Fönstertitt

    
Ännu en vacker dag! Riktigt behagligt, ja det brukar vara det...
Förmiddagskaffet på terrassen avnjöts i den behagliga "svenska försommarvärmen", en värme som redan infunnit sig här och efteråt lockade en promenad.
Och idag blev det en promenad helt utan mål.
 
Både jag och blommorna trivs i den "svenska försommarvärmen."
 
En skylt i en butik fångade mitt intresse och inte bara skylten....
 
Våren är på ingång och med den så börjar det också bli tid för de spanska barnen att konfirmera sig och
i den här butiken i Torrevieja finns allt i klädväg  inför konfirnmationen.
De flesta spanska familjer är katoliker  och då konfirmeras barnen när de är mellan nio och elva år.
Förberedelserna inför konfirmationen börjar redan på hösten innan och barnen går för att läsa katekesen för att lära sig hur att vara en "bra katolik".
När barnen läst katekesen och har tillräckliga kunskaper biktar de sig för första gången och efter det är de förbereddan inför den första nattvarden och viktigt är att man inte "syndar" mellan bikt och den första nattvarden i samband med konfirmationen. Det är absolut förbjudet att t anattvard om man har synder som man inte biktat.
När katekesen läses läggs extra vikt vid synden; dels den förlåtliga synden och dels den oförlåtliga synden, dödliga synden. 
De förlåtliga synderna är många men några är att ljuga, bråka med syskon, vara avundsjuk och att höja rösten mot förläldrar och dessa kan bli förlåtna om ber gud om ursäkt.
De oförlåtliga synderna kan t.ex. vara att inte gå i mässan en söndag eller att stjäla och kan förlåtas genom biktning hos en präst. Vid biktningen kan man få ett straff som leder till förlåtelse  och straffet kan vara att be ett visst antal böner ett bestämt antal gånger. 
Bikten, bekännelse/ botens sakrament, är både en plikt och ett privilegium för en rättrogen katolik och en viktig del av religionen och bör ske en gång per år. (Och säkert sker det för många betydligt oftare...)
Att bikta sig gör man inför en präst, i en biktstol, där prästen sitter bakon ett galler/skynke och inte ser den biktande.
Biktens funktion är att en katolik blir renad efter att ha framlagt sina synder för prästen och blir återförenad med Gud.
Kyrkan är en direkt länk till Gud och därför sker också bikten i kyrkan.
En präst är också undantagen från vittnesskyldighet i domstol, men kan givetvis ge råd till den biktande om att erkänna eventuellla brott.
                                                                 
Flickorna kläs i samband med konfirmationeni vita långklänningar och ofta även slöja,
precis som om de skulle kläs till brud.
Pojkarna bär ofta i sjömanskostym, kaptensuniform eller i kostym med slips.
                                                     
 
(Bild lånad från spanienkusten.com)
   
Den högtidliga konfirmationsdagen firas med stor fest och blir ofta en mycket dyrbar historia som ofta kostar  mellan 1500 och 2500 euro. Väldigt mycket pengar!  
En fotograf ska anlitas  och porträttbilder ska tas (som till bröllop) och i vissa fall görs också videoinspelningar. Besök hos hårfrisörska, kläder (mellan 200 och 600euro) fest på restaurang för ofta ett 50 -tal gäster och till en kostnad av ca 30 euro/gäst och minnespresenter och kort som delas ut till gäster är också brukligt.
 
Kultur och religion eller religion och kultur? Så olika men ändå ibland lika. 
Och även om man inte alls är troende så påverkas man som gäst i ett annat land av båda. Mer eller mindre.
 
 
Ama de casa

Väldigt "praktiskt" med bikten. Begå en massa dumheter och sen få syndernas förlåtelse bara man ber om ursäkt till gud. Personligen tycker jag inte om religion överhuvudtaget. Har ställt till med såååå mycket elände genom tiderna. Och dessutom tycker jag att det är bättre att be om ursäkt till den man faktiskt har sårat eller gjort fel emot.

Men, men... Var och en är väl salig i sin egen tro, som det ju heter. Själv tror jag på Schlagern just nu. Eller inte... Brukar alltid bli besviken :-)

Svar: Instämmer till fullo och utan religion så vore världen betydligt fredligare. Jag tycker dock att det är intressant med religion eftersom ofta länders kulturer påverkas mycket av religion.
Och var och en får ju vara salig i sin tro....
Schlagern vet jag inte om jag tror på för oftast är det ju inte ens schlager. Jag vill kunna nynna biteneller minnas den nästa dag, då är det en schlager för mig.
Men den får väl stå på kanske i bakgrunden.
Ditte

Fia

Har precis kört ovanför din bostad på Söder! Vi har varit barnvakter då pappan spelade på Nalen igårkväll och även frun var inbjuden! Ungarna var i sitt esse, så det var jättekul! Det blir favorit i repris om ett par veckor då de ska övervara Grammisgalan o g a en nominering! Spännande värre!
Ser jättetrevligt ut med grytrejset och andra promenader i härliga Torre! Vi längtar ner men vi har rätt fullt upp här hemma också, så det är roligt att vara på båda ställen! Du vet ju hur det är!
Kram
Fia

Svar: Visst är det skönt ocg trevligt att var hemma också! Perfekt att pendla och ta det bästa från båda ställena. Roligt med barnbarnen är det ju. Kul med både spelning på Nalen och Grammisgalan med egen nominering, så den får vi följa. Ha det bra ! Vi saknar er här!
Kram!
Ditte

moi

Intressant om bikt och konfirmation. Vet att konfirmation är en väldigt stor grej i Danmark. Stora fester, många gäster osv. Vet inte riktigt varför.
Det vore behändigt med en bikt då och då, istället för att betala dyrt för samtal med en psykolog :D
Kram

Svar: Ja, absolut. Men det finns bikt i den svenska kyrkan också....Visserligen har religion ställt till det mycket här i världen, men jag är intresserad eftersom ett lands kultur och religion påverkats av varandra.
Kram!
Ditte

BP

Nu ser jag att AMA redan skrivit precis det jag hade tänkt att kommentera. Religion är alltså ett ämne jag har otroligt svår för. Å katalocismen med påve, celibat och en massa pedofila kardinaler/präster får mig att se rött, om du förstår vad jag menar.

Svar: Jag förstår absolut vad du menar och instämmer helt. Religion har alltid trasslat till det och så är det även idag. Men ett land är ofta kulturellt förknippat med religion och det är en av anledningarna till att jag försöket att läsa på om religioner i de länder jag besöker och det helt oavsett...
Ditte

Susjos

Spännande är det i alla fall att få höra hur det fungerar i andra länder, tack för infon!
Ikväll smäller det var det gäller mellon i alla fall!!!

Svar: Kultur och religion hör ofta ihop. Och jag vill veta för att försöka förstå. Men religion har förvisso orsakat så mycket elände men det kvarstår att den är viktig i så många länder. Ja, nu är det igång! Och synd att inte programledarnas låt är röstar😄. För i nu i mitten är jag inte imponerad . Men vi får se....
Ditte

Margita

Tack för mycket och intressant information. Alltid spännande att veta hur andra länder och kulturer firar saker. Men det där med biktstolen har jag aldrig kunnat ta till mig. Jo, det är bra att man kan lätta sitt hjärta men...ja, jag vet inte....det verkar så lättvindigt på nåt sätt. Hoppsan, kanske jag är en sån där hemsk luthersk variant!?! :D
Nej, jag är agnostiker men väldigt intresserad av religion, alla religioner.
Så skönt det låter med svensk försommarvärme! Oj, vad jag längtar nu efter den värmen!

Svar: Visst verkar det lättvindigt att bikta sig i en biktstol ch sedan är man fri. Ja, man kan ju vid större synder få ett "straff". Jag är intresserad av andra religioner och efterso oftast kultur, religion och historia har ett samband i ett land så har jag haft stor glädje av att vara lite påläst när jag besökt andra kulturer och länder, kanske främst utanför Europa.
Jag skickar lite värme till dig, men idag blåser det rejält här.
Ditte

Petra

AMA skrev precis vad jag hade tänkt säga :) Religion är inget enkelt ämne.

Svar: Nej, det är det inte. Och så mycket elände religionen ställt till med och fortfarande gör. Men ofta hör ett lands religion/religioner ihop med dess kultur och den kunskapen är bra att ha om man är på "resande fot". Och visst förblir det svårt.
Ditte

Ami

Ja, det verkar bli väldigt dyrt om man har flera barn som ska konfirmera sig!
Och visst är det märkligt att religionen ska styra oss så!
Kram och trevlig kväll!

Svar: Religion ställer ju till det på många sätt, absolut. Och hur många krig har inte orsakats av just stridigheter inom den sektorn. Samtidigt är det vitrigt för mig om jag besöker ett land eller vistas där en period att ha kunskap om landets religion för den är ju oftast även starkt förknippad med landets kultur och människors sätt att leva. (Gäller nog ännu mer utanför Europa)
Kram!
Ditte

Kersti

Så praktiskt med bikten. Tack för informativt inlägg.
Det här med religion är ett knepigt kapitel. Så mycket elände som följt i dess fotspår men också mycket gott. Helt klart är det bra att hålla sig informerad inte minst om man tillbringar tid i landet.
Kram och trevlig lördagskväll från ett höstligt Stockholm

Svar: Tack! Religion och ett lands kultur hör ju ofta ihop och jag tycker det är bra att ha viss kunskap om både kultur och religion i de länder jag besöker. Att sedan religion är och har varit upphov till många stridigheter är ju helt klart...
Kram från mg!
Ditte

Comsi Comsa


Det var en information som hette duga, hi hi..
Men det är ju upplysande att få veta hur de gör i andra länder. Måste bli dyrt om man har många barn. :-)

Godnattkram ❤ zZzzzZzzz

Svar: Visst blir det dyrt! Men kanske släkten hjälps åt....Religion, historia och kultur i ett land hängerju ihop så jag har alltid tyckt det varit roligt att veta mer om religion oavsett vilket land jag besökt.
Hade stor nytta av det när vi besökte Angkor Wat i Kambodja, för där var dte mycket ändå att ta in.
Önskar dig en fin söndag!
Kram!
Ditte

Veiken

Jag sitter just nu på min balkong med en rostad macka och en yoghurt och fryser. "Bara" 19 plusgrader och en svag vind. Rena rama vintern alltså! ;)
Bikt och avlatsbrev har ungefär samma funktion. Synda men det gör inget för du får i alla fall förlåtelse om du rabblar en bön X-antal gånger. Visst ska man respektera andras kulturer och religioner, men man kan ha ett personligt tyckande! Människor har en tendens att tolka och misstolka sina religioner efter eget tycke! Det har man genom alla tider sett bevis på! Kramar

Svar: Oj, riktigt kallt hos dig! Här blåser det rejält och har regnat mycket i natt. Nu sol, men rejäl blåst. Religionen har ställt till mycket elände och gör det fortfarande.
Och att respektera är som du skriver inte alls samma sak som att själv tycka saker är bra. Verkligen inte.
Att tolka och misstolka sin religion kan verkligen urarta och skapa konflikter och detta ser man ju nästan dagligen exempel på.
Dock är ju ofta kultur och religion förenade och bra att känna till lite om det, vilket har underlättat vid besök i andra länder och kulturer.
Men jag tycker ju vad jag vill ändå...
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Tack för intressant läsning.
Måste bli väldigt dyrt om man har många barn.
Ha det så bra!
Kram!

Svar: Dyrt blir det absolut! Och ett lands historia, religion och kultur hör ju oftast ihop och kul att veta mer. Jag hade ju vänner när jag växte upp som kom från Spanien och jag lrde mig då mycket om katolska kyrkan, seder och bruk. Sedan behöver man inte gilla allt...
Religion är ju alltid en orsak till stridigheter, har varit och är så än idag. Och det är skrämmande tycker jag.
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Även om jag jobbat inom kyrkan, så har jag inte så mycket till övers för präster.
Kommer ihåg förra året när trillingpojkarna konfirmerades, så fina i sina kostymer, för att inte tala om resten av familjen. ( har nog aldrig sett "mormor" och "morfar" så uppklädda). Man trodde nästan de skulle på bal.
Önskar er en bra söndag.
Kram/A-K

Svar: Nej, det kan jag förstå. Och religion har ju i alla tider orsakat mycket stridigheter. Här och i andra katolska länder är ju konfirmationen en stor och viktig händelse och likadant är det inom judendomen. I Sverige har nu konfirmationen åter ökat i intresse, men det är ju på en annan nivå än i de katolska länderna.
Kan tänka mig att trillingpojkarna och "Mormor och morfar" var uppklädda för så är det ju här. Och en hög kostnad för allt dessutom.
Kram från oss och trevlig söndag.
Ditte

Znogge

Vilken skillnad mot i Sverige! Här konfirmeras färre och färre ungdomar läste jag. När det var dags för mig så behövda man anmäla sig ett år innan för att få plats i sommargrupperna. Många sommarboende tycker det är trevligt att barnen blir konfirmerade här i lillhålan.

Kan tänka mig att det är en mycket viktig händelse för katolska barn!

Kram

Svar: Ja, här spelar ju religionen en stor roll och så är det ju i många länder och på gottt och ont. Jag vet ju att konfirmanderna ökar i Sverige och just sommarläger har jag förstått ökat väldigt i popularitet. Och är man dessuton i trevliga omgivningar så ka ju det bidra till ökat intresse.
Kram och trevlig söndag.
Ditte

Eva`s blogg

roligt att veta hur det är i landet med saker som inte är helt likt det i vårt land :) men ack så dyrt om man har fler barn. Förstår att ni trivs i klimatet vem hade inte gjort det? vackra blommor & förstår att ni har det bra som attan :) skön söndag kramen

Svar: Jag antar att det är liknande i Grekland. Där blev vi en gång inbjudna till en konfirmation i kyran med fest eferåt och det var väldigt minnesvärt. Men dyrt blir det och kanske hjälper släkten till med det ekonomiska.
Idag är det rejäl blåst, men vart om man kan hitta lä, dock inte så enkelt...
Önskar dig en fin söndag.
Kram!
Ditte

Timeoftiger

Vad intressant! Jag håller på och läser om de 7 dödssynderna just nu. Gillar dina informativa inlägg. Dessa gamla regler påverkar oss säkerligen än idag på något sätt.

Svar: Tack! Och vilken intresssant läsning hu nu är inne i. Religion är svårt och även orsak till mycket elände världen över. Men ofta hör ju religion, kultur och historia ihop.
Ditte

Christina

Kan tänka mig att det är en mycket högtidlig och vacker tillställning med konfirmationen. Låter fint iaf.

Önskar dig en fin fortsatt söndag!
Kram

Svar: Ja, det är det! Jag har haft förmånen att var med ett par gånger. Men religion är svårt och också orsak till mycket elände....Önskar dig också en bra söndag!
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Tänka säg hur det är; Kulturen och religionen eller var sin del, men nog går de i varann tänker jag. De vita klänningarna påminner om brudklänningar .... tradition kom för mig i tanken också här. Jag "biktar" mig då och då :) med penna på papper då jag känner att jag behöver rensa lite i moraletiken.
Religion skapar mycket elände som sagt.
Kram!

Svar: Visst går kultur och religion ihop. Och till det även historia...Jag tror nog också det känns bättre attt bikta sig med papper och penna. Då kan man stryka och gå vidare...
Och visst är det mycket elände med religion. Men så har dte ju alltid varit och inte blir det bättre....
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: