Längs havet

    
Gårdagens hårda vindar med drygt 14m/sek hos oss, en bit från havet, avtog under natten och nu på eftermiddagen så är det nästan vindstilla. Men jag fick bra armträning i förmiddags genom att sopa terrassen och hade vi suttit ute och ätit frukost hade det säkert gått vågor i kaffemuggarna.
Vädret skiftar snabbt och så kan mycket göra här i tillvaron.
En långpromenad blev det och mer regel än undantag så gick den längs havet.
Jag dras ju dit som en magnet och att sitta där och fnula på uppdraget gick riktigt bra.
 Inga bonuspoäng blir det den här veckan trots att jag tittade och tittade efter en liten insulinknapp på baksidan av en överarm. Med denna knapp slipper man stick och och kan mäta blodsockret.  Men inga knappar synliga idag.
 
Fint att sitta här och fundera över uppdraget.
 
Uppiggnade dusch kom också ibland.
 
Idag kom en ny utmaning från "uppdragslekmästare" Bosse. 
Bosse har idag skrivit ett inlägg, "Vi umgås dygnet runt" där han berättar om sina vänner "Diabetes" som funnits med i 26 år,  och om "Libra", (mäter kropsvätska) som är en ganska ny vän, men som troget hängt med Bosse dygnet runt i ett år.
Uppdraget denna vecka är att fotografera fem saker/företeelser som förknippas med diabetes typ 1 och samtidigt tog jag chansen att lära mig mer om  sjukdomen.
Och kunskap, i vilken form den än vara må, är viktigt och den är aldrig tung att bära med sig.
Insulin är ett hormon som behövs för att cellerna ska kunna ta upp socker från blodet. Vid typ 1- diabetes har kroppen sluta ttillverka insulin och för mycket socker finns då i blodet.
Tecken på typ 1-diabetes är bl.a. att man ofta blir trött och kraftlös, kissar oftare, går ner i vikt och blir väldigt törstig. Detta är en sjukdom som man har hela livet men idag finns bra behandlingsalternativ men många av dem är tyvärr väldigt dyra. (Info från Vårdguiden och från www.diabetes.se)
 
 
De fem saker/företeelser jag tagit med är;
1. Blodsockermätare; viktigt att mäta blodsockret för det kan ibland var för högt och ibland för lågt i förhållanden till normalvärdena och ett viktigt mål i behandlingen är att hålla blodsockernivån stabil.
 För de med typ 1-diabetes är det rekommenderat att mäta blodsocker dagligen före en måltid när man ska ge sig måltidsinsulin och vanligt är mellan 3 och 4 mätningar /dag. (Detta med insulindosering är ett komplicerat ämne och jag kämnar det.)
2. Motion och alla rörelser i hemmet är bra och leder ofta till att blodsockervärdet sänks eftersom fysisk aktivitet gör att muskelcellerna i viss mån kan ta upp socker från blodet utan insulin. (Att träna om blodsockret ligger på över 15 eller under 4 mmol/l, milimol /liter är inte bra eftersom kroppen då lättare blir stressad och det gör att blodsockret svänger upp och ner. 
3. Fötter, här en speciell fotkräm för diabetiker. Diabetes kan försämra känseln och blodcirkulationen i fötterna och uppkommer då sår så kan de lätt infekteras. Den försämrade cirkulationen gör också att läkningen av sår kan ta längre tid.
Viktigt är att ta hand om fötterna och att se til att inga sprickor eller mindre sår breder ut sig och att smörja in fötterna regelbundet håler dem smidigare och att huden inte spricker.
4.Tänderna. Förhöjt blodsockervärde under längre tid kan göra det lättare att få hål i tänderna eller andra tandsjukdomar. Viktigt med tandläkarbesök alltså!
5. Maten. Att äta regelbundet, fördela måltiderna över dagen och sprida ut kalorierna är råd som ges, och att äta bra mat. Men vad är bra mat? Inte enkelt att definiera men fisk, frukt, grönsaker, baljväxter, rottfrukter fullkornsprodukter verkar det finnas en enighet i som "bra mat." I övrigt har jag förstått att kostråden varierar och att det finns mängder av olika varianter här. Men också att det egentligen inte finns några förbud, bara man balanserar upp det hela och håller sitt blodsocker stabilt.
 Men ju mer kolhydrater som äts desto större doser insulin behövs och många upplever det som att minskad mängd kolhydrater i kosten gör att det är lättare att hålla blodsockret på en mer stabil nivå.
(Fakta hämtad från Vårdguiden, www.diabetes.se, www.insulin.se, diabetesportalen.se)
 
 
 
Bosse Lidén

Jag blev nyfiken och saknar en bild på det du sopat ihop. Det är dramatiskt när vädret ändrar sig snabbt och ofta byter karaktär. Sedan har man alltid sina favoritväder. Jag trodde att det skulle bli svårt för dig där nere att nå bonuspoängen trots att du ser många "lättklädda" runt omkring dig. Samtidigt skulle det inte förvåna mig om du redan efter du skickade iväg detta ser en knapp. Det hade varit typiskt.
Tjusigt collage och bra exempel på sådant som är viktigt för mig och även alla människor.
Kram från Bosse som inte har en knapp på armen som det ska in insulin i. Insulinet kommer via en slang från Melissa (insulinpump) som sedan går kontinuerligt, eller om jag "trycker" in måltidsdoser, in i min "knapp" på magen. Men det är en annan knapphistoria och dyker kanske upp i en annan lek.

Svar: Tack Bosse! Jag har ändrat i inlägget. Såg nu även på tv om "knappen". Knappkram från mig.
Nästa gång ska jag ta med en sopbild! Lovar!
Ditte

Iris

Underbara bilder! Om vi alla skulle leva och äta som diabetikerna gör skulle alla må bra, det sade min diabetesläkare för över 27 år sedan! Ikväll har jag förresten pratat med mina barn via Skype. Tänk att det ska åkas parallellslalom i världsklass i Hammarbybacken den 23 februari! Den kvällen sitter jag nog framför dumburken. KRAM

Svar: Tackar! Ja, idag har det varit fint största delen av dagen. Lite regn och åska kom i kväll. Mne nu ser det bara mörkt ut. Kan ju bero på att så är fallet. Vad roligt att ha pratat med barnen, man blir extra pigg då.
Vad gäller maten så är det nog en klok idé för daibetes är ovanlig i Asien och Afrika.
Oj, då missar vi slalomen i Hammarbybacken, hade läst om den, men glömt...Då får vi titta på hemtrakterna.
Kram!
Ditte

Comsi ComsaBra jobbat Ditte, tummen upp :-)

Kramar ♥

Svar: Tackar! Och mycket lärde jag mig också. kunspaperna behövde fräschas upp. Kram!
Ditte

Znogge

Bra jobbat av dig! Undrar om någon hittar en "knapp"? Jag skannade utbudet men ingen kunde bistå så kanske är det vanligare bland vuxna.

Kram

Svar: Jag har letat knappar idag, men tveksamt om jag skulle hitta någon om jag så fortsatte resten av veckan. Men observant ska jag vara . Men sedan är det inte lätt att få till ett foto.
Kram!
Ditte

Ami

Ett bra inlägg!
Eftersom jag är uppvuxen nära min kusin som fick diabetes som 13 -åring, har jag alltid fått höra att alla egentligen ska äta som en diabetiker....
Kram!

Svar: Tack! Ja, det blev lärorikt för mig också. I skolan har jag haft flera elever med diabetes , men nu har det ju hänt så mycket på fronten att det var bra med en uppdatering. Och att äta som en diabetiker är nog klokt. Kram!
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Tack o lov lever jag med en sambo som inte har den typen av diabetes.
Måste nog lära mig mer om detta.
Kramis/A-K


Svar: Det var intressant att lära mig mer och många frågor återstår. Men info är alltid ett steg på väg för att förstå. Kram!
Ditte

BP

ComsiComsa såg uppenbarligen samma program som du. Min man har diabetes typ1 och använder inte knappen.. än i alla fall. Han har vägrat insulinpump sedan den uppfanns utan håller sig till vanliga sprutor. Å han är så otroligt duktig på att sköta sig. Å ett liv som diabetiker är ett sådant vi alla borde leva.

Hans diabetes har aldrig styrt våra liv förutom att låta bli sötsaker, vilket passar mig fint då jag inte ens gillar dom. Det var svårare för honom;-) Han äter allt annat och håller koll på mellanmål. Okej, en viss regelbundenhet med måltider krävs ju, men det hade vi alltid varit noga med ändå.

Sedan får han precis som alla diabetiker insulinkänningar då och då, men de kan både han och jag leva med utan problem.

PS. Så du hade kunnat få irl bilden från mig, vilket ju inte hade godkänts ändå. Men just nu leder du ju faktiskt Bosses tävling. Stort GRATTIS1 DS.

Svar: DEt finns ju mycket info om detta men där framgår också att det är så olika från person till person vad som gäller och hur man reagerar. Du och din man har ju stor erfarenhet av detta och det blir nog en livsstil. Jag har funderat mycket på just att det i Asien och Afrika är mycket ovanligt med diabetes, Sydamerika vet jag inte och det får mig ju att ätnka på att det är en annan mathållnig och där kan det ju vara så att typ 2-diabetes inte utvecklas som den gör i västvärlden. Men ingen forskare har ju ännu löst gåtan om varför någon drabbas av typ 1-diabetes . Att det sker vet vi ju
.En "knapp" hade jag ju behövt, men man måste väl själv ha tagit fotot och då hade det kört ihop sig. Tack för bra info av dig i ämnet. Lägger den till min kunskapsbank.
Ditte

Marja

Fin redovisning av diabetes typ 1. Du kanske vet att Peter Jidhe har ett instagramkonto @jihdesdiabetes där han visar varje spruta varje dag. Han fick typ 1 för tre år sedan och vill radera skammen över den här sjukdomen. Jag följer honom och har lärt mig mycket även via hans kommentatorsfält. Jag har ju diabetes typ 2 och det är mycket lättare. Jag tar tre tabletter Metformin per dag i samband med måltid och mäter mitt blodsocker bara när jag känner mig konstig, d.v.s. ett par gånger i månaden.
Vackra bilder av havet i uppror! Kram! :)

Svar: Nej, jag visst inte att P.J. har diabetes typ 1. Men nu vet jag ju....Och Bosse Lidén, vår "uppdragsiivare" har i olika blogginlägg beskrivit sjukdomen typ 1 -diabetes väldigt bra och hur den begränsar.
Jag visst att typ 2-diabetes är lindrigare men vad gäller maten är den också viktig här.
Havet var vackert idag också och mycket gammal sjö låg kvar.
Fint att sitta där och tänka.
Kram!
Ditte

Marja

Peter Jidhe redovisar också vad han äter varje gång. Jag går efter principen att socker och vetemjöl är de värsta bovarna, potatis går ibland och preboiled ris (stärkelsen är borta). Brödet och den mörka chokladen ska ligga på under 40 kolhydrater/100gram, med undantag av finskt surbröd. Men det är så individuellt hur ens blodsocker reagerar.
Kram!

Svar: Jag vet ju att det är mest fall av diabetes i västvärlden och att det i Asien och Afrika är ganska sällsynt, vilket genast får mig att tro att maten spelar stor roll. Och visst är det individuellt hur blodsockret reagerar. man måste nog prova sig fram.
Kram!
Ditte

vivi

Vi har "knappen" här på jobbet . Underlättar verkligen livet för berörd person☺☺☺
Kram💖

Svar: Jag kan förstå att "knappen" underlättar. Men jag ar inte sett någon här och även om jag gjort det så är det ett objekt som är svårt att fotografera. Kan bli klurigt med att zooma....Kram!
Ditte

Ama de casa

Vilket intressant och lärorikt uppdrag! Och utfört med den äran också :-)

Svar: Tackar! Och ett lärorikt uppdrag var det också.
Ditte

Anette

Vilken bra idé av vännen Bosse att via en tävling lära sig mer om diabetes.
Du, Ditte, tar som vanligt uppdragen på stort allvar och klarar dem med glans.

Svar: Tackar! Ja, detta uppdrag var speciellt och typ 1-diabetes påverkar så många. I går kväll var det även ett inslag på nyheterna om sjukdomen och det passade bra. Hade jag då inte skickat in mitt uppdrag hade jag fått foto på en "knapp" för en sådan fanns med där. Tänk om... Mne det gjorde inget. Kunskaperna fick jag ju.
Ditte

Annika

Havet är mäktigt. Både fascinerande och spännande. Bosses tävlingsuppdrag denna gång är verkligen bra då vi alla får lära oss mer om denna tråkiga sjukdom som så många är drabbade av.
Tisdagkramen

Svar: Det var intressant och lärorikt att titta mer på typ1- diabetes och mina kunskaper behövde fräschas upp. Bosses uppdrag är både roliga , lärorika och man får använda sin fantasi...Kram!
Ditte

Veiken

Du måste helt enkelt rita en knapp, ta en bild och då har du fullgjort ditt uppdrag - enligt mig!
Svar: För den som söker skall det uppenbaras! ;) (hoppas du förstår) Kram igen!

Svar: Jag, förstår bad du menar, absolut....Jag har skickat in mitt uppdrag och synd att jag inte kom på din idé. Det var också ett inslag i nyheterna om detta och en "knapp" visades men jag hade även då lämnat in mitt bidrag. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ....fick mig en uppväckare hi hi då jag gjorde insulin provet i somras o klarade det men har inte gjort det praktiska vilket jag kan ja tur att det finns insulin för de drabbade -----vackra bilder o njut av dagen kramen

Svar: Bra att denna sjukdom uppmärksammas och jag behövde absolut fräscha upp kunskaperna. Skönt att du klarade "provet". Önskar dig också en trevlig dag.
Kram!
Ditte

Tina

Vackra foton på hav och sky! Ditte, i vintras träffade jag på en av dina bloggläsare! Jag tycker det är så trevligt med Torrevieja-rapporter❣Chao 🌞

Svar: Tack! Ja, det är fint här nu, men en aning kyligt nu i ett par dagar. Kul att du träffade en av mina bloggläsare...Ha de´!
Ditte

Tove Olberg

Heja dig och heja Bosse lekledare! Kunskap är bra! Dina bilder är helt ljuvliga! Himla vattenkaskad kram!

Svar: Tackar! Det känns fint att bli hejad på. Och Bosses uppdrag tar mig framåt och det på olika sätt.
Stor vattenkram!
Ditte

Ghugge

Bra jobbat! Jag fick lära mig en hel del om diabetes! Tack! 🙏
Ha en fin lördagskväll!

Svar: Tack! Och det är viktigt att diabetes typ 1 uppmärksammas och att kunskap om sjukdomen sprids . Önskar dig också en trevlig kväll. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: