Hugget i sten

    
Då och då kan man ju "hugga i sten"; alltså missta sig men idag har jag tittat efter det som varit hugget i sten.
En av mina "goa bloggvännner", Bosse Lidén, har då och då en del utmaningar, lekar och uppgifter på sin blogg och eftersom jag tycker om utmaningar hänger jag gärna på.
Just nu gäller det mästare, gamla tiders mästare, alltså de som innehade yrkestiteln mästare. Och mästare var män, helt klart och för att hitta mina tre mästare gick jag upp till Katarina kyrkogåd här på Söder och började läsa på gravstenarna. Och förutom de tre mästarna som är med i utmaningen så har jag med tre helt egna mästare, dock utan den mästartiteln ingraverad på gravstenarna. Men mästar med stor M är de ändå för mig. 
Jag junde genast konstatera att en del markgravstenar var täckta av snö och dä rgick det inte att se vare sig namn eller titel och andra gravstenar var så gamla att texten inte alls syntes. Men jag är en envis typ och lyckades att hitta ett antal stenar där ordet mästere fanns ingraverat på gravstenarna. Nu är det tre stenar som skall vara med och jag fick heller inte ta med någon som redan var "tagen" så 17 mästartitlar utgick genast.
 
Vackra Katarina kyrka.
 
Hofslagarmästaren PW Wessman1819-1878
 
Bokbindarmästaren Rudolf Andersson 1892- 1985.
                                                                               
 
Fältskärmästaren Karl Svensson 1868-1986.
 
Titeln mästare innebar att man var en särskilt duktig hantverlkare, en utlärd fackman. Under hantverkarämbetets tid var gesällen den färdiglärda lönearbetaren som gått i lära hos en "mäster". Ordet gesäll och dess innebörd kom till Sverige från Tyskland på 1600-talet. I Sverige hade lärlingar tidigare kallats för "mästersven" eller bara "sven",guldsmessven, skomakersven o.s.v.
Först var man lärling i mellan tre och fem år och sedan genomgicks ett gesällprov. (Finns kvar även idag i hantverksyrken där särskilda kvalifiktaioner krävs.)
Gesällerna var tämligen ofria, fick inte gifta sig och ingick i sin "mästers hushåll" och så fram till början av 1700- talet då friheten ökade.
 
Just på Katarina kyrkogård vilar flera personer som på olika sätt etytt mycket både för mig och kanske andra och jag tar med deras gravstenar som "extra mästare".
 
"Utrikesmästare", Anna Lindh.
 
"Fryshusmästare" Anders Carlberg. 
(Förestod under många år Fryshuset i Stockholm där många ungdomar fick stöd, hjälp,
skolgång och där de tillbringade sin fritid)
 
"Vismästaren" Cornelis Weeeswijk.
 
 
 
 
Bosse Lidén

Den uppgiften löste du som en riktig mästare. Vilken vacker förstabild. Jag blev nyfiken på titeln fältskärarmästare och ska googla efteråt.
Din "efterrätt" var delikat. Du fick till och med mannen som sjöng om mig. I alla fall mitt nuvarande namn.
Kram från domaren som ger dig full poäng. (3 st)

Svar: Tusen tack för detta! Glädjande! Ja, jag borde ha förklarat fältskärarmästare, men tyckte inte att jag hann. Var rädd att missa något...Kan kompletttera. Visst var efterrätten fin! Helt i min smak. Och det finns många kulturpersonligheter som vilar här på kyrkogården.
Men jag kan meddela domaren att det var isande kallt om fingrarna så had ejag inte varit envis så hade jag kanske backat. Men å andra sidan jag är tålmodig och gillar utmaningar.
Kram och tack för full pott.
Ditte

Comsi ComsaKatarina kyrkan är så fin och väldigt speciell med all historia....

Grattis till full pott! :-)

Kram ♥

Svar: Jag går ofta en runda på Katarina kyrkogård, det är verkligen fint där och dess historia gillar jag. Ja, inte alla bränder, men det andra. Tack för grattiset. Behövligt! Kallt var det dessutom idag. Iskallt!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Jag har alltid varit fascinerad och fängslad när jag vandrar runt på kyrkogårdar. Förr om åren var nog titlarna viktigare är vad dom är nu. Så gott som alla har nån sorts titel på sin sten.
Kvinnorna, dock, dom hade oftast titeln "Hustru".
Tiderna förändras.
Tack och lov på många vis.

Jättefina bilder och Grattis till din fullpoängare :-)

Svar: Tack! Jag kan behöva en fullpoängare....Och fastän mina etrabilder inte riktigt räknas så är de personerna ändå mästare inom sin aområden, trots avsalnad av titlar. Här på Katarina stod det knappast ens hustru utan kvinnans förnamn både på gamla och nya gravar. Några undantag fanns, t.ex. småskolelärarinnan och prostinnan...
Och visvy är det bar att tiderna förändras. Hoppas vi hinner med...
Ditte

BP

Stor eloge till dig! Verkligen bra jobbat där, speciellt med tanke på hur svinkallt det var idag. Förstår att du nästan frös av fingertopparna. Tack också för "lektionen". Alltid roligt att få lite bonusinformation för att inte tala om dina extra bilder.

Gillar också kyrkogårdar. Det är en speciell stämning där. Dessutom är ju vissa av de gamla familjegravar riktiga pampiga monument.

Svar: Tack! Ja , det var isande kallt och jag kunde knappast trycka på kamerans avtryckarknapp...Men jag är en envis typ. Och det var verkligen fint uppe på Katarina kyrkogård. Och mina "extarbilder" godtas ju inte i "mästartävlingen" men man måste våga sticka ut ibland. Jag gillar också att gå runt på kyrkogårdar, det är ofta så vilsamt och man kan fundera över och på alla som ligger här.
Ditte

Ami

Grattis! Det klarade du galant :)
Vi brukar också gå omkring på kyrkogårdar och läsa på gravstenarna, men tar så illa vid mig när det är unga människor som i Max ålder som har gått bort :(
Kram

Svar: Ja, det gör jag också. Och idag såg jag gravar från barn som varit så små som ett par år när de mött döden. Så sorgligt! Men uppdraget idag gick bra.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Grattis! Full pott! Det var strongt gjort av dig i kylan.
Vi brukar också besöka gamla kyrkogården här i stan. Gillar att gå omkring och titta på alla dom gigantiska monumenten och de utsmyckade gravstenarna som finns där.
Intressant historiskt är det också.
Trevlig helg!
Kram!

Svar: Tack! Ja, det blev full pott! Vi hade en fin men kylig vinterdag här och solen sken på oss, men det var kallt. Fingrarna frös nästan till is när jag skulle använda kaneran. Katarina kyrka och kyrkogård är så fin och det blir samtidigt en vandring både i historia och kultur att gå här. Väldigt många "kändisar" har sina gravar här.
Och det historiska perspektivet gillar jag också.
Trevlig helg önskar vi er också.
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Mästerligt!
Stor kram!

Svar: Tusen tack! Kram!
Ditte

Marja

Vilken svår uppgift! I synnerhet som man inte får ta det andra redan har tagit...
Du klarade dig bra, dock. Grattis!
Kram! :)

Svar: Lite klutigt var det och kallt. Men jag tog hittade ett tiotal mästare och hoppades på att några inte var upptagna. Kul utmaning!
Kram från ett soligt men kyligt Stockholm.
Ditte

Anette

Vilken kul tävling, önskar jag kunde varit med.
Grattis, du är såå värd full pott.

Svar: Jätteroligt! Det kan nog vara lite klurigt för dig att hänga med på alla moment, men säkert kan du vara med på många. Utmaningen pågår hela året och kommer lite nu och då. Roligt att jag lyckades för man fick inte ta mästare som redan var "tagna".
Ditte

Fia

Kul mästerskap! Klart att du skulle fixa detta! Absolut en extrabonus till extramästarna! Och tack för litet historia igen!
Varm kram i kylan!
Fia

Svar: Det här var roligt och är en utmaning som pågår på olika sätt under året. Katarina kyrka men kyrkogård är så vacker och det är ett stycke historia att gå runt och läsa på gravstenarna. Extramästera finns det många av där, men jag tog några av favoriterna.
Kram från ett soligt och vintrigt Stockholm.
Ditte

Eva`s blogg

Oj vilka vackra gravstenar du visar :) och kända namn fick reda på att Anita Ekberg nu är begravd i skanör så jag skall ta en bild vid nåt tillfälle ...du bor ju i *rätt* stad hi hi där allt händer :) hoppas din dag blir fin kramen

Svar: Ja, det är en utmning som bloggvännen Bosse Lidén har och där det kommer att dyka upp olka uppdrag under året. Kul! Aha, visst inte arr Anita Ekberg var begravs i Skanör...Trodde inte hon ville tillbaka alls till Sverige.
Här är det en strålande vinterdag och kallt, -8.
Önskar dig en trevlig dag.
Kram!
Ditte

Znogge

Jag hade också tänkt mig att gå ut på jakt efter mästare men nu finns det väl snart inga kvar att finna längre. Vi får se hur det blir för det är en intressant tävling och kyrkogårdar är spännande att besöka.

Nåja, trevlig trettondag önskar jag dig!

Kram

Svar: Roligt med Bosses olika tävlinga och utmaningar! Jo, det finns säkert några mästare du kan hitta och helt oavsett är det spännande att besöka kyrkogårdar och försöka tänka sig in i de levnadsöden som kan finnas. Önskar dig också en bra och vilsam kväll inför mogondagens knog.
Kram!
Ditte

Ama de casa

sv: Hmmm... Det kaaan tänkas att det inte var jag som tog den där bilden på soluppgången... ;-)

Svar: Kan det? Men den var väldigt fin och det helt oavsett vem som tagit den.
Ditte

Timeoftiger

Jag drömde just nyligen att jag högg meningar i sten. Ett hårt jobb men tydligen någonting som jag verkligen ville ha sagt!

Svar: Spännande! Undrar så vad du har inom dig som vill ut...
Ditte

Ghugge

Grattis Mäster Ditte, har anat att tävlingar och utmaningar ligger för dig..! Varma kramar och var rädd om dig i kylan.

Svar: Tack! Ja, det är roligt att få utmaningar och just Katarina kyrka och kyrkogård besöker jag ofta och gärna. Och jag klarade av uppgiften, men det var isande kallt för fingrarna att hålla i kameran. Inga vantar på....Idag har det varit tjockaste dunjackan på, mössa och dunvantar....
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Bra jobbat...måste varit lite arbetsamt att försöka läsa alla gravstenar :) Men du är ju envis :-) Katarina kyrka är så vacker!! Hoppas den inte brinner mer...
Kram P ♥

Svar: Jag är en envis typ och det var svårt att läsa på gravstenarna och isande kallt att fotografera. Men jag lyckades med uppdraget och det räcker långt. Katarina kyrka och kyrkogård är verkligen vacker och visst hoppas man att kyrkan brunnit klart.
Kramar från ett vintervackert Stockholm och -12.
Bosse hälsar!
Ditte

Lena i Wales

Du är verkligen en mästare!
Mycket intressant!
Katarina kyrka är verkligen vacker. Har besökt Cornelis grav där några gånger. Han var speciell, speciellt för mej.
Ha en trevlig helg!! Här i Wales är det en vanlig vardag.

Svar: Det känns nog här hemma också som en vardag....Katarina kyrka med kyrkogård besöker jag gansk ofta och nu var det ju i samband med ett uppdrag bloggvännen Bosse föreslagit. Men nog så trevligt om än isande kallt. Jag är väldigt förtjust i Cornelis och tilllhörde ju skaran om satt på vispråmem Storken på 60 -talet och lyssnade på Fred Åkerström, Cornelis och Ann Louise Hansson. Vilka minnen...
Önskar dig fina dagar.
Ditte

Decdia

Kul med utmaningar! Just att försöka komma på nåt som passar en själv.
Jag älskar att gå på kyrkogårdar, sorgligt men rofyllt. Plus att det är skoj att se gamla namn och yrken.

Svar: Utmaningar gilla här! Och att besöka kyrkogårdar är ju både rofyllt och sorgligt, men också spännande. Katarina kyrka och kyrkogårde har så mycket historia i sig och det gör att det är extra roligt att strosa där.
Ditte

TantGlad

Grattis , och vilken mästare du är Ditte. Nu vart lek-Bosse glad.
Tänk så många olika mästare det finns.
Det är spännande att besöka kyrkogårdar och att läsa titlar på gravstenar.
Vet jag hade ett inlägg om det för ett bra tag sedan.
Man funderar ju åxo lite på, vilka alla dessa människor var.
Jag brukar läsa ett namn på gravstenen.....nåt okänt. Sen fantiserar jag och funderar vilket liv personen ev haft.
Hade de stora gravstenar var de ju förmögna förr. Små stenar eller bara ett kors då var de fattiga. Det var ju lite så .
Fast då kan jag tycka.......fattig eller rik?.....har väl inget med själen att göra?
Näe.....nu kom jag in på nåt annat tänk, så nu släpper jag det. Ska njuta i soffan med en kopp te strax.

Ha det gott nu.

Varm kram.

Svar: Jag blev glad att jag lyckades med den första utmaningen och det var roligt med kallt att få fram kameran och att ta kort. Minns ditt inlägg om kyrkogårdar och visst är det både intressant och lite trist att gå där. Jag funderar också på hur livet tett sig för de som ligger där.
På Katarinas kyrkogård finns även många både gamla och nya gravar och även en minneslund. Det är vackert där uppe och många "kändisar" är också bergavda här.
Nej, fattig eller rik har inget med själen att göra. Helt enig...Men förr tänkte man nog mer i pengar när det kom till gravar.
Stor och varm kram från mig.
Ditte

Gemsofmylife

Måste säga att du är verkligen mästare du med !!
Fantastiskt vilket jobb du gjort här
love it !!!!!
Stor kram till dig finaste !!

Svar: Tack för uppmuntran! Det var en roligt utmaning men kallt om fingrarna att fotografera. Och både Katarina kyrka och kyrkogården är pärlor i närheten.
Stor kram även till dig du fina.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: