Jopp hej di!

    
Den här gamla sången  "I natuen ut vi gå, jopp hej di , jopp hej da; Äventyr vi pröva på jopp hej di, hej da..". har jag stundtals trallat på under dagen.
En dag som jag har ägnat åt viss friluftsverksamhet.
Tursamt nog bjöd Stockholm och Södermalm på ännu en vacker vinterdag med  sol som stundtals sken från en molnfri himmel. Detta kom helt klart att underlätta min utevistelse, för ute skulle jag komma att vara i några timmar.
I min mailkorg fanns i morse ett inlägg fån bloggvännen Bosse, hemmhörandes i södra Sverige och som nu kom med uppdrag nummer tre. (De övriga två har jag genomfört(
Och eftersom jag tycker att lekar, tävlingar och utmaningar  är roliga så gjorde jag mig genast beredd.
Mina tidigare erfarenheter av uppdragen är att det dessutom hände roliga och uförutsedda saker och det ger ett extra lyft åt det hela.
De två första uppgifterna gick bra.
1. Ta en bild av termometern som visade dagens kyla.
Tyvärr var jag lite sen där, för när jag steg upp var det -12, men  bevis måste finnas så -9.8 får duga. Min tanke var att eventuellt sitta uppe i natt eller ställa klockan i morgon på 4 för att inspektera temperaturen. Men kanske lite överambitiöst.
2.En snöängel skulle göras och en snabb titt ut på balkongen avgjorde det hela. Där fick ängeln göras. Och sedan skulle den fotograferas.
 
         
Det är jag som gör snöängeln och man får bonuspoäng om man själv var med.
Och jag vill gärna ha det.
 
Snöängeln är klar och jag är nöjd så här långt.
 
Rejält påklädd gav jag mig så småningom ut med kameran i högst hugg. Det är nu naturen kommer in i bilden.
3.Nu är det tre vinterfåglar som skall fotograferas.
Vi bor nära Årstaviken med många träd och buskar och här finns också fler koloniområden så detta måtte ju vara vinterfåglarnas självklara träffpunkt. I mina tankar såg jag framför mig hur generösa kolonistugeägare hade varit och i samband med att de sett till sina stugor bäde lagt ut mat till småfåglarna.
Jag var odelat optimistisk.
Och fnt väder var det. Att det blev kallt om fingarna kunde inte hjälpas. Här var det fotografering av fåglar som gällde.
Jodå, träd och buskar är det gott om längs koloniområdena.
Jag hör fåglarna i buskarna och i träden. Men det hjälps inte...
 
Inte en fågel inom synhåll. Men jag hör dem...
 
De måtte ju finnas alldeles i närheten..Jag ställer in kameran, har fått syn på en. Men! Jag var för långsam.
Satsar igen och kanske lyckas jag. Återstår att se.
Bild 1. Här finns en fågel, men vad heter den. Inte är det "Knut" i alla fall.
Vem vet namnet? Hjälp?
 
                   
Bild 2, måtte vara en koltrast , men bild 3? Är det en blåmes eller en talgoxe?
 
En vädjan till bloggvännen Ghugge, fotofgraf och verklig djur och fågelkännare, hoppas du kan hjälpa mig. Eller vem som helst som läser. Tacksam för all hjälp!
Jag har ju förstått att om man ska fotografera fågla så är det en fördel att vänta ut dem och gärna ha med mat.
Mat hade jag inte med och vänta gjorde jag. men för kort tid. Sedan är det ju en fördel om snön inte knarrar så att man kan smyga sig på och likaså att det inte kommer folk som pratar högt just när jag ställt in kameran på en ev. fågel.
Jag har haft en skön friluftsdag och har jag träfffat många personer som velat prata.
Men idag gick det bra att inte låtsas vara turist och icke svensktalande.
Fåglar är inte lika kontroversiella som registreringssyltar.
 
Bild nr 4 är en gråsparv och kanske är bild nr 5 en björktrast. Eller?
                                      
Bild nr 6. Och denna vet jag inte heller namnet på....
Har mycket att lära mig.
Min bloggvän, tillika fågelexpert Ghugge har berättat att detta är en nötväcka. Så nu vet vi det.
Tacksam för ny kunskap.
 
Årstaviken, en del av Mälaren, är frusen.
 
Även ett tunt islager ligger i Saltsjön och det känns kallt för sjöfåglarna.
 
Väldigt kallt!
 
                                                                        
Ghugge

Hej Ditte!
Det här var det roligaste jag läst på länge!! Skrattade så tårarna rann och L kom och frågade hur det var fatt och även han fick sig ett skratt!
Om vi börjar från början så tycker jag att din snöängel är helt suverän! Har börjat förstå lite hur din personlighet är nämligen vinna eller försvinna!!! Käck hälsning där..!
Med den kämparglöden du besatt betr. fåglarna så lyckades du ju tillslut. Alla rätt, på dom fåglar du benämner och nr 5 är en nötväcka, typisk näbb! Nr 3 är däremot svårare, men jag gissar på blåmes! Snygg bild på anden och vilken mullig koltrast!!
Ja, detta var ett härligt inlägg! TACK! Varma kramar

Svar: God afton Ghugge! Tusen tack för din hjälp! Jag hade dig i åtanke hela tiden jag var ute. Jag liksom pratade med dig. ( Nu har jag ju inte en riktig skog här, jo, på andra sidan kanalen mot Nacka finns det stora Nackareservatet, men där var jag inte idag)Aha, nr 5 är en nötväcka. Då lärde jag mig det också. Näbben var ju karakteristisk där, men den kunde jag inte. Nr 3 hängde ju upp och ner. Det var dne bilden jag fick. PÅ de andra bilderna fastnade den inte...Eller jag var för långsam. När jag väl sett den, skulle den zoomas in och då såg jag den inte i obkektivet. Ja, du förstår....
Koltrasten burrade nog upp sig och anden tyckte nog det var kallt om fötterna.
Jag är glad att jag kan bidra till muntrationer bland dig och övriga läsare. Och jag har ansträngt mig.
Väldigt roligt har jag också haft och det har flera av de som settt mig ute idag också haft.
Stor kram!
Ditte

BP

Precis som Ghugge skrattade jag gott när jag läste inlägget. Din tävlingsinstinkt går det ju nästan att ta på om man säger så.
Å att ha så mycket snö på balkongen att man kan göra en snöängel hemmavid är ju helt fantastiskt - i det här sammanhanget alltså.

Tänk att du bor söder och jag norr om stan - 25-30 kilometer mellan oss alltså. Vi har ingen snö alls på balkongen, hade 2,9 minusgrader mitt på dan och ingen sol alls. Helt otroligt.

Å vad gäller faunan norr om stan så är den begränsad till koltrastar, skator, kråkor, gråsparvar, en hare och ibland ett rådjur på innergården.

Å vilka riktigt coola fågelbilder du fick till, helt otroligt! Klapp på axeln här. Snyggt jobbat, verkligen:-)

Svar: Tack! Roligt om jag kan glädja fler. Jag har själv haft väldigt roligt idag. Och andra som sett mig också. Jag kämpade med att få fåglarna att titta in i kameran men de var inte så lydiga. Och snabbt rör de sig också. Vad gäller snön på balkongen så har vi inget tak över den, därav snön. Och sol hade vi,så visst är det lustigt att vädret är så olika. Hare har jag inte sett idag och inga rådjur heller, men säkert finns de i Nackareservatet tvårs over kanalen.
Jag kämpade med bilderna för Ghugge har sagt att man måste vänta, ha tålamod och helst medföra lämplig fågelmat. Fågelmat hade jag ingen, dock lite tålamod men folk är högljudda runt och fåglarna var inte så villiga till att vara med på bild. DE såg ut att ha annat för sig.
Ditte

Bosse Lidén

Jag är glad för att du fick ett fint vinterväder. Allt blir mycket trevligare då. Fast jag tror att bustjejen Ditte ändå lätt skulle kunna färglägga vilken grå trist "måndag" som helst.
Härlig snöängel.
Som jag skrattade när jag kom till tredje fågelbilden. Mina tankar flaxade mellan uppstoppad, en sketch med John Cleese, en gravid pippi som låg på rygg och solade.
Sedan blev det många fina fågelbilder. Vilken tur att Ghugge finns. Hon behövs säkert hos andra bloggare också i veckan. Jag är ingen expert. Jag kan bara de vanligaste. Nu kom et samtal. Jag ska leka vit taxi. Tack för ett mycket lyckat uppdrag. Kram Bosse Chaufför.Svar: DEt var en härlig dag och jag hade även solsken i blick...Och min snöängel på balkongen blev en lyckad och det skedde ganska inpulsivt. Jag måste ju ha någon som fotade mig också och han fanns här hemma. Tredje fågelbilden? Ja, lite speciell kanske, men ändå med viss charm.
Härligt att Ghugge kunde stötta en vilsen fågelfotare på uppdrag.
Det var svårt att få fåglarna att dels få fåglarna att sitta stilla och dels att titta in i kameran.
Men jag är en envis typ.
Jag har haft väldigt roligt och det har nog de som sett mig också haft.
Kram!
Ditte

Preciosa

Alltså den där Bosse är ju småfarlig. Oroar mig lite dina eskapader :-)
Skönt att du ska åka ner snart :-)
Kram P ♥

Svar: Nja, jag gillar ju detta med utmaningar och ska saker och ting göras så kan jag lika gärna göra det ordentligt- Och jag har haft jätteroligt. Du skulle varit med när jag smög omkring...Tyvärr så flyttade fåglarna sig raskt och det var svårt att hinna med i takten. Tyst skulle det ju också vara.
Hoppas på att kunna fortsätta med uppdragen även söderut. Så det var tur att vinterfåglarna var denna vecka.
Kram!
Ditte

Kersti

Så snabb du var. Jag får vänta till helgen, det är för mörkt att fotografera fåglar när jag kommer hem från jobbet och när jag går är det lika illa. Så det dröjer nog till fredag eller lördag innan jag kan ta mig an utmaningen. Jag är usel på fåglar, brukar skicka eventuella bilder (det blir inte så många) till mina fotoklubbskompisar som har sådana där lååånga objektiv och vet allt om fåglar.
Kram

Svar: Jag tyckte det var lika bra att gå "all in" idag. Jag är ju ledig om dagarna och fint väder var det. Men roligt om du tar dig an uppgiften till helgen. Något långt obkektiv har jag inte och fåglarna satt ju inte direkt still och inte var det tyst runt om heller.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Ha ha ha, här var det full action, allt gjordes med största glädje som du sedan återger till oss läsare. :-)
Du har fått hjälp med fågelnamnen ser jag, måste vi kunna dem?

Tack för skrattet och ett härligt inlägg.

Kram ❤

Svar: God afton! Nej, vi behövde inte kunna fåglarna, men jag vill gärna veta vad jag har på bild. Kan vaar bra för framtida behov. Full action har det varit och roligt har jag haft.
Roligt om jag kan glädja någon. Tack för din uppmuntrande kommentar!
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll Ditte!
Nu sitter jag och småler 😊 Alltså! Du är helt otrolig att ta dig an saker. När det gäller lekar och tävlingar sätter jag mig i ett hörn och gömmer mig 😄 Kan gärna följa med dig vid tillfälle och sola mig i din glans.
Har lite bekymmer med nya köket i Torre. Den nya spisen funkar inte enl. syrran. Rafa är inkopplad och jag hoppas på hjälp.
Kramar till Dig o Bosse/A-K

Svar: God afton! Just hemkommen från en middagsträff med en väninna. Du ler du. Det hade du nog gjort om du varit med idag också. Kanske även skrattat. Det gjorde jag mellan varven. Jag är ju ingen fågelskådare, men vem vet vad framtiden kan föra med sig...Jag tänkte mest på att träna mig på att känna igen några fler fåglar. Det hade varit roligt om du hade varit med. Men det kommer fler tillfällen.
Trist att spisen inte fungerar. Kanske elen? Hoppas Rafa kan vara behjälplig.
Kramar från oss.
Ditte

Susan

Hahaha!!! Underbart blogginlägg! Tror att Ghugge har facit. Jag och Jörgen skrattar högt! När åker ni till sommarstugan? Skulle vara kul om ni kunde komma till oss innan dess!
Kram//Susan

Svar: Tackar för dessa uppmuntrande ord! Jag ha jobbat hårt men att få fåglarna att posera. Svårt!
Jag mailar dig imorgon.
Kram till dig och J.
Ditte

Znogge

Jag inser att slaget är nog redan förlorat! Hinner inte ut förrän till helgen förmodligen och då finns det väl inte en fågel som inte är tagen. Men grattis till ett mycket bra jobb :D

Kram

Svar: Tack för uppmuntran! Ich det var verkligen roligt!Man får denna gång, enligt instruktionen, fota fåglar som andra också tagit bilder av, så du hinner.
Intressant det här med att fota fåglar....Att vänta, inte knarra i snön när man smyger, att få passerande att inte tala högt.....och set svåraste att få fåglarna att vilja vaar med på bild. De rör sig snabbt.
Kram!
Ditte

Susanne

Du är nog en av de skönaste människorna jag stött på i mitt liv.
Älskar din kämpar anda i alla tävlingar.
Jag hade gärna varit med på detta uppdrag också om det inte varit så att Bosse inte ser mina kommentarer och då heller inte vet att jag deltar.
Så snygg snöängel med dig liggandes i! :)
Vi har ju koloni. Och där borde jag lyckas ypperligt bra med alla uppgifter i denna tävling.
Tack igen för ett stört skönt inlägg!
Kram

Svar: Tack du snälla! Ja, jag kämpar och ibland lyckas jag bättre och ibland inte alls. Men kämpa det gör jag och en envis typ är jag. Vad märkligt att Bosse inte kan se dina kommentarer.
Men kan du inte skicka dina kommentarer i täblingen via mig och att jag skriver ditt namn när jag skickar till Bosse.
Och Bosse kan ju se på din blogg när du skrivit inläggt. Borde fungera. Du har ju min mailadress om du vill maila. (Borde komma då jag kommenterar hos dig.
Lycka till och hoppa med du också.
Kram!

Ditte

marga

Hej snöängel! Hahaha så roligt! Det var ju kul att göra dem som barn. Jopp hej di jopp hej da, hur många gånger har jag inte sjungit den! Kul att bli påmind om gamla tider. Så många fåglar du lyckades fånga på bild! Bra gjort att smyga så bra! Vad månde nästa uppdrag bli? Kram!

Svar: Jag ser spänt fram emot nästa uppdrag som jag hoppas inte är så vinterbaserat. Det var en fin dag och roligt att försöka dels hitta fåglarna, dels se dem och sedan försöka fånga dem på bild. Tur jag är envis....Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilka roliga uppdrag Bosse hittar på och du var inte sen att hänga på.
Du lyckades verkligen med att ta fina fågelbilder och din snöängel var ju läcker.
Kram!

Svar: Jag hänger gärna på! Och att komma ut en dag som denna vackra och dessutom ha så roligt. Roligt hade även flea av de som såg mig "in action". Kram!
Ditte

Marja

Ingen utmaning är för svår för dig. Älskar din fina snöängel och fick nästan lust att gå ut på min balkong och lägga mig i nysnön. Fina fågelbilder fick du också. Gillar bilden av anden och den där skrikfågeln. :)
Kram! :)

Svar: Vädret var underbart och detta att ens tänka tanken på att leta fåglar att fotografera har jag inte tidigare tänkt. Men det var roligt och lite tur att jag var envis. Jag har gjort det i skärgården ibland och då fotat havsörn som och andra sjöfåglar, men inte just här hemmavid, förutom svanar, änder och någon enstaka mås so tror den kan besöka oss.
Kram!
Ditte

Christina

Fantastiska snöängel!
och bilden av ankan är underbar, det ser ut som om den går på catwalken!

Ha det fortsatt fint!
Kram

Svar: Jag hade en verkligt trevlig dag med dessa uppdrag. Och sol var det också. Nu lan jag även några fåglar till och det behövdes. Visst ser anden rolig ut, kallt om fötterna var det ju också.
Stor kram!
Ditte

Ama de casa

Haha! Rolig utmaning som du ju klarade med bravur! :-)

Jag ser att du har fått hjälp med fåglarna, och jag tror att den första är en frusen och uppburrad fru koltrast :-)

Svar: Så kan det vara! Tack! Det var i alla fall ingen lavendel...Utmaningen var riktigt rolig och jag tog mig an den med stor glädje. Men att få fåglar att posera var inte lätt och snabba är de också.
Ditte

Eva`s blogg

Hahaha ja detta var veckans härligaste inlägg!!!!!!! älskar ditt sätt att skriva när du skall göra snöängeln Ditte :) underbart Bosse är en rolig prick :) förstår att du hänger på hans utmaning... fina bilder o jag önskar dig en fin dag bästa vän kramen

Svar: Tack för detta! Jag hade själv väldigt roligt hela dagen. Och nya fågelarter har jag lärt mig. Bloggvännen Ghugge är ju fenomenal på detta och av Ama fick jag också hjälp. Fint här idag också och mycket händer idag.
Och visst blir det en bra dag.
Kram!
Ditte

Musikanta

Håller med alla som säger att du måste vara oerhört tävlingsinriktad - inte lätt med den utmaningen när det är - 9,5 grader. Ville din chaufför bli av med dig för en stund :-)? Skulle vara trevligt att få en bloggutmaning av sin MIN egen chaufför, jag får vara glad om han ibland läser mina inlägg!
Det var ju många fler fåglar du hittade än de stipulerade - bonuspoäng.
Kram från Ingrid

Svar: MIn man läser aldrig det jag skriver. Han har gjort det en gång, det första inlägget i september 2007. Men inte efter det. Nejdå, maken ville inte bli av med mig. Men ibland kan det ju vara skönt med egentid förstås...
Ja, tävlingsinriktad är jag, men har inga problem med att förlora. I frågesporter kan det gräma mig om jag vet svaret, men inte får fram det. Inte mer än så.
DEt blev lite fler fåglar och nu fick jag också lära mig nya namn från kunniga bloggvänner och det är alltid berikande.
Kram!
Ditte

Musikanta

Ser nu att det är din bloggvän som gett dig utmaningen och inte din man. Jag missuppfattade det där med chaufför. Hade gärna raderat min kommentar och skrivit om den men ser ingenstans att jag kan göra det. Jopp hej di sjöng vi ofta i scouterna när jag var barn.
Ingrid

Svar: Jag log när jag läste den förra kommentaren. Humor! Nej, det är inte min man som gett mig utmaningen, men båda heter dock Bosse så det kan bli lite förvirrande. Jag får vara tydligare. Och just "Jopp hej di" sjöng jag också som blåvinge och särskilt när vi var ute i skog och mark.
Kram!
Ditte

Anna

Gillar så hans utmaningar! Och för första gången känner jag att jag kan delta, på i alla fall två av de tre bilderna. Så i eftermiddag ska här göras snöänglar för glatta livet, tillsammans med dottern.

Önskar dig finaste dagen bästa Ditte!

Kram!

Svar: Visst är utmaningarmn både trevliga och roliga. Och tänk vad man också kan lära sig. Nu har jag lärt mig nya fåglar. Vad roligt att du är med! Och det blir nog uppskattat att göra snöänglar tillsammans med dottern. Hoppas på att få sen dem!
Önskar dig också en fin dag på alla sätt.
Kram!
Ditte

Fia

Ha ha! Din snöängel tar priset! Det enda som hindrar mig från att gapskratta är att jag sitter på bibblan! Fåglar är jag helt värdelös på. Nu på väg till paseon - inga vinterkängor och bara en kofta!
Kram!
Fia

Svar: Tack! Ja , du får skratta inombords! Välkomna till värmen!Skönt att slippa vinterkängor och tjocka kläder. Hälsa paseon!
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Ett härligt inlägg! När du ger dej in i något, ger du dej in till 1000%.
Glad att du aldrig var min motspelare i handboll. :)
Snöängeln var PERFEKT! Men så ser du ju också himla stolt ut efter fullbordandet.
Så många små pippin du hittade på. Ditt tålamod är beundransvärt.
Att fota fåglar är inte för dem, som vill att allting ska hända på en gång.
Farbror Henning "I en annan del av skärgården" skriver om hur han väntar
och ibland sätter kameran så han kan fota på avstånd för att få sina fågelbilder.

Om du inte vinner den här tävlingen, kommer jag att protestera VILT!

Svar: Tack Ruth! Ja, om jag är med ger jag allt. Men jag är också en god förlorare om jag blir besegrad Och det blir jag. Vad gäller handboll var jag ganska dålig på att skjuta mot mål så du hade inte behövt vara orolig. Basket var mer min grej inom bollsport. Ibland har jag tålamod och jag har förtått av min bloggvän Ghugge att man måste ha det om fåglar skall fotas. Så jag tränade på det och envis är jag av naturen.
Detta var en rolig utmaning och jag lärde mig en del nya fågelnamn. Mina kunskaper där är starkt begränsade.
Ditte

Gemsofmylife

Du är verkligen en vinnare som ger allt när du är med i något !!!
Du är verkligen helt underbar !!!!
Vilka härliga bilder och dina snöänglar var fantastiska haha du är ju för söt !!!!
Och det var ju en massa fåglar du fick med.. jag kunde koltrast haha tur att Ghugge finns med sin fantastiska kunskap :)
Hoppas att du får en alldeles underbar Onsdag finaste vän
och jag frågade bosse om det var för sent att hoppa på utmaningen, älskar ju sånt här :)
Kram
Sanna

Svar: KLart du ska hoppa med i utmaningen. Det är roligt och man hamnar/kan hamna i de mest komiska situaioner. Och skratt är nyttiga! Jag ger allt! Helt klart! Men jag är en hyfsad förlorare också. Oftast! Men jag an gräma mig och jag vet ett svar i en frågesprt och inte får fram det. Visst är det tur att Ghugge finns och kan komma till hjälp.
Och nu kan jag ytterligare ett par fåglar. Mina kunskaper dä rär mycket begränsade.
Hoppas du haft en fin dag!
Kram!
Ditte

Veiken

Du milde vilka uppdrag! Din snöängel måste vara helt unik! Hahaha! Jag hade aldrig klarat det! Jag fryser ju halvt ihjäl när det är under +10! Kramar

Svar: Jag var väl påpälsad när snöängeln kom till. Men vad gör man inte? Och lärorikt var det att leta fåglar och nu kan jag namnet på några till. (Är dock en mycket begränsad kunskap hos mig vad gäller fågelnamn.)Kram!
Ditte

Tove Olberg

Hej dig Ditte, det här var roligt att läsa! Ser dig framför mig ... spejande och lyssnande .. och se där var det ju ... men va hette den nu da ..
Tur att Ghugges kunskap kom till nytta - detta blev ju en roligt liten fågelbok som ni fick till!
Du är yr
och kosan styr
ut på upptäcktsfärd
där du genom leken lär
- se här se här
Stor vingad kram!

Svar: Jag hade också roligt där ute på min fågelskådningspromenad. Och jag tror även att jag gladde andra också. Toppen med Ghugge som kom med hjälpande svar. Hon kan mycket om fåglar och jag förkovrar mig gärna. För vad gäller fåglar så är jag inte så väl bevandrad.
Vingade kramar till dig också.
Ditte

Geddfish

Här har vi verkligen barnet i full form, haha! SÅ kul att vara barnslig och tävla.
Hade jag haft så mycket snö och utrymme på min balkong, hade det underlättat. Nu fick jag smyga runt och göra min snöängel, där ingen skulle se mig, haha.
Stor mjuk varm kram idag på kramens dag! ♥

Svar: Jadå, barnasinnet är kvar. Och visst är det roligt med dessa uppdrag och lärorikt och fantasiutvecklande också. Kul att du fick till din snöängel du också. Skickar en go kram till dig också idag på kramens dag. Och en extra.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: