Avgörande kamp

    
 Ännu en strålande vinterdag i Stockholm, helt molnfritt och vacker blå himmel. Men det är kallt, alltför kallt för att mitt ansikte skall tycka om att vara ute mer än drygt en timme.
Var uppe ganska tidigt i morse, enligt mina mått mätt och fick ett par vackra soluppgångsbilder.
 
 
 
Dagens rubrik; Avgörande händelse handlar om en verklig och avgörande händelse i Norge under andra världskriget, nämligen Kampen om det tunga vattnet.
 I SVT 1 börjar i kväll en serie i sex delar, ett historiskt drama som handlar om de norska motståndsmän som planerade och genomförde sabotaget mot tungvattenfabriken i norska Rjukan 1943. Detta sabotage gjordes för att hindra tyskarna att få tillgång till det tunga vattnet och på så sätt skulle de också kunna tillverka en atombomb. 
Tyskland, som ockuperade Norge den 9/4 1940 ,tänker flytta hela tungvatten produktionen till Tyskaland och de allierade bestämmer sig för att sabotera tyskarnas planer.
Den norske motståndsmannen, tillika vetenskapsmannen, Leif Tronstad återvände till Norge tillsammans med motståndsmän från det norska "Kompani Linge" för att genomföra sabotaget  (Namn efter en norsk motståndssman, Martin Linge, som ledde och utbildade dessa soldater i England och Skottland. Här var min pappa Allan Mann en av männen. Samtliga "sabotörer" var unga, strax över 20 år och alla beredda att kämpa för det de trodde på även med livet som insats. )
Serien, Kampen om det tunga vattnet bygger på historiska händelser och handlar om verkliga personer men i serien inår också ett antal påhittade rollfigurer.
Familjerna till de motståmdsmän (endast en i livet idag, Joakim Rönneberg 96 år) som deltog och genomförde sabotaget mot tungvattenfabriken har godkänt serien och skildringen.
Förutom planeringenav sabotaget mot tungvattenfabriken handlar serien också om vad som skedde i, inför och under sabotaget i Storbritannien, Norge och Tyskland.
 Serien är den dyraste som producerats i Norge och har rönt framgång både där och utomlands där den visats.
Manus är skrivit av norrmannen Petter Rosenlund och baseras på de böcker som tidigare skrevs av de motståmdsmän som själva var med vid sprängningen av Rjukan.
Och lite kuriosa är att jag träffat flera av dessa motståndsmän och hört dem berätta Och en av dem var ju min pappa. (Men tyvärr var jag under barn och ungdomsåren inte ett dugg intresserad....)
 
Två av flera böcker skrivna av de sbotörer som var med.
Gunnar Sönsteby med "Rapport från NR 24" och Knut Haukelids bok
"Sabotörer i Frihetskamp".
 
Knut Haukelid, en mycket god vän till min familj, skrev den här boken och många
fakta härifrån har också bidragit till manuset.
 
På bilden till vänster ses påppa 1940 då 19 år gammal
och beredd att kämpa för det han trodde på.
Bilden till höger är de tre "musketrörerna" från vänster Knut Haukelid, pappa och Bjarne Holdt Larsen.
En trio som överlevde det mesta och som genom hela livet förblev de bästa vänner. 
Pappa var väldigt "hemlig" p.g.a. alla uppdrag inom underrättelsetjänsten
och han har valt att inte ofta förekomma med sitt namn i dessa sammanhang.
Men han avled 2005 så nu är det kanske dags...
 
Fortsättning följer förhoppningsvis i morgon, för jag har hela eftermiddagen försökt att kunna få till detta inlägg.
Min bloggvän B.P. föreslog att jag igår skulle skriva i world och sedan klistra in. Jag har provat ,men har inte ens kommit in på blogg. se och sidan för att kunna publicera. I skrivandets stund har detta inlägg totalt tagit mig fyra timmar . Tur jag är en envis typ. Men det blir så fort som möjligt byte till wordpress. se och en egen domän.  Finns det andra som har/haft problem med blogg.se i helgen?
Hoppas på svar från blogg.se i morgon för detta går int an.  Har mailat tre gånger nu, men ingen jobbar där under helgen.
Puh! Tålamodet är slut nu.
 
 
Iris

Den serien kommer jag att följa. Problem med blogg@se har jag haft hela helgen. Hoppas denna kommentar kommer fram. Kram

Svar: Tack Iris! Din kommentar är framme och för mig är det bra att veta att det inte är mig persinligen som blogg,se är emot. Alltid något. Jag kommer också att följa serien och tänka på pappa lite extra. Han stod ju även upp för Finland som också haf´de en stor plats i hans hjärta.
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Vackra morgonbilder inleder denna dag som ju är lite speciell kan vi säga med tanke på det du skriver om. Tänker på att du inte var intresserad då, men nu kan du berätta om detta, dessa tider vi har gör det åter aktuellt tänker jag. Som du vet är jag berörd av den insats din pappa och många med han gjorde. Vår historia är viktig för vår framtid.Jag såg på Sv tplay i dag kommentaren om Joachim Rönneberg.
Jag har försökt skriva mina inlägg i Word också flera gånger,då är de ju sparade i datorn, det funkar inte trots flera försök och inget svar får jag varför, så jag lägger över det jag skriver på usb minne. Jag skriver på blogspot.
Stor kram!

Svar: God afton Tove! Nu har jag förstått att även min vän Iris har haft trasssel med blogg.se. Men jag ska byta portal. Bestämt. Och när får vi se. Hoppas på inom en månad eller så.Jag ska se det som finns om Joakim Rönnberg, han är ju den ende som är kvar i livet.
Visst är vår historia viktig och jag är fostrad i att kämpa för det jag tror på, och det även om utgången är milt sagt oviss.
Stor kram och vi har våra rötter i Norge.
Ditte

Torrebloggen

Igår såg jag "Den sista sabotören" på SVT1 som handlade om den nya serien "Kampen om det tunga vattnet" och om Rønneberg som var ledare för den grupp soldater som 1943 genomförde det lyckade sabotageuppdraget mot den tyska tungvattensanläggningen vid Rjukan. Idag, 95 år fyllda är han den siste sabotören som kan berätta sin historia. Vi funderade faktiskt då på om din pappa var med på dessa sabotageuppdrag? Det ska verkligen bli väldigt spännande att följa den nya serien.
Kram!

Svar: Pappa var med! Jag såg också det programmet och jag har även träffat honom för många år sedan. Dessa män som var med var enstrak grupp och höll alltid ihop. Och Joakim Rönneberg är den siste av dem som är kvar. Men flera av de andra har skrivit sina hirstorier som finns i bokform. Har just sett programmet och tyckte det var bra.
Kram!
Ditte

Znogge

Det är verkligen hög tid att din pappa får synas med namn! Äras den som äras bör. Men jag förstår att det var mycket riskabelt och olämpligt när det begav sig...

Kram och god kväll!

Svar: Han ville ju inte synas och i jobbet då var det inte aktuellt...Men jag har i kväll sett första avsnittet av tv-dramat och tänker mig in i hur det var. Unga män som kämpade för det de trodde på. Och de som överlevde befann sig ofta här i sina drömmar. Pappa var också med som "engelsman" vid landstigningen i Normandie och det satt eocks grava spår hos honom. DEt var ju få av de allierade som överlevde.
Kram!
Ditte

BP

Vilket inlägg! Nu skriver du ju alltid intressanta oh informativa inlägg, men det här slår nog de flesta. Å tänk att du är dottern till en pappa som var så involverad i motståndsrörelsen i Norge. Helt fantastiskt och en riktigt spännande läsning här. Tack Ditte!

Det är många som verkar ha problem med blogg.se har jag förstått. Men om du skrev inlägget i Word först, så tappade du ju i alla fall inte texten och slapp skriva om. Men fyra timmar - nej, där räcker inte tålamodet, verkligen inte. Visst är det roligt att blogga, men för mig får det inte ta mera än max 20-30 minuter för ett inlägg. Bloggpromenader får ta lite längre tid om man säger så;-) Kul att du länkade till mig i ditt inlägg (1 000 tack), för jag länkade till dig ikväll också:-)

Å om du bemästrar Wordpress så ska jag je dig en medalj. Har faktiskt gjort två relativt helhjärtade försök med den plattformen, men fick inse att min hjärna liksom inte räckte till. Men om du är tekniskt begåvad, vilket jag inte är, så har du kanske tur. WP är ju onekligen ett proffsprogram.

PS. Din första bild är enormt bra - så mäktig den är. WOW! DS.

Svar: Tack för fina ord! Och jag behövde inte skriva om idag. Men kämpigt var det att kunna publicera. Puh! Någon tekniker på datorer är jag inte men jag får hjälp med wordpress och har "back up". Så jag är hoppfull!
Klart jag länkar till dig! Och tackar för din länkning.
Min pappas historia, öden och äventyr kan man "googla " på. (Allan Mann) Hans historia är speciell och det på flera sätt.
Jag har nu sett tv-programmet "Kampen om det tunga vattnet" och jag måste säga att jag är glad över att tyskarna inte fick det tunga vattnet. Att sedan det blev en atombomb i sig var ju illa...
Men dessa män här som lyckades spränga fabriken var ju alla utbildade i England och Skottland, unga killar som kämpade för det de trodde på. Flera av dem hade varit i Finland innan och där träffat varandra.
Och just i somras, på vår resa till Skottland, var jag i dessa trakter. En upplevelse i sig.
Först bilden blev bra och det är inte ofta jag är uppe i denna arla morgonstund. Men idag var jag det.Ditte

Susanne

Det är så spännande att läsa om allt din pappa varit med om! :)
Riktigt häftigt! Men jag förstår absolut att du inte var ett dugg intresserad av sån historia när du var en ung tjej.
Jag minns själv alla lååånga berättelser min morfar drog för mig när jag var liten. Inte så värst intresserad av att lyssna då. Men om han hade varit i livet nu så hade jag gärna suttit och lyssnat i timmar.
Ska bli spännande att läsa fortsättningen på berättelsen.
Natti, natti! :)

Svar: Jag har just sett första delen av tv-"dokumentären" och jag gilllade den. Och det var ju en väldans tur och skicklighet att tyskarna inte kyckades få tillgång till det tunga vattnet och få sim atombomb. Och jag är djupt imponerad av att lilla Norge besegrade tyskarna och blev ett fritt land.
Ditte

Fia

Ditte,
Måste kännas verkligen speciellt för dig inför denna serie! Att också skottlandsresan gav flashbacks! Jag missade första delen tyvärr då vi var på middag hos goda vänner. Ska absolut kolla SVTplay. Tog även igen Lars Lerin igårkväll på play, då jag även missade hans besök hos Anni Frid. Fin soluppgångsbild! Underbart väder även idag, det blev 8 km på stegräknaren.
Kram
Fia

Svar: Avsnittet var bra och jag tror hela serienär det. Ett stycke historia. Titta gärna på SVT Play, tror även Lasse gillar det. Ja tyckte också om Lars Lerins program och ska även se nästa. Och det r bra med Play om man missar något sevärt, dock är ju inte alla progarm sevärda...
I morse var jag tidigt uppe, inte så vanligt dock bar minsá steg inte mer än 5000 idag.
Kram från oss till er.
Ditte

A-C

Vi har precis tittat på första delen och ska absolut fortsätta och titta på de övriga. Kram/A-C o K

Svar: Riktigt bra tycker jag, men jag är ju lite part i målet...Ett stycke historia är det förvisso.
Kram!
Ditte

BP

Me again: Såg de sista 15 minuterna av serien och ska "catch up" via svtplay under veckan. För det lilla jag såg gillade jag.
Tack för googlingstipset om din fantastiska pappa som du ska vara stolt över!

PS. Vet inte om du läst Jan Guillous serie som började med "Brobyggarna". Men senaste boken "Blå Stjärnan" bör intressera di, då den handlar mest om motståndsrörelsen i Norge under andra världskriget.. Är ingen fan av Guillou annars, men giilalde "Brobyggarna", den första boken i serien bäst. Den har ju verkligen Norge-anknytning!

Svar: God sen kväll! Har hört om "Brobyggarna" och "Blå Stjärnan" men inte läst dem. Har en vän som är krigshistoriker och kan mycket och han är tveksam till många "fakta" men boken kan vara läsvärd ändå. Skall absolut efter ditt förslag läsa den. Tack för tipset!
Ditte

Susjos

Ojojoj, så spännande, och att din pappa var en av dem! Wow,vilken historia..hoppas jag får tillfälle att kolla i efterhand...vackra morgonbilder har du också :-)
Nu måste jag skynda mej i säng,ska ju med ett tidigt morgonflyg till varmare breddgrader!

Svar: Det finns lite att googla på....Härligt nu med din resa. Njut och ha det allra bäst!
Ditte

Veiken

Just nu sitter min son den fd officeren bredvid mig och han vet mycket väl vem Alan Mann var och han skulle vilja sitta och prata med din pappa. Sonen har varit i Rjukan och kommer att se serien. Så synd att han ha åkt hem när ni kommer ner.
När jag var barn talade min pappa ofta om Rjukan och det tunga vattnet, men vem var intresserad då?
Jag vet att pappa hade flera farbröder i Norge som deltog i motståndsarbetet. Pappa och farfar jobbade från Göteborg. Tänk om jag hade frågat mer!!!! Stor kram och tack för ett inlägg som gick direkt till hjärtat!

Svar: Jag förstår att din son väl känner till pappa och hade nog haft stort utbyte av att ha mött honom igen innan han blev sjuk i sin alzheimer, men även då mindes han det han upplevt under kriget och i Norge, Finland, Englad och Skottland. Kanske blir det så att jag vid annat tillfälle träffar din son, vore väldigt roligt.
Nej, vem var intresserad av detta krig när vi växte upp....Jag var innerligt trött att höra på det, men när pappa träffade sina gamla vänner i Lingklubben så hamnade de alltid där det varit och det var ju på många platser....Men alltid med livet som insats.
Kanske var det så att våra pappor har setts. Vem vet.
Tack för dina fina ord.
Stor kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Vi tittade på programmet och jag undrade just om din pappa kanske var med då det begav sig.
Förstår att du inte var intresserad att lyssna på din far i tonåren, men du vet ju mycket ändå.
Så roligt att du har böcker och foton kvar.
Kram/A-K

Svar: Gomorron!Jodå, han var med. Önskar nu att jag tagit reda på mer av honom. men å andra sidan ville han inte berätta om vad han upplevt. Tror ingen av de som varit med om liknande pratar med utomstående om det. Går ju inte att förstå.
Böcker och foton finns och dessa är ett fint minne.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Förstår att du är stolt över din pappa - med all rätt! :-)

Vad trist att det krånglar så... Hoppas bloggpunktesse skärper till sig!

Svar: Fick meddelande om att blogg.se haft "tekniska problem" under helgen, men inte ok. Det kommer att bli ett byte till wordpress.se så småningom. Men det tar lite tid att få till det. Just det här sabotaget vid Rjukan var väldigt speciellt och hindrade att fabriken bombades , som de allierade pkanerade och många civila skulle kommit till skada.
Ditte

Comsi ComsaJag är superintresserad och har spelat in den för att titta utan stress, å med tankar...
Det är knepigt att kommentera på Bloggplatsen.se men nu kom jag in. När jag gått in med iPhone så har jag blivit utkastat av appen.... Jobbigt när det inte fungerar...

Kram ♥

Svar: Visst är det jobbigt när det tekniska inte fungerar. Jag fick svar nu på morgonen, har skickat tre mail och klagat under helgen och blogg.se har haft" tekniska problem" Mitt konkreta råd var att de borde skriva det på sin förstasida och med stora bokstäver. Nu stod det ingenstans....Grrrrr....Jag tror du komer att gilla serien för de är ju verkligen ett stycke norsk historia som visas. En historia som är värd att minnas.
Stor kram!
Ditte

Annika

Tack för åter ett intressant inlägg. Tyvärr missade vi första asnittet i går. Får kolla på Play istället.
Nu är det dags för lite snöröjning innan jobb.
Måndagskramen

Svar: Vad trevligt att du gillade det. Programmet är nog sevärt, ett stycke ganska modern historia, men som är nog så viktig. Önskar dig en trevlig måndag! Och gratismotionen får du....
Kram!
Ditte

Ami

Men vad tråkigt att internet strular!
Jag ska absolut titta på den serien!
KramSvar: Verkligen trist, men det var blogg.se som trasslade. Den bloggportal som jag använder.Här i huset har vi fiberoptik och det 'r snabbare än blixten, nästan.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: