Välkommen till Marstrand

    
 Alla vackra blå nyanser från torsdagen hann under natten till fredag bytas ut mot "mysigt grått", som meterologerna på tv sa.
Och grått var det förvisso  hela gårdagen och att sedan regnet tilltog under dagen betingade i varje fall en blöt känsla.
Vi  lämnade på morgonen ett Uddevalla, där eventuella solchanser kunde skönjas, men ju längre söderut vi kom desto mer gick färgskalan över i grått.
Vacker bohusländsk natur skymtades genom bussens fönster och vi hann alla tänka oss in hur det sulle bli  att möta Marstrand i " grå mysighet".
 Marstrand är alltid fint och det oavsett vädret som råder men visst blir det ett annat lyster även på Marstrand med blå himmel och sol. Och det blev det inte på hela dagen. Däremot tilltog regnandet.
Välommen till Marstrand känner man sig i alla väder, särskilt med några positiva tankar att plocka fram.
 
(Om någon missat så är jag på jobbresa till Bohuslän med med en grupp från Stockholm.)
 
Färjan, med det passande namnet Lasse Maja, tog oss över från Koön på fastlandet till Marstrandsön,
en båtresa på några minuter och Marstrandsön är bilfri så bussen lämnades kvar.
En resa  kostar 41 kr t/r om man inte bor i Göteborgstrakten och har ett speciellt busskort.
Och det hade vi inte.
 
Uppe på kullen, 39 m.ö. h.  på Marstrandsön tronar Karlstens fästning.
 
Nu ska jag försöka tänka på att detta är en blogg och ingen guidad tur...
 
Marstrand, som övriga Bohuslän och andra delar av Sverigen, tillhörde Danmanrk-Norge grundades på 1100-talet. Marstrand blev svenskt när  Bohuslän, efter att Danmark förlorat ett krig och fred slöts i danska Roskilde 1658. Strax efter freden byggdes Karlstens fästning för att försvara Bohuslän.
Fästningen användes också som fängelse fran till mitten av 1800-talet och en av de mer "berömda" fångarna var "Lasse Maja". En man, som när det passade, klädde sig i kvinnokläder för att bli mindre jagad.
Lassa Maja var en förbrytare som drog land och rike runt och och blev fångad och placerad på Karlstens fästning. Han kom att bli en priviligerad fånge dels därför att han var rolig, berättade historier och var kvicktänkt. Lasse Maja  drog också besökare till fästningen och många reste från Göteborg där det i tidningar annonserades om att man kunde åka hit för att titta på honom.
Och efter 26 år i fängelset på Karlsten blev Lasse Maja benådad äv den dåvarande kungen Karl den XIV Johan och levde sina sista år i Arboga.
 
Några timmar på Marstrand och för att undvika den värsta blötan både för kameran och mig blev det en hel del titt i gallerier, besök i butiker av skilda slag, promenad up och ner i de smala gatorna och givetvis både lunch och kaffepaus.
Alla människor jag mötte, både turister och de boende, hade ett leende på läpparna som värmde upp mig inombords, ingen hade bråttom trots regnet och alla var spontant vänliga.
Det kändes som om det fannas all tid i världen. Ingen jäktade eller småsprang vilket är ovanligt för en huvudstadsbo att se.
 
 
 
Marstrand är en segelstad och det märks överallt.
Men både i den jättefina gästhamnen och längs bryggorna syntes även många motorbåtar.
Men visst dominerade seglarna.
 
Till lunch smakade det en smörgås med ettt berg av färska räkor
 på tunt danskt rågbröd alldeles utmärkt.
 
Marstrand är en stad med många och vackra välbevarade tråhus . 
Idag var det extra bra med alla balkonger som fungerade som regnskydd.
 
Jag hittade genast flera hus som skulle passa mig utmärkt och med perfekt läge bid havet
och med egen brygga och flera gästhus.
Tror nog inte båten ingår.
Vad gäller priset så är jag lyckligt ovetande...
 
Bergs konditori. Man anses inte ha varit i Marstrand om man inte gjort ett besök här.
Så trots stor räksmörgås så blev det ett besök här.
Och det blev ett bra regnskydd.
Många som tyckte det och ville fika idag.
 Här är alltid fullt och ofta kö på morgonen för b¨de Marstrandsborna
och alla gäster vill handla färskt frukostbröd.
 
Inloppet till Marstrand från Skagerack och här visar Marstrands fyr vägen.
 
En heldag på Marstrand blev det och även besök på "Strandverket" där vi såg två konstutställningar. Men de får ett eget inlägg tids nog.
Det regnade när vi åkte över till Marstrandsön, det regnade när vi åkte därifrån och regnet fortsatte på vägen tillbaka till Uddevalla och  hela kvällen.
Så dagen färg blev "mysigt grå. 
Och Marstrand! Jag kommer tillbaka. 
 
 
 

Natalie

hoppas du får en bra dag! kram

Svar: Tack! Vi har haft en bra dag med mycket mulet, lite blått och lite regn. Men att besöka Lysekil och Smögen är trevligt.
Ditte

Eva - People in the Street

Åh! Marstrand är så fint. När jag var där hade jag turen att ha blå himmel och inte det mysiga gråa 😊. Här i Norrbotten är det ordentligt grått och regnet öser ner. Inte så mysigt att stå ute och se fotbollsmatch idag vilket väntar ...

Svar: Jag har haft mer av det blå tidigare gånger jag varit på Marstrand, men nu var dtet grått och regn. Men vi hade en väldigt bra dag ändå.Även idag fortsatte det "mysiga grå", vad man än tycker om det...men vi såg lite blå himmel under dagen i Lysekil och på Smögen. Men det kom även regn och då är det svårt med fotograferandet. Det blir prickar...
Hoppas regnet upphör hos dig lagom till matchen.
Trevlig söndag!
Ditte

Helena FREEDOMtravel

Jag har läst om Marstrand i många bloggar på senare tid. Har aldrig varit där, men det verkar väldigt fint! Och i år känns det som att hösten kom tidigt...

Svar: Marstrand, precis som Bohuslän och många platser på Väskusten är så vackra. Jag tycker om naturen och man har hela tiden havet nära sig. Har varit på Marstrand några gånger och i sol är det ännu vackrare, men även i regn.
Stockholm har ju haft fint i drygt sex veckor och augusti är ju en sommarmånad så sommaren har nog bara rast. Men på Västkusten har nog rasten varat väldigt länge.
Ditte

Ama de casa

Så himla fint det är där! Men dom där husen, dom är på toook för stora för min smak. Tänk vad jobbigt att städa! (Läs: surt sa räven... ;-) )

Ha en fortsatt braig tripp, och hoppas att ni har haft nog av det där "mysiga grå" nu!

Svar: Marstrand är jättefint! Och du det finns ju en borg där ....Kanske något för dig.Vad gäller de stora husen så hys ingen oro för jag tror städning ingår vid husövertagandet.
Vi fortsätter tura på och är glada trots regn.
Ditte

Comsi Comsa


Jodå, människor kan le trots regnet. 😊
Fortsatt fin resa. 🤗

Kram ❤

Svar: Absolut! Och jag har här sett många som gör det! Tack! Och vi reser på men har en bas för natten och dte är skönt.
Kram!
Ditte

Geddfish

Vilka fina mysigt grå bilder ;) Jodå, bilder kan bli klara och fina utan strålande sol.
Jag har bara varit i Marstrand en endaste gång och det var på fästningen, en stor konferens och fest genom jobbet. Så egentligen har jag inte varit i Marstrand, då jag inte besökt Bergs konditori ;)
Hoppas ni fått bättre väder i Uddevalla idag. Här i Lidköping är himlen blå för tillfället, men det väntas mera regn och moln.
Fortsatt god tur, du är duktig, du, som har hand om en hel busslast glada njutflyktare ;)
Kram!

Svar: Tack! Ja, det blev några fina "gråmysiga" bilder. Marstrand har jag också besökt innan och vid ett par gånger i festligare sammanhang, men jag blir alltid glad över att komma hit ut. Naturen, havet, båtarna och miljön tilltalar mig mycket. Och det är bilfritt!Idag reste vi på morgonen norrut i Bohuslän och har sett lite sol. Men det har också regnat på oss. Men i väl här i Uddevalla i kväll var det uppehåll och en tendens till sol. Jag och "Njutflyktarna" njuter av Bohuslän och det trots väder. Kram!
Ditte

Znogge

Vilken härlig dag och Marstrand är alltid värt ett besök! Dessutom en smörgås helt i min smak :D

Kram och ha det fortsatt gott på resan!

Svar: Marstrand är alltid fint och givetvis än finare i sol och uppehåll. Men man kan inte få allt. Vi hade en jättefin dag och mackan med nyfångade räkor var så god. Och rejält med räkor!Och vi reser på....
Kram!
Ditte

wiolettan

Tack! Intressant, mycket givande.
Jag har inte varit på Marstrand men skulle gärna vilja göra en tur dit. Finns ju mycket att se och uppleva där.
Karlstens fästing har jag hört talas om. Lasse Maja ja, Det finns ett värdshus i Järfälla utanför Stockholm som heter Lassa Maja. Där har jag varit och känner till berättelsen om honom. En bonusson till mig firade sitt bröllop där och det var en stor fest vill jag lova.
Fina bilder som du visar.
Synd att vädret inte var det bästa men så kan det bli ibland.
Roligt detta med att känna att folk har tid, inte stressar och jäktar och är vänliga. Storstäder verkar höra ihop med stress.
Trevlig fortsättning på resan och kram till dig.

Svar: Marstrand rekommenderas verkligen och just att det är bilfritt ger en extra skön känsla. Jag har verkligen här i Bohuslän upplevt att alla jag träffat på, och det har blivit många kontakter varje dag, är så vänliga och hjälpsamma. Gäller även de som jobbar i kiosker eller i matbutiker eller var som. Man har tid....
Vädret kan man inte påverka och stämningen har varit väldigt bra trots regnandet i går.
Även idag har vi haft en härlig dag med nya besök längs kusten. Lite blå himmel såg vi.
Och imorgon reser vi vidare...
Önskar dig en fin söndag.
Kram!
Ditte

Veiken

Underbara Marstrand - Du har fångat PG Gyllenhammars förra sommarställe på den sista bilden!
Jag gör dig gärna sällskap nästa gång du besöker Marstrand! Kramar

Svar: Ja, även i mulet och regn är marstrand fint. Vi hade inte alls kallt....Nu är det flera år sedan jag varit där så det var väldigt roligt att komma tillbaka och jag gör det gärna igen. Och vad trevligt att du då gör mig sällskap. Toppen!
Aha, jag anade väl att det kunde vara någo ner "bemedlad" som ägdeäger huset. Men jag tyckte läget var bra och med gott om plats.
Stor kram!
Ditte

marga

Räkmackan och Bergs konditori tilldrar sig min uppmärksamhet. Jag är hopplöst förälskad i både och! Hoppas det är uppehåll idag! Kram!

Svar: Så bra! Då tycker vi lika! Och hela Marstrand gillas här! Även i regn!Idag har vi haft mest upehåll och även sett lite blå himmel.
Kram!
Ditte

Anna, New York - My Bite of the Big Apple

Så mysigt det verkar i Marstrand, oavsett väder. Förstår att den där räksmörgåsen smakade bra. Den såg himmelsk ut! Haha, jag kan tänka mig att priserna inte är att leka med när det gäller hus vid havet där ... Ha en fin lördagskväll! Kram

Svar: Marstrand är fint och det såg ut som det gjorde förra gången jag var där, men då var det i solsken. Räkmackan var så god och med nyfångade och nyligen kokade räkor är det ju speciellt.
Husen över lag på Marstrand, som på övriga platser i Bohuslän vid havet, ligger nog i de högsta prisklasserna. Men roligt att se husen och här passar även de nyare husen in i miljön.
Här har det varit nya turer idag....
En bra dag och med mest uppehållsväder.
Kram och trevlig söndag.
Ditte

Anna, New York - My Bite of the Big Apple

Så mysigt det verkar i Marstrand, oavsett väder. Förstår att den där räksmörgåsen smakade bra. Den såg himmelsk ut! Haha, jag kan tänka mig att priserna inte är att leka med när det gäller hus vid havet där ... Ha en fin lördagskväll! Kram

Ann-Kristin

Så synd att det inte var finväder när ni var på Marstrand, men du lyckades att få till fina bilder ändå.
Oj, så god räkmackan såg ut.
Mysiga gamla trähus. Det vita stora huset var extra tjusigt, men håller med Ama. Hua så mycket att städa 😊
Hoppas du hade bättre väder idag.
Kram/A-K

Svar: Det stora huset har nog inte städats av personerna som bott där...Men ett bra läge har det och rymmer många. VI hade en jättefin dag på Marstrand även i "mysigt grått" och räkmackorna här är npgpt utöver det vanliga med hanskalade nyfångade räkor.
Något bättre väder var dte idag, men det "mysgrå" frtsatte med vissa inslag av både blå himmel och regn.
Stor kram!
Ditte

Anette

Marstrand är så fint även i grått 😉 Historien om Lasse - Maja har fascinerat mig sedan jag var barn. Vilken Sverigeturne' du är ute på. Kul 😀

Svar: Visst är detta med Lasse Maja intressant och vilken klipsk man det var.Jadå, Marstrand är fint även i grå dräkt. Det grå smälte in fint med fästningen.
Hoppas på sol i Marstrand en annan gång.
Ditte

Ami

Det är verkligen vackert där! Men lite trist ändå att inte solen kunde visa sig....regn är ju inte så roligt när man ska vara ute och se sig omkring!
Ha en trevlig kväll
Kram

Svar: Nej, men just Marstrand är fint i alla väder, men ännu finare i sol förstås. Men, så är det. Västkusten har haft en regning sommar, vilket Stockholm inte haft. Stor kram!
Ditte

Marja

Marstrand verkar vara ett fint ställe! Synd att det regnade, men du fick många fina bilder trots det. Gillar de fina husen.
Kram!

Svar: Marstrand är verkligen unikt och väldigt speciellt och jag tycker det är så fint. även i regn. Men visst hade det varit vackrare i sol! Och vad gäller vädret var det bara att "gilla läget" och dra på den i Skottland förra året inhandlade regnponchon och trava på. En fin men blöt dag blev det. Kram! Husen och miljön i Marstrand
Ditte

A-C

Marstrand är verkligen en fin ö. Har varit där ett par gånger. Patrik bor ju inte långt därifrån. Mitten på 90-talet bodde vi på Villa Maritime under en sommarvecka, så besök på Bergs konditori blev det flera gånger. Ha en fortsatt bra resa och hoppas solen visar sig de sista dagarna på resan. Kram/A-C

Svar: Vad roligt! Och Villa Maritime gick jag förbi igår. Visst är Bergs konditori en höjdpunkt!
Vi had en härlig dag trots regnet.
Kram!
Ditte

BP

Kan lugnt säja att vädret var betydligt bättre på östsidan. Eller vad sägs om 23 grader och strålande sol här på östkusten;-)

Känner igen dina miljöer från mitt besök i Marstrand för många år sedan. Inget verkar ha förändrats där inte.

Svar: Marstrand är "still going strong" och det mesta är nog som det varit. Jag har varit här några gånger tidigare och tycker att det finns ett lugn och en skönhet som är bestående. Och så trevliga människor överallt. Alla har tid, ingen brådska. Och Marstrand är inte alls lika turistiskt som t.ex. Smögen. Gillas!Men vädret i Bohuslän och västra Sverige har inte haft sin bästa sommar. Men å andra sidan har jag haft sol och fint i Stockholm i sommmar och i Spanien i våras så det går ingen nöd på mig. Men visst är Bohuslän i sol att önska.
Ditte

Torrebloggen

Så himla fint det verkar vara där, trots gråvädret!
Har aldrig varit i Marstrand.För ca 40 år sen blev jag erbjuden att få följa med en segelbåt till Marstrand. Men jag tackade nej, för jag hade ju aldrig seglat tidigare.hi hi!
Ha en fortsatt bra resa!
Stor kram!

Svar: Marstrand är verkligen väldigt fint och det är så lugnt och inga bilar. Gråvädret och regnet hindrade oss ju inte och vi hade en härlig dag.
Det finns mycket att se och uppleva på denna lilla ö och Marstrands historia är väldigt intressant och spännande. Här har mycket hänt.
Jag har varit å marstrand flera gånger, men nu var dte länge sedan senast. Men jag kommer snart tillbaka.
Jag förstår att du inte ville segla hit om du inte seglat innan. Bättre då att ta bilen till Koön och färjan över som tar några minuter.
Och trots vädret här har vi haft fina upplevelser.
Stor kram!
Ditte

The Swedish Wildflower

Vad roligt att höra att du har det gott på västkusten kära Ditte. Vädret till trots. Och dina bilder är så fina. Roligt att vi får hänga med på ett hörn på er resa. Jag hoppas att ni får en fortsatt fin resa och att vädret bättrar sig. :)

Kram på dig♥

Svar: Tack, vi har dte väldigt bra och vi hade ju strålande sol första delen av resan. Vädret kan man inte rå på men vi hade trots mulet och mycket regn en fin dag med många uppleveser på Marstrand. Idag var vi norr ut och imorgon reser vi vidare mot nya mål. Och solen lär vara tillbaka i morgon.
Stor kram och trevlig söndag.
Ditte

Tove Olberg

Nyanser av grått är också en färg för den har ju det blå i sig eller ovanför sig :-) Marstrand besökte jag 1971 eller om det var 72 kanske. Min dåvarande svägerska bodde där med sin sambo som var inföding. De bodde högt upp på ön. Så igenkänningsfaktorn blev hög här :-) En tur ut i hans fiskebåt för att fiska makrill är ett minne - jag blev förbålt kissnödig och höll mig flera timmar, vägen upp till bostaden tog sitt, när jag äntligen fick tömma blåsan kom inte en droppe! Makrillen smakade förträffligt, och efter en öl till maten kom vattenkastningen igång.
När jag skriver detta så är du och dina resande på hemväg!
Kram från ett grått Skellefteå!!

Svar: Vad roligt att igenkänningsnivån o inlägge var stort. Och vilka minnen du har från Marstrand. Jag vet ju hur högt upp det är ...Och hitintills är nog Marstarnd en favorit, men både Lysekil och Fjällbacka tycker jag om.
När jag växte upp och i olika omgångar i livet har jag varit i Bohuslän och även då i Smögen, men nu kändes Smögen alltför kommersiellt.
Men räkmackan var väldans god. Tyvärr kom regnet i kapp oss på Smögen och försvann när vi anlände till Fjällbacka.
Stor kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: