Jordnära

    
 Sommaren pågår för fullt, även om hösten infaller om ett par dagar då det blir september. Sommartider är  för mig är också utflykt/njutflyktstider och runt huvudstaden finns många oaser men det vill bara till att ta sig dit.
Jag har i nästan hela mitt vuxna liv haft bil och det har alltid varit lät att ta sig till och från jobbet med bil,om jag inte gått eller cyklat.
Under de år de fem är jag bodde i Stockholms innerstad och arbetade  kvar i Upplands Väsby var det sällan aktuellt att åka kommunalt för då hade jag ju inte kommit fram förrän ett par timmar för sent så bilen har varit en trogen vän.
Men förra hösten så bestämde vi att billen inte längre behövdes. Året innan hade vi totalt kört 400 mil så bilen vandrade vidare till dotter Helen. (Och behöver jag låna bilden så går det alldeles utmärkt. )
Att inte ha bil gör att man får planera resan lite  mer men tid har jag så att förflytta mig är det minsta problemet.
Nya erfarenheter och upplevelser kommer dessutom till som extra krydda. I STockholmsområdet är det dessutom smidigt att inte ha bilen med sig för det är ofta långa köer och trämnselskatter ska betalas både vid ut och infarten till stan och även på Essingleden.
Dagens resa gick till grannkommunen Huddinge, Segeltorp, och till "Finsmakarens Trådgård"; Zeta  Handelsträdgård.  En resan från dörr till dörr som tog knappt 40 minuter med tunnelbana, byte av tunnelbana (idag blev det rätt röd linje) och en busstur från Fruängen till "Zetas".
Jag klev in genom grindarna och tog ett djupt andetag och började långsamt utforska de olika avdelningarna. Det var åratal sedan jag var här...
 
 
 
 
Zetas Handelsträdgård är en upplevelse även om man inte har tänkt att köpa med sig växter hem. Bara att gå runt och titta ger en skön känsla och utbudet av trädgårdsväxter här lär vara Sveriges största. På hemsidan kan man ladda ner deras katalog och i katalogen finns växterna betygsatta, något som "Zetas" var först med och började med redan 1985. (Detta är en sorts konsumetupplysning som sker i samråd med trädgårdsmästare, trädgårdsbutiker och där man även ser vad som står i vetenskapliga artiklar.)
 
Jag fastnade hos de många olika sorters rosorna där buskrosorna dominerade i antal.
 
Bra med tydliga skyltar om skötselråd.
 
 
 Att besöka det mysiga Trädgårdscaféet passade bra i pausen mellan växttittningen. 
Här serveras det lunch dagligen mellan 11 och 14 och under hela dagen finns gott kaffebröd och fina mackor. 
Ett 20 -tal platser finns inomhus och i trädgården finns många bord utplacerade med vacker utsikt över den vackra handelsträdgården.
 
 
Smörgås med fräsch kräft och räkröra passade mig och en cappuchino därtill.
 
Stärkt av pausen fortsatte jag vandringen bland växterna och ittade även in i bygggnaden där trädgårdsredskap, jord, krukor och mycket annat finns till försäljning.
Zetas Handelsträdgård drivs idag av Victoria Skoglund och det har hon gkort sedan 1997. Victoria är uppvuxen i närheten och tillbringade mycket av sin lediga tid här under barn och ungdomsåren. (Hon är idag trädgårdsmästare.)
Hennes föräldrar tog över Zetas 1975 och det gjorde de av den förre ägaren/förste ägaren, Gösta Zetterqvist som drivit trädgården sedan 1927, då helt privat. Men många människor passerade och tyckte den var så vacker och ville köpa växter så 1960 blev det en handelsträdgård på riktigt.
 
För min del blev det ännu en fin "njutflykt" och även om det inte blev några växter som idag fick följa med hem  blev jag väldigt inspirerad av besöket och på olika sätt.
 
 
                                                                                 
 
 
 
Ami

Jag tycker alltid det är så trevligt att besöka handelsträdgårdar. Det finns så mycket fint och så får man lite nya tips och idéer att ta med sig hem :)
Kram och trevlig kväll

Svar: Jag hade en jättetrevlig dag här och inspiration fick jag också. God lunchmacka blev det också och i fimn miljö.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Dessa trädgårdar är så mysiga att besöka.
Kram på dig. ❤️

Svar: Verkligen! Och idag var en bra dag för ett sådant besök. Kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Här är ett av mina skämserkännelser: jag har aldrig varit på Zetas! Uppvuxen söder om Stockholm, bott mitt vuxna liv några mil norr om Stockholm och är inbiten trädgårdsentusiast.

Och aldrig varit på Zetas!

Svar: Då har du något kvar! Kika in på deras hemsida så ser du mer. Jag har mest förr varit på Ulriksdal när vi hade hus med trädgård (norr om stan) men även Zeta fick besök då och då .
Och idag var det dags igen. En jättemysig dag blev det där.
Ditte

BP

Bor man i innerstan behövs faktiskt ingen bil. Kommunikationerna är utmärkta och väntetider sällan långa - bortsett när vi har statsbesök i stan;-)

Den handelsträdgård har jag aldrig hört talas om, troligen beroende på att jag bor norr om stan. Men Zetas liknar Ulriksdals handelsträdgård både med plantorna och caféets utbud.

Svar: Bilen har vi inte saknat och jag kan aklltid låna den och behöver vi bil så går dte ju att hyra. Vi hade visserligen garage så p-plats behövde vi inte leta och tur var det för dessa är en bristvara i stan. Ulriksdal besökte vi ofta när vi bodde i Väsby och även nu med boende i stan blir det då och då en tur dit. Här på Zeta är nog själva handelsträdgården större och den är väldigt populär har jag förstått. Den vegetariska lunchbuffén på Ulriksdal är så god och värd ett besök bara den.
Här på Zeta är det också mysigt att sitta och blicka ut över trädgården och mackan jag åt var väldigt god.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
När jag ser namnet Zeta förknippar jag det med olivolja. För några år sedan på en matmässa träffade vi en gammal "gubbe" vars familj hade receptet på oljan och troligtvis även han.
Tänker på farbrorn varje gång när reklamen på olivoljan är på TV:n.
Kram/A-K

Svar: Fullt förståligt! Och det finns ju olivolja med det namnet. Säkert var det farbror Z ni träffade, han med olivoljan.
Här på handelsträdgården fanns också olivolja men den var av en annan sort.
Kram!
Ditte

Marja

Vilket härligt ställe!
Kram!

Svar: Ja, en nygammal upptäckt! Jätte mysigt!Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilken trevlig liten utflykt! Så vackert det var där i handelsträdgården!
Har aldrig hört talas om Zeta, så det var roligt och få veta lite mer om stället.
Mysigt att man kan både fika och äta lunch där om man vill.
Trevlig kväll!
Kram!

Svar: Stockholm har ju mycket att erbjuda och det är ju också ofta lätt att ta sig kommunalt . Många gånger går det nu fortare med tanke på alla köer.
Zetas påminner om handelsträdgården på Ulriksdal men har ett större utbud.
Men givetvis är hela parken på Ulriksdal så mycket större. Här är det en handelsträdgård på ett stort område som de verkligen fått till fint med många vakcra växter planterade i parken runt om.
Strålande sol i Stockholm så det vill till att ge sig ut.
Kram och trevlig onsdag.
Ditte

Susjos

Oops, ännu ett ställe som jag aldrig hört talas om, kan bero på att jag bor norr om staden? Liknar möjligen Ulriksdals slottsträdgård med det goda trädgårdscafét som ju BP också tänker på! Fina bilder och ljuvliga blommor!

Svar: Visst liknar det Ulriksdal men utbudet här på växtsidan är nog betydligt större. Trädgårdscafét på Ulriksdal är jättemysigt och där har jag intagit många luncher under årens lopp. När jag bodde i Väsby var dte ju lätt att ta sig till Ulriksdals slottsträdgårdar och det gjorde vi ofta. Julbordet på värdshuset var länge en tradition.
Ditte

Anette

Vilken trevlig utflykt och det gick ju bra att ta sig dit utan bil ;)
Jag älskar att gå i handelsträdgårdar, kan gå där och drömma i timmar.

Svar: Stockholm har ju bra tillgång itll allmänna kommunikationer och det är smidigt att använda dem. Jag har ju tid. Jag tillbringade några timmar här ute på Zetas och det var så trevligt och mycket fint att titta på. Och en god macka till lunch slank också ner.
Fortsatt fint sensommarväder idag och det är bara att passa på och njuta av det.
Ditte

Ama de casa

Så fint! :-)

Vi använder inte bilen särskilt mycket heller, utom då när vi tar våra små rundturer i Spanien. Så jag skulle inte vilja vara utan den. Även fast det finns både bussar och tåg runt om i landet så ger bilen större frihet :-)

Svar: Zetas är verkligen en oas och helt nära stan. Väldigt trevligt och gott besök. Visst ger bilen en större frihet och bodde vi i Spanien skulle vi ju äga en och ha där. Men här hemma kan vi enkelt hyra om behov finns eller låna vår gamla. Och med tanke på att vi körde 400 mil året innan så behövs den verkligen inte och vi bor ju så centralt på Söder att den är helt överflödig. Och sedan är vi ju borta nästa halva året.
(Dessutom är nu trängselskatten så hög så att bara korsa Skanstullsbron kostar det 40 kr och seda lika mycket tillbaka. ) Även Essingeleden är nu avgiftsbelagd. ...
Ditte

FREEDOMtravel

Jag har nog aldrig varit vid Zetas handelsträdgård. Ser fint ut! Det där med trängselskatten: Vi måste (dagtid) betala 70 kr t/r för att åka till vår närmaste mataffär. Sååå irriterande att bo 100 meter utanför stadsgränsen när den enda stora mataffären i närheten ligger innanför...

Svar: Zetas är verkligen fint och jag gillar ju turer här i närheten. Trängselskatten är illa och den har ju höjts väsentligt. Vi har ju sedan ett år tillbaka inte längre bil utan det fungerar väldigt bra att åka kommunalt.
Vad gäller butiker har vi många några hundra meter bort så maten kommer hem utan bil. Dock inga storhandlingar, men det behövs heller inte. Ni har det ju lite klurigare vad gäller det. Men till Solna, ni bor ju där, borde ni ju kunna köra utan trängselskatt.
Ditte

znogge

Det där kallar jag en riktigt njutflykt! Vilken trevlig trädgård att besöka och dina bilder talar sitt tydliga språk.

Kram och trevlig onsdag!

Svar: Det är roligt att passa på att göra "njutflykter" dessa vackra sensommardagar och tid har jag ju att ta mig runt. Mycket ser och upplever man också på vägen. Trevlig onsdag!
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Den lånade bilen åkte jagi då vi var på väg ut till Ekerö - vilken trevlig dag att minnas!
Vandra där i trädgården gör en lycklig vare sig en handlar med hem eller inte!
Utan bil är allt möjligt, men lite mer besvärligt då och då.
Stor kram!

Svar: Visst är den lånade bilen bra och på Ekerö har den ju varit. Vilken fin eftermiddag och kväll vi hade där. Visst är det mesta möjligt Tove, men kanske med viss möda.
Stor kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: