Långsamhetens njutning....

    
Ett lätt snöfall över huvudstaden, olika nyanser av grått och jag har en "stugsittardag", jag tar det  lugnt väldigt lugnt för att vara jag.  
Och när jag inte gör det så har jag tagit mig samman och börjat rensa i klädkammaren, även det i lugn takt för det är mycket som ska gås igen om och tittas på. 
Mycket saker finns det och i hyfsat  prydliga högar på hyllor, i backar och på galgar. 
Men hur mycket behövs( inte mycket) och vad används. Bra fråga och jag ska se om jag finner ett svar. Får tänka efter lite.
Vissa saker har jag haft ch har fortfarande svårt att skiljas från men det får bli stopp för det.
Hittade ett antal gardiner av väldigt god kvalité,  men de har inte varit upphängda sedan 2005 och då i mitt föräldrahem, så de kan absolut vandra vidare till någon insamling.
Dukar finns! I alla storlekar och alla åldrar, en del från slutet av 1800 talet men det kan inte hjälpas. En duk förutsätter bord och lägenheten består inte bara av bord.
Vill minnas att min mormor, som bodde i ett jättestort hus, hade en hel del avlastningsbord i flera rum men nu har inte jag det och inte bord som behöver knypplade eller vackert broderade eller virkade dukar heller.
Ett par säckar är fyllda och jag ser att det kommer att bli väldigt gott om plats och att klädkammaren på sikt kan döpas om till det så moderna ordet "walk in closet". Alltå ett litet utrymme där man kan gå in. Men in klädkammaren har jag i och för sig kommit det lite klurigare är att överskådligt ha sett vad som fanns och var.
Helst ska nog en walk in closet vara snyggt inredd och det är väl där jag får jobba lite för att få till det.
Och får jag inte till det så får det förbli en klädkammare.
Inget fel på det ordet heller och dessutom är det ju mer svenskt, en kammare (litet rum) för kläder.
Jag fortsätter i mitt lugna tempo och njuter för stunden av långsamhetens njutning. Åtminstone ett tag till.
 
Isen har brett ut sig på kanalen-
 
- och kråkorna tyckte det var kul med en åktur. 
 
Solen kämpade tappet för att orka igenom molnen.
Men den fick se sig besegrad.
 
 Det här är mitt motto för dagen och ibland annars också. 
 Jag fick den här tavlan av en elev för många år sedan och
hon tyckte att jag ibland borde stanna upp ibland. Så sant!
Numer gör jag det då och då.
 
 

 
 
Preciosa

Hej Ditte!
Det var en klipsk elev du hade. Antagligen har han/hon blivit psykolog eller beteendevetare om det nu heter så numera :-) Det borde vara en växande grupp i vårt samhälle med den stressiga tillvaron för dom som går i skola eller jobbar i alla fall :-)
Jag har flyttat så mycket så jag har knappt nåt kvar att kasta eller ge bort. OK, lite finns alltid. Man ändrar ju storlek :-(
Ha det så bra! Kram P ♥


Svar: God sen kväll! Vad gäller denna elev så vet jag att hon hade/har otroliga praktiska talanger och jag tror hon blev "tapetserare" och kom att jobba med gamla möbler. Hon var också duktig på handarbete, att måla och att snickra.
Och hon var otroligt klipsk!
Jag har också flyttat en del men då har jag inte rensat så mycket, mest packat ne roch sedan upp.
Köksskåpen återstår och linneskåpet också. Vid narmare eftertanke även källaren...
Ha det bra du också.
Kramar i natten!
Ditte

Ami

Ja, vad mycket man samlar på sig genom åren! Men man kan inte spara på allt. Fast ibland tar det i hjärtat att skiljas från det. Jag kastade för många år sen ett par stövlar i soptunnan, men sen ångrade jag mig och hann precis plocka upp dem innan sopbilen kom :)
Kram

Svar: Ibland blir det ju fel saler som ryker men tur att du hann rädda dina stövlar i alla fall. Nu vill det bara till att jag inte tittar i säckarna en gång till.....
Men jag tror jag klarar mig utan det.
Kram!
Ditte

moi

Det var en väldigt klok och insiktsfull elev du hade!
Jag småler när du nämner "walk in closet". Döm om vår förvåning när mäklaren annonserade att min mors lägenhet innehöll en sådan. Vi som kallat det klädkammare i alla dessa år :D
Kram

Svar: Undrar varför man numer anammat det engelska ordet när klädkammmare är samma sak. Men kansk evet inte dagens yngre befolkning vad en klädkammmare är. En tanke bara....Undrar hur länge en spade får kallas för spade....En annan tanke.
Kram i natten.
Ditte

Kersti

Det är inte helt fel att ta det lite lugnt emellanåt. Här hemma är det klädkammare som gäller och inga walk in closet's. :)

Svar: Visst är det bra att ta det lugnt och eftersom jag inte jobbar så bestämmer jag ju över min tid och ibland är det full fart och ibland lugnt.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Ler åt Walk in closet! Det var precis vad jag föll för i detta hus som vi bor i nu 😄. Vet inte hur jag ska uttrycka mig, men samlarmani på kläder har jag absolut. Står en svart sopsäck som det då och då får lite från galgarna. När jag ser vissa kläder anno datsumal, så måste jag haft en getingmidjan en gång i världen.
Dukar och gardiner finns också, men i lådor någonstans i källaren.
Såg på FB att Susan hade + 25 gr idag. Ofattbart!
Många kramar till Dig och Bosse/A-K

Svar: God sen kväll! Snarare natt....Se där! Du har en "walk in closet" och den behövs säkert om du ar samlarmani på kläder. Men du har ju börjat tänka tanken på lite utrensning om du har en säck ståendes där. Praktiskt för då kan det ju bli lite rens nu och då. Här blev det av idag men lite är kvar att göra. I lägenheten har vi ju inte obegränsat med utrymme så att rensa nu var en god början. Köksskåp, linneskåp och källare står på tur. Men det dröjer nog ett tag. Man får ta dte i långsam takt.
Kramar från oss till dig.
Ditte

Comsi Comsa


Inte så dumt att få en Walk in Closet, ler....
Jag plockade bort det mesta som jag inte använder och ställde det ner i källaren, (i fall att) :-)
När jag sen fick översvämning i källaren så blundade jag och flyttade allt till soporna... Saknar ingenting! :-)

Kram ♥

Svar: Klädkammare/walk in closet två namn för samma sak. I princip. Ett på svenska och ett på engelska. Även här finns en hel del i källaren och där har jag ännu inte rensat. Ett kommande projekt, det liksom köksskåpen. Trist med översvämning i källaren och att behöva kasta allt. Men säkert är det som du säger att händer något och man blir av med det så är det inget att göra något åt.
Kram!
Ditte

BP

Bra jobbat där! Det var ju en perfekt dag att "rensa ut idet". Maken har också otroligt svårt för att skilja sig från saker och ting. Jag är raka motsatsen. Allt som inte använts på två år ryker.
För då får man plats att hänga/lägga nya saker där;-)

Det enda jag har svårt för att slänga/ge bort är inbundna böcker...

Svar: Jag kände mig riktigt duktig när jag var klar och nu blev det riktigt rymligt. Nåja, allt är relativt. En annan dag är det köksskåpen som står i tur för där behövs också rejäl rensning. Du är en god förebild inom rensningsarbetet och jag håller med om att det som inte använts på två år, det behöver man inte. Men jag måste jobba lite på just det. Inbundna böcker har jag också svårt att göra mig av med. De är en del av mig. Åtminstone än så länge.
Ditte

BP

Glömde ju säga - älskar tavland med igelkottarna:-)

Svar: Visst är igelkottstavlan fin. Jag är så glad för den och den hänge rihop med så positiva minnen dessutom.
Ditte

Musikanta

Vackra bilder du visar - tycker också om de här dagarna som man kan ta det lugnt och verkligen njuta av att man slipper stressa till jobbet. Min klädkammare är utrymd och tre pyttesmå möss hittades i lådan med gamla flickböcker - döda som väl var. De hade ätit upp lite papper men inget annat. Har ju aldrig haft något ätbart därinne. Men här gäller det verkligen att slänga och rensa ut. Säger som du, varför ska man spara på kläder som man inte haft på tio år och förmodligen aldrig kommer att ta på sig igen. Flera lådor med gamla mönster till damkläder som man aldrig kommer att använda.
Det blir pingstvännernas insamling till Lettland när jag har får lust och ork att börja rensa.
Kram från Ingrid

Svar: Visst är det bra med dessa långsamma dagar och jag har ju många sådana . Skönt att själv förfoga över sin tid. Tänk att mössen hittade dina gamla flickböcker, litterära möss med andra ord. Och de blev ju inte direkt långlivade där...
Att slänga och rensa är ju en process och ofta har ju sakerna sin egna historia. Men man kan inte direkt spara på allt.
Vet man dessutom att det som rensas ut kommer till de som beöver det så känns det om möjligt ännu bättre. Jag har tidigare skickat saker till Estland via pingsförsamlingen och vet att de kommit till användnig.
Kram i natten från mig.
Ditte

Tove Olberg

Långsamhetens lov (Ove nånting skrev den) var väl inte utgiven då din elev gjorde denna fina kloka teckningen?
Rensa ur ja, det har blivit några gånger under årens lopp. Klädkammare är i mina öron vackert och där går jag ju in :-) Farmors handarbeten är sparade och jag lägger på dessa dukarna i bland.
Gillar kråkbilden - en fin svart-vit!
Långsam kram till dig!

Svar: Bilden med igelkottarna och texten till tycker jag så mycket om och jag har så fina minnen från den tiden. Vad man kallar saker och ting spelar ju inte så stor roll och varför inte klädkammare, ett svenskt ord, en kammare med kläder. Ja, man kan ju ha vad som helst fär förstås...
Några gamla handarbeten ska sparas men inte alla, för jag har måmga....
Kråkbilden blev svart och vit, var inte mer ljus på eftermiddagen och solen orkade inte riktigt ta sig fram idag, men den gjorde ett tappert försök.
Sen kram från mig.


Men
Ditte

Geddfish

Jadu, jag har också en klädkammare. Hälften av vad Sigge och jag hade i trean. Och i den hade jag väl övervägande delen. Så du förstår, att nu blev det trångt.
Men jag har gjort flera rensningar. Även om jag har svårt för att skiljas. Jag kan absolut walk in closet.
Gillar dina bilder, och särskilt den sista. Skynda långsamt.
Kram ♥

Svar: Visst är tavlan fin! Jag tycker så mycket om den och minns så väl eleven jag fick den av. Ett härligt minne. Bra jobbat med flera rensningar och för egen del kan jag inte påstå att jag gjort så många. Men det ska bli fler. Köksskåpen återstår och linneskåpet plus ett par garderober och en del i källlaren.
Får se när nya tag ska tas...
Kram!
Ditte

Znogge

Det som vi inte har använt på ett par år överväger vi oftast att skänka bort. Fast minnessaker är ju något annat...

Vår walk in closet har utvecklats till ett förvarings- eller skräputrymme vilket knappast var tanken så...

Kram

Svar: Visst är det värre med minnessaker och de har jag inte direkt kommit till ännu. De finns på andra ställen i lägenheten och det ska bli en genomgång där också vad det lider. Nu kan jag i alla fall börja tänka tanken på att få till en överblick i klädkammaren eller vad man nu skall kalla utrymmet för.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Jag log hjärtligt åt din rensning, kände direkt igen mig.
Men vissa saker kan vara svårt att skiljas ifrån.
Härliga bilder och tavlan med igelkottarna var klockren!
Trevlig kväll!

Svar: Att rensa är nyttigt och så mycket extra plats det blev. Undrar varför man/jag sparar på så mycket som kan vara bra att ha. Visst är vissa saker svåra att skiljas från och jag fick gå igenom mina ett par varv innan jag var överens med mig själv. Visst är tavlan med igelkottarna fin och tänkvärd. Jag gillar den verkligen.
Kram!
Ditte

marga

Låter toppen, Ditte! Det är bara att inse att de flesta dukar inte kommer till användning hur fina de än är. Likaså gardiner. Gjorde en rensning i vår klädkammare (förblir en sådan) i våras/somras. Rev ut allt. Återvinningen, Erikshjälpen, ha kvar. Men den högen förblev liggandes innanför entrėdörren och blockerade i ett par månader! Långsamhetens lov i sanning. Är det Tomas Sjödin eller Ove Wikström som skrivit den boken? Kommer inte ihåg. Sammanfattning:så lite vi egentligen behöver. Kram till dig!

Svar: Inte behövs så mycket,men under åren har jag samlat på mig en hel del. Jag har inga syskon så när mina föräldrar avled så blev det en hel del som hamnade hos mig och mycket har blivit liggandes i över tio år.
Skönt att höra att du också rensat och det är skönt när det är gjort. Men jag har köksskåpen kvar till ett annat tillfälle.
Stor kram!
Ditte

Marja

Skrattar gott åt kråkorna. :) Vad duktig du har varit i dag med rensningen. Se nu till att du inte går igenom påsarna du rensat ut och tar tillbaka några saker... det brukar jag göra ibland. :) Jag brukar också rensa ordentligt och nu skall jag ha båsloppis i slutet på månaden. :)
Långsamhet är bra ibland. Man hinner i kapp sina tankar.
Kram! :)

Svar: Synd att detta med "båsloppis" inte finns här, men nu lämnar jag bort sakerna och jag har renast rejält. Jag ska heller inte titta i påsarna för då vet jag att saker åker tillbaka. Bra att du påminde mig för det är lätt gjort att ta tillbaka något. Idag har jag hunnit i kapp med lite tankar. Bra så!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Vilka kloka ord där :-)

Vi rensade ju ut rejält när vi flyttade hit till Spanien. Det är faktiskt bara saker... Men vissa grejer kunde jag ändå inte skiljas från, så dom fick följa med ned. Fast jag var ju begränsad till att dom skulle rymmas i bilen när vi åkte ned. Och det EFTER att "alla" datorer var instuvade... ;-)

Svar: Visst är det bara saker! Men jag har inte gjort någon rejäl utrensning sedan 2002. När mina föräldrar avled så försvann en hel del, men mycket kunde jag då inte rensa ut och som sedan legat i kartonger. En del har jag tagit gjort mig av med men alltföer mycket är kvar. Och nu ska det nog också minskas. Kan tänka mig att ni fick sovra rejält när ni flyttade ner för en bil har trots allt ett begränsat utrymme, vilket ju är bra.
Alla tar ju inte en extra flyttbil ner för att ha med sina saker....DEt skulle inte jag heller göra, trots lite hamstertendenser.
Ditte

Eva`s blogg

Ja det kan ju vara så att det är svårt att kasta eller ge bort vissa saker men det blir oxå lätt en hög som växer :) att rensa är bra det gör jag mellan varven :) har ni bestämt var resan skall gå?
härliga bilder och ha en fin lördag kram

Svar: Visst blir det lätt att spara på sådant som "kan vara bra att ha". Men jag har blivit bättre. Reseplanerna fortsätter...
Önskar dig en fin lördag!
Kram!
Ditte

Fia

Jag har två Walk-in-closets här i Västerås, men alldeles för fulla för att promenera i. Rensade förra julen men jag har alldeles för svårt att göra mig av med kläder som kan vara bra att ha. Gäller även skor....ändå köper jag inte mycket sedan jag slutade jobba och använder en bråkdel av garderobernas innehåll. Här krävs nya tag!!
Jag läste "Långsamhetens lov" av Owe Wikström för jättelänge sen. Undertiteln om "att åka motorcykel genom Louvren" var väldigt träffande! För övrigt älskar jag igelkottar!
Kram
Fia

Svar: Det är lätt hänt att man fyller på i sina klädkammare/walk in closets", det är ju bra förvaringsutrymmen, men risken är också att det blir mycket som samlas där. Någonstans ska ju sakerna vara...Jag tror jag får läsa om boken "Långsamhetens lov", passande nu.
Och igelkottar gillar jag också .
Kram!
Ditte

Lena i Wales

Vad härligt att bara få vara, sortera och greja. Jag håller på med detsamma. Har beslutat att slänga eller ta till välgörenhet minst två gejer per dag. Och än så länge har jag gjort mycket. Varför spara en udda socka? Varför ha massor av gamla inredningsmagasin, istället för att klippa ut det man vill ha. Man hittar ju det aldrig annars! Varför spara en gammal t-shirt man aldrig tyckt om? När man kan köpa en på second hand för £1?
Vi håller på att renovera huset, så det passar bra. Ska skriva om detta senare.
Så roligt att följa dina vandringar i Stockholm med omnejd!
Ha en trevlig helg!

Svar: Sådana dagar är behövliga och det känns skönt när mängden minskar. Och mycket kan komma till användning på annat håll vilket är bra. Vad roligt med renovering av ert hus, verkligen. Ska bli roligt att följa det också.
Turer runt om i Stockholm blir det fler av och verkligen intressant att se för mig nya stadsdelar.
Trevlig helg önskar jag dig också.
Ditte

Timeoftiger

Heja på dig! Jag har också varit inne i garderoben. Men jag håller inte riktigt om det där allmänna påståendet om att det som inte har använts på 5 år etc. Nu när jag har gått ner i vikt har jag faktiskt återfunnit många plagg som är klassiska och som jag inte använt på åratal. Plus att modet går i allt snabbare cykler. Jag gör mig inte av med klassiska plagg i prima skick och ypperlig kvalitet. T ex skottrutig kjol av äkta ylle med säkerhetsnål med mera. Så glad jag är att jag har kvar den! Däremot allt som är slitet ska bort. Och koftan som du fick hade jag aldrig använt så det är som liten risk att den skulle bli en storfavorit, dessutom går den att ersätta med en annan svart kofta. Den nya svarta koftan som jag köpte när du var med använder jag hela tiden.

Svar: Nej, vissa klasiker gör jag mig heller inte av med, icke. Har bl.a. en jättefin trenchcoat från engelska "Burberrry" och den får stanna trots att den inte används så ofta, men den passar. Och modet ändra snabbt. Men slitet och sådant som jag inte längre tycker om åker ut. Koftan jag fick av dig är på flera gånger i veckan hos mig och likaså den duvblå koftan jag köpte. Jättebra köp! Och jag förstår att du använder den svarta koftan.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: