Mitt gesällprov

    
 Jag får börja med ett par soliga och uppiggande bilder och med denna vy är det lätt att få diverse inspirationer.
Jag har läst på många bloggar och i todningar om alla dessa semlor som äts kors ovh tvärs och har nästan känt mig lite utanför sammanhanget.
Visserligen är jag utomrikes, men kanske skulle det ändå smaka bra med en semla. (Innan vi åkte i slutet av januari provade jag två i mindre format...)
Tanken fanns på att baka egna semlor här, men det var viss brist på ingredienser så ett tag kändes det som om vi lika gärna kunde köpa de hett eftertraktade bullarna.
Vi hade bestämt att ha semmelkalas här hemm idag på eftermiddagen och enklast var förstås att ringa "Matboden", en svensk butik kombinerad med restaurang. Eller tvärt om om man så vill.
Jag ringde i förrgår och ville beställa fem semlor tills idag. (De finns  bara på tisdagar och fredagar.)
Men icke! Det fanns inga att beställa för bullarna anländer i fruset tillstånd och görs i ordning här.
Och nästa bulleverans skulle ske om tio dagar, men vårt semmelkalas skulle vara idag, så det var jag inte hjälpt av.
Mandelmassa hade i varje fall levererats och vispgrädde från det danskägda Arla fanns- bra så.
 
Inspriationen kom flygandesmed denna vy.
Hur ordna med semlor? Jag fick tänka till.
 
Vilsamt att sitta här och tänka på semlor och en hel del annat...
 
Maken cyklade igår till Matboden och kom hem  med torrjäst, mandelmassa, kardemumma och vispgrädde och i morse var det dags för mitt eld och gesällprov. Recept  i mängder hade jag studerat och fastnade hos Google för ett som Leila Lindholm hade presenterat.
 
Ingredienserna framtagna, förutom ett ägg att pensla de jästa bullarna med.
 
De tre första bilderna visar degen, de jästa bullarna och de färdiggräddade.
De hembakade och platta bullarna fylldes och såg lite bättre ut.
Sista bilden är de köpta vetebullrana med sin fyllning.
De var både fluffiga och lätta, men utan kardemummasmak.
 
Degen rördes ihop och ställdes för att jäsa i 60 minuter och visst pöste den upp. Kanske inte till dubbel storlek men en bit. Dock såg degen mörk ut. Jodå, det var vetemjök jag använde, helt klart. Bullarna bakades ut och degen var samarbetsvillig och smidig. Dags för ny jäsning i minst 45 minuter. Jodå, tid hade jag för gästerna skulle komma vid 14- tiden. Men det var dåligt med jäsningen och degen kändes tung. Kanske skulle bullarna jäsa upp och bli fluggiga i ugnen. Sju minuter skulle de enligt receptet gräddas, men då var de fortfarande ogräddade. La på tio minuter till och då kändes de färdiga. Tyvärr var de också tämligen ihopsjunkna och spruckna. Tanken på att skära av ett lock och gröpa ur lite av inkråmet kändes inte aktuell för då skulle det gå hål i botten. Illa! Jag provade och just så blev det. En smakbit blev det och den var inte alls oäven. Men att kalla det för semla? Icke!
Så var det då grädden från Arla som skulle vispas. Maken vispade för hand i 20 minuter ocjh inget hände. Grädden var lika tunn spm när han startade. Illa!
Ingen fluffig vispgrädde och inga fluffiga semlor.
Men här, klockan 13, en timme innan gästerna skulle komma fick mitt kreativa tänkand en utmaning. Jag ilade till Lidl, några hundra meter bort för att leta efter fluffiga, runda bullar som kunde få vara "stand in". Maken fortsatte att vispa grädden.
Ogjort ärende på Lidl och jag hastade vidare till vår närbutik, DIA. Hittar två påsar med släta bullar som såg fluffiga ut. Rusade hem och kom precis lagom till att grädden nu var vispad och klar för användning. Det skulle senare visa sig att det var "lång-hållbarhetsgrädde" från Arla och Matboden och den är svårvispad för hand.
Vil till att skaffa en elektrisk visp...
Bosse hade dukat, slipat kniven och skurit av lock på de hembakade, platta, varianterna.
Att gröpa ur dem var bara att glömma så mandelmassan uppmjukad i grädde fick läggas på underdelen och grädde spritsas runtom.
Florsocker på toppen förstås! 
 
Jag är på G med mandelmassans fördelning.
 
Gästerna Anna Carin och Krister, Ingrid (tillika dagens födelsedagsbran är inte med på bild)
och Bosse hugger in på semla nummer ett, den kompakta.
Och den mer fluffiga väntade på sin tur.
 
Vi hade en jättetrevlig eftermiddag och skratten var många. Och vad gäller gesällprovet så får jag nog göra ett nytt försök och då med ett annat mjöl. Förstod att det mjöl jag använde var ett tyngre vetemjöl, grövre i konsistensen och lämpar sig bäst för brödbak. 
Men "friskt vågat är hälften vunnet" och semlor blev det. Dock i min variant. Och varför ska man vara som alla andra...
 
 
 
 
Eva`s blogg

Härlig läsning & viktigast att man har skoj o har gjort ett försök ;) ser goda ut & tillsammans med vänner är ju toppen på isberget ;) skön kväll fina du kramen

Svar: Vi har skrattat åt det hela. Och tänk att det kan finnas så olika sorters vetemjöl. Men nu vet jag ju det och får leta efter en sort för kakor. Stor kram!
Ditte

Ann-Kristin

Duktigt kämpat! Jag tror säkert de var goda ändå. Vet att min mor alltid köpte vanliga släta runda bullar och gjorde egna semlor. Jag har aldrig testat att baka semlor.
Syrran ringde för ett par timmar sedan, debatt och njöt på balkongen med kaffe och en wirre efter maten.
Här är det -2 och lätt snöfall.
Saknar er!
Kram/A-K

Svar: Kanske var dte så att alla sympatiåt av semlorna. De jag bakat var snarare scones med kardemummasmak. Men de jag hittade på Dia var i alla fall fluffiga. Och att manuellt vispa grädde från Arla med lång hållbarhet var en prövning i sig. Många skratt har det blivit under dagen i alla fall.
Vi saknar dig också. INgen snö här i alla fall.
Kram!
Ditte

Ghugge

Förlåt..men nu fick jag ett gott skratt igen!! Stackars Bosse..med grädden och du fick ränna land och rike runt för några bullar! Dina egna måste ha blivit väldigt nyttiga iaf!
Duktigt kämpat..jag har inte ens försökt.. utan bara köpt semlor från konditori.
Det viktiga är väl skratt och gemenskap!
Trevlig helg!
Kram

Svar: Nu fanns det inga semlor här att få köpt och vi skulle ha semmelkalas. Hade jag haft rätt mjöl så hade semlorna inte sett ut som scones. Och hur många sorters vetemjöl kan det finnas. Ja, en del är uppenbart. Men jag ska få tag på rätt sort. Skratten har blivit många idag och roligt har vi haft. SEmlorna gick ner, men kanske åt gästerna mest av medlidande. Kommer nig inte att få veta det.
Stor kram!
Ditte

Ruth i Virginia

A standing ovation härifrån. Vilda applåder!
Öppen mun av beundran!
Skulle ALDRIG ha gett mej på ett sånt prov.
Men du har ju sagt många ggr, att du är envis.
Nu har vi bevis. :)

Svar: Tusen tack! Envis är jag ! Och dessa semlor eller vad man ska kalla dem, var ätbara och med en personlig "touch". Många skratt fick vi 😄 i eftermiddags.
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Lex hälsade och tackade för semlorna! Han var på Torreoro när jag ringde och sa vad han hade hos syrran :-) Han sprang hem :-) Han älskar semlor och gillar ordet semla :)
Glömmer aldrig ordet :-) Hälsa Bossemannen!
kram P ♥

Svar: Hej! Semlorna var ju annorlunda, men de var klart ätbara . Och "Bossemannen" låter så mysigt . Vad rar han är. Klart att han ska vara med och fira. Kram! Vi saknade dig idag .
Ditte

BP

Hahaha! Förlåt Ditte, men jag håller på att skratta ihjäl mig här. Nu vet jag att semlor är heliga och att man gör nästan vad som helst för att äta/få dem. Det har du och din Bosse verkligen gjort! Å Bosse lär ha träningsvärk i några dagar och fick troligen några nya muskler på köpet;-)

Åsså ta inte illa upp, men bullarna på de sista tre bilder ser ut som frallorna på vårt favo fik här hemma, fast med annat "pålägg då;-)

Vet inte riktigt varför, men jag har svårt att föreställa mig dig som "husmor";-)

PS. Detta sagt av en som aldrig bakat en sockerkaka ens. Matlagning är vi duktiga på, men bakning (å där ingår pannkakor) har vi gett oss in på en enda gång. Aldrig mer om man säger så. DS.

Svar: Jag bjuder gärna på skratt, men jag hoppas att du fortfarande är vid liv....Vi har också skrattat, men det var lite snärjigt där ett tag. Jag tog för givet att vetemjöl var vetemjöl, vilket det var. Men att det fanns olika sorter för kakor och matbröd visst jag inte. Nu vet jag. I Peking försökte jag få till sockerkaka med rismjöl och den blev inte heller fluffig. Kan ju berott på att jag inte kunde läsa kinesiska tecken.En elvisp kommer att införskaffas. Men å andra sidan är det säkert nyttigt för armmusklerna att vispa manuellt, dock inte kansk egrädde med lång hållbarhet.
Jag förstår precis vad du menar med frallor. Jag tyckte våra påminde om scones med kardemummasmak. Och plattare.
Vad gäller husmorskonsten i matlagningsväg går det annars rätt hyfsat...
Värre är det då men min sömnads, virknings, sticknings och pysselverksamhet. Det har fått många till smått hysteriska utbrott. Men jag har tränat upp sätt att lösa situationer på. Finns många exempel...
Bosse bakar matbröd och jag har döttrar som är bra både på matlagning och bakning. Så min handledande funktion har fallit väl ut.
Men jag ska nog hitta det rätta mjölet....
Ditte

Comsi ComsaHa ha ha, så jag skrattade när jag läste. Du är ju helt underbar semelmaja. :-) Bosses arm ser lite svullen ut efter vispningen, ha ha ha... :-))

Stor kram ❤

Svar: Trevligt att jag kunde bereda dig glädje...Vi har också skrattat rejält. Men vetemjöl trodde jag var vetemjöl, men här finns det flera olika sorter av detta. Och det hade jag ingen aaaaming om. Nu vet jag.
Att vispa grädde med kång hållbarhetstid kräver nog en elvisp har vi förstått. Grädden blev i alla fall välvispad och den gick att spritsa i de nyainköpta spritspåsarna.
Stor kram till dig också!
Ditte

moi

Med tanke på din kreativitet, envishet och ansträngning tycker jag att du borde klara gesällprovet med glans :D
Kram

Svar: Jag kämpade på men med spanskt mjöl för brödbak var det inte helt enkelt att få till någon fluffighet. Men nu ska jag ta reda på vilket mjök som ska användas till kakor och annat. Och nästa gång blir det andra bullar. För envis är jag...Och kanske räknas envisheten in i gesällprovet. I en egen klass.
Kram!
Ditte

Marja

Friskt vågat och huvudsaken är väl att de går att äta. Jag har aldrig försökt mig på att baka semlor och jag var ingen bullmamma heller när Johanna var liten. Stackars hon! Senare bakade jag mycket grahamfrallor till frukost och nu för tiden blir det bara fröknäcke. :) Tårtor däremot är jag en hejare på att baka och dekorera. :)
Kram! :)

Svar: Jadå! Vi hade väldigt trevligt och alla kommer nog att minnas dessa "semlor". Lite annorlunda var de. Men de köpta runda bullarna som piffades upp var i alla fall fluffiga....
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Även om det inte blev som du tänkte dig, så blev det ju en riktigt härlig e.m med ett trevligt semmelkalas och många skratt.
Kul att se A-C, Krister och Bosse, saknar er allihopa!
Snällt av er att tänka på Lex, jag kan tänka mig att han blev jätteglad.
Hoppas ni får en riktigt trevlig helg!
Kram!


Svar: Nej, mjölet var visserligen vetemjöl men för brödbak har vi förstått. Men jag ska skaffa rätt sorts vetemjöl för att baka kakor och pajer kan var trevligt. Vi hade en väldigt trevlig eftermiddag och skratten blev många. Men lite lustigt att Matboden inte bakar sina bullar själva utan de komme frysta från Sverige och nu dröjer det till nästa leverans. Men, så är det...
Vi saknar er också!
Önskar er också en trevlig helg.
Kram!
Ditte

Kersti

Jag ler när jag läser om dina vedermödor. Vad är väl en semla? Nåväl du fick till det på slutet och alla blev nöjda. Tycker att semlor är lite överskattade. Jag åt två på fettisdagen och det räcker mer än väl för att fylla årets behov. Kram och trevlig helg.

Svar: Visst är semlor överskattade, det tycker jag också. Men nu skulle vi ha semmelkalas och först med köpta semlor. Men de fanns ju int förrän om tidigast 10 dagar och det norsk bargeriet semlor provade vi förra året och de var inte goda. Och när jag idag ringde dit efter mina platta bakverk kommit ur ugnen så var det dessutom slut. Men vi fick till det och munterheten var stor. Väldigt trevligt hade vi också.
Kram och trevlig helg önskar jag dig också.
Ditte

A-C

Hola! Ni är ju helt fantastiska, vilket jobb o slit. Men så blev ju semlorna jättegoda om än något annorlunda :-) Tack så mycket för en jättetrevlig em. Promenaden hem tog 36 min o vi slapp regn. Kram//Anna-Carin o Krister

Svar: God sen kväll! Skönt att ni slapp regnet på hemvägen och snabbt marscherat var det också. Tack själva för en rolig och trevlig eftermiddag och dessa "semlor" kommer vi nog att minnnas. Men jag ska nog hitta det rätta mjölet som är passande för kakbak och inte för bröd. Kansk ekan man kalla dessa för "scones-semlor". De fluffiga köpta bullarna
var ju mer lik en vanlig semla. Dock utan kardemummasmak. Men man kanske kan ha på det extra...
Kramar från oss!
Ditte

FREEDOMtravel

Oj, jag skulle ha blivit sååå nervös haha. Jag är för övrigt verkligen dålig på att baka ( brist på intresse och erfarenhet i kombination). Men det verkar ju ha slutat lyckligt i alla fall! Önskar fortsatt trevlig helg!

Svar: Nervös blev jag inte, var nog mer lösningsinriktad. Men jag hade ingen aning om att det fanns fler sorters vetemjöl och att det jag hade var för matbröd. Nu ska lätt vetemjöl för kakor inhandlas.
Trevligt hade vi och en bra historia blev det.
Och vi hade tur med vädret, sol och +20 igår så vi kunde sitta ute.
Ditte

Malin

Det där låter exakt som mig när jag ska baka. Så delegerar sånt till andra som är betydligt bättre på det än jag. Skapar gärna med händerna, men just bakning är inte min starka sida. Men tur att det löste sig till ett härligt resultat för dig trots flera tappra försök! Önskar dig en trevlig lördag och helg!

Malin

Det där låter exakt som mig när jag ska baka. Så delegerar sånt till andra som är betydligt bättre på det än jag. Skapar gärna med händerna, men just bakning är inte min starka sida. Men tur att det löste sig till ett härligt resultat för dig trots flera tappra försök! Önskar dig en trevlig lördag och helg!

Ama de casa

Wow! Det där skulle jag ALDRIG ha gett mig på - tufft gjort! Jag skulle ha bytt "meny" till nåt som fanns att köpa, beställt semlor och flyttat på semmeldagen :-) Jag tycker du var modig som gav dig i kast med uppgiften :-)

Svar: Om jag beställt semlor hade jag fått vänta mellan 10 och 12 dagar innan Matboden kunnat levererat. Deras bullar kommer i fryst skick från Sverige. Nu var det semlor som gällde och med rätt sorts mjöl hade utgången blivit fluffigare i det egna baket. Så nu ska detta mjöl inhandlas. Men det blev ok ändå och en trevlig eftermiddag.
Och envis är jag...
Ditte

Eva`s blogg

God morgon på dig :) hoppas du har det fint här har det kommit snö o inte alls skoj men vad gör man ;) ha det gott kramen

Svar: God förmiddag! Ingen snö här, däremot +19 , men lite moln. Vädret kan man ju inte alls påverka uan det gäller att "gilla läget". Kram och trevlig lördag.
Ditte

Ingrid

Hej och tack för en trevlig eftermiddag. Det blev ju semlor till slut :-) När man googlar
på vetemjöl så kommer det som står på din påse upp. Jag fattar inte, men jag vet att
mjölet här är mer kompakt, det är väl därför bagarna importerar svenskt mjöl, det är vad
jag hört i alla fall. Dom skandinaviska alltså. Om jag får recensera semlorna, så tycker
jag att den du bakat var godare än den köpta bullen, trots formen:-)
Kram/Ingrid

Svar: Hej Ingrid! Tack själv för igår ! Trevligt hade vi och semlor av en sort blev det. Vi får höra med C vilket mjöl hon köper . Mitt vetemjöl var ju lite "tyngre". Smaken på min sconesformade variant var helt ok. Men fluffig var den inte. Tack för din vänliga recension. Kram! 😀
Ditte

Lena i Wales

Ja, så det kan bli. Vi får se hur det blir här imorgon, för då ska jag baka semlor. Har köpt mandelmassa och grädde.
Jag har också läst så mycket om semlor att jag inte kan motstå längre!!!
Konstigt nog hade vi snöblandat regn här i morse under ca två timar, slut nu, lusigt att det hände när jag precis skrivit om det,h,hi!!!
Ha en fin weekend!

Svar: Lycka till med dina semlor. För mig var det det krsftigare vetemjölet som ställde till det och fick semlorna att bli med sconeslika. Men smaken var helt ok, men fluffigheten saknades. TRir med snöblandat regn, men det kansk eblåser bort.
Här är det +20 men solen har paus.
Önskar dig en trevlig helg!
Ditte

marga

Ha, så roligt att läsa! Flera goda skratt! Du är verkligen kreativ vad det än gäller och hittar alltid på goda lösningar. Ett semmelbak ni kommer att minnas. Tror också dina var godare! Kanske en elvisp inte vore så dumt! Bra armmotion för Bosse i alla fall! Tog det säkra före det osäkra och köpte från bageriet. Kram!

Svar: Vi fick oss flera goa skratt och semmelgästerna också. Men inte helt enkelt att veta att detta vetemjöl inte var lämpat för kakbak utan bättre till bröd. Smakmässigt var den sconesliknande semlan god, men kompakt. Jodå, en elvisp ska det bli.
Här fanns inga på bagerierna att tillgå och visst var det en utmaning även i kreativitet att få till det.
Men nu blir det inget mer semmelbak.
Hoppas du har det bra!
Kram!
Ditte

Timeoftiger

Bra jobbat! De var säkert goda ändå. Väl hemma kan du fuska och tillaga dem i efterhand.

Svar: Tack! Ambitionen var det inte fel på i alla fall. Och smaken var ok trots det icke så semmelaktiga utseendet. Men jag ska nu jaga rätt på passande mjöl...
Ditte

Fia

Ojoj! Du ger dig i kast med det mesta! Och hur svårt kan det vara, skulle nog jag också tänkt, utan att misstänka att både vetemjölet och grädden kunde vara av annat slag! Fantastiskt att Bosse också lyckades vispa den där grädden för hand, vilket tålamod!!! Att du skulle fixa semlor på ett eller annat sätt var ju helt klart! Underbar beskrivning av era vedermödor, och skratten har säkerligen förlängt livet både på er och oss bloggläsare!
:-) :-) :-)
Trevlig lördagkväll!

Svar: Utmaningar du vet...Ja, min tanke var också"hur svårt kan detta vara", men det körde liksom ihop sig. Om man nu bortser från att semlorna hade ett sconesliknande utseende och var lika kompakta så var det inget fel på smaken. Och de fluffiga bullarna, köpta på DIA blev ett komplement. Roligt hade både vi och kalasgästerna och en hel del läsare också. Trevlig kväll önskar vi från terrrassen och +23, och halvsol.
Kram!
Ditte

Znogge

Du gjorde i alla fall vad du kunde och jag är säker på att ingen klagade. Men helt lätt är det inte utomlands när ingredienserna inte är lika som på hemmaplan. Minns när vi skulle köpa jäst och saffran i Brasilien. Det var inte någon lätt match...

Kram

Svar: Absolut! Jag gjorde mitt bästa! Och du vet hur det kan vara när väsentliga ingredienser saknas...Men en envis typ är jag ju...Kram och trevlig kväll.
Ditte

Ami

Det var duktigt gjort! Och jag tror absolut att smaken var hur bra som helst! Och huvudsaken är ju att ni hade det trevligt tillsammans :D
Kram

Svar: Smaken var bättre än utseendet. Och trevligt hade vi!Kram!
Ditte

Birgitta L

Oj, vad jag känner igen mig från mina försök till bullbak. Har en dotter på Mallorca och de vill ju ha bullar när jag kommer:).
På Carrefour finns färsk jäst, i alla fall på Mallorca. Jag tycker det är hopplöst att baka söta bröd med torrjäst. Det jäser bättre med färsk jäst. Harina de Trigo är mjölet du ska använda. Det är det finaste mjölet, det har inte lika fina bakegenskaper som vårat, men är ok.
Hoppas att du inte lägger av att försöka för när man är en längre tid är det gott med egenbakat bröd.

Svar: Hej Birgitta! Tack för tips om färsk jäst, det ska jag leta efter. Nu använde jag svensk torrjäst för söta degar. Men det var nog jästen som var felet, för mjölet jag använde var just "harina de trigo". Nej då, jag är en envis typ och ska prova baka igen men med färsk jäst till kaffebröd.
Smaken på "semlorna" var helt ok men de såg ut som scones och var kompakta.
Vi fick i alla fall dkratta rejält.
Men kanske ska jag prova bullar nästa gång.
Ditte

Bosse Lidén

Det var ett riktigt äventyr som du och Bosse bjöd oss läsare på. Jag känner igen det där med att vispa sådan "långtidsdatumgrädde". Helt hopplöst. Som ett väldigt långt styrkepass.
Som du avslutade. Varför ska man göra som alla andra. Hatten av för det. Kram en annan Bosse

Svar: Ett långt armstyrkepass var det, men grädden blev vispad och så pass att den kunde spritsas med de nyinköpta spritspåsarna. Vi hade roligt och skrattade, men jag var ju tvungen att lösa det hela. Vi skulle ha semmelkalas och då är det sådana som gäller. Nu fick mina bakade semlor mer ett sconesutseende och var kompakta, men smaken var ok.
Envis är jag och det är tur ibland och ibland går jag mina egna vägar. Tror jag ärvt det av mina föräldrar.
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Bästa semlorna! med ett stort leende och stor lust att sticka iväg och köpa mig en semla till det nu nybryggda doftande kaffet - men jag fann en god mjuk chokladkaka ...Dina himmelbilder också här ger god omgivning för min plats i soffan och kaffet - har mycket snö att skotta av min "himlaterrass" du vet :-)
Kram till er båda!

Svar: Oj, då....Ja din terrass är stor och jag kan förstå att det är en del att skotta. Slit inte ut dig bara. Semlorna här blev en egen historia, men de blev....
Chokladkaka låter också gott och jag hade det i reserv.
Kramar från oss båda till dig.
Ditte

Anonym

Men så roligt, då blev det ju några semlor ändå fast det var fasligt vad det var mycket arbete....men jag kommer ihåg när jag skulle baka ett bröd i USA en gång, det blev inte alls som hemma. Men jag tror nog semlorna var goda så som ni hade jobbat för dem och vispat!! Haha...

Svar: Det blev annorlunda semlor, mer sconesliknande och med kaddemummasmak. Men vi skrattade gott och jag har nu lärt mig att inte ta tottjäst till kaffebröd om jag använder det spanska vetemjölet för det är "tyngre" än det svenska.
Jag tror du förstår mig om du har liknande upplevelser från USA.
Ditte

Margita

Det är jag som är Anonym...glömde fylla i signaturen :D

Svar: Vad bra, då vet jag.
Ditte

Marianne

Vad gott det ser ut med semlor. Kram Marianne

Svar: Jadå, de blev goda men utseendet had mer kvar att önska, åtminstone på de hembakade. Kram och ha det fortsatt bra på er resa.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: