Karnvevalstider

    
I Torrevieja liksom i andra delar av Spanien och i södra Europa är det nu karnevalstider och här var en karnevalsdag den 7/2 och nästa är den 13/2  då det är en kvälls/natt karneval. Men sedan slutet av januari och fram till askonsdagen har det varit en hel del evenemang i Torrevieja i samband med detta.
Karnevalen är en festival som äger rum före påskfastan och brukar inträffa 3-8 dagar för askonsdagen som infaller nu den 10/2. Askonsdagen inleder fastan och det är den katolska kyrkans förberedelsetid inför påsken.
Man skulle fasta och leva återhållsamt och stilla i 40 dagar (söndagar rknades bort)till och med påskafton.
Namnet askonsdagen kommer sig av bruket i den katolska kyrkan att beströ sig med aska som botgöring under fastans första dag.
Även i Sverige frade man karneval under den katolska tiden men efter reformationen på 1500-taler, då olika protestantiska samfund avknoppades från den katolska kyrka så försvann karnevalsfirandet i de protestantiska länderna.
Karnevalen har förmodligen sina rötter i i gamla magiska riterför att betvinga de krafter som håller våren tillbaka
 
Karnevalen den 7/2 i Torrevieja var tävlingsupplagan och många skolor,
med små och stora barn, liksom deras lärare deltog
 Dansgrupper och föreningar av alla slag fanns också bland deltagarna.
Vinnare utsågs under kvällen. Men vilka som vann? Jag har ingen aning.
 
Fantastiska dräkter på både små
 
- och stora.
 
Mycket folk, hög musik och härlig stämning var det längs karnevalsgatan och för de yngstas del var det nog bra att karnevalen startade sent på eftermiddagen för det tog lång tid innan alla var i "mål".
 
 
 
 
 
 
Mitt i folkvimlet träffade jag på väninnan Ingrid och en kaffe nere på strandpromenaden i den vackra kvällen blev en perfekt avslutning. Och det var fortfarande +18 när klockan var 19.30. Klart behagligt!  
 
 
 
                                                                                                                                                       
                                                            
znogge

Så trevligt med karnevalståg och festligheter! Kan tänka mig att det blir härlig stämning på gatorna hos er. Vi har förvisso "Lundakarnevalen" som är vart fjärde år men konceptet är inte det samma. Men väldigt trevligt och uppskattat ändå fast ur en annan synvinkel och uppslutningen är stor.

Kram och trevlig tisdag :D

Svar: Det var stor uppslutning i karnevalståget och många skolor med elever och lärare deltar och en del av kostymerna har de också tillverkat. Stor uppskattning och entusiasm även från publiken var det. I Stockholm har vi också vart annat år studentkarnevalen men det är inte samma sak och sedan är det varje år "Prideparaden" och den är verkligen ett karnevalståg. Något jag brukar se varje år. Hög stämning där också.
Kra och natti!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Fantastiska bilder! Roligt att se på avstånd :-)
Ha en bra varm vecka som det ser ut att bli!
Kram P ♥

Svar: God afton! Tack! Ja,det blev en fin kväll och vinden mojnade och det var skönt att vara ute. Mysigt att fika nere vid paseon och smälta intrycken från karnevalståget.
Idag har dte varit jättefint väder och bättre lär det bli mot slutet av veckan.
Stor kram!
Ditte

bblaze

vad kul det ser

Svar: Det var det! Och på lördag blir det en ny karneval.
Ditte

Timeoftiger

Sommarkläder i början på februari? Vi skulle också behöva lite karnevaler häruppe!

Svar: Jag förstår det! Men jag skickar lite sol och värme och det genast.
Ditte

Fia

Härliga karnevalbilder! Här hade vi rena vårdagen igår och jag var i T-shirt på utegymet! Idag regnar det...MEN vi har köpt semlor till eftermiddagsfikat! Och grannen ringer just och vill också bjuda på semla! Rena semmelfrossan! Men så är det också fettisdag!
:-)
Fia

Svar: Semmelfrossa låter trevligt! Men vi får vänta. Letar mandelmassa och ra grädde. Hoppas på att hitta både och. Har tänkt att baka semlor. Skönt med en vårdag! Behövligt!
Vi har vandrat 9 km idag med Torreviejaklubben och dte var så skönt och väldugt trevligt.
Kram! Och du, jag får skjuta upp fettisdagen...
Ditte

Ann-Kristin

Härliga bilder!
Har sett några utlagda av Vilingposten tror jag det var. Otroligt så många som deltog i karnevalen i sina vackra dräkter.
Blev en semla till kaffet idag på semmeldagen.
Kram/A-K

Svar: De blev en fin kväll för blåsten avtog . Kul att se karnevalen och dräkterna är ju jättefina. Och på lördag kväll är det ny karneval men den börjat sent. Vad gott med semla! Har letat mandelmassa för jag tänkte baka, men den letar jag fortfarande efter. Och att få till bra grädde blir även det en utmaining.
Kramar från oss.
Ditte

FREEDOMtravel

Det är karnevslsbilder överallt i bloggvärlden nu, från olika länder :) Härliga färger i fina bilder! Och intressant att läsa att vi förr firade festival i Sverige också, det visste jag inte.

Svar: Sverige har ju förlorat detta i samband med reformationen....Men det får gå ändå. Och karnevaler är trevligt och piggar upp.
Ditte

Geddfish

Härliga karnevalsbilder, Ditte! Jag har varit med om en karneval på Teneriffa en gång, häftigt.
Jag har länkat till dig från min blogg idag, just för dessa vackra bilder!
Karnevalskram ♥

Svar: Tack för länkningen! Ja, det var en trevlig kväll och det är roligt att ta del av det som händer. Kan tänka mig att det var trevligt att vara med på en karneval på Teneriffa, det har vi nte varit. Men vi har varit med på Gran Canaria och i Brasilien. (Ej Rio)Karnevalskram till dig också.
Ditte

BP

Nästan Karneval i Rio känsla över den karnevalen. Snygga och kreativa kostymer också. Det händer ju alltid nå't i Torrevieija. Så himla kul!

Svar: Här händer det alltid något och det bidrar mycket till att vi gärna "pendlar" hit.Det hinner inte bli enformigt. Och roligt har vi!
Extra roligt är det att det vid dessa evenemang alltid är en trevlig och pigg publik. (Vilket det inte alltid är hemma vid liknande evenemang...)
Ditte

Ama de casa

Jag iddes inte gå ut... Man har blivit lite bortskämd med att det "alltid" händer en massa här nere :-)

Askonsdagen vill jag alltid ha till att den infaller dan innan skärtorsdagen. Trots att jag egentligen vet att det inte är så, så envisas jag med att tro det :-D

Svar: Vad gäller akonsdagen så är du nog inte ensam om dessa funderingar. En till mig närstående herre tycker också att dte ska vara så. Och kanske kan man ha två...Här blev det en vända ut och då hade blåsten lugnat sig betänkligt.
Men jag förstår ju att man blir bortskämd med allt som händer här.
Ditte

Malin

Vilket färgglatt evenemang för både stora och små!!

Svar: Färgglatt och väldigt trevligt! Det blev en rolig kväll.
Ditte

Comsi Comsa


Det var sannerligen några flotta bilder som du tagit från karnevalen. :-)

Stor kram ♥

Svar: Här var det verkligen glatt och mycket människor ute. En jättetrevlig kväll och heller ingen störande publik.....Nog så viktigt!Stor kram!
Ditte

Anonym

Ja, visst är de tjusiga! Och den där lille med nappen var ju för go :)
Kram

Svar: Jättefina dräkter! Och väldigt påkostade! Och den lile var ju så go. Kram!
Ditte

Decdia

De hade verkligen fina och påkostade dräkter på sig!
Men vad konstigt att ingen i Sverige vill gå klädd sådär i februari, haha!

Svar: Visst är det konstigt! Så glatt det skulle bli. Kanske någon i era trakter, där det kanske inte är minusgrader skulle kunna vara föregångare....
Ditte

Ghugge

Vilken färgsprakande karneval! Härligt om man som du gillar att fotografera, rena eldoradot!
Såklart är den lille med nappen min favorit!
Kram

Svar: Den lille med nappen var så söt och jag blev också förtjust i den lilla flickan i rosa. Hon gick verkligen in för det hela. Karnevalen lockade väldigt många deltagare både barn, ungdomar och vuxna och det var roligt att också se att publiken var så entusiastisk. Verkligen en härlig stämning!
Kram!
Ditte

moi

Härliga bilder, härliga färger, härliga dräkter och härlig stämning tycks det.
Jag fastnade för den lilla söta tjejen i rosa dräkt på andra bilden.
Hon lever sig verkligen in i sin roll och i situationen.
Kram

Svar: Visst är den bilden läcker! Jag tyckte mycket om den. Och tänk så mycket hon tränat...Här är det mycket som händer nu, ja oftast är det så, men lika bar att hänga på.
Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Trevligt när det händer något extra. Ska du på kvälls och natt karnevalen på söndag också?
Din avslutning lät och såg ännu bättre ut. Lovely. Det är vid sådana stunder man önskade att det fanns en knapp att trycka på. Sänka tempot. Stanna tiden. Känna den där närvarokänslan. Livet är gött att leva. Men kaffet hade jag hoppat över. Däremot var det suveränt inför tentor då jag ville plugga sent och länge. Jag blir superpigg av koffeinet. Dricker aldrig det på kvällen. Jag önskar dig fortsatta fina Spaniendagar. Kram Bosse

Svar: Här händer ofta "det där lilla extra". Och det kan vara av olika slag. Jag dricker sällan kaffe på kvällen , men denna var ett undantag. (Här är dte vanligt med koffeinfritt kaffe)Här är det ingen dirket klocka, annat än den inbyggda, som gäller och det är ganska skönt. Tiden är evig...Men den går fort hos oss pensinärer. Kan tycka att tiden går fortare ju äldre jag blir.
Kram och tack för dina fina utmaningar/lekar.
Ditte

Musikanta

Jättehärliga bilder och underbara ungar! Här hemma är det långt ifrån karnevalsstämning - grått och trist, även om solen visade sig en smula mitt på dagen.
Kram från Ingrid

Svar: Tack! Ja, här är det så roligt att se alla glada barn, ungdomar och vuxna i karnevalståget Och de har verkligen lagt ner mycket tid på att få till alla dräkter och rörelser. Roligt hade alla, både publik och deltagare.
Här har vi haft strålande sol idag med +22 grader och vi har vandrat 9 km längs havet och haft det jättebra.
Kram och natti!
Ditte

Iris

Underbara bilder på karnevalen! Just nu kollar jag på mina bilder från Peking, det kinesiska nyåret. Det vore väl underbart att träffa er alla härnere! KRAM och GOTT NYTT APANS ÅR!

Svar: Jaaa! Peking och det kinesiska nyåret var ju speciellt. Vilka minnen vi har ! Tänk en träff här!Stor kram och Gott Nytt År! Och visst lir apans år ett bra år...
Ditte

marga

Festligt, folkligt, fullsatt - härliga färgrika bilder! Skulle inte ha något emot +18 på kvällen i stället som för här, halka omkring på isig väg tillika jättelerig på vissa ställen. Föga njutbart! Nej, njut du av Torrevädret! Kram!

Svar: Tack! Vi njuter på och det var trevligt att se karnevaöståget och det var verkligen höd stämning både bland deltagare och publik. Stor kram och ha det så bra det går hemma. Kanske en semla?
Ditte

Kersti

Kul med karneval. Härligt med mycket färg och paljetter. Livar upp vardagen kan jag tro. Skulle behöva lite av den varan här både färg och fasta skulle behövas nu blev det istället två semlor idag. Men det är bara fetisdag en gång om året. Imorgon valnas andra bullar.
Kram

Svar: Inga semlor här, men det finns annat gott. God vispgrädde är en bristvara så jag får ta igen och äta en semla senare. Hann ju med ett par innan vi åkte så jag är ganska nöjd ändå. Här kan man beställa semlor från ett svenskat bageri, men det är inte samma sak. Och absolut inte grädden. Kram och natti!
Ditte

Gemsofmylife

Vilka underbara bilder och vad kul att gå på karneval :)
Hade gärna varit där jag med :)
Hoppas du mår bra !
Stor kram till dig fina vän ❤️

Svar: Tack! Ja, det var god stämning och väldugt trevligt att se alla förväntansfulla och glada barn, ungdomar och vuxna i karnevalståget. Och publiken var minst lika glad. Allt bra här!
Stor kram till dig.
Ditte

Torrebloggen

Vilka härliga bilder från Carnaval 2016. Underbart med lite liv och rörelse.
Otroligt vackra och påkostade dräkter.
Skulle vara kul och få veta och se en bild på dom som vann.
Matboden har svensk grädde, återkommer ang. mandelmassan ska kolla....
Kram!

Svar: Tack! Jag det var roligt att se karnevalen och det blev en fin kväll när vinden mojnat. Har ingen aning om vem som vann, men ska försöka titta efter det. Aha, Matboden! Därifrån köpte ni ju semlor som vi åt förra året. Ska ringa och fråga om grädden så den inte är slut. Undrar om de får grädden per flyg eller....
Lidl, Mercadona och Consum hade ingen mandelmassa och inte Carre. Men visst finns det.
Den som söker den finner...
Stor kram!
Ditte

Susjos

Oj så kul med färgsprakande bilder från en karneval, till och med de minsta får vara med, kul! Och än en gång tack för infon om Askondagen, som jag också trodde var dagen före skärtorsdagen!

Svar: Vad gäller askonsdagen så har jag förstått att det är många som tänker som du. Men vi kan ju ta två sådana. Och den ena mer "light" versionen. DEt var roligt att se karnevalen och alla glada barn och vuxna både i publiken och i karnevalståget. Hög stämning var det och hög musik.
Ditte

Torrebloggen

Kommer ihåg att Jeanette letade överallt efter mandelmassa när hon skulle baka sina supergoda biskvier, det verkade som det inte fanns att få tag på i Spanien. Däremot hittade hon mandelmassa på skandinaviska affären (vet inte om det var den i Gallerian eller Scandingo bredvid.
Tror att grädden kommer ner med flyg, precis som semlorna.
Passa på och hör samtidigt om de har mandelmassa också....
Lycka till med letandet!
Kram!


Svar: Tack för tips! Jag ska titta där idag och se vad jag kan hitta. Och kanske blir det semlor...Kram och trevlig onsdag.
Ditte

Susanne

Tänk att jag aldrig har sett en karneval.
Det vill jag verkligen uppleva någon gång i mitt liv! :)
Får helt enkelt se till att åka till rätt ställe under rätt tid! :)
Svårare än så är det ju inte! ;)
Otroligt vackert alltihop du visar.
Stort tack för det! :)
Ha en riktigt härlig dag idag! ❤
Kram

Svar: Detta med karnevaler förekommer ju i de katolska länderna och även i en del andra i södra Europa. Jag och en väninna var på skidresa till Österrike i denna tid och där var det också karnevalsstämning och en kväll var det fest med utklädnad och inte hade vi något til det. Men lakanen blev bra och vi fick bli beduiner. Gissa om det kom många beduiner...En trevlig kväll hade vi förvisso. Roligt att du tyckte om mina foton och den lilla faktatexten.
Här väntar tandisbesök idag så jag piggnar nog til när det är avklarat.
Kram och trevlig onsdag.
Ditte

Lena i Wales

Härligt med karnevalstider! Så färgglatt och vackert och dessutom kul med massor av folk på gatorna.
Tack för den historiska återblicken.
Er temperatur verkar det heller inget fel på!

Svar: Karnevalstider är trevligt och det är ofta mycket som händer. Oftast är det så här precis so i Stockholm. men nu är temperaturen och dagarna klart längre här och det är en stor fördel. Ha det gott och njut av den begynnande våren hos dig.
Ditte

Anette

Vilken fest, vackert med alla fina dräkter.
Även jag blev förtjust i den lille enhörningen med napp.
Ska bli kul att se nästa karnevalståg, ska du vara med i det?

Svar: Nja, jag hoppar nog deltagandet, men att titta verkar mer lockande. Karnevalen ska starta vid 22, men det kan dröja innan det börjar. Så man får nóg vila middag för att orka...Visst var enhörnigen söt! Fångade många så "goingar" men kunder inta ta med alla.
Ditte

Veiken

Det är roligt med karnevaler och man måste beundra kreativiteten och alla vackra kläder! Det är festligt att vara på plats! :) Kram

Svar: Visst är der roligt md lite extra festligheter. Och ni har ju fullt upp med det kinesiska nyårsfirandet. Roligt det också!
Kram!
Ditte

wiolettan

Vilka festligheter och karnevalsstämning. Det brukar vara en mängd ljud, nästan för mycket i mina öron, men firar det gör dom rejält.
Vackra och påkostade dräkter, bara kläderna gör ju att det blir fest.
Att barnen var med i så hög grad känns lite ovanligt för mig, det har jag inte stött på, så mycket. Men jag har ju inte varit där du är heller.
Fasta i 40-dagar skulle det göras, förr, inte så vanligt nu kanske.
Bra avslutning för dig på denna dag, och lagom värme i luften.
Ha det bra och varm kram till dig.

Svar: Det är roligt att se karnevalen här för det är både för barn, ungdomar och äldre och det är en entusiastisk publik som kantar gatorna. Alle man går ut för att titta. Musiken är hög, alltför hög i mitt tycke. Men det ska väl vara så. Nu tro r jag inte fastan förekommer men just detta med karnevöer i dessa tider är vanliga i de katolska länderna. Här är ju påsken också vad jag förstått den viktigaste högtiden med många processioner.
Ha det bra du också!
Stor kram!
Ditte

Tove Olberg

Färggrann karnevalisk yra i takt med musiken! Bredvid njutning!
Stor kram


Svar: Glada färger, barn, ungdomar och äldre var det. Och hög stämning! Och så även musiken....Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: