I gott sällskap

    
 I gott sällskap av många andra  passerade jag på  förmiddagen "Bondens egna marknad" på Katarina Bangata här på Söder.
Ja, bönder och bönder, men hit kommer i varje fall varor och med dem odlare/producenter från olika gårdar i Uppland och Södermanland för att avyttra sina varor.
"Bondens egna marknad" finns på många  olika platser runt om i landet tanken är att odlarna/tillverkarna själva säljer sina varor . I Stockholm finns en liknande marknad också  vid Tessinparken på Gärdet.
Så varje lördag från augusti till mitten av oktober så pågår marknaden.
Vad kan man då köpa här? Jag har bara besökt den här på Katarina Bangata och där säljs blommor, grönsaker, lax från Grisslehamn i Roslagen, nyslungad honung från olika bigårdar, ostar från Gålö mejerier,
(söder om Stockholm) kött, korv och ägg från ekogårdar och en hel del annat smått och gått. 
 
Trångt var det och folk handlade.
 
Färgglatt och uppiggande!  Vackra blommor och några inköp blev det.
 
Jag köpte morötter och en chiliplanta. (Till höger)
                                                                             
Vackra dahlior och några tog jag med mig.
 
- solrosor och fler dahlior.
   
Katarina Bangata har många trevliga uteserveringar som ligger på rad och även där var det välbesökt idag.                                                                                   
 
 Dessa luktärter och röd/orange dahlior fick följa med mig hem.
 
Jag var i gott sällskap även i City denna lördag. Trångt på Hötorget var det bland alla kantareller, lingon, blåbär, grönsaker och vackra blommor.  (Hade lämnat mina inköp hemma).
 
För mig blev det ett besök i Hötorgshallen och när jag ändå var i trakterna blev det ett  också en påhälsning i en specialiserad fotobutik.
Jag fick ett par bra kameratips på bloggen för ett par veckor sedan och har tittat närmare på dem via olika internetsidor och idag tittade jag på dem "på riktigt".
Bra att ställa frågor och få svar av någon som kan och en fördel att  själv prova de olika modellernas funktioner på plats. 
Beslut och inköp blir det i veckan som kommer.
 
(Hushållet har två bra kameror, varav en rejäl systemkamera men båda modellerna är lite större och jag vill alltså ha en lättare/nättare.
Bra zoom, bra upplösning, bra att använda i mörker och tlllgång till manuella inställningar m.m. ska finnas och den ska vara lätt att använda....
Ytterligare tips tas gärna emot.)
 
                                                                          
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ami

Så trevligt med mat och blommor! Och luktärter är verkligen fina och de doftar ljuvligt! Vi sådde en ettårig fröpåse i vår trädgård för många år sen, men varje sommar kom de igen och blev bara fler och fler!
Önskar er en fin lördagskväll
Kram

Svar: Luktärter har jag inte haft inne på många år. Vi hade luktärter på tomten när vi bodd ei hus men det är jättelänge sedan och sen hade mamma på landet så det var lite nostalgi med dem. Och de doftar ljuvligt. Vad roligt att ni också har dem hemma i trädgården.
Men jag tror inte v får till dem i Spanien....
Stor kram i sena kvällen från balkongen . Och det är fortfarande +18. Varmt för att vara här nu.

Ditte

Emma, Sol som sol?

Farmers market! Välkänt begrepp i USA där de lokala bönderna får sälja sina grödor. Perfekt!

Jag läste på om Farmers market då en uppgift på Berghs var att göra en annons om detta. Det var jättekul!

Och jag gillar det lokalodlade. I Sverige blir det av någon anledning dyrt och exklusivt medan det i Spanien blir billigare.

Konstigt!

Svar: Här är det ganska dyrt, men fräscha grönsaker direkt från odlarna gillar jag. Och många med mig för här var dte trångt idag. Grönsaker i Spanien är ju billigt och frukt också, men man undrar hur besprutat det är. Har sett en del av detta med besprutande.
Ja, inte ens här vet man ju ...
Ditte

Comsi Comsa


En varm sensommar dag har vi haft. Fick klä om till en något svalare klädsel. Lämnar en kram och önskar dig en fin kväll. ❤

Svar: Vilken skön sensommardag vi fick! Så skönt! Bäst att njuta för dessa dagar kanske nu är räknade.
Önskar dig också en fin kväll!
Kram!
Ditte

Geddfish

Det har varit en förtjusande dag idag. Jag har kunnat nyttja balkongenn till frukost, lunch och bokläsning. Däremellan några steg utomhus, men torgmarknaden fick vara idag.
Så tacksam över sensommarvädret.
Lördagskram!

Svar: En skön sommardag och jag satt också ute i några timmar men det är svårt att koncenntrera sig på läsningen för det är så mycket som händer i kanalen utanför. Jättemånga båtar hela dagen...Här blev det ju marknad och kamera letning mellan varven...
Kram i kvällen från balkongen.
Ditte

Bp

Å vilket perfekt väder det var både för marknaden och restaurangerna. Helt underbart:-)

Kan inte låta bli att berätta att jag idag hittade mitt "smultronställe" med kantareller. Inte i skogen såklart utan i en monter på Täby loppis. Garanterat nyplockade och fräscha, precis som på Bondens marknad:-)
Åsså tänkte jag på fjolårets inköp på samma marknad - en chiliplanta, precis som du köpte idag. En liten varning där! Säger bara bladlöss som de flesta chiliplantor drabbas av enligt Google.
Vad gäller kameran så vet du att jag skulle satsa på en Sony.

Svar: Toppenväder idag! Och dte blev även en läsestund på balkongen!Tack för kameratips! Men vilken modell av Sony? Utbudet av kameror är stort och just Sony kan jag inget om. Du vet säkert vad jag behöver och priset är inte avgörande. Butiken jag var i har många av Sonys kameror också.
Perfekt att hitta nyplockade kantareller på hemmaplan. Ja, jag gjorde ju också det hos "Bonden".
Då får jag ha koll på chilin, men den får börja på balkongen för säkerthets skull. Tack för detta tips om löss. Hade ingen aning. Och med löss åker den ut...
Ditte

Emma, Sol som sol?

Om en planta mår dåligt så kommer ohyran som ett brev på posten! Se till att plantan mår bra, att den inte torkar ut, att den får näring osv så har du en vacker växt, kanske även i vinter. Vissa chili klarar av att övervintras varmt inomhus och är då en vackert grön väst i fönstret.

Och jag har aldrig haft problem med ohyra på dem, kanske är ett balkongtrassel?

Svar: Jag ska göra mitt bästa. Brukar ha bra hand med växter. Tack för bra tips!
Ditte

Marja

Jag var också på Bondens egen Marknad i dag, men den var inte lika färgglad som den du var på. Vi har inga blommor, men nog allt det andra du räknar upp.
Skall bli intressant att höra vilken kamera du väljer. :)
Kram!

Svar: Vad gäller kameran så har jag nu fem modeller jag funderar på Och på tisdag blir det beslut och inköp. Och den ska vara mindre och lättare men helst ha de egenskaper min nuvarande Canon har.
Här var det färgglatt på marknaden och så fint med alla avckra blommor. Var ju tvungen att få med lite olika hem.
Men jag tror prismässigt att er marknad ligger mycket lägre.
Kram och trevlig söndag.
Ditte

Ama de casa

Vilken härlig marknad! Matmarknader är absolut dom bästa marknaderna :-)

Vackra blommor fick du med dig också :-)
Kram

Svar: Många söker sig hit och betalar gärna lite extra för bra råvaror och det finns det här. Lite höstblommor känns trevligt....Men det är ju fortfarande sommar. Augusti ären sommarmånad!
Kram och trevlig söndag!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Tänk va fint att få handla så där! Saknar att inte få fina grönsaker som jag "fick handlat" i Torre på marknaden. Vill inte köpa inplastat som man ofta får göra.
Vilka vackra blommor också!
Kram P ♥

Svar: Nej, inplastade grönsaker köper jag inte. Men här finns fräscha att få tag på och i stort utbud. Torres marknad är väldigt bra men där orkar jaginte handla när det är varmt. Tycker även där att butikernas sortiment är utmärkt och tittar gärna i i de mindre. Blommor piggar upp!
Kram!
Ditte

Znogge

Jag har en Lumix Panasonic som är helt ok men vanligtvis så föredrar jag Nikon. Kameravärlden är något av en djungel numera...

Kram

Svar: Tack! Ska titta närmare på den. Jag har två Canon som är bväldigt bra, men tunga att ha med sig i en liten väska eller ryggsäck...Har sett att det även finns en Nikon i mindre modell. Får titta på dessa också. Fotobutiken hade många att välja på och jag vill gärna testa lite innan jag köper. Kram!
Ditte

Emma, Sol som sol?

Vi har en Sony-kamera förresten, används inte så mycket eftersom man alltid har mobilen med och kameran där är OK. Fast det är klart att en riktig kamera slår mobilens, det ser man när man jämför bilderna.

Var tvungen att ta fram för att kolla exakt vad vi har. En Sony NEX-5T och till den har vi två objektiv, det var ngn drive de hade så man fick zoomobjektivet med på köpet eller hur det nu var. Den är två år gammal vid det här laget.

Jag tycker det är suveränt att mobilens foton laddas upp automatiskt vid wifi-anslutning. Med kameran måste jag dra en sladd och mecka - avskyr sladdar!

Svar: Tack för bra tips! Ska genast titta efterr mer fakta o Sony . Men jag vill nu gärna ha en mindre kamera och en där det går att byta objektiv har vi. Men innan jag bytt och ordnat har ju motivet försvunnit. Har en bra Canon Powershot också men den är lite tung att ha med sig men har suverän optisk zoom.
Nu fins det ju också kameror som trådlöst laddar in foton i mobilen så en sådan har jag också tittat på. Verkar väldigt bra.
Viktigt är den optiska zoomen för då får man hela objektet som om man vore alldeles nära. (Det har jag på min Canon Powershot och kan ta kort på Globens plattor i detalj och de befinner sig ca 800 m bort fågelvägen)
Och utvecklingen nu på kamerafronten går så snabbt att man knappast hinner med.
Men på tisdag blir det en ny kamera. Återkommer!
Tack än en gång för tips!
Ditte

Gittan

Vi har varit på Hötorget i bland och det är kul att gå där. även i Hötorgshallen.
vad gäller kamera så har jag en Nikon s1 som jag är jättenöjd med. Lite lagom man kan zooma med den, går inte så nära men det går ju köpa till objektiv vilket inte jag gjort.
Men då är vi ju där med att byta....Jag tycker den är bra, liten behändig systemkamera.
Men använder ju mobilen mycket bilderna blir lika bra. Ju fler tips ju svårare att välja...
Stor Kram.

Svar: Tack för ditt kameratips! Jag ska nu inte ha en kamera där objektiv ska bytas för då blir det svårt att få till spontana bilder. Hushållet har två lite större kameror och nu ska jag ha en mindre med bra optisk zoom för det har jag på min Canon, men den är väl stor och tung att ta med överallt. Ska titta även nu på Nikon. Har hittat en där som jag föll för. Men nu har jag ett tiotal som är intressanta.....Hötorget är färgglatt och dit tar jag mig ofta och likaså till Hötorgshallen spm har så bra varorr
Stor kram från ett mulet och regningt Stockholm.
Ditte

marga

Härligt färgstarka bilder! Gillar! Luktärter är en klar favorit hos mig liksom blåklint. För övrigt dras jag till blommor i olika blå nyanser. Blev lite förvånad över att vädret syntes fint i Stockholmsområdet igår. Så var inte fallet här. Störtregn på em. Som tur var klarnade det upp till kvällen, för vi skulle ha ljusfest här runt sjön. Det blev så tjusigt med alla marschaller längs stränderna och som kronan på verket ett glittrande fyrverkeri. Nu grått och regn igen. Kram!

Svar: Tack! Ja, det är roligt med färg och med alla blommor som lyser upp och alla grönsaker också. Behövs!Då hade ni tur med vädret hos er på kvällen. Skönt! Kan tänka mig att det var vackert med all ljus och med fyrverkeriet som avslutade det hela.
Här var dte fint sensommarväder och det höll i sig även på kvällen.
Men idag är det mulet och regn hos oss också.
Skickar ändå solig kram
Ditte

Anette

Fint väder ni har i dessa skördetider, bondens marknad finn i Linköping också. Brukar vara välbesökt men nu var det ett par år sedan jag var där.
Även jag har en Lumix Panasonic och är nöjd.Det finns en nyare modell nu och den får väldigt bra kritik.

Svar: Tack för kameratips! Ska titta även på den. Här är det ju smidigt att gå till Bondens marknad och får ju färska varor som förhoppningsvis också är närproducerade.
Mysigt är det i alla fall att se alla vackra färger.
Ditte

FREEDOMtravel

Jag har hört om den där marknaden många gånger, men faktiskt aldrig varit där... I helgen har det varit besök i skärgården och ett helt fantastiskt bröllop :)

FREEDOMtravel

Jag har hört om den där marknaden många gånger, men faktiskt aldrig varit där... I helgen har det varit besök i skärgården och ett helt fantastiskt bröllop :)

Svar: Förstår att det blev en härlig helg med bröllopp i skärgården. Ser fram emot att få se lite foton. Vad gäller "bondens marknad" så ligger den ju nära oss och då blir dte bekvämt att gå dit och varorna är väldigt fräscha.
Ditte

Timeoftiger

Älskar levande marknader av alla dess slag. Saluhallen i Uppsala var verkligen en besvikelse!

Svar: Det kan jag förstå....Men hörde att det äveni Umeå finns en "Bondens marknad" vet ju inget om utbud eller storlek.
Till den i närheten av mig går jag gärna.
Ditte

Timeoftiger

Aftonbladet från våren 2006 om din pappa, fattar inte varför han länkade till den just nu!
Varje helg under hösten finns det Bondens Marknad i stan (Umeå) på lördag morgon. De har även ngt liknande utanför Slöjdarnas hus. Och gårdsbutiker blomstrar, många av dem nära oss. Nästa gång får du ta reseväska med dig. Handbagage duger inte.
Hörs idag!

Svar: Tack!Den artikeln var i samband med hans begravning och jag har den. Det var ännu en i våras i Expressen som journalisten Arne Lapidus skrivit och det var i samband med att den norska serien "Kampen om tunngvattnet" avslutades. Han var med där.Vad fint med era gårdskutiker! Ja, nästa gång får jag utrusta mig med en rejäl väska så jag får hem alla godsaker.
Vi hörs senare!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: