Ord och lek

    
Idag har jag lekt med  namn och färger. Holland eller Nederländerna? Orange eller brandgul?
Vad säger man?
Ett nytt uppdrag från bloggvännen Bosse Lidén har anlänt och lika bra att genast sätta fart. 
Bosse funderar i sitt inlägg dels över namnen Holland och Nederländerna och dels över färgerna orange och brandgult.  Vad heter det egentligen? 
Bäst att ta reda på det.
"Vad gäller Nederländerna så är det namnet oftast rätt. Sedan 1815 har det officiella namnet varit Kungariket Nederländerna och EU har fastslagit det namnet. Holland är bara ett gemensamt namnpå de båda provinserna Syd-och Nordholland, men eftersom de provinserna inkluderar de viktiga städerna Amsterdam, Rotterdam och Haag - centrala säten fär fär landets näringsliv och regerng har Hlland kommit att beteckna hela Nederländerna.
De flesta holländare skiljer mellan Holland och Nederländerna. Undantaget är invånarna i de båda holländska provinserna. De kalla landet för Holland och sig själva för holländare.
Namnet Holland kommer från gammalafrikanskans (det språk som talades i Sydafrika)  "holtland" som betyder träland. Ett passande namn eftersom stora delar av landet från början var täckta av skog". (Fakta från världens historia.se)
 
Färgordet orange används för starka gulröda färger, oftast med mer dragning mot gult än rött och
ordet kommer från det franska ordet för apelsin,  orange.
Det äldre svenska namnet för färgen är brandgul.
Brandgult är färgen som hjärnan uppfattar då näthinnan träffas av ljus med en speciell våglängd. 
Jga kan minnas att jag kallade frgen brandgul när jag var liten och senare vlev det orange. Och vid min nu höga ålser är det orange som gäller.
( Det finns en grupp i Sverige som vill vägra ordet orange och använder den gamla benämninen brandgul. )
 
Veckans uppdrag är att fotografera tio saker inom eller utomhus och där färgen orange/brandgul helt eller delvis finns med.
En karneval kan behöva lite krydda och solkrän kan vara bra i den starka solen.
 
                                                                                     
Ibland är det svårt att sila det man äter. Och delvis också det man säjer...
 
                                                                                                                                                                                              
En tvättad handduk måste ha matchande nypor...
                                                                                                                                   
 Reflexer lyser upp och vid eventuella inbrott syns man. En ny tanke...
 
En underbar tiger på jakt!
(Barnbarnet William 2 år)
 
(Jag var färdig med inlägget 11.20 och när det då skulle publiceras så låg blogg.se nere. Men jag det är ju ingen brådska. Jag bara vill att en bloggportal ska fungera. GRRRRR....)
 
 
                                                                     
Comsi ComsaHärliga orange bilder fick du ihop, å ingen lik den andra. :-)
Trist och typiskt att det skall krångla just när man har bråttom, grrrrrr......

Stor orange kram ♥

Svar: Tack! Ja, det var inte svårt att få till bilderna, det svåra var att få blogg.se att fungera och över det styr jag inte. Inte ens min envishet. Men jag har klagat...Skickar en orange och pigg kram tillbaka.
Ditte

Ama de casa

Fast det där med klädnypematchningen är nästan viktigare än en fungerande bloggportal... Fast bara nästan... ;-)

Trist när det strular!

Svar: Ja, nästan. Och visst lyckades jag helt ok med den saken. Och bloggprrtalen rättad etill sig, men jag har klagat. Den ska bara fungera!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Så mycket brandgula/oranga färger.
Jag är som du sa brandgul när jag var yngre, men nu säger jag orange.
Kollade förresten på en orange jacka. Du har en vinröd tror jag.
Bidde inget köp. Det fanns så många nya läckra färger av jackorna på Axelssons 'à 799:-
Börjar återhämta mig så smått av förkylningen, men är inte helt ok.
Lille William är sååå söööööt!
Kramar till Dig och Bosse/A-K

Svar: Ja, det var inte svårt att hitta orange/brandgula färger. Det finns gott om dem. Jag har bla en vinröd superlätt dunjacka oom blir minimal när biker ihop den och varm är den också. Har en grön och grå också...
Du hade absolut passat i en pigg orange.
Trist att du varit förkyld, men skönt att du är på bättringsvägen.
Kramar från oss. Vi gick just förbi hos dig...
Ditte

Ghugge

Hej Ditte! Härliga bilder, särskilt dom på lill tigern, så otroligt gulligt!
Det här var väl ingen match för dig?
Synd bara att bloggportalen inte fungerade! Jag märkte av det också det är mycket irriterande.
Kram

Svar: Tack! Och visst är tigern fin! Nej, det var i sig en lätt uppgift, men störande att blogg.se inte fungerade. Men så är det ibland. Försökte kommentera hos dig och det ick inte heller. Men nu gör jag ett nytt försök.
Kram!
Ditte

wiolettan

Intressant och lärorikt inlägg, här fick jag lära mig en del om namnet Holland.
Brandgul sa jag alltid som liten, det var vanligt, men nu så heter det orange.
Fina bilder och innehållsrika, har du lyckats få till. Roligt.

Jobbigt då det strular på bloggen, eller datorn överhuvudtaget, det gör att det kryper i kroppen på mig och jag blir "småilsk".
Ha en trevlig kväll och kram från mig.

Svar: Tack! Och detta var ännu ett roligt uppdrag och idag inte så ansträngande . Jag gillar ju att veta hur och varför saker och ting heter eller är som de är och behövde friska upp minnet med Holland och Nederländerna. Jag blir verkligen irriterad när det inte fungerar med att skriva ett blogginlägg. Grrr...Men det går över. Kram och jag önskar er en trevlig kväll.
Ditte

Bosse Lidén

Sådant datorstrul kan ge orange färg i ansiktet. Undra vilket år som jag själv gick över till att nästan alltid säga orange. Bra att du kompletterade lite med Holland och Nederländerna. Jag vågade inte förlänga texten längre utan gick på den runda saken istället.
Där fick du till det bland bilderna. Kul. Det bästa sparade du såklart till sist. Tigern på jakt. Nu har jag tjugo minuter kvar tills jag ska se andra avsnittet av andra säsongen av "Trettio grader i februari". Såg du första säsongen för några år sedan? Du känner kanske igen platserna. Kram Bosse

Svar: God afton ! Man kan lugnt påstå att min ansiktsfärg var som din tröja i ditt inlägg . Och i flera timmar! Tur jag inte har anlag för högt blodtryck . Men det blev ett par mail till blogg .se Jag såg förra säsongen av 30 grader och såg förra veckans avsnitt. Lite trist att Maria L är borta . Vad gäller Phuket var jag där 1980 och då fanns två hotell och sedan bar jag tillbaka i början på 90 talet, ett par dagar. Men för mig är det inte lockande när det ursprungliga försvinner. Tack för trevligt uppdrag ! Och tack för all tid du lägger på oss läsare. Orange kramar '
Ditte

Britt P

I går var vi fyra tjejer på Dea och shoppade loss lite..och vi hade precis den diskussionen om brandgul/orange! Det verkar för övrigt vara vårens färg - orange i alla nyanser. Billigt blev det också - halva priset på allt i affären som skulle stänga och byta lokal!

Svar: Ser man på! Ja, både orange och brandhult är ju accepterat men brandgult hette det förr. Och varför inte förnya sig. Kul att ni hittade en del fynd. I orange kanske...
Ditte

Kersti

Många fina orangea saker du hittat. Trist när det strular med bloggportalen.Hur går det med bytet?
Kram från ett regnigt Enskede

Svar: Det blir byte av bloggprotal senare i vår, men just nu ligger mina inlägg kvar hos blogg.se. Men jag har klagat via mail. Och att hitta saker var ganska lätt, svårt var att få den publicerade...
Men nu är det ju klart och jag är redo för nästa uppdrag.
Här har vi haft fint väder med sol hela dagen så jag skickar lite till dig.
Ditte

BP

Suveränt jobbat Ditte! Å så himla olyckligt med att blogg.se låg nere. Du kunde ju kunnat kamma hem bonuspoängen som nu vanns av Kolonilotta i hård konkurrens med Anki och en till som jag glömt namnet på. Men stort GRATTIS ändå till ett väl genomfört tävlingsjobb:-)

Svar: Tackar! Men jag unnar mina medtävländen bonuspäng. Jag är en generös typ. Oftast!Vet inte om det var Wiolettan, Anki eller Kolonilotta som fick bonus, men bra jabbat av dem.
Men trist att blogg.se låg nere. Har klagat i flera mail, men det hjälper väl föga. Kanske har de växt alltfr mycket för att servrarna ska orka med...
Och jag är nöjd! Roligt är det också.
Ditte

Znogge

Vilken härlig orange bildkavalkad! Synd bara att blogg.se låg nere. Själv kan jag bara skylla på att gruvan krävde min närvaro men så var det ;-)

Kram

Svar: Gruvarbete är tungt, jag vet....Visst var det trist att blogg.se låg nere men jag har kommit över det nu efter ett antal mail till dem. Dags att vända blad. Och uppgiften är inlämnad till domaren.
Kram!
Ditte

Fia

Orange är en av mina favoritfärger! Kanske därför jag gillar apelsiner, morötter och persimoner! Jag har dock litet svårt för att bära den färgen på kläder, även om det har hänt. När jag kom till Mälardalen, var orange högskolans färg, vilket gladde mig så klart! Ler när jag läser brandgul, så sa vi också hemma när jag var liten!
Bra jobbat med din färgjakt! Kan bara bli med beröm godkänt!
:-)
Kram!

Svar: Tackar! Ja, brandgul sa jag också är jag var liten och sedan byttes det mot ordet orange. Vilken tur, eller var det skicklighet, att Mälardalens högskola hade orange som sin färg. Jag tycker att orange lyser upp men har inga kläder själv i den färgen.
Nu är jag klar med uppgiften och väntar på nästa...
Kram!
Ditte

Gemsofmylife

Perfekt utfört uppdrag med Så himla vackra underbara orange bilder !
Blir glad av bilderna , och den första är fantastisk !!!
Stor GodNatt kram till dig fina

Svar: Tackar! Att få till bilderna var ganska enkelt, men jag fick kämpa nästan hela dagen för att få dem publicerade. Och då blev jag sur. Grrr....Men sent om sider gick det.
Hoppas du hittar dina bilder. Och dte gör du förstås.
Stor kram och natti.
Ditte

Marja

Sötaste Willian! Du hittade många fina orangefärgade saker. Blev tvungen att titta i min akvarellåda... jag har en gulaktig orange som kallas för 'golden' och en mera rödfärgad orange som heter 'titianröd'. Sen kan man ju alltid blanda rött och gult för att få den nyans man vill ha.
Kram! :)

Svar: Visst är William en "goring". Så fin! Jag blev förvånad över att dte var lätt att hitta så många oranga saker här hemma. Men tydligen så ....Ja, i din akvarellåda hade jag kunnat göra fuynd. Det får jag tänka på en annan gång.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilket härligt brandgult inlägg du bjöd oss på!
Så fin bild på William när han är på tigerjakt!
Kram!

Svar: Tackar! Jag färssprakande blev det och ännu mer glatt med goe William. Kram!
Ditte

Susjos

Tjusiga foton på en härlig glad färg. Och ditt barnbarn William är ju bara för söt som tiger!
Tack för info om Holland/Nederländerna!

Svar: Tack! Och visst lyser det glatt om den oranga färgen. Och en tiger med är ju alltid en hit, särskilt denna.
Ditte

Susanne

Härligt inlägg med mycket intressant info.
Och världens sötaste barnbarn! :)
Själv hade jag ju så bråttom att jag bara slängde ut bilderna! ;)
Inget intressant inlägg där inte...haha. ..
Och tydligen skulle man vara först hos Bosse. Att "lämna in". Och det lyckades jag med på något mirakulöst sätt!
Men det var på håret!
Imorgon blir det en trött dag! För här ligger jag mitt i natten och kan inte somna om. Typiskt.
Hoppas du sover gott och vaknar till en ny vacker dag!
Många kramar...


Svar: Tack! Jag såg ju att du var jättesnabb med ditt inlägg. Bra jobbat! Verkligen!Och mycket orange fick du ihop. Det var ju bilderna som var viktigast. Jag var klar ganska tidigt men blogg.se trasslade nästan hela dagen så det publicerades inte förrän sent.
Men kul var det ändå att leta orange färger.
Trist at inte kunna varva ner och somna för hela påföljande dag blir j upp och ner.
Här är det sol och vi ska ut och vandra 9 km. Trelvigt och i för oss nya omgivningar.
Önskar dig en fin dag trots sömnbrist. S
Soliga kramar till dig i massor.
Ditte

Ruth i Virginia

Alldeles passande att du avslutade din bildkavalkad med William.

William I, prince of Orange (1533-84) grundare av Orange-Nassau staten.

Svar: Fint att slutet på bilderna blev så bra med William. Och tack för din historiska kunskap. Då blev det hela än bättre. (Om William den I kände jag inte till, en mu gör jag det. Tackar!)
Ditte

Christina

Härliga orangea bilder! Organge får mig att tänka på C-vitamin, det är en på något vis en glad färg med massor av energi!

Ha det fint!
Kram

Svar: Tack! Ja, orange lyser verkligen upp. Bra tanke på c-vitaminer och energi. Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Ordet brandgul har jag nästan inte hört... På isländska heter det "appelsinugulur" :)

Svar: Brandgul sa man förr i Sverige men sedan kom orange in i bilden och det blev ett mer modernt ord. Jag tycker det isländska ordet är fint men svenskan importerade "orange" från franskan.
Ditte

Geddfish

Där lekte du fantastiskt bra, Ditte!
Jag hoppade hastigt och lustigt på denna lek också, haha, kunde inte låta blir. Man ska vara rätt om barnasinnet.
Kram ♥

Svar: Tack! Vad roligt att du hoppade på. Jag tittade in hos dig och såg dina jättefina bilder. Bra jobbat!Och visst har vi kvar barnasinnet!
Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Dumt att det inte går att svara på ditt svar direkt efter som det går på Wordpress. Jag tyckte också det var trist att Maria var "utskriven" från manus redan i första avsnittet. Fast man kan inte vara helt säker. Plötsligt dyker kanske hon och Kjell Bergkvist upp igen. :) Hela första säsongen var en slags "svart humor", tyckte jag. Jag uppskattade den och tyckte produktionen var välgjord. Samtidigt förvånades jag ibland av min egen humor och tankar. För egentligen var det sorgligt det mesta, om jag vänder och vrider på handlingen. Kram Bosse Filosof

Svar: Trist att det inte går att svara i blogg.se men det blir byte till wp under våren.Jag tittade igår också och den fångar mig. Vet inte vad det är...
Jag tyckte förra säsongen var bra och välgjord och med en del överraskningsmoment ,så precis som du skriver vet man inte vad som kommer här framöver.
Kram från Ditte Trött. (Har vandrat långt idag rent fysiskt...)

Ditte

Tove Olberg

Orange färg går det åt mycket av i mina mälningar, som den är och fin att blanda med de närmaste röda gula till ett eldhav, mjuk stark och faktisk tydlig. Du har har härliga orangea färger i dina föremål; i synnerhet Williamorange!
Orange kram!

Svar: Orange piggar upp och jag minns att du har det i flera av dina målningar. Oh, jag ser fram emot att se fler målningar och hoppas på att det kanske kan bli en utställning i vår. Hoppas! Hoppas!Orange blev det här i uppdraget och givetvis var min favorit William. Och Williamorange är en särskilt vacker färg.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: