Möjligheter

    
Jag har under stora delar av livet rest och det på olika sätt och vilket av dem man än väljer så tror jag att resandet i sig berikat och utvecklat både mig som person och mitt sätt att tänka och förhålla mig till olika saker.
 Det är en process och jag tror inte det finns något färdigt facit.
Facit är under ständig omarbetning.
Kanske är det resor i böckernas och konstens värld, på det personliga planet, tillsammans med vänner, kanske ensam elller en resa bland minnen och upplevelser som lämnat de mest bestående spåren i resväg.
Hos några har kanske de rent fysiska resorna varit viktiga och det kan också vara de resor vi är med om dagligen som formar och påverkar oss mest.
 Vardagens resa är ju ständigt pågående och även ut i stora världen det vanliga kan vi ta med vardagen och ofta får vi jämka.  Ibland mer och ibland mindre, för allt är ju inte som "hemma." Och tur är väl oftast det.
Resandet i sig, i vilken form det vara må, är är verkligen mångfacetterad och erbjuder oanade möljigheter men det vill till att upptäcka dem.
Jag har funderat en hel del på detta och har nog under se senaste åren på sätt och vis slagit mig till viss ro med  de fysiska resorna.
Med drygt 50 länder på min reselista så har resandet varit en stor del av mig och det liv jag levt
och jag har som vuxen prioriterat resandet med min familj framför materiella saker. Ett medvetet val som jag fortfarande "reser vidare på" och som också gett döttrarna ett stort intresse för att resa. 
Men nu då? Vad händer? Vart vill jag resa?
Och sanningsenligt så har jag stagnerat lite Jag har inte några direkta önskemål. Vet inte vad som lockar,
vad vill jag se och uppleva.
Jag har klurat och Kuba skulle jag vilja besöka, liksom Sydafrika och i Asien, där jag varit en hel del, finns det ändå mycket kvar. (Stränder lockar mig inte längre, men upplevelser gör det.)
Även i Sverige finns det  en hel del mer jag vill se och runt om i Europa väntar både städer och länder på besök; Albanien, Island och Wales finns med och till Korsika åker jag gärna tillbaka...
Blir jag osäker är det lätt att titta in hos resebloggen Freedomtravel för att få tips.
Men nu känns det som att den spanska sommarstugan och vistelsen här gör att jag ska ta tag i de möjligheter som finns att titta mer på Spanien för här finns väldigt mycket jag ännu inte sett eller upplevt.Och jag inser att jag inte måste titta på "allt".
 
Att segla är att ta vara på möjligheter och vindar...
 
- att lita på sin förmåga, att klara hindren och upplevelser saknas inte.
 
Vardagen är ju där jag är och inte känner mig som om jag var på semester ( men det kan man ju göra) och under en period bestod vardagen av att segla i Stockholm skärgård. En tillvaro som både var spännande, avkopplande och roligt. Tre önskningar i ett.
Och dessa segelupplevelser får nu bli en del av de resor jag gör i minnet, flera finns, och det kommer jag att fortsätta med.
Vem vet? Kanske öppnas också nya möjligheter i en framtid som jag idag inte vet så mycket om. Så jag reser vidare på mitt sätt.
 
 
Vår "Maxie" var en fin vän och finns nu hos andra ägare.
 
Njutbar afton i Stockholms södra skärgård.
 
 
 
 
 
Comsi Comsa


Hm, man behöver kanske inte se allt men gärna det mesta, hi hi...
Om jag idag skulle återvända till de platser jag varit så skulle jag vara betydligt mer närvarande än jag var tidigare. Då tänkte jag annorlunda och det fanns alltid någon annat som man skulle hinna med. Så egentligen var jag vara med kroppsligt och det skulle jag vilja gottgöra både för mig själv och platsen/landet...

Underbart fina bilder

Kram ❤

Svar: Tack! Visst vill man se det mesta, precis som med allt annat....Känner delvis igen mig med detta att vara mer närvarande, men ju äldre jag blivit ju mer närvarande har jag blivit och gett mig mer tid att stanna upp och inte hasta vidare till nästa plats eller upplevelse. Att resa är en upplevelse för kropp och själ och inte en transportsträcka.
Stor kram från mig.
Ditte

BP

Ett intressant inlägg. Själv har jag inte rest till så många länder, men på senare år har vi liksom "walked Memory Lane", dvs återvänt till platser vi var på för 20-30 år sedan. Kollat in förändringarna, letat efter var vi bodde då. Finns platser/restauranger med mera kvar? Så himla roligt kan jag säga, för man ser "världen" med helt andra ögon idag.

En kollega till mig har betat av 119 länder och ska ta in "rubbet" innan han trillar av pinnen. Ganska kul, även om jag inte skulle tända på idén.

Sedan måste jag medge att jag rest minst i Sverige. Har aldrig varit norr om Umeå till exempel.

Det finns mycket kvar att göra med andra ord...

Svar: I Sverige har jag besökt alla landskap efter hand och ett år tog vi oss kustvägen i Finland, från Åbo och hela vägen norrut och sedan ner genom Sverige via Haparanda. Och det regnade i stort sett hela vägen. Men trevligt var det och mycket skog var det. Viss är det roligt att besöka platser man besökt för länge sedan, något vi också gjort, och se vad som hänt. IBland har man blivit rent förskräckt...Och visst ser man världen med andra ögon.
Jag har inte ambitionerna att se och upplev allt men en del har jag i tankarna. Några 119 länder blir det inte tal om. I Europa finns inte mycket kvar, men i Sydamerika har jag besökt Brasilien så där finns många länder kvar att utforska. Och kanske blir det inga fler. Men jag har varit i alla världsdelar i samband med vår jorden-runt-resa och känner inte att jag måste göra om det för resandets egen skull.
Jag är nog ganska nöjd, t.o.m. väldigt nöjd.
Och livets resa är ju kvar. Delar av den.

Ditte

Ama de casa

Jomenvisst finns det många ställen här i Spanien att besöka! Fast jag tycker nog inte att jag har sett klart resten av världen heller :-)

Svar: Vi har mycket att stå i😀. Men du har hunnit med att se mycket av Spanien och närområdet och vi har det mesta här kvar. Världen lockar ju också!
Ditte

Ama de casa

sv: Jag tycker jag kan läsa lättare på nya läsplattan när jag sitter ute än på datorn eller paddan. Fast självklart är det lite jobbigare än en "riktig" bok. Läsplattan gör sig nog bäst inomhus trots allt :-)

Svar: Förstod nästan att det var så. Jag har lite trassligt med ögon,brytning och ljus och utomhus funkar det bäst med inlästa böcker. Men just läsplattan är nog värt ännu ett försök . Smidigt att inte släpa på fysiska böcker.
Ditte

Ghugge

Jag har förstått att du är en mycket berest dam och att resandet har berikat dig på alla sätt och vis. Vi gör olika val här i livet vilket gör att det även är väldigt berikar för MIG att följa din framfart över världen.
Som du vet reser jag mest inom landet, i naturen och i fantasins värld och trivs bra med det. Vi har dock planer på att resa mer den dagen vi inte har hundar och katt men den som lever får se hur det blir.
Olikheter hos människor stimulerar en verkligen, för hur tråkigt skulle det inte vara om alla var likadana!?
Mycket vackra bilder!
Kram!

Svar: Tack! Jag försöker årova olika inställningar med kameran , men skulle behöva lära mig mycket mer. Jag är så glad över att få förmånen att resa med dig i naturen och i fantasin och tänk så mycket jag lär mig. Det blir nya och olika saker nästan varje dag. Jätteroligt!
Så för mig är det givande resa att följa dig och på så många sätt.
Stor kram!
Ditte

wiolettan

Intressant och berikande, det är vad jag tycker resor är. Du skriver så sant. Att resa ger så många minnen som vi har kvar, i filmer eller bilder eller i minnet.
Jag har aldrig varit så förtjust i att resa till badorter, tål inte sol,, men att se andra platser och kulturer är trevligt.
Inte har jag rest så mycket, det har jag inte haft möjligheter till, men några länder har jag sett, mest i Europa. Sedan, Sverige, det finns så mycket på hemmaplan att utforska, tycker i alla fall jag. Jag har fortfarande inte sett alla Svenska naturarv, har några kvar, kanske blir det några i sommar.
Båtresor, segla, det låter fritt och spännande.
Vackra bilder. Det måste ha varit roligt att ha en egen båt.
Varm kram och sköt om dig.

Svar: Att resa innebär så mycket och en resa behöver inte alls vara lång. Ibland räcker det för mig att ta pendeln till Sumpan...Det är också en resa. Numer blir det inte enbart badorter, eftersom mina solskador inte vill det. Menförr har jag kombinerat bad med annat. Sällan bara en badort. Under åren i Peking blev det många berikande resor både inom kIna och i övriga Asien för det var ganska korta flygavstånd. Många upplevelser blev det och många fina möten av skilda slag.
Jag har också några av naturarven i Sverige att titta på och det känns trevligt. I övrigt har jag besökt alla landskap, men vissa vill jag se och uppleva mer av.
Vår lilla segelbåt var en pärla, men man kan inte ha båt om solen inte längre är en vän.
Varm kram till dig också.
Ditte

moi

Du med din energi, fantasi och ditt öppna sinne kommer att se och uppleva det som lockar.
Ibland kanske man måste stanna upp lite och ta in allt som hänt och händer.
Själv tycker jag om nya platser men ogillar själva resan. Och så är jag väldigt hemmakär....
Kram

Svar: Jag är också hemmakär, vilket säkert märks på mina blogginlägg från Stockholm och det är därför "pendlandet" hit passar så bra. Och det är viktigt att stanna upp och ta in, något jag blivit bättre på. Jag kan blunda och befinna mig i en tillvaro, se allt framför mig och sedan öppna ögonen och vara llika glad över att vara hemma i Stockholm.
Att flyga är inte det bästa jag vet men ett praktiskt sätt om man skall ta sig långt.
Och nu funderar jag på vad som lockar för jag är inte riktigt mätt ännu.
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Ja det som för mig är absolut mest intressanta är Spaniens alla världsarv och dom som borde vara det. Men har inte sett många alls. Men landet är ju fantastiskt. Hade inga tankar på andra länder efter jag först kom till Spanien. Grekland var ju favvo ett tag...
Få se om det blir några fler utflykter. Kuststäderna i all ära pga havet är ju fina men inget går upp mot inlandet.
Kram P ♥Svar: Visst finns det många världsarv i Spanien och jag har läst om en del. Vissa delar av landet har jag besökt, men mycket återstår och vi får se till att ta vissa krafttag. Jag tänker ju på andra länder också och har några jag verkligen vill besöka. Och att resa har jag alltid gjort.
Min första utlandsresa (bortsett från Skandinavien) gick just till Spanien 1960 och då till Mallorca och jag var 10 år. Dax att sätta fart!
Kram!
Ditte

Geddfish

Du har det väl helt underbart i din nuvarande komfort i Spanien!
Jag tror nog att du rest mer än de flesta och tagit vara på många tillfällen, du är ju dotter till din far ;) - en komplimang.
Jag älskar också att resa men har inte haft så stor möjlighet förrän jag träffade Sigge och då blev det mycket mer. Och nu som ensam har jag satsat en del på resor i stället för saker, de har jag nog av.
En resa inom Sverige som ensam var Inlandsbanan 2013 till Gällivare och med den massa bussresor hit och dit under vägen. 12 år tidigare åkte Sigge och jag med husvagn ända upp till Kiruna.
Ibland får man slå sig till ro och resa i minnena också. Jag kan fastna i gamla foton ibland.
Ha det gott, kram, Gerd

Svar: Jag tror också att en resa i och bland minnen kan tillföra mycket och på olika plan. Och olika perioder i livet har sitt. Jag har tagit var på tillfällen som kommit och jag har många gånger sett möjligheter, kanske har jag fått med mig det. Jga har förstått att du och Sigge gjorde många olika resor tillsammans, både yttre och inre och som berikat dig.
Inlandsbanan är en fin upplevelse och jag har läst din berättelse om den fantastiska vandringen i Spanien. Fantastiskt!
Prylar har jag aldrig direkt längtat efter utan det har blivit resor i stället. För saker är just saker.
Jag tycker det är roligt att du ger dig iväg på olika resor ocg har följt med dig under tiden jag följt dig på bloggen och det är alltid lika trevligt.
Stor kram och många tankar!

Ditte

Susjos

Åh, jag älskar också att resa, och hoppas jag har en hel del platser kvar att besöka! Jag har inte det minsta emot sol och bad resor, hehe....men gillar även storstäder och andra platser. Mitt intensiva jobb gör att jag många gånger njuter av att ta det lugnt på semestern. Nu planerar vi att bila i Kalifornien i sommar med goda vänner,ska bli så spännande! Har varit där en gång tidigare 1988, det var ett tag sedan :-)
Att segla måste vara helt underbart! Har bara provat det en gång, minns att det var så fascinerande att inte höra någon motor! Kram till dej i Spanien!

Svar: Vad läckert att bila i Kalifornien! Det kommer du att gilla! Vi har gjort det et par gånger, en gång utan barn och en gång med dem. Vi Startade i San Francisco och körde till San Diego och med avstickare till "Lasse Vegas" och Grand Canyon. Verkligen minnesvärt!Att segla och den friheten det innebär tycker jag väldigt mycket om. men har man ett ansikte som inte ska/bör utsättas för sol så är det inte optimalt med segling sol och skärgård. Så båten har vandrat vidare. Men minnena stannar.
Stor kram och på lördag smäller det....Mello! Är du på plats?

Ditte

Znogge

Att resa är mycket trevlig och berikande på alla vis! Visst gillar jag soliga stränder men iakttar en viss försiktighet numera och dessutom har vi några av Sveriges bästa stränder inpå knuten. Därför värdesätter jag mer och mer att uppleva och se. Jag har inte så många länder på min lista även om det har blivit en del resor genom året. Några speciella önskemål har jag så klart för världen är stor men även vårt eget land är fint. Har aldrig varit på Gotland och dit vill jag gärna åka.

Kram

Svar: Jag har förstått att du också tar det försiktigt med solen och med de fina straänder ni har bredvid finns inte så stor anledning att resa långt för att söka de som är bättre. En liten nackdel för mig i Sverige är vattentemperaturen....Visst är Sverige fint! Och jag är ju helst här sommartid, men en och annan resa kan det ju bli ändå.
Gotland är vackert så ett besök där tror jag du skulle uppskatta.
Kram!
Ditte

Fia

Visst är det underbart och lärorikt att resa! Jag har också rest runt världen i mitt jobb. Innan vi köpte lägenheten i Torre såg vi med husbilen också många delar av Europa och även Spanien runt. Dit jag absolut återvänder en dag är Cordoba. Berättade jag att vi åker till Island i juni? Vi får direktflyg från Västerås.
Underbara bilder i synnerhet de två sista!
Ha en fin dag igen!
Kram
Fia

Svar: Tack! Island! Vad härligt! Detta med flyg från Västerås toll Island verkar ju spännande. Där har vi ju inte varit. Cordoba har jag besökt, men gör det gärna igen.
Ni har ju rest mycket med husbilen i Europa och du har ju varit världen över i samband med jobb så resor av allahanda slag har dte ju blivit. Och givetvis även i böckernas värld.
Idag blir det "grytrace", kul att prova.
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Runt knuten finns en resa, möjligheternas resa!
Jag njuter bilderna och minns Vänern - jag du vet ju det där med båtshaken :-) fast mitt seglande kappsejsade, mina minnen från det finns ju kvar och blev en resa.
Har en hälsning från Elaine, hon har en utställning på Galleri Hagström i Gamla Stan till och med i morgon. Hon hade tänkt kontakta dig, men eftersom du är i stugan nu då så var det ju inte aktuellt.
Nu ska jag ta mig en tur runt knuten och se vad som finns idag ...
Stor kram!

Svar: Tove! Jag fnissar lite när jag tänker på dig, båtshaken och vänern...Men minnena är med dig. Och vilken resa det blev!Så trist att jag missar Elaines utställning, men hoppas på att det blir fler och att jagdå kan komma. Annars kanske vi kan ta en vända dit nästa gång du kommer till Stockholm.
Stor kram!
Bosse hälsar!
Ditte

Bosse Lidén

Vilka njutningsbara bilder du avslutar med. Femtio länder impar. Jennifer köpte en världskarta på rulle. Hennes mål är att färglägga så många länder som möjligt i framtiden. Jag får titta ner från ett moln då och då och se hur det går för henne. Man kan resa på många sätt vilket är en stor tillgång. Har jag trivts på ett ställe återvänder jag gärna. Sedan går det utmärkt att vidga vyerna ändå på plats. Jag var bara arton år när jag och en kompis "besökt" alla landskap i Sverige. Fribiljetten saknade jag länge. Men inlandsbanan har jag kvar. Hoppas du får uppleva de resdrömmar du har kvar. Wales tycker jag låter lockande. Dock inte tolv grader i sovrummet på vintern som Lena skrev om.
Kram Bosse

Svar: Vad roligt att Jennifer köpt en världskarta att färgägga efetrhand. Jag har också en , men den är numer ganska tilltufsad. Kanske får investera i en ny. Och jennifer kommer att resa och uppleva det hon vill. Ofta kan man förverklige simna resedrömmar! At resa på olika sätt och utan att förflytta sig tycker jag också om för med böcker, musik, bloggar, möten och mycket annat vidgas vyerna och möjliggör nya möten.
Kul att du och en kompis besökte alla kandskapen i så unga år. Jag delade upp dem och var helt klar för en 20 år sedan.
Inlandsbanan är trevlig och en resa med den rekommenderas verkligen.
För egen del ska jag titta mer på Skåne och Österlen....
Här har vi ca 20 grader i sovrummet men då har vi kört värmen på kvällen innan vi lagt oss.
Kramar fråm mig!
Ditte

Ami

Visst är det roligt att uppleva nya saker och nya platser! Jag tycker också om att resa, men är ganska hemkär när det väl gäller. Jag är nog ingen vidare äventyrare, utan vill helst ha min trygghet omkring mig :)
Därför passar våra två boende mig väldigt bra. Jag har mitt trygga hem både här i Spanien och i Sverige!
Kram

Svar: Jag är också hemkär och Stockholm är ju "min stad", men jag trivs väldigt bra här i den spanska sommarstugan. Men jag trivs nog på många ställen och det beror kanske på att jag har varit på resande fot sedan jag var liten.
Just resandet, de längre resorna, har numer blivit en mindre del av mitt liv och det känns bra det också.
Kram!
Ditte

Anna

Så klokt du skriver fina Ditte ❤️

Jag tror på att resandet formar oss, och våra vägval här i livet. Vi reser en del även vi, så har även vårt lilla hjärta här hemma gjort. Som hon växer av resorna vi gör. Hon snappar upp nya intryck överallt. Och har blivit duktig på engelska, även fast de ännu inte har börjat med det i skolan.

Tänk vilken lycka att kunna fylla sitt barns ryggsäck, fyllt med härliga minnen ❤️

Kram❤️

Svar: Tusen tack för dina fina ord. Och visst växer vi, både barn och vuxna av resor av olika slafg och av de upplevelser vi får. Jag förstår att ert "lilla hjärta" växer av att resa med er och på många olika sätt. Väldigt roligt att hennes engelska blivit så bra och språk är alltid bar att ha med i bagaget. Stor kram till dig och jag önskar dig en bra dag.
Ditte

marga

Hej Ditte! Intressant att följa dina tankevirvlingar vad gäller resande. Får se vad det blir av dina funderingar. Även om resande är ett stort intresse och nästan ett "måste" ändras både vi som människor och likaså våra livsbetingelser. Visst tar det på krafterna med långa resor långt bort, vilket du har noterat. Jag har också hela livet gillat att resa och gjort det så mycket som möjligt. Men nu räcker det alldeles perfekt med flyg till Spanien, rent fysiskt. Vardagens resor kan vara nog så krävande och de tar sin beskärda del av orken. Ska nu försöka "njuta" av den vita naturen här hemma samtidigt som jag längtar till Torre igen. Ha det gott där nere! Kram!

Svar: God kväll! Välkommen hem igen! Goppas hemresan gick bra och utan störande moment vid säkerhetskontrollen. Och att fundera är ju ganska kreativt, vad det än vara månde och just det här med rsandet funderar jag på en hel del. Vad vill jag och varför...
Vardagens resor, i olika bemärkelser, tar också på krafterna och vi blir ju inte yngre.
Skönt att du tycker det känns bra att flyga till Alicante och sedan åka hit till Torrevieja.
Njut nu av det vackra hemmaoch ha det bra.
Många tankar till dig.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: