Västkusten! På väg!

    
 God morgon! Idag blir det en "lång dags färd mot natt". 
En dag fylld av  trevligheter under  tiden jag färdas med en grupp resenärer genom Sverige, från Stockholm till Uddevalla i Bohuslän. 
Eftersom bron vid Södertälje fortfarande är trasig så kommer vi att köra norr om Mälaren och passerar Enköping, Västerås  Arboga, alla gamla städer fyllda med historia.
 Skara som grundades 988 e.Kr är Sveriges äldsta stad men Västerås, Sigtuna och Lund är bara tio år yngre och är från 990 e. Kr. )  
 Vårt första stopp blir i samband med lunch på Karlslunds Herrgård strax söder om Örebro och hoppas solen tittar fram så vi även kan njuta av en promenad där i den vackra parken. Kanske man ska vara nöjd om det inte regnar...
 
Fram tilll Örebro följer vi den blå markeringen och sedan är det den röda som gäller.
Och hemresan går på söndag i den blå markeringens tecken.
 
 Karlslunds Herrgård som fått sitt namn efter hertig Karl, senare Karl den IX.
Herrgården anlades på 1500- talet och idag finns förutom restaurang och café också en konferensanläggning, museum, konsthantverksbutiker, utställningar av skilda slag och en stor vacker park.
(Bilden är lånad från www.orebro.se.)
 
Färden fortsätter vidare genom Närke och in i Västergötland och där blir det ett stopp  uppe på Kinekulle vid café Sjöutsikten och sedan fortsätter vi runt Kinekulle och stannar till vid Husaby kyrka med anor från 1000-talet. Sannkt Sigfids källa, där den förste svenska kristne kungen, Olov Skötkonung lär ha blivit döpt finns också vid kyrkan. 
 
Café Sjöutsikten högt uppe på Kinekulle med utsikt över Vänern.
(Bild från www.vastsverige. com)
 
Vi kör vidare och följer Vänern mot Lidköping och här måste det vackra Läckö slott, ute på Kållandsö nämnas. Ett barockslott med anor från 1200- talet. 
Min bloggvän Gerd,bor i Lidköping och på hennes blogg finns mycket att läsa om både Lidköping, Läckö slott, resor, upplevelser och en hel del annat.
 Dessa Västgötatrakter är också mina hemrtrakter och jag har tillbringat mycket tid i omgivningarna när jag växte upp och varvade Västergötland med Norge och det är alltid roligt att komma hit .
 
Trollhättan och Vänersborg susar vi förbi för att landa på Bohusläns museum vid 18-tiden. Ett museum som berättar om Bohusläns kultur, historia och natur och blir en bra introduktion.
Jodå, det blir middag och den kommer att intas på den anrika Gustafsbergs Badrestaurang. Gustafsberg blev en av Sveriges tidigaste badorter dels beroende på läget vid Byfjorden och dels för att man här "kunde dricka brunn".
Gustafsberg anlades som surbrunn och det innebar att vattnet här var kolsyrehaltigt och hade hög järnhalt, det bubblade och ansågs kunna bpta det mesta i sjukdomsväg.
I slutet av 1700-talet kompletterades brunnsdrickandet med salta bad och detta bidrog till utvecklingen av en badort.
En lång dag och innehållsrik och att fram på kvällskvisten checka in på hotell Bohusgården är nog efterlängtat av av alla.
Här på Bohusgården, alldeles vid havet, kommer vi att ha vår bas och tänk att kanske få somna till vågornas brus.
 
Kanske blir det denna vy som jag kommer att se strax innan jag somnar och när jag vaknar.
(Bild lånad från www.bohusgarden.se)
 
Återkommer i morgon med egna bilder och mer från resan för den fortsätter på Västkusten.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
kolonilotta

Åh va trevligt det låter!
Och jag är helt säker på att du kommer briljera som reseledare! :)
Ser fram emot att se sina egna bilder.
Ha nu en fantastisk dag.
Kram.

Svar: VI har haft en toppendag å alla sätt och med sol. Allt har fungerat perfekt. Väldigt roligt! Och imorgon är en annan dag.
Hoppas dock på uppehåll och lite sol för vi ska till Marstarnad.
Kram!
Ditte

Geddfish

Lycka till på din resa! Det blir en härlig tur och även tur med vädret, tror jag. Tack för länken!
På Utsikten har tillbringats många sköna stunder och tillfällen, innan caféet öppnade. Vi var ett gäng husvagnar då som fricampade där.
Jag var nyligen i Husaby och kollade, fint där, historiens vingslag.
Idag får jag besök och vi kommer att hamna på Kinnekulle, men på högtoppen.
Bohusgården, där har jag gått på kurs och konferens och även sovit över. Fint.
Stor varm kram! Gerd

Svar: God sen kväll! Vi har haft en jättefin resa och har landat i Uddevalla på ett hotell vid havet och med jättefin utsikt. Och vacker utsikt fick vi ju idag på eftermiddagen uppe på Kinnekulle där det var alldeles klart. Jätteroligt för mig också att återkomma till gamla barndomstrakter. Mysigt att ha campat uppe på Utsikten fö rär det klart så är det verkligen utsikt.
PÅ Högtoppen har jaf varit tidigare, men idag hanns det inte med.
Stoppet i Husaby blev lyckat och visst kände vi historiens vingar även där. Vi har nog känt dem hela resan....
Middagen på Gustavsbergs Badhotell blev väldigt lyckad och suverän service och mat. Och så vackert att se solen gå ner.
Bohusgården ligger väldigt fint och utsikten mot havet från rummen är enastående.
Kul att du också bott här.
Stor kram och det blev en lång dags färd mot natt.
Ditte

Ama de casa

Vilken härlig tur ni kommer att göra! :-) Håller tummarna för finväder!

Svar: Dina tummar har hälpt idag för det har varit jättefint väder hela resan. Vi avsutade dagen med middag på en restaurang vid havet och såg solen går ner. Väldigt vackert. DEssutom bor vi i Uddevalla vid havet och kanske blir det även en fin soluppgång. Jodå, jag får masa mig upp.
Hoppas även på fint väder imorgon för då är det besök på Marstrand hela dagen.
Ditte

Preciosa

Ha en trevlig resa! Ska bli kul att se bilderna sen!
Kram P ♥

Svar: Tack! Vi har haft en jättefin resa till Bohuslän och sett och upplevt mycket fint på vägen.Strålande sol hela dagen dessutom.
Och att äta middag på en anrik restaurang med god mat och se solen gå ner i havet var så fint.
Nu hoppas vi på fint väder även i morgon.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Låter underbart & du är just den rätta för detta uppdraget :) kul att se dina egna bilder ser fram emot det å kram

Svar: Vi har haft en jättebra tur hit till Bohuslän och dessutom sol. En del av min av mina bilder kommer imorgon.
Kram!
Ditte

Ami

Jag tror det blir en riktigt trevlig tur!
Lycka till!
Kram

Svar: God afton! Tack! Jodå, det har varit en jättefin dag och resa på alla sätt och det vackra vädret har vi haft med oss. Nu hoppas vi på fint väder även i morgon. Kram!
Ditte

wiolettan

Så spännande och intressant det ska bli att följa med på din resa.
Jag har varit på flera av ställena du nämner.
Kinnekulle och Läckö slott, stack ut lite där måste jag säga.
Vänern är ju en stor sjö och den har jag åkt på i en liten eka tills jag blev "vit som ett lakan" som mina medresenärer sa, så de vände mot stranden igen.
Trevlig dag och sköt om dig.
Kram!

Svar: Det blev en lång dags färd mot natt...Men det har varit en väldigt bra och trevlig dag och solen har varit med oss hela tiden. Läckö slott såg vi bara i fjärran från det mysiga caféet Sjöutsikten uppe på Kinnekulle, men jag berättade om det. Däremot stannade vi vid husaby kyrka och där var det en del att se och berätta om.
Jag är ju född i Västergötland i har bott nära Vänern de 10 första åren av mitt liv och också upplevt sjögång där. Inte att leka med...Så jag förstår att ni återvände.
Vi hann uppleva en vacker solnedgång i havet när vi åt middag i Uddevalla och nu väntar nog John Blund på mig.
Stor kram från mig.

Ditte

Emma, Sol som sol?

Ser ut att bli en fin resa och jag hoppas ni får ett behagligt väder. Ska bli roligt att få se dina bilder sedan.

Svar: Tack! Vi har haft en toppendag i strålande sol och sett och upplevt mycket. Att sedan både lunch och middag intogs på trevliga restauranger med trevlig miljö och god mat gör mycket till. Och givetvis att se solen gå ner i havet. Väldigt vackert!
Mina bilder kommer.
Ditte

marga

Så mycket ni får se under resan! Viktigt tycker jag är härliga fikaställen! Ett sådant fick vi ju se ovan. Jag tycker dina resenärer har tur som har dig som reseledare. Bättre kan de inte få! Hoppas de fattar det! Kram!

Svar: Tack för dina fina ord! Vi har haft en jättebra resa så här långt och haft pauser med trevlig fika i fina miljöer och härlig lunch och middag på jättetrevliga restauranger. Dessutom har vi haft sol i princip hela dagen och det blev en vacker solnedgång här i Uddevalla. Och nu hoppas vi på sol här i morgon också. Stor kram!
Ditte

Veiken

Vi har strålande sol idag så ni får en härlig resa! Välkomna till min del på jorden! Kram

Svar: Tusen tack! Jag känner mig väldigt välkommen! Vi har haft en solig och jättetrevlig resa hela vägen. Middagen på Gustafsbergs Badrestaurang var toppen och vi satt med utsikt mot Byfjorden och såg en vacker solnedgång. Det var så vackert. Jag är glad för att vara på din del av jorden. Men du saknas....
Kram!
Ditte

BP

Låter som en toppen tur med dig som guide! Å vem vet, du stöter kanske på Gerd. Världen är ju liten. Hoppas ni har fint väder och inte som vi hade idag med hagel(!) och regn. Men sedan blev det soligt igen och upp till 20 grader.

Svar: Vi har verkligen haft en bra dag. Jag höll utkik efter gerd men jag såg henne inte. Var ju helt klart i hennes trakter och med stopp på Kinnekulle. Vi har haft fint väder i stort sett hela resan och vid alla stopp har det varit strålande sol och jag hann se en vacker solnedgång här i Uddevalla. Nu hoppas vi på sol imorgon för då väntar Marstrand. Skönt att solen återvände till Stockholm....Den var nog bara lite förvirrad på förmiddagen.
Ditte

Torrebloggen

Lycka till och hoppas ni får en trevlig resa!
Ska bli spännande att få se dina egna bilder från resan!
Ha det så bra!
Kram!

Svar: Tack! Allt har gått väldigt bra och det har varit en topendag på alla sätt med vackert väder, mycket att se och uppleva, god mat och väldigt trevliga resenärer. Ett hotell med perfekt läge vid Byfjorden och havsutsikt blev ett härligt slut på en fin dag.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Trevlig resa... :-)

Kram ❤

Svar: Tack! Det har varit en jättefin dag på alla sätt. Lång dag blev det och mängder av fina upplevelser och mycket god mat. Och solen har varit god mot oss. Kram!
Ditte

Ghugge

Underbara trakter att färdas i med massor av historia.
Hoppas ni får hyfsat väder och lycka till!
Kram

Svar: Vi har haft en jättefin resa och en väldigt trevlig dag och tursamt nog har solen stått oss bi hea vägen. Härligt! En bra start!
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Du kommer säkert att sova sött när du väl kommer i sängen.
Ser också fram emot dina egna bilder.
Kram/A-K

Svar: Resan har gått väldigt bra och vi har haft fint väder hela tiden och även Bohuslän mötte oss med en molnfri himmel. Men en lååång dag blev det. Och väldigt trevlig på alla sätt.
Kram!
Ditte

Znogge

Så trevligt det låter och jag är säker på att du kommer att klara uppdraget alldeles galant!

Kram och lycka till :D

Svar: Det har varir en lång dag men de platser vi besökt har alla visat sig från den soliga sidan och det gör mycket för allt. Vi har det väldans bra och njutit av god mat och är inkvarterade på ett fint hotell med magnifik utsikt över Byfjorden i Uddevalla.
Och här ska vi bo. Imorgon blir det Marstrand!
Kram!
Ditte

TantGlad

Det låter som en härlig tripp, och visst hoppas vi ni får vackert väder. Men det är klart....huvudsaken det inte regnar.

Tänkte på vår bloggvän Gerd då jag läste Kinnekulle. Fint du länkar. Hon som du har fina bloggar med fina bilder.

Tack för lite kvällsläsning i din blogg. Nu vet jag vad du har för dig. Bara trevligheter.

Varn kram.

Svar: Ja, här är det idel trevligheter på gång. Framme och njuter av ett Bohuslän som visat sig från en solig sida idag och det gjorde även Kinnekulle. Kram!
Ditte

Susjos

Men vilken trevlig tur du ska ut på, och med dig som guide!!! Kan det bli bättre?! Ska bli roligt att få se flera foton framöver. En del ställen känner jag igen, men långt ifrån alla! Ha det toppen!!!

Svar: Tack! Vi har haft en väldigt bra första dag och med sol, trevliga upplevelser och god mat på bra restauranger som dessutom erbjudit en väldigt trevlig miljö. En vacker solnedgång blev det också.
Foton kommer i morgon med inlägg.
Ditte

Anonym

Verkar jättetrevligt...😀 som sagt ..med dig som guide kan det inte bli bättre..💓

Svar: Tack! Ja, det har gått väldigt bra idag och allt har fungerat fint. Även vädret var tillmötesgående och bjöd på sol.
Ditte

Ruth i Virginia

Önskar jag vore med på din resa! Utsikten från Kinnekulle, var ljuvligt vacker.
Har sett Veikens fotos från Västkusten,
och jag ÄLSKAR klipporna vid havet. Dessutom fick jag en supert guided tour
av infödingarna. :)

Badorder tycks ha varit viktiga för "rika" människor tillbaka i tiden. :)
Ja, det är dom ju nu också, men då gäller det att ligga i sand och sola.!!!

Svar: Badorter förr, i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet var också att "dricka brunn". Det fann sju platser på Västkusten ich i Skåne bl.a där vattnet var ertra järnhaltigt och "surt" liksom bubblade och detta ansågs kunna bota det mesta. Förr vra ju badorterna inte så mycket för att sola utan med umgås och bada i havet, men för de som hade pengar....Du hade varir så välkommen med på resan. Vi har haft en väldigt fin första dag och den blev lång men med många fina upplevelser och mycket god mat på trevliga platser. Och sol har vi haft.
Ser fram emot morgondagen då vi ska besöka Marstrand och även där går jag i Veikens fotspår. Hoppas på uppehåll!
Ditte

Marja

Verkligen en trevlig resa! Ska bli kul att få hänga med på ett hörn. :)
Kram!

Svar: Välkommen med! Vi har haft en väldigt fin första dag och med vackert väder och det betyder mycket. Kram!
Ditte

Tove Olberg

Så får jag resa lite till i sommar nu när du guidar denna turen - Vänern är ju bekant, Läckö slott likaså. Länge sedan jag passerade Uddevalla och Trollhättan. Vädret är vad det är, resan gör sitt ändå!
Stora kramen!

Svar: Så rätt! Vädret är som det är och resan startade i strålande sol. Mycket har vi sett och upplevt och trevligt är det. Stor kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: