Tur och retur

    
Konstaterade att kylskåpets hyllor gapade ganska tomma och för att råda bot på det sadlade vi scootern (utrustade den med kassar och rep) och gav oss iväg den dryga milen in till närmsta större metropol, Ban Phe.
Ban Phe är klart större och livligare än vår lilla by och det finns mer än en gata. Huvudgatan som går genom Ban Phe är drygt fyra kilometer och åt ena hållet ligger hamnen där fiskebåtarna lägger till och där även färjorna går över till den vackra lilla ön Koh Samet.
Till höger när man kommit in i  "centrum" av Ban Phe slingrar sig små gator och där finns mängder av små butiker som säljer det mesta. Internetcaféer och restauranger finns det gott om och skulle man behöva stanna över natt finns flera mindre gästhem och pensionat.
(Men det är få som tar sig till Ban Phe för ortens egen skull och staden har heller ingen egen strand men några kilometer utanför sträcker sig fina kilometerlånga stränder dit man lätt tar sig med motorcykeltaxi eller hyrd scooter.)
Ban Phe växte upp som en fiskehamn och fiskarna sålde sin fångst vidare till Bangkok. Ban Phe kan nog inte med bästa vilja anses vara en vacker stad och de flesta som kommer hit tar sig vidare söderut i Thailand eller över till ön Koh Samet.
Fina och luftkonditionerade bussar kör från centrala Bangkok till Ban Phe för en kostnad av ca 55 kronor, enkel biljett, så många tar bussen hit för att sedan dra vidare söderut i Thailand, kanske till Koh Chang eller vidare mot Kambodja. Och många turister från världens alla hörn tillsammans med många thailändare tar sig gärna till
Koh Samet med färjorna som går varje timme från färjeläget i Ban Phe. Resan över tar ca 30-40 minuter och kostar ockring 30 kronor, 100 bath. 
Vill man ta en speedboat över går det på 10 minuter och även de avgår från färjehamnen, men kostnaden blir högre. Har man bokat hotell på Koh Samet så är det vanligt att hotellets speedboat hämtar och lämnar vid färjeläget.
 
De sista kilometrarna in till Ban Phe går vägen längs havet  och strandn och man kör i en vacker pinjeallé
som ger skön skugga. Inte mycket trafik men man får se upp för hundar som ibland bestämer sig för
att korsa vägen.
 
Lite mer trafik inne i Ban Phe.
 
Eftersom vi skulle fylla på förråden började vi på den lokala frukt och grönsaksmarknaden. Utbudet av fräscha varor är stort och priserna väldigt låga. Man får en plastkorg och plockar till sig det man vill ha och sedan vägs detta, var för sig och  paketeras i påsar. 
 
 
Desa killar höll på att sortera chillifrukterna efter storlek.
Kändes nästa tröstlöst...
 
Tomater, chilli, ananas, cashewnötter,  gurka, koriander, ägg, lök, sallad, vitlök och ingefära köpte vi här.
Vi lagar inte direkt någon mat men ibland skapar jag någon lunchrätt
och då finns det ingredienser som kan vara bra att ha hemma.
 
Till vänster stora fina och saftiga polmlos.
Jodå, ett par sådana inköptes, perfekta till sallad.
Även ett knippe bananer kom med. 
Färskt, grovt bröd köptes hos "Petra", vår favoritbutik, där vi varit stamkunder i alla år.  (Petra har kinesiskt påbrå och det är alltid extra roligt att försöka prata lite kinesiska med henne.)
Brödet kommer från ett par små  hembagerir i Ban Phe med omgivningar och levereras färskt varje morgon.
Och just gott bröd käns det fint att kunna köpa.
 
I den lilla butik finns också en del andra västerländska varor förutom bröd, om man så skulle önska.
Färdighandlade och allt fastspänt på scootern. Bara att ge sig av hemåt igen.
 
En av smågatorna inne i Ban Phe. Bara att hålla till vänster.
Men något parasoll håller vi inte i.
Titta på scootern framför ...
 
Bangkok i mitten och Ban Phe vid den röda punkten.
Skall få till en bättre karta vid tillfälle.
 
 
 
Ann-Kristin

Hola!
Tar en liten paus i stöket.
Otroligt så mycket fina grönsaker och frukt de hade. Där ligger Torre i lä verkar det som 😊.
Jättefina bilder igår liksom på er utflykt idag.
I kväll blir det loge, sista för i år. Serveras julbord samt jullotteri. ( Jag vinner aldrig något).
Kollade kartan lite men svårt att se. Min väninna bor i en by som heter Huay Yang och jag har absolut ingen aning om var denna by ligger.
Många kramar/A-K

Svar: Ja, Torre ligger i lä här. Men utbudet är bra även där. Vad trevligt med julbord och hoppas du vinne rpå något lotteri.
Byn Hua Yang ligger rakt söder om Bangkok och är mysig och inte alls turistinriktad. Väldigt trevlig i mitt tycke. Har varit där en gång och besök vänner. Lite som här...
Ha det gott och hoppas att badrummet nu är klart.
Stor kram!
Ditte

Anette

Ni verkar ha anammat "the thaistyle", fullt med packning på moppen 😉

Svar: Man måste anpassa sig...Och det går väldigt bra med det. (Dock inga barn med på scootern...)
Ditte

Lena i Wales

Oj, där ser jag att jag missat mycket när jag var i Sverige och inte läste nägra bloggar på ca 10 dagar.
Vad skönt ni verkar ha det!
Vilka härliga mat- och fruktbilder här och nedan. Verkligen frestande.
Njut!!!!

Svar: Vi har bytt destination för några veckor och har det väldans bra i vår lilla thailändska by vid havet, ute på "landet", och fjärran från charterturisternas skara. Och vi njuter av allt.
Ditte

ToveOlberg

Så kom jag även med till Ban Phe :-)
Härliga grönsaker och ni tar er fram på moppevis ...
Stor kram

Svar: Jadå, men Ban Phe kan du undvara. Tror du skulle tycka om vår lilla by här ute på landet. Här går livet sin gilla gång. Hoppas att du haft det bra.
Stor kram!
Ditte

Geddfish

Låter jättehärligt och vilka fina frukter.
Jodå, jag har sett arbetet med nötter och det är klart, är väl så i mycket, det är handgjort till mycket knaper lön.
Har inte läst några bloggar alls knappt nu och dålig på Instagram. Men det ska väl bättra sig.
Full rulle-kram ♥

Svar: Vi har det verkligen bra i vår lilla by och att vara här är lite som att komma hem. Att vara här är ju så lunt och skönt och det är det vi verkligen uppskattar som kontrast till det liv vi lever i vanliga fall både hemma i Stockholm och i Spanien. Här är det verkligen på den thailändska landsbygden.
Ingen klocka eller alls något som styr oss. Vi tar stunden som den kommer. Så skönt!
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Hoppas de kunde meditera medan de sorterade chilin... :-)

Kram ♥

Svar: Ja, kanske...Ingen stress var det i alla fall.
Kram!
Ditte

Ami

Vilken grönsaksmarknad! Roligt att bara gå och titta även om man inte ska handla något...kan bara tänka mig hur gott det luktar där!
Ha det bra!
Kram

Svar: Det finns fler grönsaks och fruktmarknader i omgivningarna och det är alltid roligt att besöka dem. Och frukt kan vi verkligen frossa i och grönsaker också. (Men direkt någon mat lagar vi ju inte, mer än lite ev till lunch någon gång- .Ha det bra ni också och trevlig torsdag.
Kram!
Ditte

Veiken

Jag känner hur det doftar i Ban Phe när jag ser dina bilder, för det gör det. När vi åker genom pinjeallén njuter jag hela vägen. Älskar den! Kramar

Svar: Antar att doften av fisk tar över när du lämnar allén, för det gjorde den igår. Visst är det härligt att puttra fram i pinjeallén och ha havet vid sidan om. Allén är så läcker.
Kramar!
Ditte

BP

Pinjeallén direkt vid stranden är ju sååååå vacker. Bra att du visar bilder som inte bara föreställer stranden som den helt underbara marknaden med alla dessa exotiska frukter och grönsaker samt "bygatan" i Ban Phe. Gillar dessa bilder. Visst är det tröstlöst att sortera chilifrukter. Hoppas killen lyssnar på lite uppmuntrande musik så att han slipper somna...

Svar: Jodå, båda killarna lyssnade på musik. Lite tröstlöst kan det ju kännas. Chilifrukterna sorteras efter storlek och läggs i olika korgar och då blir det lättare för kunden att välja vila den ska köpa. Här köps chilin påsvis. Ban Phe är ingendirekt vacker stad men allt kan ju inte vara det. Charmigt är dte i alla fall att puttra runt där med scootern.
Pinjeallén är läcker och det är fint att susa fram här på scootern längs havet.
Nej, så mycket strandbilder blir dte ju inte för där är jag mest på morgonen och lagon till kvällens solnedgång. Ja, ett och annat bad blir det förstås också-
Ditte

marga

Först, så bra att du tränat på att laga thaimat! Ska bli väldigt gott att få avnjuta din kokkonst vid tillfälle! Tack! Väldigt fina bilder på frukt och grönsaker och mycket gott köpte ni med er hem också. Jag funderar så på om det var Ban Phe vi hade som närmaste större ort när vi var där. Jag vet att det gick färja därifrån till en ö, men vilken? Var det Koh Samet? Finns kanske fler mindre öar där i närheten och byar varifrån det går färjor? Nånstans i närheten var det i alla fall. Får se om du får till en större karta. Ha det riktigt gott! Kram!

Svar: Jag lovar att bjuda på thaimat! Och tillfällen kommer det att finnas gott om. Kanske var det här i närheten ni var. En lite större stad fem mil norrut är Rayong, i inlandet.
Ska leta karta men ännu inte hittat någon som jag kan få med på bloggen. Men jag letar vidare.
Stor kram från oss.
Ditte

Ruth i Virginia

"Här är gudagott att vara.
Åh, vad livet dock är skönt ...."

Puttra fram på en scooter i fint klimat.
Köpa absolut färsk frukt och ditto grönsaker.
Lite lagom folkliv och ingen som har bråttom.
Inga "måsten" och ingen klocka.
Det är väl så nära ett paradis man kan nå på jorden?
Så glad att kunna följa med er.

Svar: Ruth, det är så roligt att du är med oss här. Du vet ju hur behagligt livet kan vara här i Sydostasien och vi tar till vara på dagarna just genom att göra det vi för stunden vill göra. Eller inte gör något alls och njuter av det.
Ditte

FREEDOMtravel

Härligt med all frukt och grönsaker, men varför sortera chilin efter storlek???

Svar: Utbudet är svårt så det är bara lite klurigt att välja. Vad gäller chilin berättade de att vill man ha/köpa små chili tar man från en korg, mellanstora från en annan och stora från en tredje. Önödigt jobb kan tyckas, men lättare när man som kund ska handla. Vet inte alls om dett görs mer än här. Ska titta...
Ditte

Musikanta

Kul att se lite bilder från Thailand där jag aldrig har varit. Himmelriket för en vegetarian!
Kram från Ingrid

Svar: Här finns mycket och varierad mat för en vegetarian liksom för alla smaker. Jag frossar gärna i skaldjur också. Och detta är ju en bit av Thailand dit turismen inte nått ännu och kanske inte heller gör det. Ja, förutom till ön Koh Samet förstås för dit åker många.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilka härliga bilder från frukt och grönsaksmarknaden!
Fin bild på pinjeallén!
Så härligt ni ser ut att ha det!
Kram!

Svar: Tack! Här finns många marknader, större och mindre, så det är både roligt och givande att botanisera där. Pinjeallén är verkligen häftig och ger skön skugga och det är fint att susa förbi där på scootern längs havet.
Kram och trevlig torsdag.
Ditte

Anonym

Vilket underbart ställe att handla fräscha varor på.
Tack för receptet på pomelosallad! Ska göra en. Känns lite konstigt med lök och citrusfrukt, men man vet aldrig innan man provat. :)
Kram!

Svar: Verkligen! Och det finns flera liknande marknader i området.Kul att botanisera där. Vad gäller löker så kan du ju alltid ta bort den, men lite mild och väldigt tunt skivad rödlök smakade bra i tycker jag.
Kram och trevlig torsdag.
Ditte

znogge

Det ser ut att finnas ett rejält utbud av fräscha varor och dessutom till bra priser. Jag gillar att kunna botanisera så bland varorna och välja det man vill ha. Känns aldrig på samma vis när man är på ICA... Nybakat bröd är bara så gott!

Kram och ha en bra dag :D

Svar: Här är det extra roligt att botanisera bland det stor utbudet och det finns en hel del i frukt och grönsaksväg jag tidigare aldrig sett eller provat så det är bra att utöka sina "marker"Kram och trevlig torsdag!
Ditte

Marina

Härliga bilder som verkligen "doftar Thailand". (Jag tror att det var därifrån vi tog färjan när vi var på Koh Samet för några år sedan.)

Svar: Jadå! Det var det säkert! Och någon direkt vacker stad är det ju inte. Men vi bor en bit utanför, - på landet och här är det mycket finare. Och väldans grönt.
Ditte

wiolettan

Ojoj, så trevligt. Att få följa med dig på en inhandlingstur i staden.
Scooter, det låter som ett bra alternativ som färdmedel. Då jag var ung körde jag mycket moped, en viss frihetskänsla.
Mycket med frukt och grönt. Så gott det ser ut och vackert. Men jag håller med dig om killarna med chilin, tröstlöst jobb, men det måste göras.
Intressant att få information om "din närmaste stad" där du är. Verkar ha allt som behövs.
Härliga och talande bilder.
Ha det fortsatt bra och hoppas att det läker mer och mer som det ska i ansiktet.
Varma kramar.

Svar: Det är så roligt att du är med! Scootern är väldans bra och här har nästa alla en sådan att ta sig fram med och på. Alternativet är en "trehjuling! som har sidovagn. De används även som ambulerande gatukök eller för familjer. Väldigt praktiskt!Vi tar oss nästan dagligen turer i omgivningarna och här är rena landsbygden och så mycket vacker grönska att se.
Ansiktet är nu nästan läkt och jag har bara lite ont så jag är hoppfull.
Stor kram och många tankar till dig.
Ditte

Susjos

Vilka härliga inlägg! Jag njuter av dina bilder och behagliga texter som du skriver...drömmer mej dit en stund mitt i mitt just nu alltför hektiska liv....men det kommer att bli bra..och lugna ner sig snart...hoppas jag! Kram och tack för dina fina inlägg i min blogg! ♥

Svar: Mången tack! Jag tänker mycket på dig och hoppas att du också hinner andas ibland och är rädd om dig. Hektiskt har du det verkligen. Tur att du är ung och vältränad! Tror det hjälper en del. Och positiv!Stor kram!
Ditte

BosseLiden

Visserligen går det ett rykte om att jag gillar tävlingar, men någonstans går en osynlig gräns. Kunde de inte ändrat och sorterat efter färg? Jag kunde ta mig an uppgiften blå. Borde gå fort. :)
Det fanns lite mer i den byn. Skönt med den skuggande allén.
Undra om ni ska vara kvar hela året eller åker sovkupé på ett flygplan snart.
Kram från Bosse som börjar bli gammal och tänker högt

Svar: Du är för rolig! Och just att sortera blå chili skulle vra något . Kanske för oss båda. Vi kommer hem strax före det nya året och om dte blir sovkuppe elle rinte vet jag ej. Men hem kommer vi för biljetter finns.
Godnatt från mig och syrsorna.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: