I en annan del av Stockholm

    
Kallt är det fortfarande och Stockholm liksom övriga landet bjuder oss på rejäla vnterdagar. Men å andra sidan är januari en vintermånad. Rdan i morse vid strax före nio visade termometren hos oss på - 11.
Solen var på väg upp, visserligen orkar den knappt upp, men den gör sitt bästa. Och det såg ut att bli en strålande dag idag också.
Eftersom mitt ansikte inte tycker om kyla och jag redan hade gått runt lägenheten x antal varv så klädde jag på mig rejält och bestämde mig även idag för att se en annan del av Stockholm än den mer vanliga.
 
Solen håller på och stånkar sig upp över taken. 
 
Väl påpälsad med dunkappa, haksduk, dunvantar, öronlappsmössa
och fårskinnsfodrade "uggstövlar.
 
Igår tog jag en vända med tunnelbanans gröna linje nummer 18 som trafikerar sträckan från Alvik i västerort, via city och till Farsta strand i söder, sträckan är 18.4 km och det finns 23 hållplatser under vägs.
 Och även idag blev det grön linje, men nummer 19 som går hela sträckan mellan Hässelby i väster, genom City och till Hägsätra,  söder om stan, en sträcka på 28.6 km och med 35 stationer.
Jag klev på vid Skanstull och drygt 15 minuter senare befann jag mig för första gången i mitt liv i Hagsätra. Och då har jag ändå bott i Sockholmsområdet sedan 1959. Egentligen är det inte alls långt hit, bara 10 km från Slussen och många närförorter ligger betydligt längre bort än så.
Hagsätra är en stadsdel inom Stockholms kommun och det ursprungliga namnet var Axsettra och som senare kom att bli Hagsätra. Hagsätra var ett torp med mark som lydde under Älvsjö gård och som 1930 förvärvades av Stockholms stad. Bostäder behövdes i storstadsområdet men det dröjde till 1957 innan det moderna Hagsätra började växa fram med både låghus och punkthus på en sju-åtta våningar och byggandet fortsatte fram till 1967. Hagsätra torg, med låga två och trevåningshus fick sitt centrum i slutet av 1950 talet och både här och på andra ställe i stadsdelen har den danske arkitekten Hack Kampmann ritat många hus.
Från början var det mest hyreslägenheter som byggdes i Hagsätra men idag har många av dem, precis som i hela Stockholmsområdet, ombildats till bostadsrättsföreningar med insatslägenheter.
(Invånarantalet här i Hagsätra var år 2015 ca 10.000 )
 
        Tunnelbanan till Hagsätra invigdes den 1/12-1960 och ligger bredvd Hagsätra torg/centrum.
Torget och butikerna är kvar i sin 60-tals anda och här råder småskaligheten med matbutiker, konditori,
en vårdcentral, ett bibliotek och lite andra "bra att ha" inrättningar. 
 
 Jag gick på måfå en bit från centrum och slogs av att det var många grönområden lämnade bland husen och att naturen verkligen fanns in på knutarna.
Vad gäller gatunamnen har de fått namn efter platser i Närke som t.ex.Glanshammarsgatan, Hallsbergsgatan och Fjugestagatan. 
Det här med landskapsnamn på gatorna återkommer jag till för det verkar vara så på flera platser i Storstockholms förorter. 
 
 
Jag lämnade Hagsätra, slustationen på tunnelbanelinjen och åkte med några hållplatser in mot stan och i
Bandhagen klev jag på nytt av tåget. (Tågen går var tionde minut så det är inga direkta väntetider och man kan vänta inomhus, skönt nu när det är så kallt.)
Detta var även mitt första möte med Bandhagen. Namnet känner jag väl till, men jag hade aldrig tidigare varit här heller. Bandhagen ligger sex km söder om Slussen och och är också en stadsdel i Stockholms kommun i området Enskede- Årsta- Vantör.
Marken i Bandhagen tillhörde även den ett torp som lydde under Örby slott  och Stockholms kommun köpte upp marken när Örby slott brann 1942.
I början av 1950-talet började bostäder byggas här,mest  låghus och med stora grönområden mellan husen och bebyggelsen är av kulturminneshistoriskt värde för Stockholms stadsmuseum. även några punkthus är försiktigt insprängda i bebyggelsen.
År 1953 fanns det 663 invånare i Bandhagen,ett år senare hade antalet invånare femdubblats och 1958 slog Bandhagen rekord med nästan 10 000 invånare. Dagens invånarantal har sjunkigt och uppgår till ca 7000.
 
Låghus från 50- alet blandas med punkthus från 60-talet .
Här i Bandhagen hittade jag gatunamn som haft tydliga sörmländska influenser; Gnestavägen. Harpsundsvägen och Grycksbovägen. Och vi är ju i Södermanland...
 
Denna vackra katt,"Stora katt; TinkerBell" hittade jag mellan några låghus och den är gjord av skulptrisen
Aline Magnusson.  Hon har gjort många skulpturer, ofta i brons och det finns mer än 30 av hennes verk
utplacerade både i Stockholmsområdet och i övriga Sverige.
 
I Bandhagens lilla centrum har nog inte så mycket hänt sedan det byggdes 1954,
men det finns säkert det som "behövs".
Även detta centrum ligger i anslutning till tunnelbana som även den var klar 1954.
 
På tunnelbaneperrongen, finns här i Bandhagen, som på många andra
tunnelbanestopp ett konstverk, TUMSTOCKEN skapad av Freddy Fraek. 
Från början var tumstocken gjord i trä, men slitaget gjorde att den fick täckas med brons.
I bortre ändan vila konstverket på en ölandssten.
 
Dagens runda är slut och en kort resa med tunnelbanan återstår innan jag är hemma igen.
En perfekt dag där jag sett en annan del av Stockholm, en för mig ny del.
Men nu dröjer det till nästa resa och då ska jag åka med tunnelbanans röda linje...
 
 
 
 
                                                                                                                                                                  
Preciosa

Hej Ditte!
Vad ska du ut i kylan att göra :( Rånarluva ett bra tips :)
Ja du får göra om du ska plöja genom alla förorter :) På södra sidan har jag nog varit i dom flesta...Roliga minnen och mindre roliga :) Bodde mest söder om söder förr på medeltiden :)
Längsta linjen är väl gröna har jag för mig...Min numera blå linje är väl kortast :) Om dom nu inte byggt mer som jag inte vet :)
Kram P ♥

Svar: Gröna linjen mot Hagsätra är den längsta, nr 19. Gröna linjen till Farsta och Skarpnäck är kortare. Men ändå långa...Jag vill ju komma ut och bra nu att förena nytta med nöje och utevistelsen blir inte så lång. "Rånarluva" är nog inte så bra i dessa tider...
Jodå, jag ska titta på fler platser längs tunnelbanan och det är riktigt roligt och intressant att läsa på om de olika platserna.
Förstår att du varit här i trakterna, men det har ju inte jag. Hade ju knappast vait söder om Slussen innan vi flyttande till Söder.
Kram!
Ditte

Annika

Så roligt att få se lite av Stockholms förorter. Vad duktig du var som gav dig ut i kylan. Men med mössa så funkar det ju.....
En riktigt god fortsättning och jag ser fram emot fler utflykter.
Kram på dig.

Svar: Bra klädd och varmt och med mössa på... Och det funkade! Önskar dig också god fortsättning och det blir fler turer så småningom . Kram!
Ditte

Ghugge

Hej Ditte!
Bra klädd för härlig vinterdag! Tänk så mycket du kan om Stockholm men ändå finns det bitar du har kvar att upptäcka!! Tack för att vi fick följa med! Kram

Svar: Rejält klädd var jag verkligen och frös bara om fingrarna när foton skulle tas. Och vad gäller Stockholm har jag mycket kvar att se vad gäller "kanterna" . Men det är roligt att ge sig ut. Kul att du var med ! Kram!
Ditte

Comsi ComsaVilken härlig klädsel, du ser riktigt läcker ut..... Tummen upp! :-)

Jag bodde något år i Högdalen på 70-talet då var det trevligt idag
vet jag jag inte...

Kram ♥

Svar: Jag var ändamålsenligt klädd för dagens tur och frös bara när kaneran skulle knäppas av. Högdalen har jag inte ännu besökt....Återkommer om och när det blir en tur dit. Kram!
Ditte

BP

Tack för den rundturen. Har nämligen inte heller varit i varken Hagsätra eller Bandhagen. Såååå lite man kan om sin hemmaplan egentligen. Så bra att du utforskar den och dessutom bjuder på intressant information.

Det är ju ofta dom delarna av en stad där man bor och jobbar som man "kan". Men det finns ju så mycket mera att se.

Röda linjen nästa! Åt vilket håll - Mörby eller Fruängen/Liljeholmen? Den linjen är jag betydligt mera bekant med än den gröna måste jag medge. Ska bli skoj att se var du hamnar.

Svar: Nu har du ju varit både i Hagsätra och Bandhagen....Och det finns mycket roligt att lära sig. Röda linjen blir det nästa vecka och även det blir söderut. Jag är mer bekant med röda linjen åt norr. Men det kan nog bli turer åt norr också.
Finns ju mycket att upptäcka utanför innerstan och mysket där jag inte sett och platser där jag inte varit.
Och kanske kan det bli en konstrunda per tunnelbana vid tillfälle.
Ditte

Ruth i Virginia

Bodde i Traneberg (T-Station Alvik, postadress Bromma) 1947-51,
på Kebnekaisevägen. I närheten låg Nipfjälls-, Sulitelma- och Sarekvägen.
Flera andra "berg"vägar fanns också.

Gillar din klädsel. Både snygg och praktiskt. Själv strålar du som solen. :)

Svar: Tack! Idag var jag rejält klädd inför utflykten. Behövligt!Vad roligt att det var fjällnamn i Traneberg/Alvik. Där var det länge sedan jag var så kanske blir det en vända dit också. Då kan jag prova tvärbanan som går från Gullmarsplan till Alvik och där kan man byta och fotsätta med tvärbanan till Solna. Denna resa måste givetvis prova för det har jag inte ännu gjort.
Ditte

Tove Olberg

Vad fin du är i din vinterklädsel! Härlig tur till en annan del av Stockholm; tänk så trevligt följa! Bandhagens centrum och jag är jämnåriga!
Här hos mig var det - 33 i morse, men jag har varit ute på promenad så påpälsat så jag kände mig trill rund. En stor termoboll. Knappt så ögon och näsa syntes. Glasögonen fick jag ta av mig. Men härlig är det ju och jag har ju inte bekymmer med ansiktet - men noterar en känslighet som kanske åldern ger.
Spännande se var du tar vägen nästa promenad du upptäcktsresande!
Varm kram!

Svar: Jga hade rejält på mig och frös bara när jag pysslade med kameran. Och här blev det inte värre än -12. Mendet räcker....Aha, så du och Bandhagen är jämngamla....Jga tycker nog att du ser piggare ut.
Vad gäller ansiktet så tror jag också att åldern tar ut sin rätt och för min del hjälper "behandlingarna" till rejält.
Nu blir det paus till näste vecka med resorna , men det är annat som händer. Och promenader blir det förstås.
Varm kram till dig också.

Ditte

Ruth i Virginia

Jag tog [ Tvärbanan en gg, när jag var i Sthm Den fanns ju inte
"på min tid". - Don och jag, när vi kom till nya städer, brukade åka
spårvagn eller buss till slutstationen och på återresan stanna vid de
ställen, som såg ingressanta ut. Billig sightseeing!
I Sydney hade dom båtar istället för bussar, som gick till förorterna. Kuö!

Svar: Just så brukar vi göra och att ta buss/spårvagn/tåg innebär också att man ser mycket mer. Vi var jättebra i Peking på att ta oss fram kommunakt och både i Bangkok och Sidney utnyttjade vi båttransporterna. I Venedig också....Jätteroligt.
Ditte

FREEDOMtravel

Det gäller att klä sig ordentligt när man ska ut nu om dagarna. Och visst är det intressant att se sig om i Stockholm. Jag har varit runt i alla möjliga förorter och kommuner i alla olika folkhälsoprojekt jag jobbat i, för att starta upp saker, för att föreläsa eller för att intervjua och på det sättet få veta mer om situationen på olika håll. Många intressanta besök till ställen som jag annars inte skulle ha kommit till!

Svar: Idag var jag rejält klädd och även mössan var på, vilket den sällan är. Jag känner bra till Stockholms innerstad och de norr kommunerna, men just längs tunnelbanan och pendeltågslinjerna söder om stan är jag inte så berest. Men nu så....Kul att se dessa delar av Stockholm som kom till för så länge sedan och där mycket charm finns bevarad och även småskalighten. Det nya har inte trängt ut det äldre utan det blir en bra mix.
Ditte

marga

Åh, så roligt! Jag fick mig ett gott skratt när jag läste Ps kommentar. Vad ska du ut i kylan och göra? Min tanke gick väl åt det hållet också om sanningen ska fram. Ett gott skratt förlänger.... Nu blev det lite längre! Men jag är impad av din energi och upptäckarlust. Kram!

Svar: Men att sitta inne är inte riktigt "min stil". Och att nu delvis vara utomhus och ta tunnelbanan 10-15 minuter söderut var verkligen trevligt. Här är jag väldigt obevandrad. En trevlig utflykt blev det. Men jag förstår Ps omtanke.
Energi har jag och roligt att se sig om tycker jag att det är.
Kram!
Ditte

Marja

Bra att du klär på dig ordentligt! Vi har haft -23 grader i dag, så jag pälsade också på mig när jag skulle ut. Lager på lager tycker jag är bra.
Så intressant att bekanta sig med sin egen stad. Gröna linjen har jag åkt till Hässelby, Johanna bodde där i två omgångar. Hon har ju bott på många ställen i Stockholm, men inte i Hagsätra eller Bandhagen. :)
Var rädd om dina kinder! Kram! :)

Svar: Kinderna och ansiktet passar jag noga nu när det är så kallt. Men idag bara -5. Grön linje söderut är ganska ny för mig och det har varit trevligt med nya bekantskaper både med Gubbängen, väldigt positivt och igår Hagsätra och Bandhagen. Mycket historia finns här och det gillas.
Önskar dig en fin fredag.
Kram!
Ditte

Veiken

Du var verkligen påpälsad när du upptäckte nya saker i ditt närområde! En mycket bra idé att ta efter. Trots att man bor på ett ställe länge, så utökar man inte sitt revir så värst mycket! Kramar

Svar: Varma kläder behövdes och även mössan kom på, vilket är ovanligt, men skönt igår när det var -10. Jag åkte bara 10-15 mimuter hemifrån och kom till delar av stan som är helt obekanta. Jätteroligt! Innerstan och city är jag ju välkänd i och de norra delarna och förorterna, men de södra ska jag nu lära mig mer om. Kram!
Ditte

Gittan

Kul att följa med på utflykt, ja Stockholm är ju stort och det är så kul att följa med på dina rundturer. Här är det också kallt bara 5 grader i dag så det bli nog en promenad sedan.
Du ser riktigt bra klädd ut, det går det åt. Trevlig helg och stor kram.

Svar: Rejält klädd var jag och det behövdes verkligen igår. Även mössan var på, vilket är ovanligt för mig. Jag har haft jättetrevligt på mina rundor och varit på platser jag aldrig innan besökt och ändå bara 10 till 15 minuter med tunnelbana från mig. Mulet här också idag och "bara" -5.
Trevlig helg önskar jag deig och de dina.
Kram!
Ditte

znogge

Tack för en trevlig tur med gröna linjen. Stockholm är en stor stad med många stadsdelar och förorter att lära känna.

Kram

Svar: Kul att du hängde med. Jag har ju inte sett dessa delar av stan tidigare så det var ett nytt kapitel att titta på. Kul att de gamla husen finns kvar och de blandas lagom med lite nyproduktion. Kram och trevlig fredag!
Ditte

Fia

Så företagsamt och kul att ta tunnelbanan och upptäcka olika delar av stan! Och litet historia igen! Själv gick jag en tvåtimmarspromend i minus 20 och strålande sol! Idag bara minus 8 och mulet. Tristare, men det blir en promenad ner till stan, inte så dumt det heller!
Kram
Fia

Svar: Kul att se för mig nya delar av stan, här har jag ju inte varit och bara 10-15 minuter bort. Bra gjort att gå så långt i stark kyla. MItt ansikte klarar inte detta, men att varva lite med promenader och tåg är helt ok.
Mulet här idag också, men det blir lite pyssel inne. Alltså inte med lim och pappaer...
Ha det bra!
Kram!
Ditte

moi

Jag har ju hört namnen på förorterna men inte mer. Tack vare dig har jag nu fått en aning om hur det ser ut också!
Ser fram emot vad röda linjen har att erbjuda!
Kram

Svar: Det har varit jätteroligt att ta sig 10-15 minuter hemifrån och se något för mig helt nytt. Avstånden är korta men det har inte tidigare blivit av. Kul att se dessa delar av stan där 50 och 60 tals hus dominerar och inte höghusen som i västra och norra delar av stan. Nästa vecka kommer rapport från "röd linje".
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Att du kan ännu hitta ställen du inte besökt innan o upptäcka ställen i ens egen stad gör ju att man blir mer sugen på staden och så mkt det måste finnas att se, man hinner väl bara med en smula om man är där en helg hi hi ja kläderna är a och o och du är ju både varmt klädd & fräsigt klädd gillas :) vackra bilder på köpet ;) hoppas du får en fin fredag här yr snön ....ha det gott kram

Svar: lIte snö här också men bara -5. Jodå, dessa delar söder om stan är jag inte så bevandrad i och att nu ta turer när det är kallt passar ju bra. Väl påpälsad var jag och med mössa, vilket inte är vanligt.
Önskar dig också en trevlig fredag.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Du är ute på äventyr du och utforskar dom vita fläckarna på kartan :-)

Tunnelbanan i Hagsätra är av en mycket god årgång, må jag säga :-)

Svar: Visst är den av en utomordentligt bra årgång! Väl underhålle också....Nu när det varit kallt så blir det här bra för mitt ansikte att se en del men inte vara utomhus alltför mycket. Och jag har sett jättemycket som jag inte sett tidigare. Jättteroligt
Ditte

Ami

Kul att se sig om och lära sig mer om sin stad!
Och du är så söt där du står i dörröppningen :)
Kram och trevlig fredag

Svar: Väl påpälsad var jag för att ge mig i kast med att utforska stadens närområde söderut. Och kul att ta tunnelbanan 10-15 minuter och komma till en plats i stan där jag inte tidigare varit. Kram och trevlig fredag önskar vi er också.
Ditte

Gemsofmylife

Vad härlig Du är som tar dig ut och verkligen ser allt som man inte gör i vanliga fall !!!
Tack för en massa lärdom Love it !!!!
Du får ta bussen ut tillmin ngn gång när det kanske blir lite varmare, så kan vi ta en båtresa vidare mot sandhamn eller någon annan liten mysig ö för en fika :)
Kram Sanna

Svar: Tack! Och du jag kommer gärna, som ett skott, ut till dig ivår när det blivit varmare. Skärgården är jag så förtjust i. Har ju seglat en hel del....Kram!
Ditte

Kersti

Roligt att följa med på dina utflykter. Mina första månader i livet bodde vi i Högdalen där min föräldrar fått lägenhet. Det var stor lärarbrist i Stockholm då i slutet på 50-talet så eftersom de bägge var lärare fick de förtur i bostadskön. Sedan köpte de ett litet hur i Trollbäcken tyresö där jag växter upp. Vår som har en lägenhet i Rågsved som är stationen före Hagsätra. Själv bor jag så praktiskt att jag kan välja mellan att ta Fastalinjen eller Hagsätralinjen när jag ska ta tunnelbanan. Det är nästan precis lika långt till dem från mig.
Mina vitaste fläckar är i Norrort och västerort men eftersom de barn jag jobbar med bor lite här och där i länet så har jag snart varit på många ställen även där.

Svar: I Trollbäcken har jag varit några gånger och besökt lite olika skolor där och jag har varit ganska mycket i Tyresö som helhet. För mig är det nu roligt och givande att åka runt och i varje fall få en hum om för mig
nya delar av Stockholm i söderförorterna.
Här finns mycket att se och utforska och många fler stopp att göra.
Så praktiskt att du har båda linjerna attvälja på, underlättar förstås.
Trevligt att i jobbet besöka olika delar av stan då blir det ju av att se mer också.
Sen kram i natten.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: