Åland, dagens njutflykt

    
Dagens njutflykt; avresa  från Stockholm redan 07.30 med buss de  elva milen till Grisslehamn i norra Roslagen, båt över Ålands hav till Eckerö på västra Åland (mot Sverige)  och sedan buss till Mariehamn, en sträcka på ca fyra mil. Strålande solsken och ett Ålands hav som var kav lugnt gjorde en två timmar långa överresan extra njutbar.
Idag åkte vi med Eckerölinjen och det eftersom det är lite klurigt så här års att få tidtabellerna att passa med våra önskemål.
Eftersom vi har släktingar på Åland så blir det ganska många resor under året och vi variera hur vi tar oss över till "kobben".
Ibland åker vi tidigt direkt med båt, Vikinglinjen, från Stockholm till Mariehamn, en resa på ca sex timmar och andra gånger tar vi bussen upp till Kapellskär, ett par mil utanför Norrtälje och åker över till Åland därifrån, också med Vikinglinjen. 
Då blir det en kortare busssresa som tas ut av en lite längre båtresa än från Grisslehamn.
(På rederiernas hemsidor kan man se varifrån bussarna hämtar upp sina gäster och det är inte enbart i Stockholm.
 Vad gäller priset är dett en otroligt billig och trevlig dagstur. (Vissa dagar kan man åka för 40 kr tur&retur men både buss och båt.)
Vill man ha det lugnare så är det en god idé att undvika att åka på fredagar och lördara eftersom då många festglada gärna tar sig en tur.
 
Vi lämnade Grisslehamn
 
- och passerade Albert Engströms lilla aleljé och skrivarstuga. Albert Engström var tecknare/ konstnär och författare och är främst känd för sina skämtteckningar där KOlingen och bobban på sig tid avspeglade 
många komiska situationer från Sverige i början av 1900- talet.
Halva huset är målat i vitt för att även fungera som sjömärka och de två övriga sidorna är
målade i rött. Stugan stod färdig 1907.
 
Ålands hav på väg in mot Åland och Eckerö.
Vi hade en härlig båtresa och har haft en fin dag i Mariehamn.
Här är det mer vårvinter än i Stockholm men det vackra vädret har vi med oss.
 
MIn utsikt nu i kväll från vardagsrumsfönstret.
Passar perfekt ihop med middagen.
 
 
(Vill någon läsa mer om Ålands historia så har jag skrivit om det både den 23/3-2014 och den 22/9-2014.)
 
 
 
 
 
 
Ann-Kristin

Gokväll!
Så härligt att åka över till Åland med kav lugnt hav.
Vackra bilder som vanligt!
Kramar till Dig och Bosse/A-K

Svar: Tack! Det var en fin båtresa och så härligt med blå himmel och blått hav. Kramar från oss.
Ditte

Ghugge

Gud så härligt!
Vilka underbara bilder du visar!
Tack och varma kramar

Svar: Tack! Visst är det trevligt att komma iväg på en minisemester och att färdas hit i detta vackra väder är njutbart. Kram!
Ditte

Geddfish

Fina bilder från Åland! Vilken glädje att kunna åka dit ofta!
Skulle vilja dit igen, men det är så mycket jag vill. Har en syssling som bor där, han är ledamot i nordiska samarbetskommittén där nånstans. Så jag får lite bilder ibland.
Jag har inte kommit iväg på cykeln än, men snart så.
Kram igen!


Svar: Tack! Åland är fint och att ta en cykelsemester här på huvudön där Mariehamn ligger och sedan fortsätta med färjor bland öarna och fortsätta cykla i den åländska skärgården är verkligen att rekommendera. Men som du skriver; det är så mycket man vill. Vi har ju möjligheten att åka ofta för det är enkelt från Stockholm och bosse har sin gamla mamma här och även andra släktingar.
Önskar dig en trevlig cykeltur! Och ta det försiktigt!
Kram!
Ditte

Ama de casa

Oj vilka vackra bilder! Suveränt väder för en överfart :-)

Och den där räkmackan... Avis!!! :-)

Svar: Tack! Det är vackert här i ytteskärgården. Och hav gillar jag pch skärgård också. Räkmackan var god, försvinnande god så den kom inte ens med på bild. Får bli nästa gång.
Härligt väder är det även om värmen inte är så påtaglig.
Ditte

Fia

Å så härligt det ser ut! Vi har också, som du vet, åkt både Vikinglinjen från Stockholm samt Eckerölinjen från Grisslehamn. Dock aldrig gått i land utan tillbringat hela resan på båten! Det får bli ändring på det så klart! Nästa gång får det bli under sommarhalvåret och med landstigning!
Kram!

Svar: Kanske kan vi tillsammans få till en resa hit och med B som guide. Vore jättetrevligt!Och sommartid är det extra fint att komma hit.
Kram!
Ditte

moi

Vilken härlig njutflykt vi fick följa med på.
Nu blir jag påmind om min närhet till Danmark och hur sällan jag åker dit.
Har inte varit där på över ett år..... Det måste bli ändring på det! :D
Kram

Svar: Absolut! Och det är alltid trevligt med en tur hit till Åland. Hav och skärgårdsnatur tycker jag väldigt mycket om. Du har ju Danmanrk som granne och kanske blir det en tur nu i vår.
Kram!
Ditte

Annika

INGE FEL PÅ DEN UTSIKTEN MINSANN. ÅLAND ÄR FIN MEN HAR BARA VARIT DÄR PÅ SOMMAREN. HA DET SÅ UNDERBART NU.
KRAMELIKRAM

Svar: Åland är fint när som, men extra fint sommartid. Och sjöresan var riktigt behaglig över Ålands hav och det var så vackert med den blå himlen och det blå havet.
Kram!
Ditte

Musikanta

Har bara åkt förbi Åland på väg till Finland så det är kanske dags att följa med på en resa dit någon gång. Underbara bilder - härligt att åka iväg i så fint väder.
Kram från Ingrid

Svar: Vi har haft en fin båttur och och det vackra vädret gör skärgården än mer njutbar. Åland är helt klart värt ett besök och att stanna här i ett par dagar och ta sig runt,både på själva huvudön där Mariehamn ligger, samt i den åländska skärgården rekommenderas. Sommartid är det extra fint.
En minisemester hit är alltid trevligt. Tur med vädret har vi också.
Kram!
Ditte

Comsi ComsaDär är ju så fint och vädret är bra trots kyla...
Vackra bilder!

Kvällskram ❤

Svar: Tack! Blå himmel, blått hav och ytterskärgård är en fin kombination. Och Åland är alltid trevligt. Kram!
Ditte

Ami

Så vackra bilder - förstår absolut att ni njuter!
Ha det nu så trevligt!
Kram

Svar: Tack! Ja, här är verkligen vackert! Och tur med vädret har vi också. Kram!
Ditte

Kersti

Härligt med en tur till Åland. Men visst är det lite ödsligt där så här års. Min mormor kom från Sunds socken på Åland. Tyvärr har jag ingen släkt kvar där , vad jag vet ska kanske tilläggas. För det finns en del frågetecken när det gäller den delen av min släkt. Nu har min mamma precis börjat släktforska så då rätas förhoppningsvis en del av dem ut.
Vi har seglat till Åland för länge sedan innan barnen kom och vi blev med torpet. Varje år är min man med som säkerhetsansvarig när tävligen postrodden går av stapeln mellan Grisslehamn och Ekerö. Jag har ännu inte varit med men tänker att det skulle vara skoj att se alla de gamla båtarna.
Kram från ett isande kallt Enskede.

Svar: Vi hade en jättefin resa över från Grisslehamn och till Eckerö i strålande vackertv väder. Visst är det lite "dött" här nu men också ganska skönt med det lugna. Vi har släktingar här så det blir ganska många resor hit under alla tider på året och jag uppskattar både det lugna som är nu och det mer livliga unde sommarmånaderna.
Vad spännande att din mamma börjat släktforska och kanske får du veta om det finns släkt kvar på Åland. I Sunds socken har jag varit....
Postrodden känner jag till och tycker det är spännande med just historien kring postroddens uppkomst.
Och att se dessa gamla båtar är verkligen en upplevelse.
Sen kram från Mariehamn och mig.
Ditte

Susanne

Vilken vacker resdag ni fick!
Och Stockholm har verkligen visat sig från sin bästa sida de senaste dagarna. Njut av dagar på Åland.
Här kommer en godmorgon kram från mig! :)

Svar: Tackar! God morgon, från Åland! Vackert här idag också men några moln dansar förbi och kanske drar de vidare ut över havet. Lite kyligare här än i Stockholm och våren brukar ju vara senare så här långt ut i havet.
önskar dig en fin dag.
Stor kram!
Ditte

Eva`s blogg

Njutflykten har jag läst om förr, och vet att ni åker dit ibland och så är det väl på vinter halvåret ang tiderna, men har man ingen tid att passa så gör man det som passar en :) vackra bilder o t trevligt hade ni förstår jag :) ha en fin tisdag kram kram

Svar: Jodå, här görs det fler njutflykter och jag tycker alltid det är trevligt. Och att ta en tur hit till Åland och hälsa på släktingar är ett fint avbrott. I och för sig har vi bara varit hemma några dagar nu, men det ärändå fint med en tur. Mysigt att äta gott på båten och glida fråm över Ålands hav.
Och att passa tider behöver jag inte längre, inte mer än det jag själv vill.
Kram och trevlig tisdag.
Ditte

Decdia

Vad kul att ha Åland och Finland så pass nära, jag har aldrig varit där!
Fast å andra sidan så har jag ju Danmark väldigt nära men det är sällan jag är där, fy på mig!

Svar: Du har ju Danmark nära så det är nog på liknande sätt med att åka dit. Och kansk eär det dags för dig att snart ta en tur över Sundet. Men du jobbar ju också en hel del.
Ditte

Tove Olberg

Ut på tur till Mariehamn, jag stannar en stund vi Albert Engstöms atelje och skrivarlya, har fått några häften av min vän G med historier om Kolingen så det passade bra
Många vägar att ta till resmålet!
Skön utsikt från vardagsrummet också!
Kos dere!
kram

Svar: Ja, här satt Albert Engström och skrev och tecknade. Jag gillar honom med sin humor och alla detaljer. i Grisslehamn finns det även ett Albert Engströmmuseum som är väl värt ett besök. Stor kram från oss som nu är hemma igen.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: