Det räcker inte alltid....

    
En fortsättning av gårdagens inlägg följer lite längre ner....
 
I vanliga fall vet jag inte om jag instämmer med att "morgonstund har guld i mund", men  jag har nu  ett par mornar vaknat ganska tidigt och har sett solen arbeta sig uppåt. I morse var det även så att Globen hade kvar sin kvälls och nattfärg, den brukar återgrå till det mer vanlig grå färgen vid åttatiden.  (Eftersom det varit så kall har rengöringen inte mer än påbörjats och Globens tänkta vita färg har inte visat sig.)
I går kämpade jag länge med mitt inlägg och orkade inte slutföra det. Men resten kommer idag.
Mina tre mail från bloggportalen blogg.se har besvarats (i ett mail) och de har haft tekniska problem under helgen och bad om utäkt. Jag tipsade om att det vore lämpligt att ange det på första sidan så att man vet och inte tar det hela personligt.
Det är fortfarande irriterande men med en förklaring och ursäkt tycker jag det är lättare att ta det hela. Vet att många med blogg.se hade problem under gårdagen...
Men idag är en annan dag...
Positiva tankar gäller och vädret hjälper till, för solen består här på Södermalm.
 
I morse vid sjutiden.
Dock ovanligt att jag är vaken då.
 
En halvtimme senare och Globen har kvar sin kvällsbelysning.
Det är bara om det är evenemang på Globen som den tänds upp i olika färger.
(konserter, hockey, galor av olika slag m.m. )
 
Några fakta kring aktionen mot anläggningen i Vermork, Rjukan. 
  • aktionen mot Norsk Hydros anläggning vid Rjukan var en militär aktion utfört av medlemmar i det norska Kompani Linge och de flesta soldaterna var utbildade i England och Skottland
  • produktionen av det tunga vattnet (D2O) var av stor betydelse för den tyska atomforskningen
  • de första fallskärmssoldaterna landade i området mellan den 18 och 19 oktober 1942 och sprängningsaktionen mot Nors Hydrso fabrik skedde den 27/2 1943
  • tungvattensaktionen är en av de mest kända sabotageaktionerna under andra världskriget
  • aktionen var förhållandevis skonsam för civilbefolkningen i jämförelse med ett flygangrepp (de allierade ville bomba anläggningen men den norska motståndsmannen och vetenskapsmannen Leif Tronstad övertalade dem att i stället skicka en norsk specialgrupp för att spränga fabriken)
  • aktionen vid Rjukan har filmatiserat två gånger tidigare och redan 1948 kom den norska filmen om "Kampen om det tunga vattnet" baserad på de böckerk Kunt Haukelid och Gunnar Sönsteby skrivit utifrån sina egna upplevelser
  • och den amerikanska, mer romantiserade versionen, "The Heroes of Telemark" kom 1965 med Kirk Douglas i huvudrollen
Ett citat jag då och då tönkt på är detta: "Det räcker inte alltid att göra sitt bästa, det kan ibland krävas att göra det nödvändiga."
Senare i livet försökte jag få pappa att berätta om detta och jag lika lite som andra lyckades. 
Men dessa unga män, för unga var de och pappa var just fyllda 25 år när freden kom 1945 har genom hela livet behållit sin starka vänskap och denna vänskap blev också en kanal där de pratade om det de upplevt. Ingen annan kunde ju rimligen förstå.
En god vän till pappa, tillika hans chef  en gång, försökte få honom att prata och det kunde nog låta så här i samtalet:
Så här kunde ett försök till samtal med pappa om hans upplevelser låta.
 
Vad gällde Tyskland så blev det några tämligen motvilliga resor dit. Pappa Allan glömde inte oförrätter...
Men kunde ändå gå vidare....
Jag minns att detta var något vi pratade om octt livet och tiderna förändrades...
 
 
John Howard var en mycket god vän och som pappa samarbetade den 6/6-1944 i samband
med att de brittiska glidflygarna under befäl av honom hoppade fallskärm
för att säkta bron över Caen Canal.
Denna bro hette Benouville Bridge tidigare ,
men fick namnet Pegasus bridge, efter de brittiska fallskärmsoldaternas axelemblem
som just är den flygande hästen Pegasus.
Och här låg ett hus där en familj bodde och det sägs vara det första hus som befriades från Tyskarna.
Här har jag varit och det var med tårar i ögonen och väldigt högtdligt.
Tyvärr kom jag aldrig hit med pappa.
 
Vill någon läsa mer så finns det utförligt skrivna inlägg på bloggen från dels den 10/7-2009
och dels från den 6/6- 2014, 70 år efter invasionen av Normandie. 
(Man kan i sökfunktionen på bloggen också skriva in Pegasus Bridge och sedan kommer  inläggen upp via Google)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Veiken

Vi har just sett den första delen av serien från Rjukan och man vill se alla avsnitt NU och inte behöva vänta! Så ortoligt intressant och viktigt ! Kramar

Svar: Vad trevligt att ni sett det. Jag tyckte det var bra och lagom, inte så romantiserat som det lätt blir. För romantiken fanns inte på plats när detta hände. Visst är detta viktigt att minnas och extra tänkvärt att alla var så unga. Men de visst vad de trodde på och var beredda att offra sina liv för det. Livet var ingen självklarhet.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Tack för den intressanta fortsättningen!
Känner igen mig när du skriver att din pappa inte berättade ngt för sin chef.
Det kunde hända att min pappa var lika fåordig. Men det kanske var så inom det militära, man sa inte mer om sitt privatliv än vad man behövde och hade lust till.
Det ska verkligen bli spännande att följa " Kampen om tungvattnet" framöver....
Kram!

Svar: Kul att du tyckte det. Nej, fåordigheten tror jag också kommer av att man inte heller vill förklara så mycket. Den delen fanns ju i pappas jobb under kriget. Jag tyckte första avsnittet var bra gjort och inte så romantiserat som det lätt blir. För detta uppdrag var inte ett dugg romantiskt. Jag ser också fram emot nästa avsnitt.
Kram
Ditte

Ghugge

Jag har haft samma problem som du med bloggen! Tänkte igår exakt samma sak att om blogg.se bara lade ut en liten förklaring så skulle man vara mer förstående..men icke..!;)
Skall läsa lite mer om din pappa för jag tycker att det är mycket intressant!;)
Fina morgonbilder!
Kram

Svar: Förstod att många hade problem med blogg.se. Och trist att de inte bryr sig mer och lägger ut info. Har påpekat detta. Men idag verkar det fungera, men det är inte ok med tre dagar då det inte fungerar.
Vad gäller pappa är det ett stycke historia i sig..
Är jag uppe är det fint att se när solen går upp. Tyvärr inte över skogen...
Kram!
Ditte

Ami

Vad bra att du fick reda på att det inte var du som orsakade felet med bloggstrulet!
Och ikväll ska vi titta på programmet :)
Kram och trevlig kväll

Svar: Men jag ska byta portal under våren, helt klart och det får bli en egen domän på wordpress.se. Kul att ni ser programmet! Vi tyckte det var bra, men är ju partiska...
Kram!
Ditte

BP

1. Både blogg.se och bloggportalen.se verkar ha haft problem läste jag. Men som du säger en ursäkt gör ju saken lite lättare att svälja.

2. Googlade faktiskt din pappa och läste om honom på Wikipedia. Måste säga att jag är otroligt imponerad över hans insatser och hans liv. Du måste vara oerhört stolt över honom. Men han var ju så förtegen, så jag utgår ifrån att du än idag har fler frågor än svar...

3. Brobyggarna var den absolut bästa boken i Guillous serie. Blå Stjärnan handlar bland annat just om transporterna till Värmland som ju din pappa också var inblandad i. Nu har Guillou säkert gjort en gedigen research för alla böcker i den serien, men mycket är ju fiction ändå såklart. Blå Stjärnan är inte i klass med Brobyggarna.

Svar: Ja har i efterskott genom efterforskning både Oslo, Helsingfors, London, Frankrike och Skottland fått en del svar. Men jag har lite j´kvar att titta på när jag kan få en chans att besöka krigsarkivet i London. Vill tillbringa en vecka där...Pappa var ju min pappa men jag har ju rest en del med honom när han jobbat i FN tjänst utomlands och det var speciellt. "Endast ett skott i nacken" hade kunnat dödat honom. Men nu blev det så sorgligt att alzheimer tog hans liv. Inte värdigt!
Men jag väljer att minnas det positiva. Och "Brobyggarna" har jag köpt idag. Stort tack för tipset. Troligen läser jag även "Blå stjärnan".
Ditte

Eva`s blogg

Ja jag kunde inte komma in alls så på kvällen skrev jag för idag så kom hem i kväll & tröttheten kommer smygande nu ,.....jag har läst om din kära pappa innan o han var ju inte vilken pappa som helst ...oj vad jag blev imponerad av att du varit i 50 länder wow kram fint inlägg

Svar: Att resa har alltid varit en stor del av mitt liv och jag hoppas hinna med många fler.Pappa var ju min pappa men jag vet att han gjort skillnad för många, nog så viktigt.
Vi får nu hoppas att blogg.se klarar av sina tekniska problem och inte krånglar mer.
Kram!
Ditte

Fia

Roligt att ha fått "lära känna" din pappa! Och tack för litet historisk allmänbildning igen! Idag vandrade jag 11 km i vinterkängorna, räknar med att snart kunna gå mera lättskodd! Stänger snart igen ryggsäcken, vi hörs snart på sydligare breddgrader!
Kram!
Fia

Svar: Nu känner ju både du och Lasse pappa...Skönt att vandra så långt, här blev det en tredjedel av den sträckan idag.
Och snart kan du gå mer lättskodd.
Önskar er en fin resa och vi ses snart. Hälsa Lasse också från oss.
Kram!
Bosse hälsar!
Ditte

Tove Olberg

Ditte! Anar att dina minnen kommer i kapp, det du inte fick höra från honom själv och de minnen du har av honom som "bara din pappa" och allt det andra enorma han var i kompani Linge och i motståndet. Att hans sista tid blev som det blev är en stor sorg - du vet jag är berörd av hans historia som jag tog del av då vi blev bloggvänner.
Din rubrik i dag år så talande ... Så bra du delar detta med oss. Citat är full av sanning!
Jag deltar med stor kram.
Tack!!

Svar: Tusen tack fina Tove! Visst kommer minnena i kapp och vid vissa tillfällen som dessa blir det mer påtagligt. Men jag väljer att behålla honom i minnet som han var innan alzheimer fick honom i sitt grepp. Han tynade bort....Stor kram!
Ditte

Znogge

Tack för ett fortsatt intressant inlägg. I din blogg får man lära sig mycket och så även denna gång. Tänk om internet hade funnits på den tiden...

Kram

Svar: Tack för fina ord! Ja du! Kanske tur att det inte fanns internet då. Tänk så kollat allt skulle varit....Här kom de själva med budskapen eller också utförde telegrafisterna detta. Och ett stycke historia är det.
Kram!
Ditte

Decdia

Jag hade också problem med bloggen i helgen och den där kossan dök upp i ett och sa att jag inte fick vara där. Fyra timmar hade jag inte haft tålamod till att lägga på ett inlägg, haha!
Jag förstår inte varför det ska vara så svårt med tekniken... men så kan jag inget om det. :)

Svar: Jag har föreslagit att de skulle skriva på hemsidan när det uppstår tekniska problem för om man vet så vet man...Jag trodde ju att det snabbt skulle gå över. Men nu är jag trött på kossor som dyker upp.
Ditte

Comsi Comsa


Tidigare om åren har man ju sett filmer och läst historier från kriget, nu börjar det åter visas och vi påminns och blir lite mer upplysta. För dig kära du måste det bli väldigt känslomässigt starkt och väldigt nära. ♥♥♥

Stor kram finaste du ♥

Svar: Nära är det. Väldigt nära...Och jag tror det är bra att påminna om det som var och vilken riktining det tog. Norge besegrade Tyskland, det lilla landet mot det stora, dock med hjälp från de allierade. Men att det är viktigt att kämpa för det man tror på och det både i små och större saker tror jag är viktigt.
Stor kram!
Ditte

Musikanta

Intressant inlägg för mig som inte visste särskilt mycket mer än att Rjukan sprängdes av några motståndsmän. Måste kännas väldigt konstigt för dig att din egen pappa var med om denna berömda aktion som du senare fick läsa om i skolan. Du var väl inte född när detta inträffade. Jag ser väldigt sällan på teve men jag ska försöka se det här programmet.
Kram från Ingrid

Svar: Lite märkligt kändes det att se programmet. Men jag var ganska välinformerad om det hela innan jag började skolan, men kunde ju inte förstå det hela. Och i tonåren var jag inte alls intresserad. Men senare i livet så.... Vi bodde ju då lång aperioder i Norge där pappa jobbade där.
Att se programmet, som är baserad på den verkliga händelsen, är ett stycke modern historia och där dessa unga män på drygt 20 år, kämpade för Norges frihet och för det de trodde på.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Jag fick för ett tag sen lära mig att "mund" i "Morgonstund har guld i mund" faktiskt betyder hand (besläktat med latinets "manus"). Hälsningar från Finland, där vi har fantastiska upplevelser, men också ett väldigt hektiskt program ;)

Svar: Jag förstår att ni har det fantastiskt bra, men mycket som ska avverkas så ni får nog förtsätta att njuta i efterhand. Ha det fortsatt bra" Och jag hänger med...
(Givetvis skulle det vara "mund", har ändrat nu.)
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Vilka fina morgonbilder du har tagit.
Tack för fortsatt historia om Din far. Vilka upplevelser han hade med sig i bagaget när du föddes!
Många kramar/A-K

Svar: Nu var jag uppe, inte så ofta men det händer. Och vi har haft flera vackra mornar nu. Ja, pappa hade en del med sig och det mesta stannade hos honom. Säkert tungt att bära många gånger.
Strålande sol här och promenad väntar.
Kram från oss båda.
Ditte

Ama de casa

Det där med morgonstund och guld i mund - det kommer jag aldrig att kunna tycka... Men jag gillar att titta på bilder av den :-)

Känns som det är problem idag också. Att skriva den här kommentaren tar en himla tid - innan den syns, alltså. Så har det inte varit på andra bloggar. Eller så är det min dator som är dum just nu :-)

Svar: God förmiddag! Nja, ibland kan jag vakna tidigare.....Men någon guldfärg får nog inte morgonen direkt. Men det kan vara vackert att själv se solen jobba sig uppåt. Får kolla upp om det är problem idag också.....Gillar inte när det inte fungerar. Men det blir wordpress.se under våren.
Strålande sol och en utgång väntar.
Ditte

wiolettan

Skönt att du fick svar angående bloggen, så´nt där är ju så irriterande och jobbigt dessutom.
Jag tycker om den utsikten du har att njuta av från lägenheten. Tjusiga, magiska bilder. Det är sällan som jag har sett Globen röd.
Intressant det du skriver och om din pappa, tänk vad han har varit med om. Det är så svårt att sätta sig in i, ja omöjligt. Svårt att smälta, jag var tvungen att gå tillbaka och läsa om.
Tack och kram till dig.

Svar: Visst är det irriterande när bloggen inte fungerar och man själv inte är eller äger problemet. Och många på blogg.se hade haft problem. Globen är inte så ofta röd men vid vissa konserter eller evenemag så antar den en röd färg. Ofta när det är idrott färgas Globen i något av lagens färger.
Pappa hann upplev amycket och dessutom innan han var fyllda 25 år. Och det är svårt att sätta sig in i allt och framförallt att förstå.
Kram och tack!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: