Bland skinkor och annat

    
 Att botanisera i Torreviejas matbutiker är alltid trevligt och det finns många att välja på inom gångavstånd. 
Det sällan trångt, utbudet av fräscha varor är stort och jag uppskattar verkligen de manuella fisk/skaldjurs, ost och köttdiskarna. (Vill man köpa färdigpacketerat finns förstås det också)
Även utbudet av frukt och grönsaker är stort och priserna mindre än hälften hemma. (På de flesta varor)
Att äta ute, på "lokal", är också mycket prisvärt och en trerätters meny till lunch kostar mellan sex och tio euro och kvällstd ibland lite mer.
När vi är här i längre perioder så  tycker jag det är roligt och omväxlande att blanda uteätandet med hemmmaätande och det blir mer varierat.
Det blir inte direkt några långkok och det är roligt att improvisera och på så sätt skapas också gnya matkombinationer.
Idag blev det en promenad till Carrefour och 20 minuter dit i kraftig sidvind  kändes klart upfriskande.
Ännu friskare blev det att gå hemåt så rosor på kinderna har vi fått.
Solen är lite trött idag och vill inte riktigt komma fram, men +18 är helt ok och särskilt i lä. (Dock svårt att hitta idag. Och bra segelvind är det om man nu haft båt.)
 
Carrefour är ju precis här som på alla platser väldigt välsorterat och erbjuder i stort sett allt av allt.
Och inte bara i matväg.
 
Fisk ock skaldjursdiskarna imponerar och det är svårt att välja. Räkorna i alla storlekar lockar, men ibland är de svårskalde och osaltade. Kan vara idé att köpa råa och själv koka dem i rejält med salt.
Havskräftor och humrar i olika varianter finns också, liksom oräkneliga varianter av musslor.
För min del blev det ett gäng räkor som fick följa med hem.
 
 
På Carrefour köper jag också helst oxfilé. Priset är 27 euro/kg och då putsas den innan vägning.
Jag köper ibland kött hos någon av de tre slaktarna i närheten eller i saluhallen och de har också väldigt fint kött, men just filén från Carre är en favorit.
 
 
Ofta hamnar jag också på den stora "skinkavdelningen". Och här finns det skinkor i långa banor och de som lockar mest är "Jamon Iberico de Bellota Gran Reserva de Salamanca", namnet är långt så ofta kallas den här skinkan för Pata Negra. Denna skinka anses vara världens godaste och tillika dyraste skinka, kan kosta upp till 130 euro/kg.
(Alla skinkor som finns här är inte av den dyraste sorten och det finns många och upp til 14 olika klassificeringar
Det långa namnet betyder Iberisk skinka av ekollon och Gran Reserva står för lagringstiden som ska vara minst 36 månader och Salamanca är staden den kommer ifrån.
Grisarna är uppvuxna på ekollon och går frittt ute  i ekskogar mellan gränsen Spanien och portugal. (Bellota betyder just ekollon.)
Om det står "Reserva" på en skinka har den lagrats i minst 24 månader.
Ovanför spanska sydkusten, i närheten av staden Ronda kan man från oktober till februari se tusentals grisar som letar efter ekollon. 
 
Skinkan har sitt ursprung från det romerska imperiets dagar och det var troligt att de första tamgrisarna, som härstammade från vildsvinen, kom till Spanien med Fenicierna. I Tarragona har man hittat skinka som "fossil" och som daterats till att vara 2000 år gammal.
Den  nuvarande Ibericorasen kallas också Pata Negra och  är troligtvis en korsning mellan just tamgrisar och vildsvin. Rasen har fått sitt namn av att grisarna har svarta klövar. (Pata = fot, negra= svart)
 
En annan sorts skinka är "Paleta Iberica de Bellota", en skinka från bogen och även denna kommer från frigående grisar som ätit ekollon, vilket ger skinkan samma nötaktiga smak som Pata negraskinkan.
Bogen saltas med havssalt för att sedan lufttorkas i minst 24 månader. Den här skinkan har mindere fett insprängt i köttet och är något saftigare än Pata Negra- skinkan
 
 
 
Nästa snäpp ner på skinklistan är jamon ibérico cebo de campo och grisarna är även här frigående och har här matats med en kombination av ekollon och spannmål.
Den tredje varanten kvalitémässigt är jamon ibérico de cebo och där äter grisarna endast spannmål, men de är fortfarande frigående.
 
Från skinkorna blev det en övergång till oliver och nötter och det är lite klurigt att bestäma sig.
Men jag prövar mig fram. Och ett par mindre burkar fick följa med hem. Men ag läser på noga för jag vill helst inte ha ansjovis i mina oliver och detta är väldigt vanligt förekommande.
Vad gäller nötterna finns ingen ansjovis att se upp för utan baar att smaka sig igenom sortimentet.
  
 
Utbudet äv vin, allla de slag och alla prisklasser är stort och det är även utbudet av de ekologiska vinerna.
Här blev det ett långt stopp-
Och avslutningen för dagen blev bland delikatessserna/gourmeavdleningen. Men jag tycker nästan det mesta här hamnar under den rubriken.
 
Vinet "Mitos" från Valenciaprovincen, vår provins, fick följa med hem.
 
 
 
                                                                                                                                                                                                                                                                                      
Susanne

Å vilket härligt matinlägg! :)
Där kommer vi inte ens nära på jobbet även om vi har mycket att välja mellan. Och priserna sen... Vilket paradis!
Stort tack för det här inlägget.
Det tog en stund att skriva menar jag! ❤
Kram och ha en jätte fin kväll.

Svar: Tack! Carrefour är ju en gigantisk bitik och här i Spanien är ju dessa skinkor så viktiga. Varje bar med självaktning har några hängandes i taket. Men jag får komma och botanisera hos dig när jag kommer hem. Är ibland i de trakterna.
Önskar dig en fin kväll. Skaöö ge mig ut i blåsten och titta på ettt karnevalståg för här är sådana tider nu.
Kram från mig.
Ditte

Gittan

Det måste bli god skinka av dom grisarna som gått fritt ute och ätit ekollon.
Och det gör ju inget att hitta sånt med bra priser också. det låter som en härlig dag ni haft.
Kram.

Svar: Skinkorn ahär är verkligen en specialitet och tur att de komme ri olika priskasser. Men det är rioligt att prova sig fram bland alla läckerheter.
Bra priser är det och det gör ju mycket i sig.
Kram!
Ditte

Decdia

Jag går verkligen igång på sånt där!
Kan gå i evigheter i utländska mataffärer och bara titta. Ja, jag gillar att gå här hemma med, men det mesta känner jag ju igen här. :)

Svar: Visst är det trevligt att botanisera i matbutiker utomlands och särskilt när man ev. kan gissa sig till vad det är. I Peking var det klart klurigt och det blev många fel tills jag lärde mig ord och kunde fråga.
Även där fanns Carrefour men när vi kom 2007 fanns i princip bara kinesiska varor fär men efter hand blev utbudet klart bredare.

Ditte

Ama de casa

Vi var på Carrefour igår, och visst finns det allt möjligt att handla där :-) En sak som irriterar mig lite är dock deras "ovana" att möblera om i hela affären när man precis har lärt sig att hitta "allt". Men jag förstår ju att det är lite av en affärsidé - att man ska springa på nya grejer som man inte visste att man behövde under tiden som man letar det man är ute efter :-)

Svar: Håller med dig! Jag hittade inte heller. Visst är det en affärsidé att man ska fara runt. Lite som på IKEA där man ska gå igenom så mycket som möjligt. Och på Carre är det lätt att komma hem med nya varor att prova.
Ditte

Fia

Tack för det fina reportaget från Carre! Vi går också i regel den rundan inne i affären, skinkan, köttet, osten, frukten. Oj jag höll på att glömma vinet! Däremot tycker jag att frukt och grönt inte är speciellt billigt där, förutom säsongsvaror förstås. Frukt, grönt och nötter köper vi oftast på utemarknaderna och oliver på saluhallen! Man vi gillar Carrefour och kassarna är välfyllda när vi går därifrån. Annars får även vår kvartersbutik Consum besök, också välsorterad vad gäller det mesta! Oj vad jag längtar!
Vi önskar er en trevlig söndagkväll!
Fia

Svar: Vad roligt! Ja, du känner ju igen dig. Nej, så mycket frukt och grönt blir det inte att vi köper där, men en del. Marknaden är bra men allt finns inte alltid. Och saluhallens oliver, liksom marknadens är klart bäst och där kan man ju provsmaka. Men vi har hittat oliver på Carre som varit riktigt bra. Consum besöker vi ofta, men deras nötkött har inte riktigt samma kvalité och oxfilé har de inte alltid.
Önskar er också en fin kväll.
Kramar!
Ditte

Geddfish

Ja, du milde, här ska vi inte prata fasta, absolut INTE!
SÅ läcker mat! Det vattnas i hela gommen.
Och jag vet ju vilket utbud som det kan finnas. Det som imponerar mest för mig är alla härliga frukter och grönsaker, de smakar ju helt annorlunda än hemma.
Klart bekvämt att äta på lokal, men det är väl mysigt att laga och pyssla hemma också!.
Njutningskram ♥

Svar: Nej, fastan hoppar vi över. Och utbudet är så rikligt att det är roligt att fundera ut nya rätter somm jag kansk einte lagar hemma i Sverige. Och är smakar frukt och grönsaker annat än vatten som de ofta gör hemma i februari.
Vi äter gärna hemma och jag tcker ju om att laga mat, men långkok blir det inte.
Kram och trevlig kväll önskar jag.
Ditte

Anonym

Vilket fantastiskt utbud i butiken! Kan tänka mig att det är lite av ett nöje att gå och botanisera där. Även om det är billigt att äta ute så kan det vara trevligt med variation och kanske skönt att laga sin mat hemma. Ibland är svenska butiker lite tråkiga. Välsorterade förvisso men det mesta är förpackat.

Kram och god kväll i dubbel bemärkelse ;-)

Svar: Utbudet är stort och det är inte alls trångt i butiken utan man kan gå här i godan ro. Och jag lagar gärna mat hemma. Eftersom vi är här ganska länge så känns det bra med hälften/hälften mellan hemmaätande och restaurangätandet. Just de manuella diskarna tycer jag så mycket om, det känns så fräscht.
Kram och god kväll. För det blir en sådan.
Ditte

Znogge

Nej, jag vill inte vara anonym!

Svar: Det är du inte!
Ditte

Ghugge

Mamma mia, så otroligt mycket gott!! Måste verkligen vara en härlig tillvaro att botanisera blad allt detta..! Njut, jamen, det vet ja ju att du gör! Kram

Svar: Ja, här finns mycket för alla smaker. Nåja, kanske inte vilt kött då, men i övrigt. Och det är väldigt rolit att gå igenom butiken och alltid kommer det med hem något nytt som jag vill prova. Utbudet här är verkligen stort.
Vi njuter! Absolut!
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Hoppas du inte blåst bort på kanevalen.
Tack för info om skinkorna, hade ingen aning om detta.
Min syster o svåger promenerar ofta dit och handlar. För min del blir det handlat på närmare håll.
Kramar till Dig och Bosse/A-K

Svar: Gokväll! Jag har kommit hem igen från karnevalen. Dt mojnade sent på eftermiddagen och blev en vacker kväll- . Jag förstår ju att du handlar på närmare håll men vi tar oss gärna en tur till Carrefour och kommer aldrig hem tomhänta. Mycket gottt frestar.
Kramar från oss !
Ditte

Ami

Jag gillar också att gå runt inne på Carrefour och titta på allt som finns!
Bra tips om oxfilén. Den ska jag absolut prova en gång :)
Kram

Svar: Här hittar man ofta nya favoriter. Och de manuella diskarna är ju väldigt välsorterade. Oxfilén rekommenderas. Jag har nu provat många ställen men ingen tycker jag har varit bättre än Carres. Men kanske har jag haft lite otur hos en del andra butiker.
Kram och trevlig kväll.
Ditte

BP

Hoppas du förstår att jag har dreglat mig genom hela ditt inlägg, precis hela, från början till slut! Älskar också Carrefour och deras utbud är enormt stort och som du säger otroligt prisvärd.

Skinkorna har vi testat allihopa, liksom många av deras gudomligt goda ostar som kostar en spottstyver jämfört med Sverige. Ja det gör ju skinkorna också för den delen. Dessutom brukar vi alltid "exportera" några kilon av såväl skinka som ost till Sverige.

Vad gäller oliver gillar jag ingen av dessa urkärnade eller fyllda varianter. Där tycker jag att man hittar de bästa varianterna på gatumarknaden faktiskt. Där finns en variant med chili och vitlök som våra spanska grannar rekommenderade. De godaste oliverna vi någonsin ätit!

Svar: Jag förstår att du håller med mig och det är en fröjd att botanisera här bland hyllor och varor. Det tar sin tid att handla, men den har jag gott om. Vi köper också oftast oliver på marknaden och nu får jag hålla utkik efter de med chilli och vitlök dör dessa verkar spännande och goda.
Har hittat några hos Carre som jag tycker är riktigt bra också. Men att just kunna prova innan man köpet oliver på marknaden är en klar för
Vad gäller exporten så blir det lite för oss också. Men vi har ju alltid bara handbagage så det får bli i mindre mängd Och inga oliver för det är ju vätska.
Ditte

Comsi Comsa


Var jag inte hungrig när jag klev in här så blev jag det garanterat nu... Mums. ...

SkinkKram ❤

Svar: Här finns mycket gott att välja bland och det är verkligen roligt att handla här. Man hittar alltid nya favoriter. Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Carrefour är en trevlig butik! Skinkorna är ju fantastiska i Spanien och oliverna är också bra! Vi saknar de färska köttbullarna med ibericofärs och pinjenötter (minns inte om det var Carrefour?):

Svar: På Carrefour finns många bra varor och utbudet är enormt. Men jag är väldkigt nöjd med matutbudet över lag och det är lätta att handla här. Ska titta efter dessa köttbullar med ibericofärs och pinjrnötter. Återkommer!
Ditte

Kersti

Så mycket gott. Underbart att kunna gå runt och botanisera där.
Vi åker till Bea, varuhuset i Svedmyra som har allt men inte kan mäta sig med Carrefour det är tydligt.
Kram

Svar: Visst är det bra att kuna handla i närheten av där ni bor och egentligen behöver man ju inte så mycket. Här uppskattar jag särskilt frukt, grönsaker, ost, skink och skaldjurssortimemtet för det är så annorlunda mot hemma. Och prisern också.
Kram och natti!
Ditte

Marja

Tack för shoppingturen och främst för skinkförklaringarna! :) Riktigt hungrig hann jag bli. :)
Kram! :)

Svar: Trevligt att du var med. Och här finns mycket gott att smaka och en del följer förstås med hem. Och dessa skinkor är speciella och man förstår att priset är ganska högt med all den omsorg grisar och kött får.
Kram!
Ditte

Iris

Carrefour och Eroski besöker vi då och då, men nu har vi blivit trogna kunder till Lidl. Köttet köper vi i sig alltid hos vår spanska slaktare på andra sidan gatan vid Lidl. Men vi har blivit förtjusta på Lilds vinsortiment, kvällens röda Vespral , crianza 2013, passade helt perfekt till middagen. Ha det gott! Många varma kramar!

Svar: Lidl handlar vi också på, ligger lite närmare och även deras vinsortiment är jättebra. Har nu antecknat ditt vinförslag. Tack för det! Vi har flera slaktare och de är bra, men just vad gäller filén tycker jag Carre har den bästa just nu.
Ha det bra!
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vi gillar också Carres enorma utbud, det brukar ta några timmar innan man handlat färdigt.
Först brukar vi kolla in kläderna sen betar vi av resten. Tack för skinkförklaringen.
Men vi handlar faktiskt mest på Consum nu, dom har också ett bra utbud.
Kram!

Svar: Vi handlar kanske var tionde dag på Carre och mest blir det hos Consum, de är också välsorterade Kött har Carre verkligen bra om man vill ha fin oxfilé. (Vi äter ju sällan rött kött, men när vi gör det så blir det här helst oxfilé)
Kram och trevlig kväll.
Ditte

Annika

Visst är det skillnad mellan matbutiker. Så roligt att handla då utbudet både är stort och billigt. Sist men inte minst är det skönt att veta att det är glada grisar skinkorna kommer ifrån.
Ha det gott Kramen

Svar: Det är roligt att handla här och extra roligt att köpa och prova inhemska varor . Och vad gäller grisarna så är det nog glada grisar som har det bra. Kram!
Ditte

Mia

Jag fann dig "bland topparna" i Bosses poängtabell - bra jobbat! Och trevligt att hitta dig här!
Carrefour; där gissar jag att du hittar det mesta av det du söker. Det var vår dagliga matbutik under ett par år när vi bodde i Belgien. Och din fina Fröken Kamelia - alldeles ljuvlig - påminner mig om att min övervintrade tvärvägrar att blomma i år. Behövs kanske lite mer omsorg där.
Polishund i sele på ryggen, det var nytt för mig. Annars har jag under min uppväxt varit omgiven av polishundar med en pappa som var hundförare. Alltid lär man sig något.
Jag är glad att jag tittade in till dig.
Ha det gott på härliga, sommarvarma breddgrader!
Mia

Svar: Hej Mia! Välkommen hit! Vad roligt att du tittade in! Tack för vänliga ord!Jag tycker bosses tävlingar är rliga och lekfulla och man får sina utmaningar. Rtt fantastiskt jobb han lägger ner.
Jag förstår att du mycket väl känner igen Carrefour från Belgien och troligen var utbudet där liknande. Säkert ännu mer ostar....
Jag blev verkligen glad över att fröken Kamelia börjat blomma för jag trodde knopparna skulle ramla av. De är liksom inkapslade i små bruna höljen. Nu är det två blommor men jag har räknat ifag till 20 knoppar. Slår några ut så är det toppen.
Hon kräver flera dagliga samtal och extra näring.
Polishund i sele var det också första gången jag såg...
Och vad trevligt att du varit omgiven av polishundar för då har du upplevt många varianter.
Ha det bra du också!
Ditte

Susjos

Oj, vilket läckert inlägg, och tack för all info om grisarna! Mums med skinka och oliver, och en sån trevlig butik som denna!

Svar: Ja visst finns det mycket gott att hitta här och dessa skinkor är så goda och med ost och oliver blir det en perfekt måltid. Och Carrefour är verkligen en butik med bra urval och fräscht .
Ditte

wiolettan

Ojojoj så mycket gott, tur att jag har ätit annars skulle jag känna mig ännu mera sugen på en del av dessa godsaker.
Som sagt, allt utom fisk. Jag älskar grönsaker. Fint också att det verkar vara rätt så billigt där du har ditt sommarparadis, det är inte att förakta.
Får se om denna kommentar "fastnar". Det har varit omöjligt att komma in och hälsa på hos dig idag.
Varm kram och sköt väl om dig.

Svar: Här finns så mycket gott och utbudet av grönt och frukt är så stort att dte ibland är svårt att välja. Och billigt är det, helt klart. Pengarna räcker länge. Jag vet att det varit hopplöst med blogg.se idag och jag har klagat i omgångar.
Jättetrist när det inte fungerar. Kanske har de blivit för stora och inte klarar av detta rent tekniskt.
Kram till dig!
Ditte

Tove Olberg

Skinkor är med andra ord en vetenskap; och du delar med dig skink-ligt vis Ditte:-)
Kommer i håg spekeskinke som farmor och pappa tillordnade, efter grovsaltningen fick den häng under husmönet eller annan torr och solig plats för torkning i vit gasvävspåse, en underbar delikatess att ta ner och skära sig bitar direkt från hela biten!
Stor kram

Svar: Oh,Tove! Dessa spekeskinker minns jag också från mormor i Norge. Men jag minns nog inte hur de lagades till. Nu vet jag... Tack för det. Skinkkram från mig!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: