Mot nytt mål

    
En behaglig tågresa på drygt en timme tar oss genom ett grönskande Södermanland till "Smedstan", Eskilstuna.
Eskilstuna har jag besökt några gånger i samband  med ena dotterns simtävlingar men då är det mest simhallen, lunchrestaurangen och hotell Smeden mitt i stan jag sett.
Men nu med besök hos våra vänner, i princip infödda Eskilstunabor, så skulle vyerna över och i stan vidgas.
Vi började med en promenad där vår vän AK  guidade oss bland stadens gamla bebyggelse.
Eskilstuna är en gammal stad och och har delvis funnits med sedan senare delen av 1000- talet. Namnet kommer från biskopen Eskil av Tuna, som var biskpo i Tuna, dagens Eskilstuna.
Här i området fanns två handelsplatser Tuna och Fors som blomstrade och som ett par hundar år senare slog samman till Eskilstuna.
Det berättas att Eskil var en engelsk munk som dödades av asatroende hedningari Strängnäs i slutet av 1000- talet.
 
Vackra hus med fina innergårdar finns väl bevarade i den gamla delen av Eskilstuna.
 
 
Eskilstuna växte och järnbruket i Tunafors utvecklade spik och vapensmedjor under 1500- talet och smidesverksamheten i staden kom att  locka till sig smeder allt efter hand.
I mitten av 1600-talet hette Eskilstuna Carl Gustavs stad, efter kungen Karl X Gustav.
Kungen ansåg att staden behövde någon som kunde utveckla smidet och tog hit köpmannen Reinhold Rademacher från Riga, som då hörde till det svenska Livland  och nu grundlades Eskilstunasmidets höga anseende.
De som arbetade här i Rademachersmedjorna hade särskilda privilegier men var också helt livegna .
Man hade planerat 120 smedjor i stenhus inom området, men det slutade med att ett tjugotal träsmedjor byggdes upp och de användes flitigt.
 
Fors kyrka, med delar från 1000- talet, ligger vackert vid Eskilstunaån.
 
Vackert längs med Eskilstunaån.
Ån förbinder Mälaren med Hjälmaren och har alltid varit en viktig transportväg.
 
Stadspromenaden fick en paus och lunch intogs hemma hos AK och Ö.
Läcker rökt lax från ett rökeri alldeles vid Mälaren smakade så gott. Och extra gott med AKs egenlagade romsås.
 
 
Stärkta av den goda lunchen blev nästa anhalt för oss de gamla "Radermachersmedjorna" idag både museum och levande smedjor.
 Området ligger i den delen av Eskilstuna som kallades för Fristaden, idag centrun i stan, eftersom de metallarbetare som flyttade hit och jobbade i slutet av 1700-talet var skattebefriade och även hade andra förmåner. 
 
Reinhold Rademacher ville framställa sig själv på bästa sätt. Den lilla kalotten på huvudet symboliserarflit och trohet mot kungen, rättvisa och omutlighet och en liknande kalott användes också av präster .
Käppen tyder på modemedvetenhet och många adelsmän avbildades med en käpp. Rademacher hade önsakt att bli adlad men den önskan uppfylldes inte av kungen. 
                                                                                                                                  
En del av området runt Radermachersmedjorna.
 
En heldag blev det och med många trevliga upplevelser. Tusen tack!
 
 

                                                                                                
Ann-Kristin

Tusen tack själva att ni ville komma till oss och smedstaden 😊.
Även ett stort tack för lektionen. Nu fick jag lära mig mycket .
Vilken fuktig fotograf Du är! Många vackra bilder som vanligt.
Kram från oss/A-K

Svar: Tack, till dig och Ö för en jättetrevlig dag med många upplevelser och bra guidning. Det var jätteroligt att titta närmare på Eskilstuna, denna fina gamla stad. Extra fint var att se att de gamla miljöerna var så väl bevarade.
Stor kram från oss.
Ditte

Comsi Comsa


Men är det så vackert i Eskilstuna, alla dessa fina hus? Vilket underbart inlägg med bilder och text, tack! :-)

Kram ♥

Svar: Tack! Vi had en verkligt fin dag i Eskilstuna och det var roligt att vandra runt och titta på de gamla och väl bevarade miljöerna. Jag kommer gärna tillbaka och det är också mysigt att åka tåg genom Södermanland.
Önskar dig en fin kväll.
Kram!
Ditte

Biggeros

Har tyvärr bara en vän som kommer från Eskilstuna. Jag har inte haft turen att resa dit. Ser väldigt idylliskt ut med dessa låga gamla hus. Även ån och kyrkan som syns på bild. Tack även för historien om hur Eskistuna fick sitt namn:)) kram på dig

Svar: Eskilstuna är ju en gammal stad och det är så fint att dessa gamla miljöer finns bevarade. Och jag tycker det är roligt att se efter hur platser jag besöker fått sina namn och det varierar ju väldigt.
Kram och trevlig kväll.
Ditte

Geddfish

En utflykt HELT i min smak. Har aldrig varit i Eskilstuna. Är dåligt bevandrad i Uppland och Sörmland. Jag har mycket att ta igen ;)
Och Eskil av Tuna, det var intressant. Jag har alltid det varit jättekul att tolka/kolla varifrån namnen härstammar.
Trevlig lördag, kram!

Svar: Det finns mycket att se runt om i Sverige och i ens närhet, men ibland blir det inte av att ge sig iväg och titta. Jag har varit i Sveriges alla landskap men det innebär ju inte att jag sett det jag vill. Till vissa platser dras man ju gärna tillbaka och andra passerar mer obemärkt.
Eskilstuna är en väldigt gammal stad och här finns mycket att se och uppleva. Jag kommer absolut tillbaka.
Och historia och var namn kommer ifrån tycker jag är roligt att titta mer på.
Önskar dig en fin lördag kväll.
Kram!
Ditte

Ami

Så fina och mysiga små hus!
Och så trevligt att ni besökte A-K. Och maten verkade inte dum den heller...den såg väldigt god ut!
Ha en fin eftermiddag
Kram

Svar: Det var verkligen jätteroligt att komma till AK i Eskilstuna och det var verkligen en fin stad med många gamla, fina, miljörer bevarade. Lunchen var så god och laxen helt suverän.
Önskar er en fin kväll.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Så fint, och perfekt guidning också :-)

Svar: Eskulstuna var en trevlig upplevelse och guidningen var utmärkt. Vi hade en jättefin dag! Och kul att åka tåg är det också.
Ditte

Susan

Hola! Vilka fina gamla hus! Har aldrig varit i centrala Eskilstuna - bara på zoo några gånger. Och vad kul att träffa A-K! Här i sommarstugan går allt i ett behagligt semstertempo. I dag har stora barnen med familjer åkt hem och på måndag sticker yngsten med flickvän. Fast först ska vi hinna med att fira hans födelsedag i morgon!
Kram
PS Idag slog andra passionsblomman ut! Sonen och jag bevittnade hur den vecklade ut sig på några minuter. Vi så hur den rörde sig!! Oerhört fascinerande! Vore jag vegan av ideologiska skäl för at jag inte skulle kunna döda levande varelser för att äta skulle jag from idag svälta ihjäl. ;)

Svar: Förstår att ni har det bra, men för min del är det ju för varmt nu i juli och augusti, men du tål ju värmen bra. Jättetrevligt att besöka AK i Eskilstuna och vi hade en toppendag.
När alla nu åker blir dte ju lite nervarvning för er....Kan vara skönt det också.
Vad roligt med andra passionsblomman som slagit ut och visst är det häftigt att se just när det händer. Tyvärr blommar de ju bara en dag.
Hoppas du nu inte svälter ihjäl....
Stor kram!
Ditte

Fia

Så roligt att få återse bilder från min andra högskolestad! Jag gillade verkligen att dela min tid mellan E-tuna och Vås! Och Radernachersmedjorna var ett populärt lunchställe på sommaren!
Vilken härlig lunch A-K och Ö bjöd på!
Kram

Svar: Så bra du hade det! Både Eskilstuna och Västerås är ju fina gamla städer och likaså Umeå. Vi hade en jättefin dag och väldigt mysigt för oss att upptäcka Eskilstuna tillsammans med AK som kan sin stad.
Toppenlunch blev vi också bjudna på!
Kram!
Ditte

Preciosa

Wow vad fint det är i dom gamla delarna och bilderna också!
Kul att ni var till Torregrannen :-D
Kram P ♥

Svar: Tack! Eskilstuna var en väldigt trevlig bekantskap, verkligen och roligt att det gamla är så fint bevarat. Toppen att ha AK som vägvisare. Hon kan ju stan ordentligt.
Kram!
Ditte

BP

Vilka fantastiskt fina bilder och mycket intressant text. Har varit i staden två gånger - en gång på en fotbollsturnering och andra gången på tjänsteresa för att göra en intervju. Gillar staden skarpt, men missade så klart alla fina delar som du nu visar upp. Tack för det:-)

Svar: Tackar! (Och ändå glömde jag den stora kameran i beilen så några bilder är tagna med min gamla Iphone 4 so har en ganska dålig kamera...)Jag har också missat Eskilstuna innan eftersom jag då varit där i simningssammanhang, men nu hann jag verkligen uppleva stan. Och jag gör det gärna igen.
Ser att inte du heller hunnit med att se Eskilstuna trots ett par besök...
Och har man annat på G, så hinns det ju inte med att gå runt på stan.
Men nu fick du en extra titt.
Ditte

Susanne

För mig som bara åkt igenom, varit på travbanan , tror det ligger en där och djurparken var det extra roligt att få se så mycket mer av Eskilstuna genom dig.
Det är ju en jätte fin liten stad.
Tack för otroligt fina bilder!
Kram vännen.

Svar: Jodå, det finns en travbana strax utanför Eskilstuna vid Sundbyholm och djurparken finns nog kvar. Det var roligt att se mer av Eskilstuna och fint att så många gamla miljöer är bevarade.
Hit åker jag gärna tillbaka.
Kram!
Ditte

Veiken

Jag var i Eskilstuna på handboll med barnbarnet för något år sedan. Vi lyckades missa den gamla delen, Vilken tur att du kan visa den! Tak! Kramar

Svar: Jag hade också missat det mesta av Eskilstuna för när vi varit där så har det varit på simtävlingar med ena dottern. Men nu blev det dags och Eskilstuna blev en trevlig bekantskap. Roligt med alla gamla miljöer som är så fint bevarade.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vad trevligt att ni hälsade på hemma hos A-K, som också guidade er runt i stan.
Ja Eskilstuna är en trevlig stad med sina gamla kvarter och fina miljöer..
Radermachersmedjorna och djurparken har vi besökt några gånger.
Härliga bilder
Ha det så bra!
Kram!


Svar: Vi hade verkligen en toppendag och roligt att titta närmare på Eskilstuna. Fint att så många gamla miljöer fnns bevarade. Har varit här tidigare några gånger men då på simtävlingar och har inte sett stan och den såg jag inte heller i djurparken.
Och det kommer absolut att bli fler besök här.
Kram!
Ditte

Christina

Vad kul att du skriver om Eskilstuna. Min pappa kommer därifrån. Hade ingen aning om det där med Carl Gustavs stad, men nu har jag och- det tackar jag för :)

Ha det fint!
Kram
Svar: Då har du ju stor anknytning till Eskilstuna. Vi har tidigare bara passerat på E4an utanför stan och tillbringat tid i simhallen på tävlingar så att nu få en rundvandring i dessa fina miljöer var jätteroligt. Ha dte bra du också"
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Verkligen en härlig tur. Och historielektion blev det också.
Vet inte HUR många ggr jag kört förbi Eskilstuna på vägen
Ludvika-Stockholm, men har aldrig åkt in i stan. Den är ju alldeles
fantastiskt pittoresk (heter det så?)

Den där rökta laxen såg lockande ut.

Ser alltid fram emot att läsa din blogg. Man lär se alltid nånting,
förutom att du har otroligt fina foton.

Svar: Tack Ruth, vad roligt att du tycker om både bilder och det jag skriver. (Jodå, det heter pittoreskt..)Vi har numer ingen bil så det blir perfekt att ta tåget och det går dessutom snabbt ch smidigt.
Många gånger har vi också kört förbi här på vägen utanför Eskilstuna men det har inte blivit av att stanna.
Nu med besök hos vänner passade det så bra. Eskilstuna är en fin gammal stad med många gamla miljöer bevarade.
Önskar dig en fin söndag.
Soliga hälsningar från Stockholm.
Ditte

gittan

Så fina bilder och tack för lite historia, så intressant.
Jag har inte varit i Eskilstuna men det är klart värt ett besök ser jag. Ha en skön söndag och kram på dig.

Svar: Det finns ju så mycket man vill se...Men att ta tåget till Eskilstuna, en timme bort och hälsa på vänner är en perfekt utflykt, "njutflykt".
Vi had een jättetrevlig dag och roligt att uppleva något nytt som ändå är så gammalt.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Aldrig varit där , men jag följer gärna med här inne :) så jag är ju där ändå ;) hi hi super vackert förstår att det är en upplevelse att besökt det ..fin söndag kram

Svar: Nej, man kan ju inte åka land och rike runt bara för att....Men vi har vänner i Eskilstuna och jättemysigt att hälsa på dem och även ta en titt på den fina gamla staden. Önskar dig en trevlig söndag.
Kram!
Ditte

Znogge

Vilken trevlig stad men helt ny får mig. Dock kände jag till historien om staden. Förmodligen från någon landskapsbok ;-)

Kram och ha en härlig söndag!

Svar: Vi har passerat igenom men inte så mycket mer och nu blev dte en trevlig "njutflykt" i Eskilstuna tillsammans med vänner som bor där. Verkligt roligt att de gamla fina miljöerna bevarats så fint.
Önskar dig en vilsam söndag...
Kram!
Ditte

Marja

Så trevligt i Eskilstuna och vackra bilder! :)
Kram!

Svar: Vi hade en toppendag i Eskilstuna och roligt att se mer av den vackra gamla staden. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: