Oväntat möte

    
 Idag blev det ett oväntat möte, inte alls planerat, men det är också det charmfulla i att köra och se vart vägen tar en. Ja, ibland tar den slut och då får man vända, men inte mer med det.
Vi är ofta flexibla.
Idag under scooterturen körde vi av från den större vägen som går mot den grannorten Mae Phim (12km söderut från oss ) och hamnade på en liten väg som tog oss till ett tempelområde i den lilla byn Plong Saway.
 
Gott om soptunnor efter vägen och de tillhör de olika små husen här i byn.
Men det ser ut likadant i de flesta byar.
Blå eller gula soptunnor utanför husen och längs vägen.
 
Vi kom in bakvägen till området och förstod först inte var vi var men en leende munk möttet oss och anvisade plats för scootern i skuggan  och pekade sedan upp mot berget och menade att vi borde ta och klättra upp för trappstegen för att möta Buddha. 
Och visst gjorde vi det.
 
 
Det är 180 trappsteg upp och det är brant.
Två drakhänder med nio fingrar möter oss. (Nio är här turnummer)
En drake symboliserar i Asien lycka, upphöjdhet, högtidlighet och helighet.
(I väst symboliserar en drake ofta ondska och mörker.)
 
Varmt var det, +33, men upp ville vi.
 
Den översta delen kunde vi inte besöka för den var under renovering.
Men drakfingrarna återkommer här närmare buddha.
 
 
Utsikten uppifrån var njutbar och vi stod länge och blickade ut över nejden.
Om man nu inte ville ta trapporna upp och  ner så finns en liten slingrande grusväg som alternativ.
 
 
Tempel i Thailand heter "wat" och ett tempelområde är oftast ganska stort och inrymmer bostäder för munkar, matsalar, ofta en skola, några husdjur och lite odlingsmark.
Nöjda med att omedvetet ha hamnat här i tempelområdet äntrade vi scootern och gav oss ut på vägen. Nu stora vägen. Och då ser vi att vi just varit i det tempelområde med tillhörande tempel som vi så många gånger baar passerat och trott att det var just ett tempel men inget annat.
 
Templet sett från stora vägen och här bakom döljer sig alltså ett helt tempelområde.
Något som vi alltså missat från 2010 och till nu...
Ett vitt tempel, oftast är yhailändska tempel guldfärgade men trots att jag frågat
så har jag ännu inte fått svar på varför detta är vitt. Stilrent är det förvisso.
 
 
 
Znogge

Vilken tur att ni stannade till och fick se hela området. Jag förstår att det är ovanligt med ett vitt tempel men visst är även det stilrent och vackert. En minst sagt imponerande Buddha.

Kram och ha en riktigt fin lillejulafton!

Svar: Visst var det tur att vi kom fel väg och hamnade inom tempelområdet. Väldigt roligt och fint att se och här hade vi inte varit tidigare.
Lillejulafton är snart slut här och hela dagen har varit trevlig. Dock ingen julmat.
kram!
Ditte

Veiken

Oh, vår fina vita tempel. Vi brukar gå upp för trapporna, men använda den lilla vägen ner. Utsikten däruppe är underbar! Klingade ni på klockorna som ligger i mitten av trapporna? Olika klang i varje klocka! Kram

Svar: Idag var det inga klockor i mitten. De var nog på renovering för vi kom inte ända upp just p.g.a. den. Vi gick både upp och ner i trapporna men såg först vägen där uppe. Nu kom vi in "bakvägen" i området men templet har vi sett många gånger längs vägen men inte själva tempelområdet. Och munken som mötte oss var så rar och välkomnade oss. Vi blev så fulla i skratt när han satt där på sin kammare och tittade på sin dator...
Kram!
Ditte

Veiken

Här kan du se ett av mina inlägg om det vita templet!

http://www.veiken.se/2015/01/18/det-vita-templet-i-plong-saway/

Kram

Svar: Tack! Har nu läst inlägget och kom på att jag även läst det tidigare, men glömt. Ibland är minnet bra men kort. Kram!
Ditte

Fia

Vilka möten! Buddha staty mötte jag även i mina hemtrakter Fredrika häromåret. Ett tempel planerades, men det blev svårare än man tänkt sig med finansiering. Efter några år restes i alla fall en mäktig staty på en kulle med utsikt över nejden. Templet låter vänta på sig men munkar lär finnas i trakten.
Kram och God Jul igen!

Svar: Vi hamnade här av en slump och slumpar kan vara bra. Vad spännande med ett tempel i dina gamla hemtrakter och miljön där uppe är ju så vacker.
Säkert kommer templet men det kan nog dröja.
kram och God Jul till er!
Ditte

Comsi Comsa


Så häftigt, hade också velat sett det där. Fin upplevelse...

🎅 GOD JUL 🎅

Varm kram ❤

Svar: Det vvar en överraskning att vi hamnade här på tempelområdet och en fin sådan. God Jul!
Stor kram och många tankar.
Ditte

Ami

Vilken tur att ni mötte munken som kunde visa er detta vackra!
Och vilken utsikt!
Kan tänka mig att det var varmt att ta sig dit upp....men det var nog värt mödan att få se det!
Kram

Svar: Varmt var det att klättra upp, men lite skygga fanns att tillgå och vatten har vi med oss.Det blev ett fint och oväntat möte och med väldigt vacker vy däruppifrån.
Kram!
Ditte

BP

Ni fick ett oväntat möte och munken troligen ett oväntat besök! Eloge till er att ni gick uppför det 180 trappstegen. Jag hade nog tagit den slingrande vägen upp och trapporna ned;-)

Men vilken härlig utsikt! Roligt att du ger lite bakgrund till de nio drakfingrarna. Buddha-statyerna var väldigt fina liksom de lilla templet vid stora vägen. Tänk så mycket överraskande som kan dölja sig bakom ett litet tempel...

Svar: Tyvärr såg vi inte vägen förrän vi klättrat upp. VIsserligen pekade munken åt vägens håll men vi var osäkra på vad han menade. Först högst upp såg vi vägn. Här blev vi glattt överraskade både att hamna här och att se en del av tempelområdet. Och lite bakgrund till draken och de nio fingrarna fick komma med. Synen på drakar är ju olika i öst och väst.
Ditte

Susjos

Så spännande! Å tack för lite info om drakar och turnummer!
Å så varmt och skönt ni har det! Fortsätt njut av vackra Thailand ♥ Kram

Svar: VI har det varmt och behagligt för det är alltid en skön bris från havet som drara in och jag håller mig ju i skuggan. Ja, inte under scooterturerna, men annars. Det var verkligen oväntat och intressant att hamna inne på tempelområdet och vi har ju bara tidigare kört förbi templet men inte varit inne på området. (Visste inte heller att det fanns, men småvägar är bra att ta bland. )
Kram och God Jul!
Ditte

Marja

Men så härligt med sådana överraskningar! Ni var tuffa som gick uppför alla de där trapporna i den värmen. Det ilade i mina knän när jag läste det. Och lite andfådd tror jag också att jag blev. :) Fint tempelområde och fina bilder!
Kram!

Svar: Man hade också kuknnat gå en väg både upp och ner men vi såg den inte förrän senare. Och det fanns skugga där vi gick. Men många trappsteg var det. och området var verkligen väldigt fint.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: