Stort besök

    
Jag sitter ganska ofta vid matbordet, alldeles vid fönstren, och har bra utsikt härifrån över omgivningarna. Det känns som om jag sitter "på vattnet".
Ofta hamnar blicken på Globen, ner mot Hammarbykanalen och ibland också tvärs över kanalen för att se hur nybygget i Fredriksdalsområdet utveckals där de nya husen skall vara inflynningsklara hösten 2016 och bygget går raskt framåt.
Solen försöker tränga sig genom molnen och morgonens snöfall verkar avta, men minusgraderna håller sig kvar.
Och plötsligt känns det som om solens strålar avtar.
Vad händer?
 
Som vanligt...
 
Men jag förstår snart varför det kännns mörkare. Det är stort besök här nere i kanalen. Väldigt stort!  Jag ser Lodbrok, Sveriges största pontonkran komma genom Hammarbyslussen och det är med liten mariginal den kan passera. På längden går det bra för slussen som är 115 meter lång kan ta igenom båtar upp till drygt 100 m och Lodbrok är "bara" drygt 40 meter lång. Hammarbyslussen är 17,4 meter bred och herr Lodbrok har en bredd av 16.7 meter så lite marginal finns. Vill till att lotsen siktar rätt.
 
Vill till att styra rätt...
Och till bloggvännen BP
som gillar lyftrkanar så är Lodbrok något för dig .Absolut!
 
 
Lodbrok är en lite äldre herre, byggd 1956 vid Finnboda varv i Stockholm och landets största pontonkran. Fartyget ägs av Stockholms hamnar men har sin hemmahamn i Piteå. 
Vem Lodbrok var vet man inte, det finns olika meningar om det men det var i alla fall en "han". Namnet Lodbrok sägs komma från att han, enligt sagorna, som skydd mot en lindorm, (ett sagomonster i nordeuropeisk folktro)  burit en särskild sorts vargbyxor som bestrukits med beck (lodbrok)  för att gifter inte skulle skada honom.
Fakta om Lodbrok:  lyftkraft på 260 ton, största höjd 51 meter, längd 41.6 meter, bredd 16.5 meter, djup mellan 2 meter (olastad) och 3.4 meter, fart 4 knop och vid bogsering högre, deplacement 815 ton (fartygets tyngd när det är fullastat till det angivna märket)
 
 
Lodbrok har varit med om den del äventyr i sitt liv och var bl.a. med och bärgade regalskeppet Vasa och som kom över vattenytan 1961.
Och till Essingeleden har Lodbrok bidragit både positivt och negativt. Det positiva var när Essingeledens broar byggdes i början 1960 talet  och det negativa var när fartyget körde in i Essingebron 2005 och det blev rejäla skador och fick stängas. 
Flera misstag gjorde att detta skedde; ingen lots ombord, (ska finnas) bogserbåten Tug skjöt på i nio knop men var inte kopplad till Lodbrok och kunde inte hjälpa kranpontonen att stanna.
Dessutom fanns inte rätt bemanning ombord enligt Sjöfartsverkets krav och fartcertifikatet hade utgått så ingen som helst sjöfart fick bedrivas.  Så mycket gick fel...
Men nu är Lodbrok på gång igen...
 
Ett förtydligande! Min boggvän Moi hjälpte mig i en kommentar och berättade att pontonlytfkranen Svanen, som  användes i byggandet av Öresundsbron borde vara Sveriges största. Och den är verkligen gigantisk och mycket större än Lodbrok med len ängd av 80 m, bredd 78 m och kan lyfta upp till 9600 ton. Men! Svanen är inte svensk utan är i holländsk ägo och även byggd i Holland men har länge legat i Malmö. 
 
 
Rejäl kran som passerade utanför fönstret.
 
 
Och lite skjuts framåt ges så att farten  kan ökas.
 
 
 
Musikanta

Så oerhört spännande din utsikt är! Jag skulle nog inte få så mycket gjort hemma om jag hade haft den - skulle suttit vid fönstret och tittat ut många timmar om dan. (Iofs får jag inte så mycket gjort hemma ändå utan annan utsikt än gräsmattan och grannarna.)
Kul att få veta lite om Lodbrok, visste inte ens att det fanns sådana pontonkranar. Här i lilla Söderköping har inte några sådana setts till i alla fall.
Kram från Ingrid

Svar: Jodå, här händer mycket. Och allt hinner jag inte se, men sitter jag i soffan eller vid matbordet så är det lätt hänt att blicken vandrar ut genom fönstren och vidare. Söderköping är så fint, även utan dessa stora kranar och ni har mycket annat.
Kram!
Ditte

BP

Lodbrok är absolut nå't för mig. Dreglar gör jag redan nu å då är han inte ens uppfälld. Hoppas Lodbrok kommer att stå nära dig, så att jag kan beundra honom i full "mundering". Å kul att det är en han, för kranar ska inte vara "tjejer". Jätteroligt med storyn också, alltid kul att få lite historia. Minns olyckan vid Essingebron, men visste inte att det var Lobrok som var den skyldige.
1 000 tack för länken:-)

Svar: Jag kom genast att tänka på dig när jag såg denne gigant passera här. (Kanske kan du via Stockholm hamnars hemsida se var kranen ska jobba nu. Men jag håller koll. Och ska han vara här så är du varmt välkommen. Jodå, Lodbrok orsakade den olyckan och hade dessutom då "körförbud". Så kan det bli....
Klart jag länkar!
Ditte

Torrebloggen

Vilka härliga bilder från ert fönster! Pontonkranen såg verkligen stor och mäktig ut.
Nu ska det visst bli lite kallare här hemma, uppåt 15 - 20 minus grader i natt och i morgon.
Det ser faktiskt ut som det ska bli några grader kallare i Torre också, men skillnaden är att det står ett plus framför Torregraderna.
Ha det så bra!!
Kram!

Svar: Härifrån ser vi mycket! Och mysigt att nu sitta i soffan och se både kanalen och Globen. Såg att det skulle bli kyligare men tursamt nog är det mycket på G som också är inomhus.
Men blir det -15 och upptill -20 är det bar kallt att vara ute på längre promenader. Mitt ansikte klarar inte så mycket kyla.
Men idag har jag varit ute en sväng och det bet bra i kinderna trots att det "bara" var -9.
Jag såg också att det skulle bli kallare i Torrrevieja nu i veckan, men värmen kommer nog tillbaka snart.
Ha det bra ni också.
Kram!
Ditte

Susanne

Det där var verkligen ett STORT besök!
Riktigt maffig utsikt du har från ditt fönster!
Där skulle jag också kunna sitta i timmar.
Ha det gott så länge och njut vidare.
Kram

Svar: Ja, visst var det! Och skönt att fartyget höll sig mitt i kanalen...Här från matbordet och från soffhörnan ser jag mycket. Just nu tittar jag på Globen...
Ha dte bra du också!
Kram!
Ditte

Veiken

Du sitter verkligen på första parkett! Nya vyer varje dag. Det gäller verkligen att vara på alerten med kameran så vi bloggläsare kan delta på distans. Kramar

Svar: Ibland hinner jag få fram kameran, men inte alltid.
Och första parkett är det för den här delen av kanalen.
Nya vyer är det alltid!
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Det där var en riktig värstings-kran. Ja du får se ett och annat genom ditt fönster. :-)

Kram ❤

Svar: Visst var det! Ja, här ser jag mycket. Jätteroligt och omväxlande. Idag har jag också utflyktat åt ditt håll.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Rejäl sak som kommer farandes på vattnet!

Svar: Abslout! Och det var skönt att lotsen höll sig mitt i kanalen....
Ditte

Annika

Vad häftigt att få uppleva så mycket genom att bara titta ut genom sitt fönster. Ingen liten kran detta. Förresten jag tror att du har likadant tyg på din gardin som jag har på mina köksgardiner
Ha nu en skön Onsdagskväll.

Svar: Du, då har vi bra smak vad gäller gardintyg. Jag har en kudde också... Ja, genom att titta ut här genom fönstren så ser jag mycket, det är som en teater i sig.
Önskar dig också en skön kväll.
Kram!
Ditte

moi

Usch, jag gillar inte höjder och höga saker. Minns när det pågick ett bygge utanför mitt kontorsfönster och varje morgon vinkade kranföraren till mig när han klättrade upp i sin hytt.
Jag var förfärad och rädd men kunde inte låta bli att titta, ifall han ramlade ner var jag ju tvungen att ringa efter hjälp.
Mitt dåliga minne fick sig en törn här för jag trodde att Svanen som användes till Öresundsbron var störst. Jag litar helt på din kunskap och ska försöka radera min felaktiga info. Tack för det!
Kram

Svar: Det stämmer att Svanen är oerhört mycket större, gigantisk) men den är inte svensk vad jag förstått, utan holländsk,(ägo) så det är kanske därför den inte räknas som Sveriges största. Så visst har du rätt. Ska komplettera på bloggen. Höjder går bra om jag inte tittar så mycket ner..Förstår din rädsla inför mannen utanför ditt fönster. Alltså att något skulle hända-
Kram och tack för "Svanen".
Ditte

Fia

Vilket häftigt skådespel utanför ditt fönster! Alltid verkar det hända saker, bara att bänka sig och titta! Hörde igår på radion om tvätten av Globen som du skrev om för ett tag sedan. Verkar svårt i kylan....
Jag missade din tävling! Jätterolig ide, ser att jag hade haft åtminstone ett rätt!
Kram
Fia

Svar: Här händer det ofta något...Nu är det nog knepigt i kylan att tvätta Globen. Tvättarna ser ut att ha paus. Förstår att det behövs. Vad gäller den lilla utmaningen så tror jag säkert du haft ett rätt....Minst!
Kram!
Ditte

Kersti

Gisses vilken jätte. Undrar just vart han är på väg.
Fina bilder från dig som vanligt
Kram

Svar: Jag undrar också. Kanske ska den hjälpa till vid Slussen... Men jag skall titta på "Stockholms hamnars" hemsida och se om det står. Kram!
Ditte

moi

Rätt ska vara rätt och du hade rätt!
Men nog låter "Svanen" svenskare än "Lodbrok"?! :D
Kram

Svar: Absolut. Lodbrok sägs vara ett isländskt namn....Men du lärde mig något nytt som jag är glad för. Oc Svanen är ju mycket större. Har gjort tillägg i bloggen. Men jag behöver inte ha rätt, inte alls. Men jag gick på det jag läst. Men å andra sidan har Svanen legat länge i Malmö för det varit för dyrt att flytta den och uppdragen för en så stor pontonkran har inte varit många.
Kram!
Ditte

Marja

Storfrämmande minsann! :) Så härligt att få se den imponerande kranen på nära håll.
Kram!

Svar: Det kändes nästan som om kranen hälsade på hos oss. Och stor var den...Kram!
Ditte

Timeoftiger

Du har ju hela världen utanför fönstret!

Svar: En hel del har jag att se här, men inte naturen inpå knutarna. Tittar ofta på mina bilder från dina trakter och njuter.
Ditte

Decdia

Jag är chockad över att mamma ens hade koll på ordet pontonlyftkran... Det måste vara från hennes tid med arkitekterna. :)
Själv har jag noll koll på såna här grejer... men sundsbussar vet jag vad det är. :)

Svar: Man kan inte ha koll på allt. Men nu lärde jag mig också något nytt av Moi. Jättebra! Och sundsbussar får jag nog också lära mig mer om...
Ditte

Ami

Wow, vilken jättekran!
Förstår att det var spännande att sitta där vid matbordet och titta på den :)
Kram

Svar: Härifrån ser man mycket! Och likaså från soffan...Om man tittar alltså. Kram!
Ditte

wioleth@hotmail.com

Men så härligt, den utsikten är underbar, det enda som är likadant hemma hos mig och dig, vad jag vet. är det där salt -och pepparparet som kramas, svart och vita.
Roligt att kunna sitta vid fönstret och se hur det händer saker och ting. Härliga bilder du visar.
Idag är det så kallt, men vi måste nu om en liten stund iväg "ända" till Farsta, tar T-banan. Vi har minus 15 grader här i Sundbyberg.
Hittade dig genom vår gemensamma och finurliga bloggvän Bosse. Du har några dagar kvar på dig att hitta skyltar. Lycka till.
Kram!

Svar: God förmiddag! Vad trevligt att du hittat hit. Välkommen! Och vår bloggvän Bosse är ju en pärla. Mitt förslag kommer idag men jag har haft klurigt med motorcyklarna. Salt och pepparkaret är hemförda från Peking, men det kommer mycket ur dem....
Det är roligt att här hemma sitta på parkett och titta. Mycket händer.
Oh, Sundbyberg! Jag har varit där mycket och har vänner som bor där. Själv är jag uppvuxen i Solna.
Här är det sol och -14.
Önskar dig en trevlig tur med gröna linjen till Farsta. Vår ute och åkte söderut förra veckan för jag är inte så bevandrad i Stockholms södra delar. DEt var verkligen jättetrevligt.
Önskar dig en bra dag!
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Ja jag vet ju att ni bor underbart :) bra område säger min make ;) utsikten är ljuvlig o jag kan tror att det är skoj att titta ut o få syn på den där :) jasså har den legat i Malmö? intressant ju ..här har det kommit massor av snö under natten jag som trodde vi skulle slippa *S* ha en skön dag kramen

Svar: God förmidddag Eva! Nej, den här har inte legat i Malmö men den gigantiska, holländska kranen Svanen som var med i Öresundsbrobygget har länge legat i Malmö. Och den är mycket större men inte svensk. Visst bor vi bra och det finns alltid något man ser.
Snö här också och nu -14. Sol!
Kram och trevlig torsdag.
Ditte

Ama de casa

Vilken jättemöjäng! Du har allt ett bra läge du - så mycket som händer där utanför :-)

Svar: Här finns alltid något att se och det kan vara trevligt att sitta på parkett. Och den här kranen är verkligt stor.
Ditte

Tove Olberg

STOR, vacker, drivkraftig och nyttig - vilken utsikt med fakta dessutom!
Näst sista bilden med kranen framför huset är verkligen härlig med de vita och "rutiga" detaljerna.
Stor kram må det bli på detta!


Svar: Utsikt med fakta får det bli ibland. Och kranen nästtan vinkade in till oss genom fönstret...Stor kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: