Hur man ser det

    
 Hur man ser saker och ting och hur man inte ser dem kan spela viss roll pch ibland påverkas jag mer, ibland mindre och i vissa situationer inte alls.  Sedan får man fundera över hur man ska förhålla sig. Är det värt att lägga energi på något jag inte kan påvera eller ska jag lägga den på något annat.
Är ett glas halvtomt eller halvfullt. Ja, det beror hur man ser det.
Veckan uppdarag hos bloggvännen Bosse Lidén  är att för ett tag fundera som Ove, huvudkaraktären i filmen och boken "En man som heter Ove. Ove retar sig på mycket, det ska vara ordning och reda i hans kvarter och mest krut lägger han på det han kan påpeka personligen för någon.
Han har vissa "kvarterspolistendenser" och ibland kan jag nog också ha det.
 Ser jag något som jag tycker är fel kan jag påpeka det och det gäller i olika situationer. Har t.ex. någonrsin väska på eget säte på en buss, pendeltåg eller tunnelbanan (ganska vanlit i Stockholm) så ber jag denm flytta väskan. Jag gör det vänligt och med humor och ofta går bra. Men inte alltid...
Jag tror att jag hemma i Stockholm  har hittat fler saker att pröva mitt tålamod med än här i Torrevieja, men fem saker har jag fått ihop.
Jodå, några till men nu skulle det vara just fem saker och så får det bli.
 
Sopor! Det finns gptt om soptunnor utplacerade i stan och jag retar mig ordentligt på att
det ska vara stört omöjligt att gå 50 meter till nästa tunna om man ser att en är fylld.
Att då lägga soporna berdvid örefaller så mycket enklare.
Verkar som om detta förehavande är lika vanligt här som hemma i Stockholm. Illa!
Detta skulle aldrig förekomma i Singapore där det är böter för att slänga ett litet papper på gatan
och än högre böter för attt kasta en cigarettfimp.
 
Smala trottoarer finns här och där och de är nog inte tänkta att gå på för oss tvåbenta varelser.
Men de fyrbenta djuren får lättare plats och slår sig gärna ner en stund.
Tyvärr såg jag inte hundägaren, men för att vara hjälpsam har jag alltid ett gång "bajspåsar"
i väskan som jag har erbjudit vid behov. Givetvis med ett leende.
Det har också hänt att någon hundägare blivit irriterad på mig, men jag har lettt och pekat på "högen".
 
Smala trottoarer finns, men ska bilar parkera på dem så går det inte att ta sig fram
utan man får ta ett skutt nerför den branta trottoarkanten och runda bilen.
Och visst går det. Extra motion blir det också. Men det retar mig.
Det kan bli många hopp under en dag. Parkeringar är ju väldigt individuella
och många använder sin kreativitet för att utveckla den konsten.
Tyvärr är det ju sällan man ser dessa kreativa bilägare och kan fråga hur de tänkte här då...
Men kanske tillhandahåller de kurser. En öppen fråga. 
 
Klotter tycker jag inte om och retar mig på det också.
(Graffitti kan var fint och det tänker jag inte på här)
Tyvärr kan men se en del klotter på en del murar i stan och det är trist.
Men det är murarna också...
Jag har aldrig sett när klottret utförts men resultatet är väl synligt.
"Att kontrollera den kapitalistiska krisen och lämna EU " är ju ett buskap i sig och
kunde ha gjorts i snyggare utförande. 
 
                                                                                                                          
Geddfish

Dina tankar och bilder känner jag så väl igen från utlandet.
Där finns inte samma miljötänk och praktiska saker. Såsom trottoarer och hur man kan gå på dem, som du beskriver. Och allt skräp. Jag vet att min man och jag tog en hel radda med kort från en kanarisk ö en gång - där var så otroligt skräpigt överallt - och tänkte skickat detta till resebyrån, men avstod. Upprördheten lugnade ner sig.
Bra jobbat, Ditte! Kram ♥

Svar: Här är det få saker att irritera sig på, men hundbajset är jag ilsken över. Och det har ändå blivit bättre. Det är böter för hundägarna, men vem inkasserar dessa. Kunde nästan tänka mig bli frivillig där. Och det är ju ingen idé att hetsa upp sig över saker man nte kan påverka det är ju så hemma också. Men reta sig lite kan man få göra ibland.
Tack för uppmuntrande ord!
Kram!
Ditte

TantGlad

Tycker att Bosses lek om "ove" var en riktig kul lek. Det är riktigt kul att se vad mina bloggvänner retar upp sig på.
Du har fått ihop ett riktigt bra inlägg om värkligheten med nedskräpningen.
Hundskit på trottoaren......Men hur tänkte matte och husse där?

Kul att läsa ditt "ove-inlägg"
Varm stor GladKram till dig

Svar: Visst var leken/uppdraget roligt! Och jag retar oftast inte upp mig så mycket. Men hundskiten här är jag tvärilsk över. Hundarnas mattar/hussar tänker inte alls , de är bara lata. Dock har det blivit lite bättre. Stor kram till dig fina Tant Glad.
Ditte

Bosse Lidén

Det är intressant att jämföra vad ni retar er på. Vi är många som har samma tankar/bilder. Extra engagerande att få en inblick i hur det är i andra länder. Jämföra likheter och olikheter. Tänk om man kunde ta de bästa bitarna från olika kulturer och skapa något hållbart. Själv har jag många idéer om hur man kunde räddat liv och fått ett mer fungerande samhälle i vår stad. Ofta skylls det på att man silar eller inte har tid med "småbrotten" vilket också är en sanning. Med några intensiva punktinsatser tror jag snabbt att personer som går lite över gränsen hade tänkt på sin plånbok och gjort rätt nästa gång. I dessa tider sprider det sig snabbt mellan ex. ungdomar osv. Du borde ta betalat för hundbajspåsarna? :) Man ska inte behöva gå ut i gatan och riskera något med en sådan parkering. Den borde ha bogserats bort och kostat några "skjortor" att få tillbaka.
Kram från Bosse som precis har bitit sönder en hörntand. Inte bet jag i ett surt äpple. Det var sött och gott. ;)

Svar: Ja, man kan reta sig på olika saker och för min del blir jag nog mer uppretad i Stockholm n här. Det gäller dock inte hundbajset men där släpper man gäran i stället lös sina hundar, vilket inte är tillåtet och påpekat jag det får jag till svar att "hunden är snäll". Ja, men en stor modell som kommer farande fram gillar jag inte. DEt är verkligen en god idé att ta det bästa från många länder och samla det. I Singapore kastas ju inte ett papper, dryga böter för detta. (Kanske väl drastiskt, men det är en ren stad.)
Att få till ett mer fungerande samhälle i Stockholm har jag också tankar om, men tyvärr har inte så många politiker det. Bosse, vi får slå oss ihop om detta.
Bilar här stör mig bara ibland, men hundbajset detso mer. Och påsarna får jag nog dela ut gratis om någon ska plocka upp. Görs det har jag nått ett av delmålen.
Trist med en avbiten hörntand. Jag hade det när vi kom hit och den är nu lagad, skönt nog.
Hoppas den tand snart blir lagad.
Har tittat på Ted Gärdestad i kväll och han håller än. Ett jättebra program.
Kramar!
Ditte

Kersti

Det här med sopor är ett återkommande tema, något som även jag kan gå igång på. ja det finns ett och annat man kan reta sig på här i världen. Och som du skriver ibland kan man strunta i det men ibland är det svårt.
Önskar dig en trevlig vecka. Idag sken solen och snödroppar har siktats i rabatterna. Hopp om vår. Kram

Svar: Låter trevligt med både sol och snödroppar. Våren är på "g" hemma i Stockholm. Så skönt! Jag ser liknande fall vid soptunnoran hemma i stan. Är det fullt ställer man sitt skräp bredvid i stället fär att masa sig några hundra meter. Grrrr...
SEr jag några äsger jag till, men jag tror de smyger dit.
Önskar dig också en fin vecka och det är ju snart måndag...
Kram!
Ditte

znogge

Håller med dig till 100%! Visa saker borde vara enkla självklarheter men man inser att så är det inte... Men en bra tolkning av deltävlingen!

Kram

Svar: Tack! Nä, ibland är det självklara helt borta för en del. Jag försöker ibland återföra en del men det är en annan utmaning. Kram! Nu är det Ted Gärdestad som engagerar på tv.
Ditte

Marja

Det finns verkligen en 'Ove' i mig också... jag påpekar gärna om något ät fel, skriver arga lappar osv... skillnaden är väl att jag gör mycket själv och sen gnäller jag ex på bloggen. Att ha med sig hundbajspåsar var en bra idé som jag ska ta efter. Problemet är att man så sällan får tillfälle att ta någon på bar gärning.
För övrigt irriterar jag mig på precis samma saker som du. :)
Kram! :)

Svar: Skönt att det finns en "Ove" i dig också. Hundbajset har minskat här men det borde helt upphöra. Och varför lär inte hussar och mattar sina telningar var det går bra att slå sig ner. Lathet! PÅ trottoaren är helt olämpligt. Att sedan ta någon på bar gärning är också en utmaning. Mne jag är envis.
Kram!
Ditte

Gittan

Kul tävling och visst retar man sig i bland på saker. En sak jag retar mig på är när folk lägger tillbaka saker i affären när dom "ångrat" sig antagligen. Jag blir så irriterad när man ser en ost i kaffehyllan eller nån annan frysvara i bland tidningarna. Har påpekat det till personalen och dom är inte glada när det händer. Det finns folk till allt. Ha en skön kväll.
Stor kram.

Svar: Ja, Bosses utmaingar är roliga och man kommer igång med egna tankar om olika saker. Jga håller helt med dig om detta att hitt kräftor eller räkor bland grönsakerna i en butik. Man undrar varför....Går inte att begripa.
Kram och trevlig kväll-
Ditte

BP

Hahaha! Kan inte låta bli att skratta här. Anledningen är att det inte verka vara så stor skillnad mellan Stockholm och Torevieija ändå.

Sopcontainers för återvinning står ju lite varstans även i 08. Å det ser tyvärr exakt ut som i Spanien. Grejen är bara den att i Spanien töms dom ju varje kväll, men inte här.

Hundbajs däremot ser man ju sällan här. Men här tänker jag på England och där finns det överallt. I Benidrm har man satt upp stationer med hundbajspåsar. Bra initiativ!

Bilens parkering - sorry Ditte, men jag gillar den;-) Så himla spanskt och AMA hade troligen dött om hon sett den. Men den hindrar ju bara fotgängarna, inte trafiken. Tycker parkeringen är kreativ. Tyvärr måste jag säga att jag anpassade mig till det spanska sättet att parkera ungefär efter en vecka med hyrbil där. Varje gång jag var där faktiskt. Men jag fick hämta ut bilen på en insamlingsplats i Valencia en gång - 1 200 kronor fattigare;-)

Sådant klotter avskyr jag, men budskapet är ju väldigt aktuellt just nu om man säger så - först och främst i England.

Svar: Bra att jag bereder dig glädje. Det gillar jag att göra. Här hos oss töms soporna väldigt tidig varje morgon och det är bra. Så är det ju inte hemma, kanske en gång i veckan...Stationer med hundbajspåsar borde finnas här också. Nu är jag lite av en ambulerande sådan. Men det är få påsar jag kunnat dela ut för jag ser inte hundägarna förrän det är för sent.
Bilens parkering är inte ett egentligt irritationsmoment, mer kreativt tänkande. Men jag blir lite irriterad för att jag ska tränga mig ut i gatan. Trottoaren vill jag gå på. Men visst får man vara lite flexibel och det är jag. Ganska mycket faktiskt. Ama har nog ettt större ordningssinne än vad jag har i denna fråga.
Jag brukar vara mer regelrättad parkerad här och inne i stan så kör vi ju inte, vi har gångavstånd till allt och annars cyklar vi.
Och du blev ju av med lite pengar, men det brukar ju komma in nya varje månad. Friskt vågat är hälften vunnet.
Budskapet i klottret är tänkvärt och därför tog jag med det. Har följt debatten i GB .
Återstår att se vad som sker.
Ditte

Comsi Comsa


Så bra jobbar å bra fångat.
Jag lägger ut mitt i morgon.
Har tittat på distans delen av Tungt Vatten och också sett dokumentären om Ted - blev så berörd....

Godnattkram ❤

Svar: Tackar! Ja, det finns mycket att fundera på när man är "Ove". Det blir mer påtagligt.(I morgon i tidningen E-n kommer det att finnas en artikel om min pappa, den ende svensk som var med vid Rjukan så i kvällens avsnitt fanns han med på riktigt så det blev lite sorgesamt. Men han överlevde ju, men detta attentat kom att beröra honom hela livet. )
Programmet om Ted berörde verkligen och tänk hans musik lever.
Stor kram!

Ditte

Susjos

Tror vi är fler som retar sig på just de saker som du nämner! Hundbajs på trottoarerna är inte okey!
Såg också dokumentären om Ted Gärdestad ikväll och tårarna rann. Hans musik och bror Kenneths texter är ju så fantastiska! Jag var tolv år när han slog igenom med skivan "Undringar" som jag köpte, eller fick, som kassettband. Min syster upplyste mej om att vi spelade den i bilen,(vår gamla Amazon) i baksätet i min batteridrivna kassettbandspelare , när familjen gjorde den första och enda bilsemestern som gick norröver!

Svar: Visst var dokumentären jättebra! Och jag grät också. Så tragiskt. LP-skivan "Undringar" ägde jag också, men den är tyvärr inte i min ägo längre men jag har köpt cd skivor med Ted och lyssnar ofta på dem.Förstår att du har bestående minnen från Ted, hans musik och bilresan.
Ditte

BP

Svar: Du är nog den enda som har fattat att jag inte pausr bloggen förrän nästa söndag. Eloge! Äntligen någon med en fungerande hjärna-) Tackar för det!

Å jag kommer att vara väldigt nära dig kan jag säga;-) Å jag hoppas på mirakel som kan visserligen ta längre tid än det omöjiga - å internet/wifi är en sådan grej i Spanien har jag förstått...

Med andra ord - du slipper mig inte förrän den 28 februari;-)

Svar: Jag är glad för att det dröjer med pausen och hänger givetvis med hela tiden . Bara så du vet...och kanske har mirakel hänt så att du har internet i Spanien. Miraklens tid är inte förbi.
Ditte

Annika

Det enda jag irriterar mig riktigt på är hundbajs. Det är ju bra att det har blivit bättre.
Kram

Svar: Det har blivit bättre, men dte är fortfarande påtagligt och svårt att se hundarnas ägare som låter dem sätta sig på trottoarerna. Men jag säger till genom att räcka fram en påse för användning.
Kram!
Ditte

Susan

Hola! Visst finns det saker man retar sig på i vårt gemensamma offentliga rum. ;) Jag retar mig på människor som tuggar med öppen mun, hostar rakt ut utan att hålla för munnen eller använder telefonens högtalarfunktion på gator, kollektivtrafiken etc. Jag retar mig också på män som är halvnakna på uteserveringar och i mataffärer.
Kram//Susan

Svar: Instämmer helt, men detta lyckades jag inte få bilder på...Hade varit bra! Så jag fick ta det mest påtagliga. Men jag retar mig nästa mer hemma på saker än här...
Och det får int uppta så mycket tid och energi.
Idag är försommaren tillbaka och det är skönt.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Ha ha ha ja jag tror inte man behöver vara en Ove för att reta sig, men tänkte på det man skulle lägga ut ett inlägg om 5 saker som stör andra jag tror vi alla stör oss på saker, men låter inte vår energi läggas på det utan det stannar i tanken :) ha en toppen dag kramen

Svar: Vissa saker tycker jag är så självklara som att plocka upp hundbajs efter vovarna och att inte ställa sopor bredvid t.ex. Bilarnas parkering gör mig inte så mycket men är när jag haft med banvagnen här så är det irriterande med bilar på trottoarerna. Och klottter gillar jag inte. Men jag retar mig nog på fler saker hemma, som dett med att ta upp två säten på bussar och annat. Men inte får det uppfylla mina dagar...Vi har haft en fin försommardag och suttit ute och lunchat vid havet, väldigt tevligt. Hoppas du haft en bra dag!
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Roligt uppdrag igen! Tror nog att det finns en liten "Ove" i oss alla.
Det är ju skönt att få avreagera sig ibland... hi hi
Skulle vara intressant att få veta vem det var som spelade din pappa i gårdagens avsnitt av "Kampen" ?
(såg kommentaren till Comsi Comsa att du hade skrivit att han fanns med på riktigt i programmet. )
Ska försöka logga in på Expressen och läsa artikeln.
Kram!

Svar: Förstod att artikeln nu på em är låst, men det går att logga in via "facebook", tror jag. Det var inte meningen att pappa skulle kännas igen , det var något han aldrig ville.
Jag har artikeln i pdf och skickar den till dig. Men den sol ligger på nätet var mer utförlig.
"Ove" uppdraget var roligt och det är ju inte så mycket här jag retar mig på. Mest är det hunbajset på trottoarerna....
Kram!
Ditte

Susanne

Känner hur irritationen växer i mig för varje bild!
Kan snart inte läsa fler Blogger med "Ove" tema! ;)
Kram kram

Svar: Man får kanske ta fram sina skygglappar....Men jag retar mig på fler saker hemma. Här är det mest hundbajset som stör mig. Kram!
Ditte

Timeoftiger

Håller med! Jag är en riktig "Ove" men håller på att träna mig till det mera toleranta hållet.

Svar: Man kan träna sig till mycket....
Ibland kan jag bli Ove om jag blir tillräckligt irriterad.
Ditte

Tove Olberg

Finns nog en Ove här också - med T framför visserligen :-) Känner igen mig i mycket ...
Tycker mig se din handlingskraft Ditte och du ger mig ett leende också när du berättar hur fina lösningar du - hoppsan för dig i farten!
Stor kram!

Svar: Förstår att du kan känna igen dig i en hel del. Och handlingskraftig är jag oftast och många leenden har kommit mitt i handlandet. Stor kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: