Gamla Stan; "all inclusive"

    
Tidig fredagskväll och ett trevligt middagsbesök hos goda vänner i Gamla stan väntade. Gamla stan som verkligen är en stad i staden och där man hela tiden omges av härlig stockholmshistoria.
Gamla stan   är en av Europas bäst bevarade medeltida stadskärnor och det var här Stockholm grundades 1252, byggd på den gamla stadsholmen. 
Gamla stan var länge själva "staden" i motsats till de mer lantliga omgivningarna dit Norrmalm, Östermalm och Södermalm räknades. 
Många hus är från 15-16 och 1700- talet och även betydligt äldre finns.   Gamla stan är en liten stadsdel med drygt 3000 invånare och några hyresrättslägenheter blandas med ca 4-500 bostadsrättslägenheter.
 
Västerlånggatan tidig fredagskväll.
 
Västerlånggatan är Gamla stans "turistgata" och det är alltid många turister som vallfärdar hit och under högsäsong kan det nästan vara kö att ta sig fram . Jag promenerar ofta i Gamla stan men drar mig snabbt upp mot de mer glest besökta gränderna. Västerlånggatan hette från början "Allmänningsgatan västan mur", bytte namn till Västra långgatan och på 1500-talet blev det Västerlånggatan och troligen har fler namn funnits på gatan.
Västerlånggatan sträcker sig från Mynttorget, tidigare Inre Norrport och till Järntorget som förr hette Inre Söderport och alla människor som på den tiden ville passera mellan landskapen Uppland och Södermanland var tvugna att passera båda portarna. 
Järntorget fick sitt namn av att det var här var här under en tid som det svenska järnet som skulle fraktas på export med båtar vägdes och redan i slutet av 1400- taler finns Järntorget omnämnt.
Vid Järntorget ligger den berömda krogen från 1700-talet,  "Den Gyldene Freden" där bl.a  många kända författare, skalder och författare har samlats. Namnet kommer från freden i Nystad 1721 och inredningen har i stort behållits intakt. Här har Bellman suttit många gånger, likaså konstnären Andes Zorn,  Evert Taube, Cornelis Wreeswijk och Fred Åkerström. Idag äter då och då medlemmar i Svenska akademien lunch här. 
Och givetvis är ett värt att besöka "Freden" om man är i Stockholm. (Rejäl husmanskost gäller, bra mat och härlig miljö.)
Strax utanför "Fredan" finns en staty av Ebert Taube och det sägs att han står och väntar på en taxi. Men snarare var det så att det var taxin som väntade på Evert...
 
Gamla stan är fylld av små smala gränder.
Här är Didrik Ficks gränd från 1600-talet som går ner (västerut) från Västerlånggatan.
Gränden fick sitt namn efter en tysk köpman
och harsom många gator och gränder fått i Gamla stan.
 
En bit till vänster på bilden finns en katt inmurad ovanför porten.
Och just den porten skulle vi gå in i . En port med sin alldeles speciella historia.
 
Västerlånggatan 24 och här finns katten Måns inmurad.
 Här finns sägnen om hans historia.hans historia.
 
Och med sägnen om herr Måns aktuell, gick vi uppför de gamla trapporna i huset.
Det blev en härlig kväll som blev sen med mycket god mat och dryck, många skratt och med historiens vingslag cirklandes runt oss.
Tusen tack kära värdpar!
 
 
Värdinnan i förberedelsatagen i det helt modrena köket
med de gamla murarnahelt synliga.
 
En av flera vackra kakelugnar i våningen och det vackert dukade bordet.
                                                   
Badrummet är som ett stort rum i sig och är så vackert inrett.Fantastiskt!
(Värdparet har själva gjort i ordning alltsammans.)
Här blandas det kinesiskt (handfatet och det häftiga badkaret i trä,
där vattnet sprutar ner från ett lejon på väggen, med ursprungliga väggar och vackert stengolv.
                                         
Vännerna Rune, Mona och jag har kommit till den goda desserten och
 Bosse har fått låna kameran
 
 
 
 
 
 
 
                                                                                          
 
                                                                  
 
 
 
 
 
Ama de casa

Vilken otroligt vacker lägenhet! :-)

Jag gillar Gamla Stan. Att strosa runt... Men undviker Västerlånggatan när det är alltför mycket folk.

Ha en finfin lördagskväll!
:-)

Svar: Lägenheten är verkligen fin och det gamla finns bevarat och det nya har smugits in. Jag är ofta i Gamla stan och nu när det är lite lågsäsong går det att ta sig fram även längs Västerlånggatan, men jag tar många gränder åt olika håll och njuter av det gamla som är så fint bevarat. Mysigt också att då och då knalla in på "Freden" för en lunch eller en kopp choklad att värma sig med.
Önskar er också en trevlig kväll.
Ditte

FREEDOMtravel

Vilken häftig inredning! Fint att behålla en del av den gamla känslan och ändå göra det modernt!

Svar: Visst är det! Allt det gamla finns bevarat och det nya har med varsam hand infogats. Lägenheten är så läcker!
Ditte

Malin

Tack för en bit Stockholmshistoria. Och hoppas ni hade en trevlig fredagskväll tillsammans med vänner. Önskar dig en fortsatt trevlig helg!

Svar: Stockholm bjuder ju på så mycket roligt och ibland befinner jag mig mitt i detta. Jätteroligt!Och vi hade en härlig kväll, verkligen.
Önskar dig en trevlig kväll.
Ditte

Comsi ComsaÅh vilket badrum, fantastiskt! :-)

Kvällskram ♥

Svar: Ja, hela lägenheten är fantastisk och badrummet är unikt i sitt slag. Så läckert!Kram!
Ditte

Znogge

Vilken alldeles underbar lägenhet! Så skulle man bo ;-)

Kram

Svar: Verkligen! Man får dock vara stark i benen för det finns oftast ingen hiss i dessa gamla hus. Men det blir bra gratismotion och friskvård.
Önskar dig en trevlig kväll.
Kram!
Ditte

BP

WOW! Vilken inredning, speciellt badrummet. Riktigt läckert! Fräckt även i köket att "visa" tegelstensväggen.

Vi gillar också Gamla Stan, men precis som du undviker vi Västerlånggatan under sommaren. Det finns ju hur många roliga gallerior och fik som helst att njuta av på "sidogatorna". Å Freden har jag inte varit på på år och dag. Tack för påminnelsen:-)

Svar: Våningen är verkligen jättefin och med mycket av det gamla bevarat och förstärkt och det moderna försiktigt inpassat. Badrummet är helläckert! Och absolut unikt! "Freden" är alltid trevligt och deras husmanskost är verkligen god.
Ditte

Ghugge

Underbar våning och vilket fint dukat bord, kan verkligen förstå att ni trivdes!
Älskar gamla stan och tack för att du berättar så intressant därom!
Tack också för njutbara bilder! Kram

Svar: Våningen är verkligen jättefin och där gammalt och nytt blandats med varsam hand. Och visst är Gamla stan härligt!Kram!
Ditte

Tove Olberg

Tusen tack för denna vandringen i historiska idag befintliga charm med gamla anor!
Så ljuvliga bilder- Hälsa goda vännerna tack för titten också. Vilken fröjd att läsa och "känna in sig".
Kram och fortsatt trevlig lördagskväll till er båda!

Svar: Vad trevligt Tove att du var med oss och kanske kan det vid ditt nästa besök här på ett besök på denna adress "live". Jag ska givetvis hälsa!Kram till dig och trevlig kväll önskar vi dig också.
Ditte

Susjos

Oj, du är som ett uppslagsverk! Tack för den infon om Gamla stan, som jag också gillar! men har inte besökt "Fredan", det vore ju spännande! Dina vänner bor ju fantastiskt vackert, badrummet är ju suveränt vackert!

PS. Inser nu att min keramikkurs inte alls gick i Bandhagen, t-bane stationen hette Björkhagen! DS.

Svar: Björkhagen är ju ett annat stopp och där har jag varit innan jag började min resa med "gröna linjen". Ligger tvärs över kanalen härifrån och snett västerut. Trevligt! "Freden " skulle du nog gilla. Här var jag även i ungdomen , men då hade jag inte råd med mat, men lite dryck blev det.
Ja vännerna bor verkligen så härligt, mitt i historien och hela Gamla stan är ju historia i sig.
Badrummet är helt unikt och verkligen fantastiskt! Ett helt rum i sig.
Ditte

Torrebloggen

Tack för din guidning genom Gamla stan. Det var bra många år sen jag var där.
Hi hi När du skrev om katten Måns så tänkte jag direkt att han kan ju inte ha bott där, men det gjorde han ju. Katten jag tänkte på var nämligen Måns och hans kompisar Bill & Bull som bodde här i Uppsala, (Gösta Knutsson)
Vilken vacker lägenhet!
Kram!

Svar: Ja, Uppsala har sin egen katt, men detta är en annan och mycket äldre katt. Uppsalas Pelle Svanslös och co gillar jag också. Gamla stan är alltid värd ett besök och jag är ofta här och strosar omkring och har min afavoritrestauranger och caféer.
Lägenheten är så fin och de har lyckats så fantastiskt bra med att bevara det gamla och varsamt ta in det lite mer moderna. Här är det verkligen historisk mark.
Kram!
Ditte

Marja

Vilken mysig bostad! Jag gillar Gamla Stan mycket. När vi inte har något för oss, brukar vi åka till Gamla Stan, strosa omkring där och sätta oss på något fik... I somras hade vi en underbar kväll där nere vid vattnet.
Kram! :)

Svar: Här i bostaden vilar det verkligen historien och huset är speciellt med sin "katten Måns". Jag är ofta i Gamla stan och det är ju här Stockholm har sitt ursprung och jag gillar att planlöst strosa här.
Förstår att ni hade en fin kväll här i somras vid vattnet. Slår mig också ofta ner där.
Kram!
Ditte

Geddfish

Vilken härlig rundvandring, tack för den! Och den fina informationen!
Vilken lägenhet, wow, säger jag bara. ALLT var fint och häftigt och badrummet MYCKET speciellt.
Kvällskram ♥

Svar: Trevligt att du följde med! Här går jag ganska ofta och trivs med det. Våningen är så fin och historiens vingslag är med och det nya är varsamt inplacerat bland det gamla. Och visst är badrummet unikt, så läckert och även där blandas dte gamla med det nya och med en del kinesiska influenser. Även de är gamla...
Kram!
Ditte

marga

Oj så trevligt det var att komma till Gamla stan! Den är speciell och underbar. Så vackert dina vänner bor! Såg så varmt och mysigt ut. Min farfar föddes i en gränd i Gamla stan, men familjen flyttade från Stockholm när han var några år. Så roligt det hade varit att veta mer. Ta hand om dig! Kram!

Svar: Vad trevligt att du kom med! Visst är Gamla stan speciell! Här är det verkligen historisk mark överallt. Vad spännande att din farfar föddes i Gamla stan. Då har du ju direktkoppling dit.
Ha det bra du också!
Kram!
Ditte

Anna Gustafsson

Jag ler när jag ikväll läser din blogg, jag gillar gamla stan och så kul att "se" Mona och Rune i deras lägenhet :)
Jag gillar när gammalt blandas med nytt....
Kram och godnatt

Svar: Vad trevligt att du var med. Och du känner ju både Mona och Rune...Lägenheten är verkligen vacker och de har så varsamt blandat det gamla med det nta.
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

"O, gamla stan, vad du tjusar mej med dina gränder ...."
Det är som att kliva in i levande historia, när man vandrar genom
de icke-så-turistiga smala gränderna. Verkligen en juvel i staden.

Lägenheten vacker. Undrar bara hur man klättrar in i badkaret. Ser en
fint målad pall vid "fotändan". Kanske den används.

Kakelungnar - just i förrgår försökte jag föklara för en väninna, hur en
kakelungn ser ut och fungererar. Det var inte lätt; kom ingenstans.
Föreslog att hon googlar ordet. :)

Vilken vacker kofta du har på dej.

Svar: Gamla stan erbjuder ju även delar dit inte så många turister hittar och tidigt en fredag kväll är det ganska lungt överallt. Vackert nu med snön och fin belysning. Lägenheten är verkligen vacker. Vad gäller pallen används den säkert, tror den är kinesisk. Badkaret är inte så högt, tror det ser högre ut på bild...Annars får man väl använda pallen...
Jodå, en del möbler kan kah tänka mig kommit in genom fönstren men just ett piano finns inte, men andra stora fina möbler har kommit dit. Tror det kan vara svårt att veta vad en kakelugn är men du får kanske visa bilden och förklara, men google har säkert också en bra förklaring.
Min kofta köptes i våras och den är så mjuk och skön och är ofta med/på mig.
Ditte

Ruth i Virginia

Kom att tänka på - hur får man in möbler och pianon
i lägenheterna?

Svar: De möbler som inte kunnat bäras upp tror jag kommit in per fönster.Och just piano finns inte....
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Tack för promenaden och historik om Gamla stan. Alltid trevligt att strosa runt där.
Så fint era vänner bor. Härlig blandning av gammalt och nytt.
Kram/A-K

Svar: God förmiddag! Här blev det sovmorgon idag också...Men jag har ingen brådska. Gamla stan är trevligt och erbjuder så mycket.
Vi hade en jättetrevlig kväll verkligen.
Kram från oss båda.
Ditte

moi

Gamla stan är nog den stadsdel jag är mest bekant med. Därmed inte sagt att jag hade en aning om allt intressant du berättade.
Lägenheten, och speciellt badrummet, tog helt andan ur mig! Otroligt vackert!
Kram

Svar: Vad gäller Gamla stan lär man sig lite efter hand om livet, sägnerna och dess historia och jag kan verkligen förstå att du tyckt om att strosa här. Hela huset här har sin speciella historia och lägenheten är så fint bevarad, det ursprungliga finns och en del modeerniteter men de har varsamt placerats in. Badrummet är en dröm! Så läckert!
Kram!
Ditte

Fia

Tack för litet stockholmshistoria igen! Jag tycker också att det är underbart att strosa i gränderna i Gamla stan! Så mysigt att bo så där, förstår att ni hade en trevlig kväll på alla sätt!
Kul att snacka en stund igår! Såg på tv imorse att man rev blomkålen rå förresten!
Kram och vi ses ju snart!
Fia

Svar: Det kommer ju lite historia då och då härifrån och i Gamla stan är man ju mitt i den. Roligt att strosa omkring och fundera på vad husen vill berätta om det gamla Stockholm. Det är alltid roligt att pratas vid och snart ses vi. Jättetrevligt!
Aha, bra att du fick fram hur blomkålen skulle rivas...
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Om jag hade varit tvungen att flytta så skulle det vara till en sådan typ av lägenhet :) såå fint o att behålla vissa saker gör det hela mer charmigt :) o så mysigt ni har det Ditte :) samt vackra bilder av staden som alltid kramen

Svar: I Gamla stan finns många pärlor och just denna lägenhet har så varsamt blandat det ursprungliga och varsamt lagt till en del modernt. Verkligen läckert!Vi hade en jättetrevlig kväll, verkligen.
Kram!
Ditte

Veiken

Underbart! Tänk att vara med om historiens vingslag på så nära håll! Tack för att vi fick följa med och tack för mejl! Kramar

Svar: Här är man ju mitt i det gamla Stockholm och det passar mig bra. Trevligt att du följde med!Kram!
Ditte

Musikanta

På Järntorget bodde jag på 50-talet i två år inackorderad hos en gammal dam som var änka efter chefen för Bacchi Vapen. Hon hade en sjurumsvåning högst upp i huset mitt emot Bacchi Vapen. Jag bodde i jungfrukammaren med utsikt mot gården och huset med Gyldene Freden.

Varje dag under höst- och vårterminen gick jag och min dåvarande pojkvän Västerlånggatan fram, sneddade över Kungsan och gick sedan Birger Jarlsgatan upp till Kungstensgatan där Enskilda Gymnasiet låg på den tiden och där jag tog studenten. Konditionen var bättre då!

Mitt emot Storkyrkan, i hörnet där det nu är en antikaffär, låg ett kondis som frekventerades livligt att senare tids berömda författare, poeter och litteraturkritiker. Jag kommer framför allt ihåg Slas, Petter Bergman och Lasse Söderberg. Vi stannade ofta till där på hemvägen från skolan. Cigarettröken var så tjock ibland att man knappt kunde se vilka som var där, minns jag.
Kram från Ingrid
Kents kusin bor i Gamla Stan så vi är ofta där och hälsar på. En fantastisk miljö att bo i!

Svar: Visst är Gamla stan i fantastisk miljö att bo i . Jag går ju ofta omkring här och hittar fortfarande efter alla år nya platser. Inungdomen var jag mycket här på jazzklubbar som Bobadilla och andra...Hörde till. Enskilda vet jag var dte låg och det har ju sedan ett antal år flyttat in i min gamla skola , Wallin Åhlinska vid Tegnérlunden. Och visst fick du en rejäl promenad. Jag vet vilket kondis du menar och jag har varit där många gånger. Kanske ses vi där in gränderna....
Kram!
Ditte

Timeoftiger

Så fint!

Svar: Det blev en jättetrevlig kväll på alla sätt.
Ditte

Ami

Vilken trevlig kväll! Och en jättetjusig våning!
Så hemtrevligt och ombonat det ser ut!
Kram

Svar: Vi hade en jättefin kväll och våningen är verkligen speciell. Historiens vingslag är tydligt närvarande. Kram och trevlig kväll.
Ditte

Decdia

Men så fint de bor!
Jag har varit i Gamla stan (och Stockholm) en gång i vuxen ålder, det var mysigt där men när jag var där så hade jag på tok för dålig koll på dess historia för att fullt ut kunna njuta av det. Men precis i närheten så såg vi Prinsessan Christina stega förbi, ett stort plus för mig. :)

Svar: Kul att du varit i Gamla stan! Där ser man ofta sk. "kändisar" av olika slag. Kul för dig att du såg en medlem av kungafamiljen, själv är jag dålig på att känna igen folk, men ibland lyckas jag. Kanske blir det en ny tur mot Stockholm vid tillfälle. Välkommen!
Ditte

Decdia

Sv: I min matblogg så kommenterade jag lite fel. Ops! :) Fick för mig att det var receptet på de kinesiska ångade bullarna som du kommenterat på och inte zuzu, sorry!

Svar: Jag kommenterade nog båda! Dumplingsen, ångade bullar, gillar jag och zuzu sak jag prova att göra, verkade jättegott.
Ditte

Bosse Lidén

Du är en underbar berättare och tar fina bilder. Gamla Stan är en av de fina platser i vårt land som jag drömt om att bo i. Gissa tre gånger vad jag tyckte om detta inlägg? Ledtråd: Guldglans.

Svar: Tack, Bosse! Det värmer att höra detta. Och historisk mark är ju verkligen Gamla stan. Guldglans känns väldigt trevligt denna gråa måndag i regn.
Kram!
Ditte

Anna

Älskar Gamla Stan, brukar alltid avsluta mina dagar när jag var nere i tjänst, där. Strosa omkring och bara njuta. Om jag någon gång skulle flytta till Stockholm, så är det just i Gamla Stan jag hade önskat bo. Mitt nya normala jag har slagit bort de tankarna, tänker inte karriärtörsta mer. Är nöjd med det jag har, och om jag fortsätter på min tjänst, kommer jag fortsätta åka ner till mitt kontor på Regeringsgatan med jämna mellanrum. Räcker så. Tiden får utvisa hur det blir.

En helt fantastisk lägenhet har din väninna. Så varsamt renoverat. Älskar att de har valt att behålla den gamla charmen, med det nya.

Kram

Svar: Vad roligt att höra att du brukar vara i Gamla stan och också tycker om det. Jag tar mig ofta en tur hit, promenadavstånd och njuter av att vara mitt i det gamla. Nej, "karriärstörsten" behöver du inte. Lyckan finns inte där...Tycker det låter sunt att du är nöjd med det du har nu. Och att ta en tur till Regeringsgatan då och då låter trevligt och kanske blir det då också besök i Gamla stan. Och klok tanke att tiden får utvisa...
Mina vänner har verkligen en fantastisk lägenhet med det gamla kvar och förstärkt och en del varsamt moderniserat.
Tankar och kram till dig!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: