Välbevarad hemlighet

    
Uddevalla, Bohusläns hjärta, "en väl bevarad hemlighet"som omges av skärgård utanför och Byfjorden (en vik av Skagerrak) närmast stan.
Uddevalla är omkring 38 000 invånare men är ändå Bohusläns största stad och erbjuder en fin blandning. Staden i sig hann jag inte se så mycket av denna gång efersom tonvikten låg på annat men här finns dels en äldre del och dels en nyare del och överallt har man kontakt på ett eller annat sätt med havet.
MIn vän Veiken har den 8/8 och den 9/8 skrivit mer om Uddevalla, en stad där hon växte upp så titta gärna in  och läs och se mer av denna fina stad.
När man närmar sig Uddevalla norrifrån kör man över den vackra Uddevallabron. Det är en motorvägsbro över Byfjorden och en viktig del av Europaväg 6 som går mellan Oslo, via Göteborg och till Köpenhamn.
Detta är i mitt tycke en av Sveriges absolut vackraste broar. (Har ännu inte passerat och sett Högakustenbron)
 
Vi nådde Uddevalla fram på kvällskvisten och hade haft sällskap av den blå himlen hela dagen och vi fick uppleva en härlig solnedgång men övriga dagar varierade vädret i olika färgskalor och det märks på mina bilder.
I Uddevalla startade vi med ett besök på Bohusläns museum som visar olika utställningar där tonvikten ligger på Bohusläns historia, kultur och natur.
Olika konstutställningar finns också att se och nu under sommaren pågår även en utställning  med alster av designern Sigvard Bernadotte.  Vi nickade igenkännande till mycket av det vi såg.
 
Uddevallabron invigdes år 2000 och är ca 1700 meter lång, höjden är  149 m och
seglingsfri höjden är 51 meter.
 
Uddevallabron, Sunningesundsbron, är en hängbro och en snedkabelbro vilket innebär
att stagen går snett ner. Även Öresundsbron har en liknande konstruktion.
Eftersom bron är så hög så stängs den ibland av p.g.a. hård vind.
De sneda kablarna gör också att mycket snö kan fastna och när dne snälter kan den i stora sjok falla ner på bilarna och ibland får bron stängas av den anledningen. 
 
Bohusläns museum.
Väldigt trevligt och med många olika avdelningar.
Fri entré och kvällsöppet bidrar till att många kommer hit.
 
Visst blev det middag! Och vad kunde passa bättre än att äta den på anrika Gustavsbergs Badrestaurang, ett par kilometer söder om Uddevaölla och  en av Sveriges äldsta badorter.  
Gustavsberg anlades som "surbrunn", en brunn med kolsyrehaltigt vattenmed hög järnhalt som bubblar som mineralvatten och detta vatten trodde man mellan 1600 och slutet av 1800-talet kunde bota det mesta i sjukdoms/krämpväg.
Namnet Gustavsberg kommer sig av att ägarna bildades en stiftese och i sitt testamente ville att det här skulle bli en internatskola för studiebegåvade gossar från Bohuslän. Så blev det och Gustav den III stadsfäste stiftelsen och namnet kom till. Gustavsberg blev landets första internatskola och det var redan i slutet av 1700-talet.
För mig var det första besöket här men det blir absolut inte det sista.
Jag fick här för första gången möta den bohusländska desserten äggost, och den påminde lite om saffranspannkaka, men utan saffran.
Äggost tillagas av mjölk, ägg, ättika, fil/gräddfil som blandas och får sjuda sakta tills det skär sig.
Sedan får massan rinna av och varvas med strösocker i en form. 
Äggosten kan serverades ibland till frukost och gärna med inlagd sill men äts numer mest som efterrätt.
Ibland serveras även kanel och vispgrädde till.
 
Njutbar utsikt och härlig mat. 
 
Gustavsbergs Badrestaurang, en av många höjdpunkter under dagen.
Området är stort och består av många byggnader i en vacker park.
 
Härlig middag i underbar miljö och med perfekt service. 
Vi njöt av "gammeldags" kalvstek, pressgurka, nypotatis, gelé och väldans god sås.
Och desserten var förstås äggost med björnbär. 
 
Skymningen hann sänka sig innan vi kom till hotellet och mötet med Uddevalla blev väldigt bra. Hela gruppen kände sig välkomna.
Men nu har jag ju skvallrat och delat med mig av hemligheteten. Men den tål det. Här finns plats för alla.
Dagens sista solstrålar  hinner jag föreviga efter incheckningen på hotell Bohusgården och njuter av dem en stund på hotellets altan.                                                                   
Solen på väg ner i öster och Uddevallabron skymtar i bakgrunden.
 
 
 
 
 
Ami

Ostkaka har jag ätit mycket eftersom mormor och morfar kom från Småland. Men äggost har jag nog aldrig hört talas om. Men det verkade väldigt gott och spännande. Ska nog smaka det om jag få tillfälle någon gång!
Önskar dig en fin dag
Kram

Svar: Äggost påminner nog en del om ostkaka och jag tycket det var gott. Det är ju en bohusländsk specialitet och det var mitt öfrsta möte med den. Önskar er också en fin dag! Det som är kvar av den...
Kram
Ditte

znogge

Uddevalla har jag bara besökt som hastigast men det verkar vara en fin stad det med. Härliga bilder som vanligt.

Kram

Svar: Tack! Uddevalla är också väldigt vackert och klart större än de små fiskelägena vi mest besökt här i Bohuslän. Kram!
Ditte

Timeoftiger

Så härligt! Jag skulle vilja lära känna Sverige så mycket bättre. Har inte ens varit i Göteborg. Är det en gruppresa ni är med på?

Svar: Jag är på jobbresa för en resebyrå; reseledare/guide, för en grupp från Stockholm. Och visst är Sverige fint och det finns mycket att se.
Men du har tiden på dig.
Vi har haft en väldigt bra resa på alla sätt.
Ditte

Ann-Kristin

Nu har jag läst ifatt lite.
Jag har varit lite upptagen med barnvakteri.
Mycket välkända ortsnamn har ni varit på och vackra bilder har du tagit.
Men som sagt så har jag aldrig varit på någon av orterna.
Igår när du skrev on Fjällbacka och Ingrid B, kom jag på att någonstans har jag ett foto som väl antagligen min pappa tagit på henne och Rossolini vid ngn racerbana i början på 50-talet.
Kram/A-K

Svar: Ingrid Bergman är ju lite "kult" och vad roligt att du har ett foto på henne och Rosselini. Jag förstår att du haft bråda dagar för det vill till en del att hänga med i svängarna hos rörliga barnbarn.
Men nu har du varit här i Bohuslän och med mig.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Vackert! :-)

Kram ♥

Svar: Visst är det!Kram!
Ditte

Piedra

Uddevallabron ser väldigt vacker ut! Jag måste medge att jag aldrig har varit i Uddevalla. Lika vackra som en del broar är att se på, lika obehagligt tycker jag det är att åka över sådana där broar.
Kram <3

Svar: Uddevallabron är så vacker att titta på och jag har åkt över den flera gånger, dock inte på denna resa. Men åker man kustvägen från Oslo och ska till Göteborg så kör man över den, men säkert finns även en annan väg också.
Kram!Ditte

Ama de casa

Jag har ätit äggost på Tjörn hos en kompis vars svärmor var expert på att tillaga denna delikatess - helt LJUVLIG!!! Och säkert bara fibrer också ;-)

Jag som är lite av en brofetischist älskar den där bron :-)

Svar: Både äggost och Uddevalabron! Visst är båda riktiga "goingar".
Ditte

Veiken

Tack för länken! :)
Tack för att du skrev så fint om Uddevalla! Du har mycket kvar att se..... Uddevallabron eller Sunningebron som den först kallades är nog en av de vackraste broar jag har sett - men jag är väl jävig! Kram

Svar: Du kan ju ditt Uddevalla och jag är novis. Jag har mycket kvar att se men det får bli nästa gång när jag inte har en grupp med mig. Vädret var inte dte bästa för promenader under de dagar vi var där.
Visst är bron vacker! Helt klart! Jag tittade ofta på den, såg den från mitt fönster på Bohusgården.
Kram!
Ditte

Annika

Så roligt att du skriver om Uddevalla. Har faktiskt inte sett eller hört så mycket om den staden tidigare. Men nu blev jag lite nyfiken. Ska kika in hos Veiken och läsa lite mer om hennes stad. Ha det gott. Kramen

Svar: Uddevalla är absolut värt att läsa mer om. En jättetrevlig stad. Och jag tror bron här kan påminna om den nya Höga Kustenbron.
Ha det bra du också!
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Ja Uddevallabron är verkligen ståtlig och vacker på samma gång! Bron har vi åkt över flera gånger, vi har också varit i Uddevalla men för många år sen, däremot har vi nog inte varit i Gustavsberg.Det såg väldigt mysigt ut vi Badrestaurangen!
Hurra! Härligt att svenska fotbolls damerna är i OS final!!!!!
Kram!

Svar: Uddevalla är en verklig pärla och här har jag varit många gånger förr i världenoch även passerat bron. Men nu hade jag utsikt över den och Byfjorden från mitt rum och det var nytt för mig. Så vackert!Gustavsberg Badrestaurang med parken där internatskolan förr fanns är väldigt vackert och vi åt så gott i denna fina miljö.
Visst hurrar vi också för OS final i fotboll! Häftigt!
Kram!
Ditte

Susjos

Vilken häftig bro! Uddevalla har jag inte besökt, och inte heller har jag hört talas om eller ätit äggost! Spännande! Badrestaurangen såg ju helt fantastisk ut- och vilken solnedgång! Vilken härlig resa du är ute på ;-)

Svar: Jag har varit ute på en fantastisk jobbresa med många upplevelser och nya möten av skilda slag. Och visst är Sverige fantastiskkt!
Ditte

BP

Den vacka Uddevallabron har varit med i "mina" tidningar på jobbet ett antal gånger. Och din bild hade varit perfekt som illustration:-)

Har åkr igenom Uddevalla en gång och var inte impad alls. Men du visar verkligen hur fin staden är.

Svar: Uddevalla har mycket att erbjuda, men man måste stanna till. Har tänkt som du när jag bara passerat staden och den fina bron, men nu med tre nätter här har jag sett en hel del till. Visst är Uddevallabron häftig och jag tycker den är så vacker i sin konstruktion. Och du! Så roligt att Sverige nu är i final i fotboll! Häftigt!
Ditte

Marja

Tack för informationen om Uddevalla! Fina bilder av bron!
Kram! :)

Svar: Uddevalla är en fin stad och läget vid have tgör den än bättre. Och visst kan man titta länge på bron!
Kram!
Ditte

Kolonilotta

Fantastiska bilder du visar. Bron i Uddevalla är mycket vacker.
Likaså solnedgången du delar med dig av. Och maten var det inget fel på heller ser jag. Ostkaka är ju jätte gott! 😊
Ha det fortsatt fint vännen.
Kram.

Svar: Tack! Ja. även Uddevalla är en trevlig liten stad och läget vid havet är så fint. Hade utsikt mit bron från mitt hotellfönster och den är verkligen vacker. Vi har haft en väldigt bra rsa på alla sätt även om vädret ett par dagar var i gråaste laget.
Ha det bra du också!
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Det är bara att tacka för turen även denna gång! Sista bilden är super!
Kram!

Svar: Tusen tack! Och så fint att du varit med mig i tankarna. Stor kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Jag har aldrig varit i Uddevalla och aldrig ätit äggost. Får alltid lära mig något nytt här! :)

Svar: Uddevalla är absolut värt mer än en genomresa och äggosten var det första gången jag testade. Lite som ostkaka men lite mer kompakt. Roligt att jag kan bidra med lite nya saker...
Ditte

Geddfish

Godkväll, jag trodde jag kommenterat här, men det hade jag visst inte.
Äggost, ja, det har jag ätit och varit på dina väl beskrivna ställen. Har ju varit mycket hos väninnan tidigare.
Bohuslän är väldigt vackert. När jag bodde i Trollhättan var det Trestad som gällde, och då ingick Uddevalla, Vänersborg och Trollhättan. Så vi åkte runt lite, inga långa avstånd.
Kvällskram!

Svar: Godkväll!Jätteroligt att du känne rigen så mycket och många av de platser vi besökt.
Jag var mycket i Bohuslän när jag växte upp och har varit itllbaka många gånger, men nu var det säkert fenm år sedan jag var där senast.
Bohuslän tilltalar mig verkligen och på många sätt.
Kram och natti!

Just "Trestad" minns jag väl. Pappa brottades i sin ungdom och det var ofta "Trestadstävlingar".
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: