"Sola i Karlstad"

    
Sola i Karlstad? Jodå hon finns! Och kanske lyser solen mer i Karlstad än på andra platser runt om i landet. Eller också är det en myt.
"Sola" här  det var Eva Lisa Holtz,som levde mellan åren 1739 och 1818 och hon har blivit en symbol för Karlstad.
Med ett glatt och soligt humör mötte hon sina gäster på den krog i gamla Karlstad hon ägde och där hon själv också serverade.
Sedan 1989 har Karlstad kommun en sol som sin logotyp  och den är ritad av illustratären och barnboksförfattaren Lasse Sandberg.
Men redan några år innan logotypen blev officiell så anvämdes den som symbol för Karlstad.
 
Statyn "Sola i Karlstad" står alldeles utanför stadshotellet och har Klarälven bakom sig.
Och när jag förra söndagen var i Karlstad så strålade alla solar.
Statyn är gjord av Herman Reijers och kom på plats 1985.
 
 
På resan hem från Bohuslän blev det  lunchstopp i Karlstad på det vackra och anrika stadshotellet. Ett hotell som byggdes i slutet av 1800 -talet och kontinuerligt och varsamt renoverats där de gamla miljöerna inom hotellet finns kvar men rummen är helt moderna.
 
Stadshotellet i Karlstad, en vacker byggnad med mycket charm.
 
I denna vackra matsal intogs vår trerätters lunch.
 
    
Till förrätt blev det "toast Sagen", (förevigades inte) ugnsstekt kycklingfilé med rostade rotfrukter
och två såser och dessert chokladpannacotta med blåbäroch inkokta päron.
Väldans gott!
Vacker miljö och bra service uppskattades också.
 
Denna vackra söndag sken "sola" och jag hann ta en titt även på två herrar som betytt en del för den svenska litteraturen; Nils Ferlin och Gustaf Fröding.
Båda herrarna finns på Stora Torget och jag undrar om de inte också utbyter erfarenheter av och med varandra.
 
                             
"Nils Ferlin steppar", (på ett bord ) på Stora Torget och om han gjort det i verkligheten är högst osäkert.
Statyn kom på plats 2002 och är gjord av konstnären Thomas Qvarsebo.
I närheten står Gustaf Fröding staty och han har stått här sedan 1996.
  Statyn är gjord  Herman Reijers
 
Något längre stopp blev det inte i Karlstad denna gång men staden finns kvar och
det hoppas jag att "sola" också gör. Båda varianterna.
 
 
                                                                                                
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ama de casa

Vilket vackert stadshotell! Skulle kunna platsa som parador :-) God mat fick ni också, och sol. Härligt!
:-)

Svar: Stadshotellet är verkligen vackert och fint med den gamla miljön väl bevarad efter renoveringar. Rummen är tipp topp och helt moderna. Stoppet här blev väldigt lyckat.
Ditte

Piedra

Vad fint det ser ut inne på stadshotellet! Jag kan möjligtvis ha besökt Karlstad som liten, men det är inget jag minns i så fall, och har inte varit där senare. Lite sol är ju inte helt fel. Här känns det mest som höst och har gjort ett bra tag.
Kram 💕

Svar: Vackert väder är trevligt och vi hade tur för båda "solarna" lyste när vi var i Karlstad. I Stockholm är det nu på efetrmiddagen en ljuvlig sensommardag och hösten känns en bra bit bort .Och den kan få vänta ett tag till.
Kram!
Ditte

Viveca

Vad roligt att du tyckte om Karlstad.
Nästa gång hoppas jag vi kan ses där.

När flyger ni till Spanien? Vi siktar på början av oktober.
Kram

Svar: Karlstad har jag besökt många gånger och tänkte nu extra på er. Vet ju att flytt är på gång. B åker i veckan och stannar ett par veckor och jag åker med döttrar och barnbarn i mitten av september och senare kommer B tillbaka och vi stannar till slutet av oktober . Hoppas vi kan ses då. Ha det bra och lycka till med allt . Kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Den maten såg verkligen läcker ut! Trerätters till lunch - jo, jag tackar, jag!

Svar: Det blev väl mycket! Och jag som helst äter en sallad till lunch....Men det blev en lång dag innan vi var tillbaka i Stockholm så jag tror de flesta uppskattade allt och gott var dte. Men nästa gång räcker det nog med två rätter.
Besöket på detta vackra hotell och i den fina miljön blev en fin paus på hemvägen från Bohuslän.
Ditte

Gemsofmylife

Vilka underbara bilder och tack för en massa nyttig information om Karlstad !!
Älskar statyer gärna i brons det finns ngt magiskt med dessa
Jag hoppas allt är bra med dig
Stor varm kram

Svar: Tack, allt är bra ! Och jag är väl hemkommen från jobbresan med en grupp till Bohuslän och där vi sett och upplevt mycket. Ett trevligt lunchstopp blev det i Karlstad på hemvägen. En jättefin stad. Hoppas det är bra med dig också. Stor kram!
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Vilket härligt stopp på hemresan!
Maten såg verkligen god ut 😊
Försöker minnas om jag varit i Karlstad. Tror inte det.
Blandar ihop det med Karlskoga.
Kram/A-K

Svar: God sen kväll😀 Det blev ett fint stopp i en fin stad. Och Karlskoga ligget i närheten ....Kram!
Ditte

Tove Olberg

Sola i Karlstad ho skiner så grant .. Karlstad en pärla vid Vänern strand
Karlstad är toppen
där trivs vi så bra
Karlstad det är våran egen stad ... (Sven Ingvars om jag inte minns helt fel)
Residensstaden då jag var Värmlänning ...

Svar: Jadå, så sant Tove! Karlstad är så fint! Och jag är ju nästan värmlänning. Pappa har ju jobbat mycket här. Vi hade ett bra stopp med ett fint lunchbesök här på stadt . Stor kram!
Ditte

Ami

Så trevligt att få slå sig ner i den vackra miljön och äta god mat!
Ha en trevlig kväll
Kram

Svar: Det blev ett trevligt stopp i fin miljö och med god mat , dessutom i en väldigt trevlig stad. Önskar er också en fin kväll. Kram!
Ditte

Ami

Så trevligt att få slå sig ner i den vackra miljön och äta god mat!
Ha en trevlig kväll
Kram

Svar: Stoppet i Karlstad här på stadshotellet blev väldigt lyckat och med god mat , bra service och i en vacker stad. Önskar er också en trevlig kväll. Kram!
Ditte

TantGlad

Klart sola lys i Karlstad. Fattas bara annat.
Sån fin miljö, och vad maten ser god ut . Nu kanske man inte hinner föreviga allt....Men lite fina bilder fick vi se som du delar med dig.
Statyer gillar jag. Kul att se

Ha det jättegott och stor kram.

Svar: Jodå solen lyste när vi var där och det ska den ju göra. Karlstad är en fin stad och det finns ju många sådana i landet. Jag har ju Sundsvall kvar ....Vårt besök blev lyckat, maten god och väldigt trevlig service. Kram !
Ditte

Torrebloggen

Vilket vackert stadshotell och det såg ju så fint ut inuti! Maten såg också riktigt god ut!
I Karlstad har vi varit i några gånger! När barnen var små var vi till djur och lekparken i själva stadsparken, Mariebergsskogen. Tack för info och fina bilder!
Dessutom var det ett härligt inlägg igår om Bondens marknad, vackra bilder och så fina blommor du fick med dig hem!
Ha en trevlig kväll!
Kram!

Svar: Karlstad är en fin stad och här har jag varit mycket under uppväxten och en del som vuxen . Stadshotellet är jättefint och jag har även bott här ett par gånger och det var sig likt. Härlig miljö! Kram och trevlig kväll!
Ditte

Kari

Så fint å få se inn i Stadshotellet. Har vært på dagstur til Karlstad et par ganger, og sist besøkte vi Alsters Herrgård. Interessant å bli mer kjent med Gustav Frödings liv og diktning!

Svar: Stadshotellet i Karlstad är verkligen en vecker byggnad och staden som sådan har mycket att erbjuda. Vad roligt att du besökt Alsters Herrgård och platsen där Gustaf Fröding är född och fått veta mer om honom.
Jag var här för länge seda och denna gång blev det inte tid för ett besök där.
Ditte

Geddfish

Kul att läsa ditt reportage om Karlstad! Denna stad, dit min yngsta dotter gärna beger sig för att storhandla. På köpcentret Bergvik. Och kontroller på sjukhuset. Ibland någon restaurang inne i Karlstad.
Jag kan väl nästan titta tvärsöver Vänern till Karlstad. Och däremellan ligger den solrika ön Lurö.
Tack för fina bilder! Söndagskram ♥

Svar: Vad trevligt att du tyckte om det. Jag har under min uppväxt varit en del i just Karlstad eftersom pappa jobbade där då och då. Och visst hade jag kunnat försöka vinka till dig där på andra sidan Vänern men tänkte inte riktigt på det. Och Karlstad är ju nära Dalsland så det är ju lätt att ta sig hit. Visst är Karlstad en fin stad👍 Kram!
Ditte

Susan

Hola! Trevligt inlägg om min barndomsstad. På "Statt" (som man säger till vardags) har jag hängt många kvällar och sena nätter. Under slutet av 80-talet och början av 90-talet (innan jag flyttade till Estocolmo) var det diskotek på on, fre, lö där. Flera av mina kompisar jobbade också i servisen parallellt med att de pluggade på universitetet så jag behövde inte stå i långa kön. Viktiga grejor när man är i 20-årsåldern. ;) Ska till Karlstad och besöka släkten nu i september. Min bror med familj bor vid Stora torget!

Fy vad det har regnat idag - men i morgon ska det bli sol! :)

Kram och hälsa B!

Svar: Tack! Ja, Karlstad är en trevlig stad och i och med universitetet har det blivit än piggare . Förstår att du haft glad dagar på stadt där. Hotellet är verkligen trevligt och vi var supernöjda med allt. Min pappa jobbade periodvis i Karlstad så det blev att jag då var där en del. Hälsa Bambumannen! Kram!
Ditte

Susan

Hola! Trevligt inlägg om min barndomsstad. På "Statt" (som man säger till vardags) har jag hängt många kvällar och sena nätter. Under slutet av 80-talet och början av 90-talet (innan jag flyttade till Estocolmo) var det diskotek på on, fre, lö där. Flera av mina kompisar jobbade också i servisen parallellt med att de pluggade på universitetet så jag behövde inte stå i långa kön. Viktiga grejor när man är i 20-årsåldern. ;) Ska till Karlstad och besöka släkten nu i september. Min bror med familj bor vid Stora torget!

Fy vad det har regnat idag - men i morgon ska det bli sol! :)

Kram och hälsa B!

Svar: 👍😀 Karlstad är ju trevligt och här på hotellet var det väldigt trevlig miljö och bra service. Förstår att du haft trevliga kvällar här. Var en del u Karlstad när jag växte upp och pappa jobbade där under vissa perioder. Hälsa J! Kram!
Ditte

Fia

Godafton! Sitter i bilen på väg från Sthlm och läser ikapp dina bloggar. Allt från Strandverket i Marstrand (underbara skulpturer), bondens marknad med de underbara luktärterna till Sola i Karlstad! Svårt att dutta kommentarer på mobilen i bilen, så jag säger bara: tack för underhållande läsning och jättefina bilder som vanligt!
Kram

Svar: Tack själv! Förstår att ni haft det fint i Stockholm och jag har väl mentalt nu landat efter resan här hemma. kram!
Ditte

Marja

Vilket trevligt besök i Karlstad. Funderar om jag varit där... men tror inte det. Fina statyer fick du med också. Gillar Fröding... honom hade jag velat titta på en stund. :)
Kram!

Svar: Karlstad är ännu en av dessa fina och trevliga svenska städer som erbjuder lite av det mesta. Vackert beläget vid Vänern och Klarälven.
Jag tycker alla dessa tre statyer och en steppande Nils Ferlin var det roligt att se.
Kram!
Ditte

BP

Har bara åkt igenom Karlstad, men aldrig varit inne i staden. Stadshotellet var väldigt ståtligt och maten - ja, mums säger jag bara. "Nils Ferlin steppar"-statyn gillar jag skarpt, för den är annorlunda och helt i min smak.

PS. Undrar hur det gick för dig med värmländskan;-) DS.

Svar: Värmländskan klarar jag bra! Är hyfsad på olika dialekter...Och värmländska påminner om "väschötskan". En dialekt jag aldrig talat efter att ha bott där, men jag kan...Jag gillar också Nils Ferlin steppar, en ovanligt grepp....
Karlstad är helt klart en fin stad och sådana finns det ju många.
Ditte

Veiken

Jag tycker att Ferlin ser ut att vara ganska mager om bena tillika om armar och hals, på den statyn av honom!
Tack för info om Sola i Karlstad. Hade inte en aning! Kram

Svar: Jadå, Ferlin är lka mager här som jag tror han kanske var i verkligeheten men jag tror att han och Fröding har mycket att tala om. Och nu vet du varför "sola " lyser i Karlstad.
Kram!
Ditte

marga

Gustaf Fröding står stadigt. Steppande är inget för honom! Så mycket god mat du ätit under resan! Ser så frestande ut. Kram!

Svar: Det var en väldigt lyckad resa på alla sätt och med många upplevelser, god mat och nya möten. Kram! 😀
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: