmänniskor.
Vackra bilder och roligt detta med grävskopan som fiskar. Undrar om den fick napp?
Har du någon gång själv åkt upp på utsidan på Globen?
Längesedan jag var på Ikea i Kungens Kurva, däremot i Jakobsberg, det är närmare dit för oss.
Trevlig helg önskar jag dig.
Varm kram

Svar: Vad trevligt att du följde med! Grävskopan är ledig idag, men kanske är den tillbaka på måndag. Återstår att se. Jag har ett par gånger åkt upp på Globen och det har varit väldigt fint. Har valt dagar då sikten varit god.
När jag bodde i Upplands Väsby blev det ofta en tur till IKEA i Barkarby, som jag tycker mycket bättre om, men nu utan bil, blir det lite närmare till Kungens Kurva.
Önskar dig också en trevlig helg!
Och en stor kram skickar jag till dig!
Ditte

Emely

Jag funderar ofta på det här med tid. Och jag undrar vad jag gör med den! Kanske är det en 30 års kris men jag tycker verkligen att 24 h är för lite! Det enda jag gör är att sitta på tåget till jobbet, jobba, och sedan tåget tillbaka. Väl hemma har jag 3 timmar innan jag måste lägga mig så jag orkar upp morgonen därpå. Och så går det runt, runt. Hur gör man för att kunna påverka sin tid? Jag har inte kommit underfull med det. Intressanta tankar :)

Svar: Dina långa resor tar ju mycket av din tid, helt klart, och att ha tre timmar hemma är lite känns det som. Jag hade som mest drygt en timmes resa var väg, åkte klockan 07 och var hemma mellan 17 och 18, men jag kan inte minnas att jag inte hann med. Vet att jag då skrev upp vad jag ville göra under vecka och helgen och prioriterade sedan.(Hade inga barn som var små då) Men det gäller att prioritera och inte ägna tid åt det som inte känns viktigt. Hoppas du kan se vad du vill göra med den tid då du inte jobbar och sitter på tåget. Och kan du göra något trevligt av restiden
Lycka till!
Ditte

Marja

När jag pratar med andra pensionärer så brukar de säga att det är så härligt att kunna bestämma över sin tid. Och jag håller med, men jag tycker inte att man behöver känna att man måste planera vad man ska göra hela tiden. Då skulle då jag bli stressad. Jag trivs bra med att inte göra något alls vissa dagar. :)
Ha en fin söndag! Kram! :)

Svar: Att bestämma över sin tid, i stort...tycker jag känns väldigt bra, men jag har också dagar när inget alls är planerat och jag får se hur och vad det blir. Och ibland är det skönt att inte göra något alls.Håller helt med dig. Önskar dig också en trevlig söndag.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: