Inte helt; "Not Quite"

    
Det gamla brukssamhället Fengersfors i Dalsland, i närheten av Åmål, blev ett trevligt stopp. 
Här bedrevs järnbruk från slutet av 1700-talet och fram till 1884 och därefter försökte man i början av 1900-talet få lönsamhet i ett pappersbruk men det lyckades inget vidare. Från slutet av 1970-talet blev det ganska tyst här.
Men en bit in på 1990-talet började det på nytt bli aktiviteter här och lokalerna fylldes med diverse småindustrier och konsthantverk av skilda slag.
2000-talet kom och konstnärskooperativet "Not Quite" uppstod och har utvecklats till ett av Dalslands mest etablerade besköksmål och man räknar i år med att ha tagit emot ca 25 000 besökare.
"Not Quite"; inte helt/fullt, utan något som är i en pågående process är ett passande namn.
För här pågår ständigt olika former av skapande. Man blir inte klar utan det kommer nytt...
 
Området är stort och känns levande och rymmer bl.a. olika konsthallar, gallerier, verkstäder, butik och bageri.
Förra året tilldeldes Fengersfors bruk priset som "Årets industriminne" och
man har verkligen blåst liv i dessa gamla lokaler.
 
 
Inom området finns spännande lösningar där man tagit naturen till hjälp för att skapa små
oaser där man gärna sätter sig ner en stund och filosoferar mellan besöken hos de olika utställarna.
Observera här stolarna och bordet väl insmugna i den gröna bersån.
 
Vi hade beställt förmiddagskaffe och "något gott därtill" och det smakade verligen bra. Allt kaffebröd och matbröd bakas här och kakorna som kom var rykande varma direkt från ugnen. 
I bageriet gick det också att köpa med sig kaffebröd, olika sorters matbröd,  honung, sylt, marmelader och diverse inläggningar och annat som var tillverkat på plats. 
 
Svårt att välja mellan en varm blåbärspaj eller flarn med vaniljgrädde och äpple.
 
 
 
 
 Det var roligt att se både konst, foto och smyckesutställningarna.  "Not Quite" har inriktining mot nyskapande. och jag stannade lite extra hos smyckeskonstnärerna Karin Roy- Andersson och Linnéa Eriksson som har samarbetat i sin utställning som heter "Hunting Trophies from the Concrete Jungle".
Här har konstnärerna jakten på material som en del av  den gemensamma nämnaren och även fått en del inspiration från storstadsmiljön och i utställningen möts skarpa geometriska former. 
 
Karin Roy- Andersson berättar att de smycken hon arbetar med är uppbyggda av plast från olika typer av återvinning och hon letar överallt efter det som kanske kan användas. "Det återvunna materialet har en historia och blir därför extra spännande att arbeta med".
Förutom utställningen i Fengersförs driver hon ett galleri i Göteborg och säljer sina smycken genom återförsäljare både i Sverige och utomlands.
 
Linnéa Eriksson är guldsmed och utbildad i Falköping och hon driver  galleri- butik- verkstad  i Göteborg tillsammans med tre kollegor inom formgivning. Hennes smyckeskollektioner i silver är avsedda både för handel i butik och för utställningar.
                       
Några smakprov från smyckesutställningen
                                                                                      
 
                                                                                        
 

 Och från Fengersfors i Dalsland fortsätter vi resan, längs Vänerns norra sida, mot ett lunchstopp i Karlstad. 
 
 
 
                                                                                           
 
Ami

Vilket trevligt ställe ni besökte! Och smycken är alltid roligt att titta lite extra på!
Men kakorna hade jag inte kunnat välja mellan....det hade fått bli en bit av båda :)
Stor kram!

Svar: Jag hade inte varit här tidigare och det var roligt att komma hit. Kul att det ganmla bruket har fått lite liv. Silversmyckena blev jag väldigt förtjust i....
De övriga känns inte riktigt som "jag".
Och det blev en bit äppelpaj. Orkade inte mer...
Stor kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Trevlig utflykt! Och jag hade nog valt blåbärspajen ;)

Svar: Svårt val där! Men jag gick för äppelpajen. Det blev ett trevligt stopp här i skogarna i Dalsland och kul att det gamla bruket fått ett uppsving nu på 2000-talet.
Ditte

Comsi Comsa


Själv hade jag varken valt blåbärspajen eller det andra utan smyckena. :-)

Kram ♥

Svar: Jag valde äppelpajen, men det var svårt...Smyckena var spännande, men kanske alltför speciella för mig. Men dessa i silver är jag väldigt förtjust i.
Tavlor och foton fanns också liksom keramik och en del annat konsthantverk. Hela miljön var rolig att se och fint att trakten lever upp igen.
Kram!
Ditte

Susjos

Fengersfors har jag aldrig hört talas om, så vackert de var där!
Däremot Åmål känner jag till, och minns "Solastafetten" som jag tillsammans med kurskamrater på Röda Korsets sjuksköterskeskola genomförde tillsammans med killar från KTH i slutet av 80-talet. Då sprang vi olika sträckor,både dag och natt från Göteborg till Karlstad!!!! Minns Lilla Edet och Åmål bl.a....vi hade hyrt en stor buss som vi spökat ut, och sov i också om jag inte minns fel? Ja, jösses vilken resa!

Svar: Kan tänka mig att du var ute på en resa. En rolig och minnesvärd sådan. Har också hört talas om "Solstastafetten" men aldrig sprungit den. Fengersfors är fint och ligger verkligen "in the middle of nowhere". Vår buss körde tilll slut på en liten grusväg och vi trodde den skulle ta slut.
Men vi kom fram och hela stället var väldigt trevligt och med fina utställningar.
Ditte

Torrebloggen

Oj vilket trevligt ställe ni besökte!
Jag hade nog valt en bit av varje och gått ut och satt mig i den mysiga bersån!!
Ha en trevlig kväll!
Kram!

Svar: Fengersfors är verkligen trevligt och mycket att se om man tycker om konst, konsthantvek och smycken. Utställningarna varierar ju. Jag valde äppelpajen och satt ett kort tag i en av bersåerna, men det var så mycket getingar att jag fick fly. Är ju allergisk.
Men det fanns så mycket fint i konst och smyckesväg att se att jag gärna kunde skynda på.
Kram!
Ditte

BP

Fengersfors bruk och Not Quite känner jag till, då hela området har figurerat i en av "mina" facktidningar på jobbet. Inte dumt att jobba som grafisk formgivare kan jag säga. Minns att jag la upp din första bild som i mitt fall var tagen från andra hållet ut över ett helt uppslag. Åsså "smällde" jag in rubriken i en blå himmel samt ingressen under. Reportaget inklusive faktarutor gick på två upplag. Det blev riktigt lyckat om jag får säga så själv.

Smyckena är otroligt läckra, men jag undrar hur konstnärerna överlever vintern. Kan inte tänka mig att det är många turister som söker sig till Fengersfors bruk vintertid.

Svar: Vad roligt och spännande att du känner till Fengersfors och "Not Quite" . Kan absolut förstå att din bild, rubrik och allt övrigt var i toppklass. Så gärna jag velat se detta!Och jag kan tänka mig hur lyckat det blev.
Vi hafe ett fint stopp här och det finns mycket att se.
Vad gäller vintern så är det nog inte många besökare men kanske sker en del av produktionen då och jag vet att flera ställer ut på andra gallerier och säljer sina alster även den vägen-
Smyckeskomstnärerna har egna gallerier i Göteborg och säljer där och via andra butiker både i Sverige och utomlands.
Ett mycket lyckat besök!
Och så jätteroligt att du gjort en "grej" i en facktidning just om Fengersfors.
Ditte

Anonym

Men det var ett härligt och annorlunda ställe! Hade ingen aning om dess existens! En av mina döttrar hade en kompis som kom från Fengersfors, så ortnamnet kände jag till. Det är väl inte alltför välkänt. Spännande med reseplanering! Kram!

Svar: Jag hade hört om Fengersfors, men inte mer....Men det är roligt att det gamla bruket nu lever upp. Ett väldigt trevligt besök blev det.
Men jag tro inte Fengersfors och "Not Quite" är så känt utanför konstnärskretsar, men där vet jag att många känner till det.
Ja, reseplanering är spännande och det är alltid roligt att vidga vyerna.
Kram!
Ditte

marga

Anonym igen! Klantig jag är!

Svar: Inte alls! Jag glömmer ofta ...
Ditte

Geddfish

Det var en överraskning med Fengersfors! Finns ju så många fina platser i Dalsland och mycket hantverk överlag.
Jag känner inte till Fengersfors mer än att tonåringarna mina åkte dit på dans då det begav sig.
Det var ju en mysig anläggning, verkligen annorlunda.
Fina smycken!
Kram!

Svar: Vi hittade hit på små, smala grusvägar och trodde ett tag att vi var vid världens ände. Men visst är Dalsland vackert med sina många sjöar och vackra natur. Fengersfors har jag förstått är välkänt i hantverks, design och konstnärssammanhang och roligt är att det gamla bruket har fått nytt liv på 2000-talet och ett klart uppsving.
Fengersfors och "Not Quite" blev även det ett lyckat stopp på resan.
Jag fastnade på smyckesavdelningen och hos fotograferna.
Vill gärna beställa de smycken jag såg i silver.
Kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Jag tycker det är så fascinerande med alla dessa ställen runt om i Sverige med all denna kreativitet! Oftast samsas hantverk med lokala "råvaror" med trädgårdsupplevelser och på detta det kulinariska. Vi åkte ned till Ölands Södra Udde i somras och jag undrar hur många bodar, utställningar, serveringar och trädgårdar vi passerade!

Jag blir så glad när jag ser positivt kreativa människor! Och det får det bara att klia mer i fingrarna på mig! Jag vill snickra, smida, dreja, y, sticka, virka, plantera, så fröer, baka bullar och bröd! På en och samma gång!

Svar: Visst är detta roligt! Extra roligt är det med Fengersfors och att ett konstnärskollektiv fått liv i detta gamla järnbruk från 1700-talet eftersom. Dalsland är ju inte är en stor turistmagnet som Öland och att blåsa liv här är häftigt. Och i år räknade man med 25000 besökare.
Kanske kan du få utlopp för dina kliande fingrar och börja med det som känns mest lockande...
Jag tycke rockså dett aär så härligt och har nu på rundresan i Bohuslän, jobbresa, sett så mycket fint på olika platser.
Och även om jag varit här förut, ja inte Fengersfors, så ser man alltid nya saker och mycket har hänt på några år.
Ditte

N

Så fint! Och vad gott, blåbärspajen lockar!!

Svar: Miljön och hela det gamla bruket var så mysigt och mycket att se både utomhus och inne var det. Och vilket gott kaffebröd!
Ditte

TantGlad

Vilket annorlunda och speciellt ställe. Ser så mysigt ut där. Bersån ser spännande ut, och där skulle man inte ja nåt mot att koppla av med nåt gott från deras bageri. Nybakat så gott. Kan vara svårt att bestämma sig vad man vill ha ibland.
Jättefina smycken åxo.

Tack för din guidning och stor kram från mig!

Svar: Fengersfors bruk och hela miljön var verkligen trevlig och extra roligt att dessa konstnärer/hantverkare blåst liv i de gamla byggnaderna. Det var så lugnt och rogivande att gå runt och titta och en kopp kaffe och ett bakverk smakade väldans bra. Men det var många getingar att passa sig för...
Kram!
Ditte

Piedra

Mysigt uterum och vackra smycken! Det där Återbruket som står på en av skyltarna ser intressant ut. Jag har en bekant som varit med och startat något sådant, fast det var nog på en annan plats, tror jag.
Kram 💕

Svar: Fengersfors var en fin upplevelse och väldigt trevlig miljö. Extra roligt att detta konstnärskollektiv blåst liv i det gamla bruket och i deras lokaler. God idé att starta något som kan utvecklas.
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Fengersfors fenger mig , härligt ställe, Not Quite, riktigt ljuvligt att du bjuder på detta!
Återbruk gör ju gott, gammalt och nytt i en skön utformning! Som du skrev hos mig tiden är dynamisk och så även detta Fengfors!
Smyckisk kram med doft av äpple!

Svar: Tusen tack, finaste Tove! Du hade också tyckt om ett besök här. Tänkte extra på dig!
Morgonkram från Stockholm
Ditte

Anette

Den här typen av gamla verkstadsbyggnader kan vara otroligt vackra och det är bra att de kommer till användning.
Den där pergolan/bersån skulle jag gärna sitta i, med kaffe och blåbärspaj.
Trevlig helg :)

Svar: Jag satte mig ner i bersån med kaffe och äppelpaj, men getingarna kom genast och jag fick fly. Är ganska allergisk mot dem...Packade ner pajen och åt den senare på bussen. Jätteroligt att dessa gamla byggnader nu är i användning och att trakten lever upp.
Önskar dig också en fin helg.
Ditte

Ama de casa

Vilket härligt ställe! Aldrig hört talas om det förut... Visst finns det många pärlor i Sverige :-)

Jag hade tagit flarnet. Eller pajen... Eller både och :-)

Svar: Ja, det var lite beslutsångest för det fanns även mycket annat gott och alldeles nybakat att välja på. Jag hade inte varit här på Fengersfors tidigare men läst om det. Häftigt att det gamla bruket nu leve rupp igen för det ligger avsides till men i en vacker trakt.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: