Spanien, stor ökning av turism

    
 
Spanien ökar som turistland och under 2015 besökte över 68 miljoner turister landet och i år räknar man med en ökning. Torrevieja ligger i Valenciadistriktet och här i området ökade turismen med över 11 % mot året innan, vilket i siffror innebär en ökning med ca sex och en halv million människor.
Arbetslösheten i Spanien är på nedgång och näringslivet har tagit fart och på många platser runt om i landet har nybyggnationen åter kommit i gång.
Området Catalonien, med Barcelona i spetesen har den största dragningskraften på turister och därefter kommer
Balearerna (med Mallorca , Menorca och Ibiza) och Kanarrieöarna.
Södra Spanien med Andalucien och Valenciaområdet kommer därnäst in på listan.
 
Bilder från Torreviejaområdet.
 
Även många hälsoresor går till Spanien och just området runt Torrevieja anses vara extra hälsosamt p.g.a. det mikrkolimat som finns här och den här delen av Spanien anses också ha flest soltimmar under året.
Mikroklimatet här unikt och närheten till de två saltlagunerna har en positiv inverkan på klimatet och mildrar häftiga regn, temperatursvängningar och hårda vindar.
I Torrevieja är januari och februari de "kallaste" månaderna med gensmsnittstemperaturer på mellan 12 och 16 grader dagtid. Höstmånaderna; oktober, november och december brukar hålla mellan 21 och 27 grader och sommarmånadernas värme varierar kraftigt och temperaturer över +35 kan förekomma i både juli, august och september.
Just olika typer av hälsoresor  till Spanien är de som ökar mest.
 
Paella Valenciana fylld med läckra skaldjur.
 
Även året 2016 förväntas bli ett bra turistår och många hotell ser att bokningarna hela tiden ökar. En av anledningarna till detta är att både Egypten, Tunisien och Turkiet minskat som turistländer p.g.a. IS ochandra oroligheter.
 
 
 
Inga överfyllda stränder i lågsäsong och härligt att strosa i sanden.
 
 
znogge

Med tanke på hur det ser ut i sydöstra Europa är jag inte förvånad över att Spanien blir ett tilltalande alternativ. Hade vi inte åkt till Skottland så hade Spanien legat bra till. Även om allt kan hända var som helst så behöver man inte medvetet uppsöka oroshärdar.

Kram

Svar: Skottland blir jättebra! Vår resa dit var minnesvärd på m¨nga sätt och vi tyckte också mycket im Edinburgh. Visst kan allt hända, men det finns länder jag idag helst undviker.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Spanien är en av länderna som jag idag inte skulle känna oro att besöka.

Kram på dig ♥

Svar: Nej, här känns väldigt säkert. Jag är aldrig orolig, men det är jag inte hemma i Stockholm heller. Men i en del länder känns det nu väl oroligt för att jag skulle vilja besöka dem. Kram!
Ditte

Veiken

Turistnäringen är väl en av de största näringarna världen över. Bra att arbetslösheten sjunker och därmed minskar kriminaliteten! Kramar

Svar: Och trist nu för de länder som nu förlorar sin turistnäring p.g.a. oroligheter. Men "den enes bröd blir lätt den andres död". Kram!
Ditte

N

Älskar Spanien!

Svar: Vi trivs också väldigt bra här och varvar detta med Stockholm.
Ditte

Decdia

Jag förstår att det ligger i topp, vem vill inte dit liksom!?!

Svar: Vi trivs bra här, men jag trivs ju oftast där jag är.
Ditte

Ama de casa

Det är verkligen skönt att det börjar "lossna" igen för Spanien - det är ju ett underbart land att vistas i :-)

Svar: Visst är det och ökar turismen förbättras ju landets ekonomi, vilket är en klar fördel. Vi trivs jättebra. Spanien och Mallorca var det första land utanför Norden som jag besökte och det 1960.
Och det har blivit många resor till Spanien under årens lopp och jag hoppas de kan fortsätta.
Ditte

Ingrid

Ja Spanien är bäst! Det är trist för dom länder som nu har terrordåd titt som tätt,
hoppas vi slipper det här.
Tack för att jag fick ändra lunchställe i dag. Det blev 5 stjärnor i min bok :-)
Kram/Ingrid

Svar: Jag är glad över att Spanien åter får fler turister och det gagnar ju ekonomin och seda är det trist med alla attentat i många länder osm gör att turisterna sviker. Fullt förståligt. Tack för en trevlig eftermiddag. Och jättebra att du ändrade lunchställe. Kul att det blev 5*. För mig också.
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Ja än så länge är det lugnt i Spanien men man kan inte slå sig till ro. Har ju hänt hemska terrordåd här nere. Dom har ju tagit ett antal terrorister lite överallt i landet på senare tid också som dom trott förberett nånting.
Man ska vara vaksam helt enkelt - om man kan.
Kram P ♥

Svar: God afton! Visst ska man vara vaksam och det ska man nog vara var man än befinner sig idag. Man vet aldrig...Även i Sverige händer en hel del hemskheter. Men rädslan hoppas jag inte får ta över. DEt är ändå roligt at Spanien tar n andela för det hopas jag kan gagna den spanska ekonomin och Spanien har mycket at erbjuda på många sätt.
Kram!
Ditte

Annika

Vackra bilder, som vanligt. Det är ju inte konstigt att Spanien är så populärt. Det finns så mycket att uppleva och se där. Samtidigt som landet har ett behagligt klimat.
Kram

Svar: Tack! Så sant! Och vi borde vidga vyerna här. Känns som om vi har väldigt lång startsträcka. Kram!
Ditte

BP

Det behövs egentligen inte så mycket mera än att titta på dina drömbilder för att förstå varför turismen/hälsoresorna ökar på Costa Blanca. Vi brukar ju åka till Benidorm, å där finns otroligt många funktionshindrade som "övervintrar" och flyr regn och kyla.

Vet inte hur länge ni haft "sommarstuga" i Torrevieija, men det skule vara intressant att veta hur prisnivån har utvecklats sedan ni "flyttade" dit. Har till exempel den ökade turismen och det förbättrade ekonomiska läget för Spanien resulterat i prisökning/-sänkning i butiker och restauranger?

Efter fem år på raken i Benidorm kunde vi till exempel konstatera flera genuint spanska och en kinesisk restaurang inte hade ökat en cent, medan "turistrestaurangarna" var tvungna att öka priser för att överleva.

Priserna för ost/skinka/fisk/grönsaker med mera på Carrefour/Mercadona tycker jag är också i stort sett oförändrade. Hursomhelst är det ju betydligt billigare och godare än här hemma;-)

Svar: VI har ju inte haft vår "stuga" här längre än september 2013 och vad gäller priser på restauranger,(de vi besöker) matbutiker och i övrigt tycker jag inte att jag märkt någon ökning. Och om den skett upp eller ner så är det nog marginellt. Du verkar ja liknande tankar. Kanske vet de som bott här längre om det är någon skillnad.
Det är roligt för Spaniens del om det nu börjar gå bättre och med ökad turism så blir ju kassan större och arbetstillfällena ökar.
Jag gjorde min första resa utanför Norden och den gick till Mallorca 1960. Och sedan har jag återvänt många, mnga gånger. Och att dte blev en stuga i Torrevieja var enbart en slump. Det var inte direkt tänkt så.
Ditte

Timeoftiger

Härliga bilder! Jag har lust att besöka Barcelona men har förstått att det är så översvämmat med turister där att det börjar vara problematiskt.
Ska berätta mera om min träningsresa så småningom. Jag har också motstånd mot svettiga träningshallar! Mitt spa är lyxigare, omgivningen är så fin att man känner sig vara på ett spa. Simbassängen är väsentlig, solbehandling inte så illa heller för den som inte kan resa till Spanien! Passen som body balance, pilates, yoga, zumba etc är lustfyllda och inte inriktade på prestation. Ändå stor skillnad mot att sitta på soffan... det här blir nog bra...

Svar: Toppen! Detta skulle verkligen passa mig också. Låter hur bra som helst. Och både pilates, body balance, m.m. gillar jag ju. Men det är lite långt at resa till Umeå..Att omgivningarna är behagliga är ju toppen. Har inte i Stocholm hittat något liknande, men jag får nog söka mer intensivt.
Vad gäller Barcelona så tror jag man sk åka i "lågsäsong" och då är det mindre turister. Det är en härlig stad. Men det finns många härliga städer...
Lycka till med allt!
Ditte

Tove Olberg

Den stranden i lågsäsong känns inbjudande! Vandra barfota där.... filosofera .... :-) God miljö fyller ju på.
Att landet kommer "på fötter" är ju bra också. Klirr i kassan och arbeta.
Paellan lyser av glada färger, ögonfrjöjd och magfröjd.
Som det brukar för mig så blev det nu en liten spansk visit till frukosten ... det är tur jag har dig Ditte.
Stor kram!Svar: Spanien har ju sedan länge varit ett stort turistland, men sedan kom konkurrensen från många länder in och resenärerna hade många länder att välja på för sina semesterresor. Och nu har en del länder sådana oroligheter att de väljs bort, fullt förståligt.
Här finns flera vackra stränder och jag strosar görna där men jag är ju inte på stranden när det är högsäsong och soligt, då är dte skuggan som gäller för mig. Men att med hatten på strosa här barfota i lågsäsong är ljuvligt för kropp och själ och särskilt nyttigt för fötterna med sandbehandlingen.
Önskar dig en fin dag kära Tove.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gomorron!
Så vackra bilder! Längtar ner när jag ser dem. Kvällsbilden med rosa sjön och bergen speciellt, nu när jag inte kan se den vyn längre från min balkong. Möjligtvis från sovrumsfönstret.
Helgkramar till Dig och Bosse/A-K

Svar: Tack! Ja, du känner ju igen bilderna men uppe på andra våningen hos dig så har du fortfarande en jättefin utsikt. Särskilt vackert är det vid solnedgången och den rosa saltsjön. Mulet här idag!
Stor kram från oss.
Ditte

Fia

Min första resa till Spanien var 1968 till Mallorca och sedan blev det flera resor dit under de närmaste åren av olika skäl... Spaniens fastland har jag sedan kommit att lära känna olika delar av, med familjen bilandes med olika fordon inte minst husbil. Och nu, ja nu har det ju blivit Torre för hela slanten några gånger per år. Få se vad framtiden utvisar, men Spanien ligger nära våra hjärtan! Och jämfört med Sverige är priserna betydligt lägre. Min permanent kostade förra månaden 30 euros i Torre jämfört med 1500 kr här hemma. Men mest gillar vi klimatet och livet därnere! Annars trivs jag som du i regel där jag befinner mig för tillfället!
Kram

Svar: Spanien har vi också återkommit till och att det blev en stuga i torrevieja var mest en slump. Men ibland är slumpen bra, t.o.m. ganska ofta. Om framtiden vet vi inte så mycket mer än att den kommer.
Ni har ju sett och upplevt mycket både av Europa och Spanien med både med husbilen och på annat sätt och att resa runt i ett land är ett bra sätta att upptäcka det .
Prisnivån här är väldigt förmånlig för oss och det gör ju sitt till det också.
Ha det gott!
Stor kram från oss i ett idag mulet Torre med +14 grader.

Ditte

Anette

Din fina bilder lär nog locka ännu fler turister

Svar: Tack! Och här finns mycket att se!
Ditte

wiolettan

Spanien har jag aldrig varit till. Däremot närliggande länder, Portugal, Frankrike och flera andra länder i södra Europa.
Du visar så fina bilder därifrån så vem vet, om orken kommer och stannar.
Jobbigt detta med krig och elände lite varstans. Än om det är någorlunda lugnt, så till vissa länder vågar inte folk resa nu och då blir turistnäringen lidande och hela landet.
Trevlig dag och varm kram till dig.

Svar: Man kan inte hinna med allt! Och Spanien finns kvar och du har säkert fina minnen från alla länder du besökt.Ja, krig oro och mycket annat gör att vissa länder nu får det än sämre än de haft eftersom turismen uteblir . Verkligen bekymmersamt med allt elände som finns.
Kram från ett just nu mulet Torrevieja.
Ditte

Ami

Ja, visst är det härligt här nere! Och klimatet är ju fantastiskt!
Men visst tänker man på allt otäckt som händer runt om kring :(
Kram

Svar: Vi trivs och jag förstår att Spanien som helhet ökar som turistland och det är jätteroligt. För oss var det mest en slump att vi hamnade här, men slumpar kan vara nog så bra. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Ja jag läste att även Grekland har ökat med turister detta året, men som sagt pga det du skriver som pågår i Turkiet, bra för Grekland ju o Spanien ...vackra bilder o som alltid har du det gott önskar er en fin fredag kram


Svar: Tack! Grekland är ju väldigt fint och jag har under åren varit nästan mer där än i Spanien. Ja, även gRekland ökar nu igen och är ju också ett "gammalt" turistlande. Jag var på Rhodos första gången jag var i Grekland och det var 1965. Önskar dig en fin fredag.
Kram!
Ditte

Christina

Vad fint och behagligt det ser ut med solsken!
Tack för att du delar med av solsken :)

Ha nu en fortsatt fin helg!
Kram

Svar: Solen tycker jag om , men för egen del vsistas jag i skuggan. Men solen värmer skönt. Just nu har vi haft lite svalt och blåsogt ett par dagar, men snart är värmen tillbaka.
Önskar dig också en fin helg.
Kram!
Ditte

Susjos

Så det är Torrevieja man ska satsa på vad gäller en "sommarstuga" någongång i framtiden :-), önska kan man ju alltid! Har ju vänner som bor vintertid på Gran Canaria, men dit är det ju lite längre att åka! Första gången jag var till Spanien var 1979, och då var det Las Palmas i februari som fick den äran, glömmer den aldrig,det var min första utlandsresa och flygtur, sen har det blivit många resor till just Gran Canaria. Men har också varit till La Gomera, en fantastisk ö! Liksom Lanzarote. Även Mallorca och Ibiza har besökts. Fastlandet har ganska nyligen också fått besök av mej. En god vän hade en lägenhet med utsikt över Gibraltar klippan, helt fantastiskt vackert! Alcadeisa hette området. Har även besökt Marbella. Men är sååå nyfiken på både Torrevieja och Barcelona!

Svar: Torrevieja är ju i mitt tycke inte den vackraste staden men den är levande hela året och folk bor och jobbar här. Vi trivs. Men jag brukar trivas där jag är. Jag är väldigt förtjust i Mallorca och har varit där mycket, men just vintertid är det kyligare där. La Gomera är väldigt fint men inte på pendlingsavstånd, vilket ingen av Kanarieöarna direkt är. Teneriffa tycker jag också mycket om, men långt det också om man vill åka en långhelg. Marbella och Nerja på sydkusten är ju båda vackra städer.
Barcelona är absolut värt ett besök, men helst utanför den stora turistsäsongen...
Ja, det finns mycket att se världen över...
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: