Skyltar

    
Att förstå skyltar är inte helt solklart och ibland får man gissa.
Nej, det är inte "skyltsöndag" idag, något som bloggvännen BP förvaltar och där man hos olika bloggare på  temat skyltar kan hitta det mesta i den vägen på söndagar. ( Jag deltar inte i det men brukar titta in och glädjas åt  andra som skyltar.)
Här är det torsdag (fick titta i almanackan för att klura ut det) men jag bjuder  ändå på lite skyltar som jag träffat på under dagen. (Utom de två sista som togs igår.
En del är enklare att förstå och andra är tämligen obegripliga, men det handlar mer om mina bristande kunskaper i det thailändska språket/alfabetet än skyltarna i sig.
Och det här med att julen närmar sig är inte direkt påtagligt.
 
Pilen här på vägen in till Ban Phe är lättförstålig och svänger man inte hamnar man på stranden
och med ett eventuellt dopp som följd. Skarp kurva är det.
 
 
Överst en stoppskylt av färg och utseende att döma och där under högersväng förbjuden.
Men den senare verkar snarare var mer en rekommendation.
 
Den här skylten hittade jag idag och hade svårt att klura ut vad som såldes.
Men när jag tittade noga fanns bilder som visade utbudet och det var olika maträtter.
Bara att titta, peka och prova...
 
Här finns ingen illustration till skylten och jag hade inte en susning om betydelsen.
Men det går bra att fråga. Här står det att det finns toalett och omklädningsrum om man följer pilen.
Bra att veta. (En kilometerlång strand ligger alldeles till vänster)
 
Ännu en illustration till slylten och då är det lättare att förstå. Här serveras mat.
Och det luktade så gott....
 
Gårdagens foto och det var här jag lyckades få tag på den alldeles nygjorda papayasalladen.
Men jag hade inte förstått det genom de skrivna skyltarna. Däremot såg jag att damen här beställde just
en papayasallad och givetvis slpg jag också till på en.
Men om det var papayasalladen som var "new" eller inte. Det fick jag aldrig veta.
 
Gårdagens papayasallad. Absolut nygjord.
 
 
Ami

Skyltar kan verkligen vara knepiga att förstå ibland....och ännu värre när de är skrivna på ett helt obegripligt språk!
Men du brukar aldrig vara rådlös eller rädd att fråga :)
Kram

Svar: Nej, jag frågar gärna så jag lär mig. Om jag sedan minns det till nästa gång är en helt annan sak. Men nu vet jag var jag ka hitta en toa om det behövs längs vägen. Kram!
Ditte

Znogge

Stoppskylten känner man igen överallt men annars var det mesta rena grekiskan för mig. Med ett annat alfabet är det oftast helt omöjligt att gissa men man får väl minnas skylten som en bild.

Kram och ha en fin kväll för kväll börjar det närma sig här.

Svar: Jag är glad över att en del skyltar är illustrerade men det går ganska bra med lite engelska här så jag försöker fråga och med "pantomim" går det mesta bra. Stor kram och många tankar till er alla.
Ditte

Comsi comsaSkyltkram ♥

Svar: Tack!
Ditte

Anette

Inte lätt att förstå alla skyltar speciellt inte när de inte är skrivna med latinska bokstäver. Thai har ju många fler tecken/bokstäver än vi har och dessutom totalt olika.
Det är rätt skönt när de använder bilder för att illustrera vad som står skrivet :)

Svar: Nej, de thailändska tecknen är svåra och många. Jag lyckades inte heller med de kinesiska trots tappra försök men jag lärde mig att så smått ta mig fram ivardagslivet vilket underlättade. Och bilder som illustrationer är ju en klar fördel.
Ditte

Veiken

Färgglada härliga skyltar. Papayasallad står just nu överst på önskelistan! Snart så... Kram

Svar: Papayasalladen var verkligen god och alltid roligt att se när den görs. Så mpnga ingredienser. Och snart är det dags för dig ....
Kram!
Ditte

ToveOlberg

Skyltad var det här! Som ett gästinlägg till BP's :-)
Stor kram!

Svar: I stor sett! Kunde inte låta bli när jag såg ala skyltar. Stor kram!
Ditte

BP

Hahaha! Du vet Ditte - Skyltsöndag är väldigt flexibel;-) Det går lika bra att skylta på torsdagar också:-))))) Dessutom verkar du ha upptäckt att skyltar som är totalt obegripliga är faktiskt otroligt vackra. Bara att titta på thai alfapetet (eller de arabiska/japanska/kinesiska med mera för den delen) är fascinerande tycker jag. Å då man aldrig kommer att lära sig bokstäverna så kan jag tycka att de är rena konstverk. Sedan kan man alltid försöka att komma ihåg skyltarna rent visuellt - speciellt toaskylten.

Toppen inlägg! Stort tack för ditt bidrag till Skyltsöndag (ska genast uppdatera min lista) och tusen tack för länken:-)

Svar: Tack, så bra att det gick fint att skylta även på en torsdag. Det föll sig så när jag såg skyltarna. Och visst är skrivtecknen vackra och väldigt svåra att få till. Har provat några gånger, men utan framgång.
Jag fascineras också av dessa skrivtecken som är så vackra i sig. Har en tavla med mitt namn skrivit i kinesisk kalligrafi hemma och i röd ram och jag är så förthust i den. Fick inte till det med de kinesiska tecknen heller trots flera försök. Mina spretade åt alla håll.
Lite klurigt att memorera toaskylten men jag ska göra mitt bästa...
Ditte

Marja

Väldigt vackra skrivtecken i thailändskan. Jag skulle nog göra mig en bild av tecknena för toaletten och försöka memorera den, som bild kanske. :)
Jag blev lite fundersam över den andra bilden. Vänstersväng förbjuden skriver du... fast jag tycker pilen viker av mot höger. Är bilden fram och bak kanske? Fast det spelar ingen roll, man fattar ju ändå åt vilket håll man inte får åka. :)
Ha det så bra! Kram!

Svar: Visst är det vackra skrivtecken, men för mig är det svårt att få till dem. Har provat! Lyckades heller inte bra när jag försökte mig på några kinesiska tecken. Vad gäller svängen är det förstås högersväng förbjuden, men jag är nog alltföör inne i vänstertrafiken så jag ser den lite överallt. Ska givetvis ändra i min text. Tack för att du var uppmärksam.
Kram!
Ditte

Susjos

Thailändska ser så krusidulligt och vackert ut, och helt obegripligt! Tur det finns kroppsspråk att tillgå! Det hjälper oss ofta nätterna på jobbet då det är svårt att få tag i en tolk...man kan visa mycket med kroppen! Mums för den läckra maten, papayasalladen ser god ut! Kram och ha det fortsatt bra! Å tack för fina ord i min blogg! ♥

Svar: Thailndska skrivtecken och även språket är svårt. Tror jaj kan 20 ård och en del räkneord...Det är svårt här med alla ljud. Men visst klarar man sig en bra bit med hjälp av kroppsspråket. Förstår att ni ofta får ta till det och säkert med lyckat resultat. God mat äter vi dagligen och den känns lätt och fräsch.
Vi har detbra här ännu ett tag.
Kram!
Ditte

Christine - 29°

Det var många skylt där som jag inte kunde klura ut, men nu har jag fått bättre koll. Tack, tack! Det är bra roligt med skyltar alltså. Då vi körde på Bali för flera år sedan så hamnade vi i en gång i en T-korsning och där orten vi skulle till stod på två skyltar, en skylt pekade åt höger och en pekade åt vänster. Ha, ha! :)

Svar: Ja, det är lite subjektivt detta med skyltar och inte alltid så noga med vart de pekar Och ibland tar vägen slut innan men kommer fram. Minns också några roliga episoder från Bali som jag kan fnittra åt.
Ditte

wiolettan

Det var en mängd olika skyltar.
Underligt att fira jul där det inte firas jul, eller märks så tydligt, eller hur jag nu ska uttrycka det. Men jag skulle nog tycka att det skulle kännas bra ändå, fast lite annorlunda.
Vi har pratat om att åka iväg över jul och nyår, men vi har ju några som då skulle få sitta ensam på julaftonen så jag har så svårt för det.

Nu vill jag önska dig och din man, en riktigt GOD JUL. Tänker på dig.

Varm julkram!

Svar: Skyltar finns det gott om och det är intressant att försöka förstå dem. lite klurigt ibland. Visst är det lite annorlunda att vara där julen inte firas men vi har varit här flera gånger tidigare under årens lopp så vi vet ju. Och visst finns det restauranger här som satsar på en på lite västerländsk jul med mat. Men vi hoppar det. Herr Kansson får det bli och det räcker.
dilemmat är ju att resa bort om man har nära och kära som då blir ensamna men det har vi inte så det känns bra att vara här men visst kommer jag att sakna barnbarn och döttrar på julafton.
Jag vill också gäran önska dig och din make en riktigt God Jul.
Här tackar B för hälsningen från dig.
Många tankar och en stor julkram.
Ditte

Eva`s blogg

Ja du skyltar det kan räcka att man är i Grekland i trafiken där förstår man inte alla skyltar dock stopp som är viktig hi hi men dom där hade jag inte förstått :/ mysigt o ha en fin fredag kram <3

Svar: Och skyltar i Grekland kan ju vara nog så svåra att läsa om man inte läser det grekiska alfabetet och det gör jag ju inte. Men du kan skert en hel del. önskar er en fin fredag.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Jag tittar in för att önska Dig och Bosse en jättehärlig julhelg!
God Jul!
Kram!
//Carina & Horst

Svar: Tack! Och vi önskar er detsamma. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: