Expressen idag, den 22/2-2016

    
Bild tagen från Expressen. ( Originalen men mittbilden och de två andra till vänster finns i min ägo.)
Och även jag är omnämnd i artikeln...
 
Dagens inlägg anknyter till tv-serien "Kampen om Tungvattnet". Journalisten Arne Lapidus på tidningen Expressen har tecknat ett fint porträtt av en livslång vänskap mellan två av sabotörererna som var med j i kampen och stridigheterna, min pappa Allan Mann och hans norske  mycket gode vän Kunt Haukelid.  En kamp där många fick sätta livet till för att hindra Tyskland att få tillgång till det tunga vattnet och kunna tillverka en atombomb. 
Andra världskriget är historia idag. En historia som inte får glömmas
(Jag skrev ett inlägg den 17/1-2016 där jag berättade mer utförligt om detta)
 
Länk till artikeln i Expressen.    
Expressen idag den 22/2-2016 (Jag ser att även idag, den 23/2 på fm finns artikeln kvar)
Comsi ComsaJa Ditte du må tro jag läste artikeln, tänk vilken man din pappa var. Så stolt du måste vara och så mycket tankar detta måste väcka..... Söt bild på dig där i tidningen. :-)

Stor kram ♥

Svar: Tack! Jag tycker verkligen att journalisten Arne Lapidus på Expressen skrivit en väldigt bra artikel och som dessutom helt stämmer. Och roligt att den kom nu i samband med slutet av serien "Kampen om Tungvattnet".
Och att kämpa för något man tror på är väl värt att ha med sig fastän det ibland blir fel.
Stor kram!
Ditte

Geddfish

Jag har nu läst artikeln och jag har tidigare läst ditt långa fina inlägg om detta.
Vilken historia du måtte ha varit med om, involverad i detta stora skeende!
Och jag är säker på att du anammade din pappas råd, att stå upp för det du tror på rakryggad.
Du kan vara stolt och det vet jag att du är. Söt bild på dig.

Varm kram, Gerd ♥

Svar: Ja, för många läsare var det inga nyheter spm publicerades för jag har skrivit om det. Men det var väldigt trevligt att Arne Lapidus på Expressen skrev artikeln i samband med att slutet av serien "Kampen om Tungvattnet" sändes. Artikeln på nätet var mer utförlig än den i papperstidningen och med mer fakta. Att stå upp för det jag tycker är rätt har jag med mig och envisheten har jag fått av båda mina föräldrar så du kan tänka dig. Men å andra sidan tilllstår jag lätt när jag har fel också. Stor kram till dig.
Ditte

Preciosa

Fantastisk artikel, tack för att du mejlade den i morse!!
Kram P ♥

Svar: Tack! Och går man in på länken på min blogg så är det än bätter och mer utförligt. Jag har haft lite pyssel i vecka, men det har varit roligt.
Kram!
Ditte

Fia

Hej och tack än en gång för artikeln! Vi läste den båda direkt. Förstår att du ärvt många egenskaper från din pappa! Vi tittade på sista avsnittet av tungvattnet igårkväll och det hela blev naturligtvis än mera levande i morse med artikeln! Världskriget kom helt plötsligt så nära!
Njut nu sista veckan i Torre, så hörs vi!
Kram!

Svar: Vi njuter på! Och länken från min blogg till Expressen gav hela atrikeln. Och ni hade ju förhistorien...Visst har jag påverkats av mycket som hänt pappa och säkert ärt min envishet av honom. Och med tanke på att mamma också var envis då blev det dubbelt av den varan.
Idag har vi återfårr försommaren här och det är skönt.
Stor kram från oss.
Ditte

BP

Har också läst artikeln som var otroligt intressant som uppföljning av ditt tidigare inlägg. Artikeln var förvånansvärt välskriven med tanke på att det är Expressen.

Vilken pappa du har haft, du kan vara så oerhört stolt över denna hjälte. Sedan gillade jag bilden på dig i tidningen åsså ditt vackra förnamn:-)

Svar: Tack! Ja, Arne Lapidus skriver väldigt bra och det visst jag innan så jag var inte alls orolig. Men hade det inte varit en kunnig journalist har jag nog inte velat samarbeta. Men här har det stämts av mycket i veckan ska du veta. Och ett stycke historia är det förvisso.
Ditte

Preciosa

Hej igen!
Artikeln är låst på Expressen så man måste betala nu. Var det så innan?
Trist.
Kram P ♥

Svar: Nej, man behöver nte betala men registrera sig. Jättetrist! Ska kolla!Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Har haft fullt upp, så det har varit lite tyst från min sida.
Jag har nu läst artikeln. Vilken otrolig pappa !
Tyvärr missade vi sista delen av Tungvattnet. Vi hade middagsgäster. Måste leta en repris.
Ha det gott och många kramar till er båda/A-K

Svar: Gokväll! Jag vet ju att du haft fullt upp. Och trevligt är det. Verkligen!Har du läst artikeln så vet du ju lite mer. Men sista avnittet var bra och ganska avgörande. Tror dte finns på Play.
Kramar fån oss
Ditte

Ghugge

Vilken fantastisk man din pappa var!
Verkligen bra att artikeln i Expressen kom i samband med tv-serien..!
Mycket intressant!
Varma kramar

Svar: Han var en stor idealist och kämpade för det han trodde var rätt. Och det är svårt att tänka sig attt han och de andra var ca 25 år när kriget var slut...Jag tycker Arne Lapidus på Expressen skrivit en väldigt bra artikel och all fakta stämmer.
Varma kramar från mig.
Ditte

Annika

Ja, du kan vara stolt. Jag har inte sett serien om tungvattnet. Men jag kommer att titta på den. Såg en film för ganska länge sen, men jag vet inte hur verklighetstrogen den var, men jag tyckte den var bra. Filmen, Sarahs nycklar som du rekommenderade gick på TV häromdan. Den var riktigt bra.
Kram

Svar: Den här serien är värd att se och har föga att göra med andra mer romantiserade historier. Som jag förstått dte hela så var dte i stort som denna serie visar det. Har läst böcker från de som var me och hört pappa berätta. Filmen "Satahs nycklar" tyckte jag om och den visade en sida av fransmännen som varit dold. Men den är också sann.
Kram!
Ditte

Znogge

Du har verkligen en pappa att vara stolt över! Så roligt att de uppmärksammas för vilka kämpar de var!

Kram

Svar: Jag vet inte vad pappa tyckt om artikeln, men den är väldigt välskriven och med korrekta fakta och jag är glad för att det han och andra av hans vänner kämpade och stod för kom att bli avgörande på fler sätt. Och alla var de unga ca 25 när kriget var slut och med upplevelser och erfarenheter som kom att prägla dem för livet. Kram från mig.
Ditte

Iris

Ja, vilken kämpe din pappa var! Tack och lov att han och hans kompisar arbetade för oss. Makens pappa fick stå en hel del för samma syfte! Kram

Svar: Han kämpade för det han trodde på och var av åsikten "att Finlands sak är vår" och tvekade aldrig att åka som 18 åring. Förstår att det fanns liknand etankar hos H:s pappa.
Stor kram!
Ditte

Gemsofmylife

Tvingade maken att köpa med sig Expressen hem , han kom nu så det blir att läsa i morgon , vi båda tycker om historia och det här är verkligen ngt att göra en P3 dokumentär på !!!
Vilken pappa vilken otrolig man en hjälte !
Förstår att du är stolt fina Ditte !!!
Sen måste jag tacka för alla omtänksamma kommentarer du är så snäll ❤️
Stor varm Kram till dig från mig

Svar: Du kan också läsa på nätet idag i Expressen. Tror det står mer där...Skickar en länk.Jag kan känna viss sorg över att jag i ungdomsåren inte ville lyssna och ta till mig det pappa ville berätta. Men du vet då var dte viktigare med Vietnam...
Men jag är så stolt över att pappa alltid stod upp för det han trodde på och alltid fanns på de svagastes sida,
Och jag tänker mycket på dig och hur du nu har det..Absolut.
Stor kram till dig från mig.
Ditte

Torrebloggen

Vilken fantastiskt porträtt och en spännande artikel, har ju även läst ditt tidigare inlägg.
Tack för länken!
Ha det så bra!
Kram!


Svar: Bra om länken fungerade. Visst är detta ett stycke historia!
Kram!
Ditte

Veiken

TACK! En riktigt bra artikel! Jag har dessutom skickat länken till min son så att han kan läsa om din fantastiska pappa! Stor kram!

Svar: Din som känner ju till detta, men det kan ju vara roligt att läsa ändå. Och jag tycker artikeln är väldigt välskriven och tänkvärd. Och pappas envishet har jag ärvt, ja min mammas också. Stor kram!
Ditte

Marja

En jättefin artikel! Vi får inte glömma, det är sant och därför är det viktigt med sådana här artiklar och TV-program som det om tungvattnet.
Du kan verkligen vara stolt över din pappa! Kram! :)

Svar: Pappa kämpade för det han trodda på och var knappt fyllda 18 då han reste till Finland och myss fyllda 25 år när andra världskriget var slut. Mycket att stå i där och mycket som för alltid kom att märka och påverka honom. Och sant är alltihop och viktigt att ta det med sig vidare.
Kram!
Ditte

Anette

Häftigt, vilken man din far var.!!!

Svar: Det var en "Mann" och på många olika sätt. Han stod för mycket gott.
Ditte

Susanne

Jag skall läsa artikeln idag. Snor åt mig gårdagens upplaga på jobbet nu när jag kommer dit.
Ska bli jätte intressant att läsa.
Ha en jätte fin dag vännen.
Kram :)

Svar: Du kan också titta via länken i inlägget. Där är det en mer utförlig version och jag såg att den låg kvar idag också. Önskar dig också en fin dag.
Kram!
Ditte

Susan

Hola! Wow - vilken fin artikel om en fantastisk pappa!
Kram//Susan

Svar: Han har bidragit till en delsom vi nu i eftervärlden förhoppningsvis har glädje av. Och med fjällmarscher med läkarkurser som han ledde blev det många vänner även inom den brancshen och svensk forskning. Kram!
Ditte

Eva

Stort tack för tipset om den fina artikeln om din pappa Allan. Inte bara Norge ska var honom tacksam utan även jag och svensk forskning (lite nyttigheter har jag kanske bidragit med). Allan öppnade nämligen vägen för mig in i forskarvärlden med sitt kontaktnät där jag nu befunnit mig i mer än 40 år.
Kram/Eva

Svar: Hej Eva! Jag hade tänkt att maila artikeln till dig. Du har absolut bidragit med mycket och vi vet ju att pappa var oerhört stolt och glad över dina insatser inom forskningen men också för den fina person du är och uttrycket "kamrat Eva" som han myntade lever ju kvar. Du var ju en av Allans favoriter.
Stor kram!
Ditte

Ami

Det var roligt att läsa om din pappa! Och även att följa programmen på TV!
Kram

Svar: Det är ett stycke historia och och den påverkar oss ju på olika sätt. Tv-serien tyckte jag var bra och var nog ganska nära sanningen.
Kram!
Ditte

Lars Gyllenhaal

Hej Ditte!
Arne gjorde sitt bästa men grafikern på tidningen hade tyvärr för bråttom och förväxlade pilarna till bilden. Tyvärr sånt som händer eftersom så få numera jobbar på redaktionerna - massor av grafiker och andra har avskedats och det blir därför mer korrfel. Men i övrigt blev det ju bra. Önskar dig och de dina en riktigt skön dag!
Bästa hälsningar,
Lars

Svar: Hej Lars!Ja, det spalade inte så stor roll, men vi såg det också och jag mailade Arne. TRor att det gick fint ändå att se vem som var vem.
Jag tycker att artikeln var väldigt välskriven och Arne hade verkligen fått med allt väsentligt. Förstår att du ocskå bidragit med en hel del fakta. Tusen tack för det. Ohc tack för allt ditt engagemang.
Här har vi en vacker sommardag och vi njuter av det sköna vädret.
Önskar dig och de dina allt gott.
Ditte

Eva`s blogg

Åh va roligt, att den artikeln är i tidningen nu och så otroligt stolt du måste känna dig, Ditte & fin bild på dig med :) ni är verkligen lika varandra må jag säga :) du har fått en hel del efter dina pappa :) var stolt o ha en fin dag kramen

Svar: Det var roligt att detta uppmärksammades och jag tycker också att artikeln är väldigt välskriven och informativ. Ja, pappa och jag var lika och så även till sättet. Jag är inte envis för inte och mamma var det o
Här är det skön sommarvärme och det blir en fin dag.
Kram!
Önskar dig också en fin dag!
Ditte

Bosse Lidén

Vilken fin man han var din pappa. Någon som du kan vara riktigt stolt över. Dessutom var han säkert mycket stolt över sin fina dotter. Kram Bosse

Svar: En stor idelist var han och som alltid kämpade för det han trodde på och det är något jag beundrar och han hade alltid en hjälpande hand till de svagare och det vare sig det var ett land i krig eller enskilda personer. Han lyckligaste ögonblick var nog när jag tog studenten, (först i slälkten att göra detta) gick ut från GIH (Gymnastik och Idrottshögskolan) och när han fick bli morfar.
Kram!
Ditte

Robex Lundgren

fin header

Svar: Tack!
Ditte

Hanna Karlsson

Vilka kämpar de var!

Svar: Absolut! Och de kämpade för vad de trodde på och var också beredda att ge sina liv för detta. De var ju unga, inte mer än ca 25 år då andra världskriget var slut.
Ditte

FREEDOMtravel

Oj så spännande! Jag försökte komma in på artikeln men efter introduktionen såg det ut som att man måste logga in på nåt sätt? Jag ska kolla på datorn senare, kanske lättare än från telefonen.

Svar: Om du klickar på länken i inlägget så gick det bra idag på förmiddagen och artikeln låg kvar. Här behövdes ingen annan inloggning. Vad gäller telefonen så har jag inte prova där.
Ditte

Christina

Vilken spännande historia, hämtad direkt ur verkligheten. Jag kunde dock inte läsa hela artikeln eftersom den var låst så jag ska se om jag kan klura ut hur jag ska göra för att läsa hela. Det verkar till att finnas en hel del mod och kraft i dina gener!

Önskar dig en fortsatt fin vecka! Kramar

Svar: Hej Christina! Tyvärr låstes artikeln men du fick en inblick i detta stycke historia. Stor kram!
Ditte

Tove Olberg

När jag läste om din pappa då vi i början blev bloggbekanta kände jag en stor respekt för honom och hans handlingar, det vet du sedan tidigare, men det kan upprepas. Jag tog artikeln med till min gamle vän Gösta som tacksamt tog emot den och vi fick ett bra samtal kring den.
Hon ser trevlig ut var hans kommentar om din bild!!! Jag intygade att så är fallet i verkligheten! Så heder åt Mann och stor kram till hans kjekke datter!

Svar: Tack, Tove! Det är fint att dela detta med dig.Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: