Se upp!

    
 Se upp! Ibland är det lättare sagt än gjort. Själv har jag de sneaste dagarna haft svårt att se, både upp, ut och ner.
Jag har kämpat på med behandlingen av delar av mitt ansikte och tyvärr så har ögonen svullnat igen så det har stundtals varit svårt att se. Vissa mornar har jag inte knappast sett ögonen när jag tittat mig i spegeln för ögonlocken har dolt dem för att de varit svullna. (Behandligen av pannan och ögonbrynen har även påverkat ögonlocksen.)
Nu är behandlingen verkligen igång och sårskorpor har lägligt placerat sig på de behandlade områdena  som denna gång är pannan och ögonbrynen. Och eftersom såren finns så vet jag att det blir effekt och det är som det ska vara.
Behandlingen påverkar hela kroppen och trötthet plus influensaliknande symtom ger sig ganska ofta till känna.
Såren stramar och kliar men jag är vid gott mod och vet att det snart blir bättre.
 Jag sitter gärna och vilar mig i form i soffan och idag på eftermiddagen så  jag solen skynda sig att gå ner på andra sidan kanalen för ett tag gick det bra att se
 
Fin solnedgång över Hammarbykanalen.
 
 Solskador har jag och det efter alltför mycket solande under barn och ungdomsåren och även i vuxen ålder.  
När jag var barn på 1950-talet kände man inte till solens skadliga inverkan och jag med mitt ljusa skinn, med betydligt mindre pigment än de som är mörkhåriga, brände mig rejält och det många gånger. Jag ville ju bli brun som alla andra. Jag brände mig, flagade, solade och brände mig på nytt och till sist blev jag ju också i vatje fall ljusbrun. 
  För mig tog det tid att ens bli ljust brun, så att resa på solsemester på en vecka var liksom aldrig någon idé för då hade det knappast inte ens märkts att jag varit just på solsemester.
Och sedan många år tillbaka solar jag inte. Jag undviker solen och vistas i skuggan, ligger aldrig på en strand men  badar gör jag gärna om vattnet håller minst +24 (helst mer) och sedan vistas jag i skuggan. Hatt, keps och gärna långärmad blus och solkräm med hög solskyddsfaktor är alltid med.
Att sluta resa har nte varit och är inget alternativ utan det gäller att hitta bra former för att kunna göra det som jag tycker är trevligt och ändå undvika solen.
Viktigt är att vara medveten om att just vistas längre tid i solen och att bränna sig kan vara förödande och att man själv tittar på sin kropp efter eventuella hudförändringar.
Och det gäller att se upp och vara vaksam och kanske ändra sitt tänkande vad gäller att sola och att framförallt bränna sig.
 
När man tänker på hudsjukdomar finns det många olika varianter och några är mer besvärande än andra.
Ofta tänker man kanske på hudcancer och den förekommer i olika former. (Har här länkat till en sida där det finns bra info om man vill veta mer.)
Viktigt är att vara vaksam på eventuella hudförändringar och se upp,  se över och kanske ändra de solvanor man har och en god idé är att inte vistas i solen mellan klockan 11 och 15 då solen är som starkast.
 Viktigt är att veta att hudcancer kan ta sig många olika uttryck och att det många gånger är alltför mycket solande och brännnskador som är den stora boven. Så se upp för eventuella förändringar i huden och sök läkare i tid. Solskadorna kan visa sig många år senare och jag skördar idag resultatet av det flitiga solandet för sådär en 30-50 år sedan.
Men livet pågår här och nu och att få detta ogjort låter sig inte göras.
Men att se upp det gör jag nu! Och på olika sätt.
 
Här har panna och ögonbryn behandlats och när detta är läkt så
bildas ny hud som är tunn och känslig.
 
 
Ama de casa

Du är så STARK, Ditte, som tar obehagen av behandlingen med så gott mod! Största KRAMEN till dig!

Här solas det inte alls på samma sätt som förr om åren heller. Att bli brun är inte alls lika "viktigt" som det var i ungdomens dar. Det är faktiskt inte viktigt alls nuförtiden.

Ha nu en fortsatt skön andra advent, och hoppas att det där läker till sig snabbt nu.
Kram igen!

Svar: Obehagen finns och jag försöker göra det bästa av dem. Men nu ska de väl minska efter hand. Kanske bara några dagar kvar....Tack för din värmande kram, den känns behaglig att få.
Nu tror jag att alla vet mer om solskador och faran med att bränna sig.
Att vistas i solen behöver ju inte alls vara farligt men just att bränna sig kan man låta bli.
Och vi har ju alla olika pigmenteringar. Jag är ju ljus och blåögd och med lite pigment och har bränt mig genom mycket solande i barn och ungdomsåren och det kan jag aldrig få ogjort. Men nu behöver jag inte spä på det.
Och att resa till sol och värmen kommer vi ju att göra, men det är ett annat fokus nu än att sola hela dagarna. (Inte så roligt heller..)
Tänker på er och hoppas ni har det allra bäst.
Stor kram och tack för omtanken.
Ditte

Comsi Comsa


Hur gör du för att inte klia? Du är ju rent fantastisk som tar det hela med gott mod. En stor eloge till dig och för att du delar länken.

Stor kram ❤

Svar: Det är svårt att inte klia, men kallt vatten hjälper. Och nu kan det inte bli så mycket värre vilket är en tröst. Att njuta av solen är fint, men det är en god idé att vara varsam med den och att inte bränna sig. Jag sotar för gamla brännskador. Men länken kan vara bra att titta lite på för mpånga tror jag.
Stor kram och tack för din fina omtanke.
Ditte

pydd

Älskar dig mamma du kämpar så himla väl.
Fin dag idag med en nöjd R kramis

Svar: Tack, älskade Pydd! Ja, jag jobbar på att kämpa och dte brukar gå. Du vet ju att du har en envis mamma. Jag ger bara upp om jag har en överman. Och det har jag inte här...Tack för idag! Så trevligt! Kramar till dig och R.
Ditte

vivi

Fina Ditte 💖

Svar: Tack, vännen! Kram!
Ditte

Znogge

Det är en tuff behandling. Första gången var hyfsad men andra gången kändes det som om jag hade influensa i två veckor. Riktigt jobbigt att må så dåligt men det vara bara att uthärda. Men det vet du också. Kämpa på och ha det så bra som det går.

Kramar

Svar: Du vet ju hur detta är. Och visst blir man påverkad i hela kroppen. Men det blir ju bättre. Jag försöker tänka positivt och det lyckas oftast. Att hitta trevliga saker att göra, i den mån jag orkar, det lindrar och piggar upp. Kramar och natti!
Ditte

Ami

Jag tycker du är otrolig med din styrka och ditt positiva tänkande!
Men förstår att det är väldigt jobbigt och smärtsamt!
Du finns med dagligen i mina tankar!
Saknar dig här nere!
Stor kram ♥

Svar: Positiv är jag och oftast stark! Och du vet ju att jag söker mig skugga....Just nu är det jobbigt och gör ont men livet går vidare och det blir bra när detta läkt.
Saknar dig också! Ser fram emot prommisar och marknadsfredagar . Men de kommer.
Stor kram!
Ditte

Ulla

Hej Ditte!
Det ser tufft ut det där. Du är strong som kämpar så väl, avundsvärt!
Stor varm kram från mig!
Ulla

Svar: Tufft är det och ont gör det, men det kommer att bli bra. Tack för din omtanke! Den hjälper mycket.
Ditte

BP

Håller helt och hållet med Ama! Å du verkligen bjuder på dig själv - den här gången på ett helt annat vis än vanligt! Du har verkligen världens civilcourage, vilket jag verkligen beundrar dig för. Å ditt inlägg är ju så otroligt viktigt och tänkvärt!

Nu är jag en riktig soldyrkare, mycket mera än jag faktiskt var när jag var ung. Då solade jag nästan aldrig, främst för att jag inte gillade att få sand mellan tårna, vilket jag fortfarande inte tycker om. Men nu "på gamla dar" gillar jag att plantera mig på balkongen i en Baden-Baden, sola och läsa en god deckare under sommaren. Tycker man ser så fräsch ut när man är brun. Dum inställning, väldigt dum...

Borde nog kanske se över mina solvanor...

PS. Du är stark och vacker som du är med eller utan sårskorpor och svullna ögonlock. Det är inte det yttre utan det inre som gäller - åtminstone för mig!!! DS.

Svar: Jag vill inte alls avskräcka från att sola men kanske att tänka över måttan med det hela. Jag har ju bränt mig mycket under årens lopp för att få den där åtråvärda solbrännan och det är de skadorna jag nu tar hand om. Är glad för att det finns hjälp att få.
Jag sitter gärna i en baden baden och läser, men numer i skuggan.
Sedan beror det ju på vilka pigment man har och jag är ljus och blåögd (nåja...) med lite pigment så jag kommmer både nu och i fortsättningen att vara försiktig med solen. Instämmer helt i att man ser piggare och fräschare ut med lite färg men numer får jag den i skuggan. Skall inte bränna mig mer.
Stark kan jag vara och vad gäller utseendet så vet jag att det kommer en tid efter detta. Och insidan är ju som vanligt.
Tack för dina uppmuntrande ord. De värmer i hjärtat.
Ditte

FREEDOMtravel

Detta måste vara tufft att gå igenom! Bra att du varnar andra om solen. Det är svårt att se faror i sånt som inte känns farligt för stunden. Kramar från Kroatien!

Svar: Tufft är det och ont gör det. Men det som är gjort är gjort och detta är sviter sedan alltför mycket sol många år tillbaka i tiden . Idag vet man bätter och attsolen också kan vara skadlig. Förr visst man ju inte. Och man kan ju inte se faror i något man inte vet...Jag kunde det i varje fall inte.
Ha det fortsatt bra! Och fredagens bloggevent piggade verkligen upp.
Kram till er också.
Ditte

Susan

Hola! Det där ser riktigt jobbigt ut. :( Skönt ändå att du verkar vara vid förhållandevis gott mod!
Många kramar!!

Svar: Hola! Jobbigt är det, men du vet att jag är en seg och envis typ och oftast ganska positiv. Och det blir bra om ett tag. Visst!Mnga kramar!
Ditte

Susjos

Aj så trist med smärta och kliande, är så imponerad att du orkar blogga och vara igång!. Bra inlägg om solvanor. Jag älskar ju solen, men vet ju att jag bör skydda mej mer!
Krya på dig hälsningar kommer här från en trötter som vill sova nu. Varma Kramar och god natt!

Svar: Att slå mig till ro, det får jag göra en annan gång. Men detta blir ju bättre dag för dag. Just nu kliar det som bara den och det blir till att badda med vatten för att lindra. Att vara i solen i sig är nog inte det värsta utan mer att bränna sig och att ligga och steka där för länge . Bra att varv amellan skugga, bad och sol. Man måste ju göra det man gillar också. Jag tänker fortsätta att resa men solar inte längre. Badar gör jag gärna men sedan väntar skuggan.
Hoppas du kan vila och sova och att din förkylning inte stannar kvar.
Vet att du har mycket med flytt och allt annat....
Tankar till dig.
Kram!
Ditte

Marja

Fina Ditte, så kämpigt du har det. Och jag beundrar verkligen din styrka och positiva anda. Du påminner om min kära syster som fick trösta mig när hon var sjuk med att det som har hänt kan inte göras ogjort och nu gäller bara att kämpa.
Jag kommer till Stockholm i början på januari... kanske är du kvar där då?
Varma kramar!

Svar: Vad roligt att du kommer till stockholm i början av januari och då är jag hemma. Vore så roligt att ses igen. Välkommen till Stockholm!Kämpigt har jag dte just nu, men å andra sidan blir det snart bättre. Och att tänka positivt gör jag oftast. Nej, jag kan inte få något ogjort och det är ju gamla synder som besvärarar mig.
Livet går vidare och jag gör det också.
Stor kram!
Ditte

Torrebloggen

Tänker på dig!
Stor kram!

Svar: Tack, det värmer!Och nu kan det bara bli bättre.
Stor kram!
Ditte

Preciosa

Tänker på dig jag med! Ha det så bra du kan.
Här har det öst ner i två dagar och nätter men det är ju bagateller.
Dina blommor blir fina om dom inte drunknat :-) Vi får kolla.
Otroligt grönt här nu!
Kramar P ♥

Svar: Tack för din omtanke! Och visst finns det annat i livet och världen som är betydligt värre. Regn har vi inte haft här snarare lite vårväder- Har sett på tv att dte regnat rejält och varit översvämningar i södra Spanien.
Vad gäller våra blommor så kan de nog simma.....
Fint med all grönska hos er.
Stor kram och många hälsningar från oss båda.
Ditte

Eva`s blogg

Stackare där ja nog är det så att man ofta tänker på just hud cancer, men visst finns det mer än så som kan vara enormt smärtsamt o jobbigt, ser så synd ut om dig fina Ditte det gör ont i mig ..men du är en stark kvinna som tar dig genom det ..även om det är jobbigt för dig ..vila o ha det bra en stor varm kram till en otrolig kvinna <3 <3 <3

Svar: Tusen tack för dina fina ord! Ja, det finns mycket runt om av ondo och likaså finns det så mycket som är väldigt gott.En del kan man påverka och annat inte. Jag försöker att tänka positivt och att det här blir bra och det blir det ju .
Stor kram och trevlig måndag.
Ditte

Ruth i Virginia

Jag kommer ihåg hur ditt ansikte såg ut förra ggn. I jämförelse ser
det inte lika ont ut nu. Båda mina California girls, en blond och en rödhårig,
har fått behandling av hudcancer. Ingrid fick samma behandling som du
fick första ggn. Det såg inte vackert ut, ska jag säja. Det är ju tur iaf, att
det finns sånt som hjälper, även om det är obehagligt.
Jag har aldrig tyckt om att ligga i solen. Som skogvaktardotter blev jag
tydligen en skogsviol. :)

I Vietnam har kvinnorna hellånga handskar på sej, när dom cyklar, för att inte
få bruna armar, och paraplyer el. parasoller är vanligt. - Dom som är vita
vill bli bruna och de bruna vill inte bli mörkare.

Hoppas ditt ny skinn växer kvickt. Tur att du inte är fotomodell. :)

Svar: Nej då, det är lite lindrigare denna gång för det är ett mindre parti som behandlas, men salvan är deto starkare så såren har gått mer på djupet. Ja, du vet ju hur det är när döttrarna gjort liknande behandling.
Och visst är det fint att hjälp finns att få.
LIkadant i Kina parasoller och handskar för att inte bränna sig.
Skinnet blir bra så småningom men mycket tunnare och mer känsligt.
Och visst är det bra att jag inte jobbar annat än bakom kameran.
Ditte

BosseLiden

Sådana här blogginlägg vill jag ge en guldstjärna. Strongt och viktigt.
Måste vara lätt hänt att du kliar dig när du sover. Min namne får binda dina händer.
Vi levde länge ovetande om många faror. Ändå kan inte låta bli att bli ledsen och bitter när jag fortfarande sommaren 2016 ser hur "pyttesmå" barn vistas på stranden mitt på dagen, i den starka solen utan skydd på huvudet.

Svar: Tack för guldstjärnan! Hoppas jag kan få några att låta bli att stanna alltför länge i solen. Ja, jag sover med bomullsvantar för att inte riva och har kallt vatten och en frottéhandduk bredvid sängen för att lindra klådan. men snart ska nog sårskorporna vara borta. En vecka kanske kvar...
Och visst undrar man hur föräldrar tänker, eller inte inte alls tänker, när de låter barnen utsättas för så mycket sol utan vare sig parasoll, keps/hatt eller kläder som skyddar. Illa!
Kram!

Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: