Julen känns fjärran i Thailand

    
 Julen här i vår thailändska by känns fjärran och det är så vi vill ha det. Men vi har ju sett att många av gästerna i vårt boende har varit iväg och gjort en hel del större inköp.
I huset där vi bor finns många thailädare och där är inte julen aktuell. I övrigt finns säkert ett 15-tal nationaliteter som bor här och hos en del av dem blir det vad vi sett i alla fall julfirande av olika slag och säkert med sina länders specialiteter.
Vi har tänkt göra en Janssons frestelse till lunch på julafton och medförde ansjovis hemifrån och så mycket mer svenskt blir det nog inte förutom medhavda pepparkakor från "Anna".
Jag vet att potatis kan vara klurigt att få tag på här, där ris är basvaran, så vi började letandet idag. Lika bra att vara ute i god tid.
Marknader av olika slag finns det hur många som helst  och platserna varierar lite liksom dagarna. Idag stannade vi till marknade i grannbyn som är på onsdag eftermiddagar och söndageftermiddagar och här kan man lätt tillbringa tid. Mycket att titta på och mycket att avsmaka.  Förutom frukt, grönt, fisk, skaldjur, kött av alla slag finns  också"färdigmat", i form av grillade ankor, kycklingar, korvar, nygrillade fiskar och olika thailändska specialiteter - ja, det mesta. Ibland lite svårt att språkmässigt förstå vad som säljs och serveras, men det gör det hela än mer spännande.
Här på matknadem finns en stora avdelningar med kläder, pappersvaror, hushållsartiklar, sängkläder m.m. m.m.
Men jag var i första hand inställd på potatis, frukt och grönsaker.
För någon direkt mat lagar vi inte själva.
 
Grönsaks-frukt-kött pch fisk säljs numer under tak vilket gör att solen inte direkt liigger på.
En klar fördel för vissa varor...
 
Kanske en hel nygrillad anka eller en bit av en.
 
Små krabbor och räkor, modell större, hade stor åtgång.
 
Likaså musslorna som var helt nyfångade  och rörde på sig var populära
                                                                                         
Riktigt vad som dolde sig här i bananbladen kunde jag inte tyda av infon.
Men efter att jag fått titta i paketet och förstått att det var ris blandat med kokosmjölk
så slog jag till på ett par. Riktigt gott!
 
 Det var bl.a  potatis jag skulle leta efter och när jag hittat den, bara på ett ställe, fick det bli ett inköp. Och 
det trots det höga priset, 12 kr för ett kilo. Här är potatis en lyxvara och jag trr inte thailändarna egentligen äter den.
Så med potatis i hamn, ananas, övrig frkt och grönt var jag klar, i princip, om jag inte passerat paret som gjorde papayasallad.
Fanns inte alls på min lista men i marknadssammanhang är det ofta lyckat att improvisera.
 
Nygjord papayasallad, lagom "spicy", där mängder av olika ingredienser,
bl.a chili och krabbklor, morot, lök, ingefära,vitlök, lime m.m. mortlats och på slutet
läggs strimlad papaya i tillsammans med mer lime och tomat. .
 
Klart! Och härligheten läggs i en plastpåse och följer med hem och blir en sen lunch.
 
Så gott! Och med lite färsk ananas och en changöl därtill.
 
 
 
 
                                                                                               
 
 
 
 
 
 
 
Znogge

Är man utomlands över en storhelg så föredrar jag helt klart att njuta av lokala produkter och maträtter. Så för min del låter Janssons och pepparkakor alldeles lagom :D

Lycka till med julstöket ;-)

Kram

Svar: Tack! Ja, mer julmat än så blir det inte. Kanske slår vi till på en skinkmacka också. Hade funderingar på lite orkidéer som julblommor men de får nog värmeslag som snittblommor. Fr ta hem några från Bangkoks flygplats när det blir dags.
Kram!
Ditte

Marina

Åh så gott! Vilken perfekt lunch så här dagarna före jul, precis vad man behöver. Det där med potatis är lite spännande i den delen av världen, speciellt då det finns olika varianter och man inte vet hur de olika sorterna "fungerar". I år lyckades jag göra en Janson med potatis som faktiskt sög i sig grädden, till skillnad från förra året då det mer blev "potatis i ugn med sås", eller nåt...
Ha en riktigt bra jul och njut allt ni orkar!

Svar: Perfekt lunch! Och här på marknaden kan man fynda mycket gott. Nu är jag lite spänd på om det är vanlig potatis jag hittat elle rom det månne är sötpotatis. Rapport från tillverkningen av herr Jansson kommer.
Spännande att se hur grädden förhåller sig itll potatisen.
Har gjort Jansson här ettt annat år och då blev den som "vanligt". Men vi får se.
Kul att höra om dina erfarenheter på området.
Önskar dig också en riktigt God Jul och vi gör vårt bästa för att ha det bra.
Ditte

BP

Säger bara dregel, dregel! Så himla fina godsaker på den marknaden. Läckert! Dessutom betydligt nyttigare än julskinka, köttbullar och prinskorv. Förstår att julen känns fjärran i Thailand. Vi är inte juliga heller, men god mat som bläckfisk vinaigrette och julskinka faktiskt hör till.

Kul att du fick tag på potatis. Å med tanke på att färskpotatis kring midsommar kan kosta upp till 39 kronor/kg, så tycker jag nog att du gjorde ett fynd ändå.

Svar: Den här marknade besöker vi gärna och jag kan gå här länge. JUlen känns fjärran men enligt almanackan är den snart här.
Nu hoppas jag bara att det var vanlig potatis och inte sötpotatis jagkom över, men det återstår att se. Här är potatis ovanligt och därför dyrare och svårt att hitta. Damen jag handlade av beklagade att det var mycket pengar jag fick betala.
Och visst är det trevligt med lite extra gott att äta, men det är det ju ofta.
Bläckfisk vinaigrette här jag köpt från Hötorgshallen och den har varit jättegod.
Lär inte få tag på just det här, men bläckfisk i andra varianter är dte gott om.
Vad gäller skinka så kanske jag lyckas....En utmaning, men jag tar den.
Ditte

ToveOlberg

Av goda smaker blir en glad :-)
och en Jansson gjord på dyr potatis och medhavd ansjovis blir ju så där alldeles lagom då!
Jag gör också Jansson, och gör den på mandelpotatis, det är mitt bidrag till det gemensamma julbordet och har så varit sedan jag flyttade hit 2002. Det hat blivit några år nu :-)
Stor kram

Svar: Visst är det roligt med en blandning av nya och gamla smaker och jag är spänd på hur vår Jansson ska bli utan ugn. Men rapport kommer. Här vet jag inte ens vilka rariteter i potatisväg jag köpt men hoppas dte inte är sötpotatis. Återstår att se.
Kul att du också satsar på herr Jansson. Men i ugn....
Stor kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Jag kan förstå att julen känns fjärran där! Julen är inte så viktig för oss heller, men i år när vi är hemma blir det ju lite julfirande. Vi är bortbjudna tre gånger i jul, så vi behöver i alla fall inte fixa så mycket hemma ;) Ha det fint i värmen!

Svar: Klart att det blir lite julfirande när man är hemma. Det hade det blivit för oss oclså. Men skönt att vara bortbjuden för ni har ju haft mycket om er i höst.
Och vi njuter på ett tag till vilket känns väldigt bra.
Ditte

Comsi Comsa


Jansson har jag inte lagat på många år, vet inte varför för jag tycker det är gott.
Tre dagar kvar till julafton bara, plusgrader och snöfritt...

Stor kram ❤

Svar: Här blir det en Jansson mest för skoj skull och till lunch. (Vi har lagat den här vid andra tillfällen så lite tradition är det just med den. Men då hade vi ugn och det har vi inte nu.)Kanske får man titta på vykort hemma för att se snö....
Stor kram!
Ditte

Ami

En Jansson tycker jag låter helt perfekt! Och till kaffet efteråt ett par pepparkakor....kan inte bli bättre :)
Stor kram

Svar: Nej, det får bli bra och sedan lite lokal mat på kvällen, kanske på en strandrestaurang. Stor kram!
Ditte

Anna%2C%20New%20York%20-%20My%20Bite%20of%20the%20Big%20Apple

Vilken matmarknad! Där skulle jag också trivas, och gå och botanisera. Det ser väldigt gott ut, det du visar. Så skönt att kunna äta det mesta! (Blir lite avis, haha.)

Jag förstår att julen kan kännas fjärran men tycker ni hittar en bra väg med Janssons frestelse och pepparkakor. Intressant det där att potatis är en lyxvara!

Tack för turen på marknaden. Mycket intressant att se!

Kram!

Svar: På dessa marknader kan jag gå länge, men det blir hett efter ett tag och då är det skönt att sätta sig på scootern och puttra vidare. Men jag fick till de tänkta inköpen och potatisen är i hamn. (Sällsynt här där ris är basfödan.)Nu ska jag även få till herr Jansson, men jag är ju envis.
Kram!
Ditte

Men vad hände? Vilka konstiga tecken som kom upp ovan! Det var jag, Anna, som skrev i alla fall. :)

Svar: Ibland lever datorerna sitt eget liv...
Ditte

Biggeros

Det lät inte alls så dumt med papayasallad. Så fräscha frukter och grönsaker. Dessutom fisk och skaldjur. Älskar dessa marknader. Vilken tur att du fann din efterlängtade potatis🤗🤗
Jag har tillagat Janssons, revbensspjäll och köttbullar till Julafton kväll. Till lunch äter vi dopp i grytan. Man har sina traditioner. Jag hade säkert infunnit mig och anpassat mig om jag hade varit i ett annat land. Då jag inte hade hittat de varor man är van att äta till Jul. Det är alltid roligt att testa på annat. Ha det bra Ditte🤗🤗Trevlig kväll

Svar: Det vra nog mer tur än skicklighet att jag hittade potatisen och det fanns bara ett kg som jag köpte. Visst är det roligt med dessa marknader och jag kan gå länge och bar titta och en del inköp blir det förstås. Jansson ska lagas på julafton men det får stanna vid det. Men i Spanien hade det nog även blivit köttbullar och något mer. Men nu blir dett bra i år. Vi äter nog en lokal middag ochkanske på en strandrestaurang. Önskar dig allt gott och fint tillsammans med de dina. Kram!
Ditte

Birgitta S

Hej!
Kan klara mig utan det mesta på ett julbord till och med lax men Jansson där går gränsen .
Roligt med bilderna från marknaden men Ankan hoppar jag skulle aldrig äta anka här hemma o rörliga musslor äter inte orörliga här hemma heller. Men man får tänka så här att matkulturer är så olika och vad man är van vid. Gå runt o kolla o osv det älskar jag sen får man väl prova på vad man vill.
Tack för en intressant blogg!
Hälsningar Birgitta S

Svar: Tack! Välkommen hit! Ja, anka äter jag inte någonstans i princip men under åren vi bodde i Peking så var jag med vid ett par tillfällen och åt pekinganka. men det är något helt annat. Och visst är matkulturerna olikaoch här finns något för alla. Dt är verkligen rioligt att gå runt och titta på utbudet på de olika marknaderna men man behöver ju inte smaka på allt. Men kanske något....
Ditte

Marja

Så härlig och fräsch mat ni äter. Papayasallad låter verkligen gott... Den tunga julmaten kan man gott vara utan. :)
Kram!

Svar: Den tunga julmaten avstår jag gärna och egentligen är det väl bara lutfisken in inte äts året om. Och den hoppar jag ver ändå. Vi ärter här väldigt lokal mat och tycker den är jättegod och alltid fräsch och helt nygjord. Man kan t.o.m. följa med ut i köket på en del restauranger och se på när den lagas.
Kram!
Ditte

BP

Svar: Sötpotatis är väldigt avlång och har ett lila skal. Självaste potatisen - efter att du skalat den alltså - är nästan orange. Då är det sötpotatis. Men även om det är fel potatis så kan du ju rädda Janssons genom att salta potatisen lite (=mycket) extra - med salt alltså;) För sötpotatisar är aaaaaaningen söta som namnet antyder. Men Janssons kommer att se väldigt frägglad ut i så fall och det spelar ju roll för ögat:-)

PS. Självklart kommer du att dokumentera den thailändska varianten av Janssons på bloggen! Å du - skippa leta efter julskinka, Inte värt besväret om jag tanker efter. Ät något läckert lokalt i stället - såååååå mycket godare än att följa de svenska traditionerna när man är i ett annat land. Å man ska ju ta seden dit man kommer. DS.

Svar: Tittade en gång till på potatisen och de förefaller inte vara sötpotatis. Men de är rejält stora. Tack för infon om sötpotatis! Har nog sett den men inte funderat så mycket på det tidigare. Vad gäller julskinkan så kan den undvaras och det kan ju herr Jansson också men nu får han vaar med. Visst blir det lokal julmiddag och även på "lokal". Och vi tar mer än gärma seden dit vi kommer och gillar det.
Vet att du också gör det.
Ditte

TantGlad

Förstår julen känns fjärran där du är. Men det låter ändå mysigt där du är. Ser dessutom ut att vara jättegod mat.

Ha det jättegott min vän och GOD JUL önskar jag dig

Svar: God Jul önskar jag dig också, men har förstått att det blir en del jobb för dig i jul. Och säkert glädjer du många där du är. Här känns julen fjärran och det är så vi velat ha det i år, men visst kommer jag sakna de mina på julafton, helt klart.
Önskar dig det bästa.
Stor kram!
Ditte

Eva`s blogg

Ser smarrigt ut & maten väljer man själv, annat kan man äta sen när ni kommer hem :) kul att prova annat oxå :) ser mysigt ut kram å fin dag <3

Svar: Jag är nu väldigt förtjust i sallader frukt och skaldjur så här har jag mycket gott att äta. Jag är inte så mycket för julmaten och det mesta äts ju hela året om, men undantag för lutfisken. (Och det äter jag inte ändå..)
Önskar dig en trevlig dag.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: