Olle Olsson "Hagalund", en utställning på Sven-Harrys konstmuseum.

    
Stockholm bjuder på strålande sol och vackert vinterväder, men det är kallt, idag -15. Så att varva viss utomhusvistelse med ett besök på Sven Harrys konstmuseum i Vasaparken, i närheten av Odenplan, blev ett väldigt bra val. Ännu bättre var att jag visste att det pågick en utställning med tavlor målande av konstnären Olle Olsson "Hagalund" och som både gammal och tidigare Solnabo så kändes det roligt att få se så många av hans tavlor samlade här på Sven Harrys. (Längst ner i länken kan man se en film där Olle Olsson själv medverkar, absolut sevärd.)
Hela 103 tavlor visas och de kommer både från privata ägare, muséer och från Solna kommun.
 Olle Olssons hem i Solna, Hagalund, är ett av de få hus som inte rivits i stadsdelen och huset är idag ett litet museum som är väl värt att besöka. Museet drivs av Olle Olssons dotter, Lena Petrén Olsson och med stöd av
Solna kommun.
.
"Guldhuset", Sven- Harrys konstmuseum.
 
 
Olle Olsson, 1904-1972, växte upp i stadsdelen Hagalund i Solna, en stadsdel som han förblev trogen hela sitt liv. Hans föräldrar, pappa Conny och mamma Lovisa (mest kallad Tuttan) gifte sig och flyttade in i det "Brolinska huset" ett stort trähus som Olles morfar Carl Jakob Brolin byggde 1887. Detta hus var precis som många andra hus i Hagalund byggt i trä och av virke som man kommit över på ett eller annat sätt.
Från detta hus och kvarteren runt om hämtade Olle Ollson många motiv, men även andra delar i Stockholm som Hagaparken, Odenplan, Östermalm och Djurgården har gett stor inspiration, liksom Paris och Gullholmen på Västkusten.
En modell av Olle Olssons kvarter i Hagalund, en stad i staden (Solna) är gjord av Kent Fernström
och visar särskilt gatorna Furugatan och Spetsgatan. 
 
Spetsgatan 2, det "Brolinska huset", Olle Olssons hem genom hela livet.
Detta var ett stort hus och flera mindre lägenheter fanns i huset.
Sammalagt bodde här som mest ett 30 tal personer, många var släktingar till Olle Olsson.
Ute på gården fanns också ett par mindre hus som hyrdes ut,
liksom ett väl tiltlaget utedass Här på bilden finns personer från familjen och de som står utanför staketet
är representanter från Solna stad som vill diskutera rivandet av Hagalund som påbörjades på 60-talet.
  I gamla Hagalund bodde ca 300 personer, men när grävskoporna jämnat de flesta hus vid marken
växte det nya "Blåkulla" upp. Flera höghus byggdes och med plats för 3000 personer.
 
"Kärlek i Hagalund", 1940-talet. (Olja på duk)
 
Blå duvor över Hagalund, olja på duk, 1950-talet.
 
Olle Olsson var en folklig målare, och använde sig av många detaljer och ofta fanns konstnären själv avbildad på tavlorna och sa om sig själv; " Jag är naivist för att kunna behålla min barndoms syn på tingen". 
Olle var enda barnet och var sin mammas "lilla konfektbit". Han var väl omhändertagen och kunde ta det lugnt. När varor behövdes från butiken behövde olle aldrig gå dit utan hans mamma skickade i stället någon av kusinerna. När Olle var sju år vann hann en teckningstävling för barn och när han slutade skolan efter klass sex tog han det lugnt hemma hos mamma. Men pappa Conny skaffade så småninom sonen ett jobb som vaktmästare på SJ och det behöll han ett par år, men sedan fick han sparken eftersom han hellre ritade av sina arbetskamrater.  Att jobba var inte riktigt Olles favoritsyssla.
Konstskola blev det och han använde  då pengarna han sparat under sin jobbperiod. Olle tyckte själv att hans kunskaper var begränsade jämfört med andra elever så han slutade på skolan när pengarna tog slut. Drömmarna om att måla fanns kvar och för att få in lite pengar målade han teaterdekorationer.   
 
Auktioni Hagalund, olja målad på canvas,1960-talet (Privat ägo)
 
Olle Olssons genombott kom mellan åren 1937-1941 då han hade utställnngar på Galleri Färg och Form och på konstakademien. Allla målningar såldes genast.
Från början signerades tavlorna med "Olle Olsson" men i början av 1930-talet kom "Hagalund" till. 
Om man tittar på tavlorna så kan man se att de som målades under den senare delen av livet har färger som är starkare och mer intensiva. Ett sätt att utveckla målningen.
 
 
 
Olle Olsson reste med sin fru på bröllopsresa till Paris, en stad han tyckte mycket om och egentligen den enda plats förutom Stockholm och Gullholmen på Västkusten där han verkligen hämtat inspiration till sina målningar och motiv.
Men under resan till Paris målades inget, utan tavlorna med inspiration därifrån målades hemma i Hagalund.
 
Jazzklubb i Paris.
 
 
Är man i Stockholmstrakterna så rekommenderar jag verkligen ett besök här på museet. Ofta finns här bra utställningar och en trevlig restaurang finns i huset.
Ofta finns  guidade visningar av pågående utställningar och dessa ingår i entréavgiften. Jag gick med på en sådan, snarare satt, eftersom vi var över 100 stycken deltagare, men en väldigt bra guide berättade och det tillförde mycket.
 
 
Tyvärr har jag haft stora problen med bloggportalen under skrivandet gång och inte kunnat sparat inlägget och skrivit om allt tre gånger. Visserligen är jag envis, men nu ger jag upp för idag.
 
 
 
 
wiolettan

Olle Olsson i Hagalund i det blå huset. Där har jag varit och det var så intressant och trevligt, så jag kan tänka mig att utställningen var sevärd.
Tack för en intressant och utförlig beskrivning av konstnären. Håller med dig, det är väl värt ett besökt.
Vet inte, men det strular här i dag, kommentarer försvinner, men jag testar igen.
Trevlig fredag och kram till dig.

Svar: God afton! Tack för ditt tålamod! Det har verkligen strulat här på sidan idag, högst irriterande. Jag fick skriva om inlägget tre gånger för när jag skulle spara texten så försvann den spårlöst. Saker och ting ska bara fungera...
Jag tänkte nog att du både kände till Olle Olsson och besökt hans hus i Hagalund. Du bor ju "nästgårds".
Önskar dig en trevlig kväll.
Kram!
Ditte

Veiken

Detta var en helt ny bekantskap för mig! Jag har aldrig förut hört talas om Olle Olsson! Alltid roligt att se nytt! Kramar

Svar: Nu vet du vem det är och han hade förutom Hagalund, Solna och Stockholm en förkärlek till Gullholmen på Västkusten där familjen hade sommarställe. Finns även en del målningar därifrån. Kram!
Ditte

Torrebloggen

Tack för ett väldigt intressant inlägg!
Olle Olson var faktiskt en helt ny bekantskap för mig.
Härliga målningar från Hagalund.
Ha en bra dag!
Kram!

Svar: Vad roligt att du hade glädje av det. Jag är ju gammal Solnabo och har varit mycket i Hagalund när jag växte upp. Minns tydligt när området revs och "Blåkulla" byggdes. Och idag finns bara ett fåtal gamla trähus kvar i området. Sven.Harrys konstmuseum är absolut värt ett besök.
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Efter tre försök att kunna rulla ner så jag kan läsa så har jag taget mig hit ...
Du har gett mig en konstrunda där jag har taget till mig bilder och bilder av de fina målningarna samt det du berättar om Olle Olson Hagalund.
Det är ett stycke fin historia om det goda, hans naivism talar till mig.
Tack för detta på fredag eftermiddagen. Nu kom jag på att du skrev i kommentaren från inlägget där du besökte vänner i Gamla stan att vi kanske skulle gå i kvarteren där ... gärna det och även detta museet vore något vi kan göra. Jazzklubb i Paris är en höjdare i färg och form!!
Stor kram!

Svar: Puh! Visst är det tröttsamt när saker och ting inte fungerar. Jag tror det varit trassel hela dagen för jag fick skriva om tre gånger för det gick inte att spara inlägget och texten försvann och när jag var klar gick det onte att publicera. Grrr!Jag tänkte verkligen på dig när jag var här. Tänk om du hade varit med mig!
Du, vi har mycket att göra nästa gång du kommer hit....
Tack för att du orkade med strulet att läsa inlägget...
Stor kram!
Ditte

BP

Olle Olsson är absolut en av mina favoriter. Har varit på hans museum i Solna, men tycker att din runtvandring med intressant bakgrundsinformation är minst lika bra. Nej, det var bättre faktiskt. Gillar hans naivistiska sätt att måla och hans förklaring till det. Eloge! Hans verk påminner mig om tavelmålaren Eldes målningar.

Här i Täby har det varit betydligt "varmare" än i Vasastaden. Endast 9,5 minusgrader mitt på dagen. Så de av SMHI utlovade -17 uteblev som tur är.

Eftersom de flesta verkar ha haft problem att kommentera hos dig ska det bli spännande att se om min kommentar går igenom. Ska nog gardera mig med att kopiera min text;-)

Svar: God afton! Hela sidan har krånglat idag och jag fick skriva om tre gånger för att det skulle fungera. gick inte att spara och gjorde jag det försvann det...Högst irriterande!Elde tycker jag också mycket om och här var det extra roligt eftersom över hundra av hans målningar fanns på plats och det i tre olika våningar.
Vad trevligt att du gillade min rundvandring med lite guidning och förklaringar.
Guiden var verkligen bra!
Och din kommentar gick igenom. Trevligt!
Ditte

Gemsofmylife

Vilken härlig guide tur, och som BP sa hans målningar påminner verkligen om Eldes som jag verkligen gillar och har en tavla och bricka ifrån :)
Nu ska jag erkänna att jag hade ingen aning om Olle Olsson, så tack för Tipset !
Så mycket information som gör att man verkligen vill åka dit, har inte varit på konstmuseum på länge känns det som så nu är det verkligen dax!
Jag hoppas att du får en alldeles underbar fredag
Stor Kram

Svar: Vad roligt att du följde med! Hela museet är fint och det är ofta trevliga utställningar där. Som gammal solnabo så känndes det extra roligt att se utställningen. Tack! Jag har haft en härlig fredag i sällskap med goda vänner, lunch och eftersnack.
Hoppas du pckså haft det bra!
Kram!
Ditte

Ghugge

Naivistiskt måleri har verkligen sin speciella charm och modellen är ju helt underbar!
Förstår att det var intressant särskilt om man har anknytning till Solna.
Trist med dataproblem, hoppas detta är något övergående!
Trevlig helg!
Kram

Svar: Jättetråkigt att det inte fungerat hos blogg.se idag för det är där problemet ligger. Har skrivit och frågat vad som är fel...Olle Olssons tavlor tycker jag om. Jag har ju bott i Solna i många år och har kanske en särskild känsla både för honom som konstnär och Hagalund.
INtresset för att se utställningen på Sven.Harrys museum har varit enormt och dte är jätteroligt.
Trevlig helg!
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Älskar det Olle O målar! Nu skulle man varit hemma. Synd att dom rev alla hus...Blåkulla är ju inte vackert precis :(
Kram P ♥

Svar: Vissa hus var ju i uselt skick, men de hade ju kunnat ordnats till. Och man kunde byggt snyggare än "Blåkulla". Jag var ju ofta här i Hagalund när jag växte upp och hade kamrater som bodde här.
Olle Olssons målningar har jag alltid tyckt om och här var det roligt dels att se så många av dem och dels att guiden berättade så bra.
Kram!
Ditte

Znogge

Vilken trevlig utställning! När jag kommer till Stockholm så ska det bli ett besök där. Min moster som ofta hälsar på i huvudstaden besöker alltid Sven-Harrys och lovordar det hon med. Nu bara måste jag komma till skott :D

Kram

Svar: Ja, det här museet är verkligen trevligt och är ju ganska nytt. Restaurangen är också trevlig. JUst utställningen där Olle Olssons tavlor finns med tar slut den 7/2, men det kommer nya . Jag tycker allt här är sevärt. Och visst kommer du till skott.
Kram!
Ditte

moi

Det är så himla roligt att läsa dina inlägg! De är fulla med nyheter, intressanta historier och fakta! Jag tackar för den här bekantskapen och njutflyktstipset! :D
Kram

Svar: Tack! Och om jag kan bidra till trevlig läsning, upplevelser och njutflykter så är jag glad. Och Olle Olsson är ju en "folklig" och populär konstnär.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Jag gillar Olle Olssons tavlor, de är så? "Hemtrevliga" hittar inget annat ord. Hans tavlor är folkliga på något sätt...

Kul att du visade...

Kram ❤

Comsi Comsa


Jag gillar Olle Olssons tavlor, de är så? "Hemtrevliga" hittar inget annat ord. Hans tavlor är folkliga på något sätt...

Kul att du visade...

Kram ❤

Svar: Jag är också förtjust i honom och jag känner ju igen en hel del i det gamla Hagalund. Är ju gammal Solnabo.. Och visst är hans tavlor "hemtrevliga".
Kram!
Ditte

Min plats i solen

Tack snälla Ditte för denna utomordentliga guidning i Olle Olssons konstnärsskap. En ny bekantskap för mig så jag tackar och sparar detta tips för nästa besök i huvudstaden.

Ta hand om dig i vinterkylan och ha en bra helg.♥

Kram Lotta

Svar: Tacl för dina vänliga ord! Tyvärr fungerade inte bloggportalen idag och jag fick skriva om tre gånger och tappade lite geisten sista gången. Men besöket gav mycket och det var så intressant att höra guiden berätta om hur Grunewald (som också kom från en arbetarbakgrund) såg ner på Olle Olssson och om likheterna med Chagall. Sven -Harrys museum är alltid värt många besök. Kram!

Ditte

Musikanta

Underbart inlägg om Olle Olsson - Hagalund. han var ju en av favoritkonstnärerna när jag växte upp på 40-talet och i början på 50-talet - tyvärr köpte mina föräldrar aldrig någon tavla av honom. Han kanske inte var tillräckligt etablerad då? Jag tänker gå och titta på utställningen när jag kommer till Stockholm om några veckor. Tack för tipset i ditt förra inlägg, annars hade jag inte vetat om utställningen.
Kram från Ingrid

Svar: Utställningen pågår till den 7/2 så du hinner säkert. Jag har alltid tyckt mycket om honm och jag är också uppvuxen i Solna och var mycket i min ungdom i Hagalund och i hans kvarter. Etablerad var Olle Olsson redan i mitten av 40-talet, men han var inte alltid villig att sälja sina tavlor.Hoppas det är visning med guide när du kommer, finns uppgifter på hemsidan om när de är, för det tillförde mycket. Jag tyckte också att det var roligt att höra guiden berätta om hans likheter med Chagall som är en annan av mina favoriter och om Grunewald som inte tyckte om Olle Olsson.
Här på Sven.Harrys museum finnns ofta bra utställningar att se.
Kram!
Ditte

Marja

Härliga tavlor! 'Kärlek i Hagalund' tycker jag om och den verkar bekant. Är det stora blommor eller fåglar i de blommande träden? Verkligen naivistiskt.
Tack för tips på muséet!
Kram! :)

Svar: Visst är det härliga och levande tavlor! Nej, det är blommor på den tavlan. Och jag tro att du verkligen skulle uppskatta ett besök både på Sven- Harrys, där utställningarna varierar och i Olle Olssons hus i Hagalund.
Kram!
Ditte

TantGlad

Vilket superintressant inlägg. Tack för tipset om museet.

Vilka fantastiska tavlor . Jag gillar dem Värkligen mycket. Färgstarka fina tavlor . Fint med detaljer.
Att måla är riktigt kul dessutom då jag målar tavlor själv.

Ha nu en riktigt härlig lördag. Hos mig just nu -17 . Men det skulle bli mildare.

Varm stor kram till fina dig.

TantGlad

Vilket superintressant inlägg. Tack för tipset om museet.

Vilka fantastiska tavlor . Jag gillar dem Värkligen mycket. Färgstarka fina tavlor . Fint med detaljer.
Att måla är riktigt kul dessutom då jag målar tavlor själv.

Ha nu en riktigt härlig lördag. Hos mig just nu -17 . Men det skulle bli mildare.

Varm stor kram till fina dig.

Svar: Tack för dina fina ord! Detta är ju tavlor att bli glad av och Olle Olsson var hela sitt liv en mycket "folklig" person. Och just detaljerna som är så tydliga i hans målningar tycker jag också om.
Vad roligt att du målar! Nu fick jag veta något nytt idag också.
Här är det strålande sol och -13 just nu.
Kalasdax om ett tag.
Önskar dig en fin lördag!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Tavlor att bli glad av :-)

Svar: Absolut! Och det behövs ....
Ditte

Eva`s blogg

visste inte vem han var , men jag gillar konst & målningar för man kan se så olika i alla tavlor och det jag ser kanske inte nån annan ser :) spännande med konst vi har ett litet galleri vid mitt jobb ibland går jag in där med nån vt som är intresserad :) tack för att du visar & kul inlägg, trist att du inte är överens med krångliga portalen som inte ville som du ...skön lördag kram och ha en fin lördag

Svar: Nej, kanske är Olle Olsson "Hagalund" mest känd för de som bor i trakterna runt Stockholm men hans tavlor finns på många ställen runt om i landet. Och det är ju en folklig konstnär som alla kan förstå. Kul att du ibland tittar in på ert lilla galleri med någon vt, säket uppskattat.
Idag hoppas jag att blogg.se fungerar bättre. Trist att skriva om flera gånger...
Strålande sol här idag, men kallt.
Trevlig lördag!
Kram!
Ditte

Lena i Wales

Känner igen stilen och har hört namnet. Tack för en fin beskrivning. Gillar verkligen den typ av konst. Ska ha honom i minnet, kanske, vågar inte längre lova att komma ihåg något för ibland får jag lite senior moments!!!!
Ha en trevlig helg!

Svar: Olle Ollson "Hagalund" är ju väldigt folklig och hans konst är både färg och detaljrik och kanske därför väldigt omtyckt. När du kommer till Stockholm nsta gng rekommenderar jag ett besök på Sven- Harrys konstmuseum fr där finns alltid trevliga utställningar.
Ditte

Ami

Vilket trevligt och intressant inlägg!
Önskar er en fin lördag
Kram

Svar: Tack! Ja, det var jätteroligt att se utställningen och eftersom jag är uppvuxen i Solna har jag ofta varit i Hagalund och Olle Olssons trakter. Här har det varit en vacker vinterdag, men kall, nu -11.
Önskar er en trevlig kväll.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Har aldrig hört talats om Olle O Hagalund! Väldigt intressant läsning och jag har fått lära mig något nytt. Jag är överhuvud taget inte kunnig när det gäller konstnärer.
Hans tavlor liknar någon annans eller det kanske är en av hans t o m. Undrar bara var jag sett tavlan 😊.
Kram/A-K

Svar: Jag kan tänka mig att det mest är i Stockholmstrakten som Olle Olsson "Hagalund" är mest känd men han anses som en av Averiges främsta konstnärer, har jag läst. Olle Olsson är ju väldigt folklig och många kan känna igen sig i hans målningar där det finns många detaljer. Idag säljs hans tavlor för stora pengar. Jag är väldigt förtjust i hans målningar och har ju växt upp i Solna och varit mycket i Hagalund.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Har aldrig hört talats om Olle O Hagalund! Väldigt intressant läsning och jag har fått lära mig något nytt. Jag är överhuvud taget inte kunnig när det gäller konstnärer.
Hans tavlor liknar någon annans eller det kanske är en av hans t o m. Undrar bara var jag sett tavlan 😊.
Kram/A-K

Geddfish

Du kommer alltid med något nytt! Och besitter en otrolig kunskap om mycket. Så intressant att läsa dina inlägg.
Denne person har jag aldrig hört talas om, men tycker hans tavlor var färgrika och folkliga. Härliga!
Jag känner inte till Stockholm, men namnet Hagalund klingar någonstans i bakhuvudet. Vi hade sommarbarn då jag var liten. En flicka var från Solna, och kan det dessutom ha varit Hagalund??

En fin lördag till dig och må så gott, kram, Gerd

Svar: Tack för trevliga ord, Gerd! Olle Olsson är kanske mest känd i Stockholmsområdet men han finns representerad lite överallt på museum i Sverige. Hans konst är ju väldigt folklig, färgrik och detalrik och tavlorna idag säljs för skyhöga belopp, och det är få som säljs.
Hagalund är en stadsdel i Solna så det kan mycket väl vara så att ert somarbarn kom därifrån.
Här har det varit en strålande vinterdag, men kall och just nu är det - 11 klockan 16.
Vi har varit och firat barnbarnet och haft en jättetrevlig dag.
Önskar dig en fin kväll.
Kram!
Ditte

Musikanta

Tack för tipset med guiden. jag ska gå in och kika på hemsidan.
Ingrid

Svar: Trevligt om jag kunde hjälpa till!
Jag tittade själv först runt ett bra tag och lyssnade sedan på guiden. Men det är ofta så många besökare att hon står vid modellen över Hagalund och pratar. Ohc sedan kan man fortsätt titta på egen hand. Filmen som ligger på hemsidan är också sevärd med bra info.
Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Vad bra att du kom iväg. Allt kommer att bli mycket bättre när du kommer till Wordpress. :) Här är det fibrer som jag är sur på. Hände senast för en stund sedan när jag skrivit en låååång kommentar här som försvann när jag trillade ur. Det är en extra krydda om man en fängslande guide ingår i ett besök. Sedan vill jag alltid ha egentid för mina tankar och intryck. Du är en utmärkt blogg-guide som kombinerar fina foton med roande text och inslag av fakta. Konstnären var ett nytt namn för mig. Jag gillar det jag såg. Mina tankar gick till en välkänd engelsk lite sur regissör som lekte med en sak i sina skrämmande filmer. Mr AH. Jag gillar den "leken". En del författare låter sina gamla böcker dyka upp i handlingen i en ny bok. Du får verkligen dina bloggbesökare att bli sugna att ta del av alla dina "braiga" tips.
Hoppas du också har en sol som kommit på fint söndagsbesök. Bossekram

Svar: Utställningen var väldigt bra och Sven-Harrys är ett trevligt lmindre museum där det är lätt att slinka in. Ofta finns där bra utställningar också. Vad gäller Olle Olsson "Hagalind" så är han kanske mest känd för de som bor i Stockholmsområdet men hans tavlor finns på museum runt om i Sverige och de som säljs betingar väldigt höga priser. Olle Olsson var väldigt folklig och bodde hela sitt liv kvar i det gamla huset i Hagalund. Jag är gammal Solnabo och har varit en hel del i Hgalund och känner förstås igen mig. Men de flesta gamla husen jämnades vid marken på 60- talet och nya fula kom upp. Tack för fina ord Bosse. Hoppas på att sprida lite av dte jag har här till andra. Du gör det ju suveränt med dina trakter. Och i sommar ska det bli en tur till Skåne.
Trist att blogg.se nu strular med sin plattform för det ställer till det för de som vill kommentera och för mig när jag skriver. Har klagat och vöntar svar i morgon.
Worldpress blir klar bättre. Hoppas de funkar utomlands också.
Solen har kommit och det är klarblå himmel och -10. Dessutom är det skidor på tv.
Kram!
Ditte

Kersti

Sven-Harrys är ett trevligt ställe som jag glömmer bort emellanåt. Så bra att du påminde att det är hög tid för mig att ta en tur dit.
Kram

Svar: Ta gärna en tur nu när Olle Olsson finns på plats. Jag tittar in här då och då och tycker om att strosa här. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: