Envisheten prövas.

    
 Nyligen hemkommen från en jobbresa till Bohuslän har jag gett mig ut på ett nytt uppdrag. Ett lekuppdrag denna gång. Men visst jobb har det varit.
Bloggvännen, Bosse Lidén i Ystad; skribent, författare, lekledare/uppgiftsutlämnare m.m. har detat ut det tjugoandra uppdraget som innebär  att på kyrkogårdar leta gravstenar där det fanns ordet "makare" ingraverat. 
Ett uppdrag som tärt på min envishet, prövat mitt tålamod, gett mig motion med 13 000 steg, fått mig att besöka tre kyrkogårdar och framförallt gett mig stor glädje och fyllt på det historiska kunskapsförrådet.
Jag började igår och gick upp till Katarina kyrkogård och i min ive röver att lösa uppgiften tog jag bilder på gravstenar där olika typer av mästare fanns med. Visserligen ringde en klocka i mitt huvid och meddelade attt detta gjorde jag en kall dag i januari men jag fick fö rmig att det var en repris eftersom det då var svårt att p.g.a snö och is se vad som stod på stenarna.
Kom hem med 12 mästares gravstenar, men det var ju inte det uppgiften gick ut på.  Puh! Frisk luft fick jag alltså rejält av även igår.
Och idag var det dags igen och jag utvidgade mitt revir till Adolf Fredriks kyrkogård ner i City.
I lätt duggregn plöjde jag genom kyrkogården i letandet efter "makare".
 
Adolf Fredriks kyrka och kyrkogård.
 
Olof Palmes gravsten gick jag förbi i min jakt efter någon och helst fler makare.
Två poäng för varje makare, men sparsamt med dessa här på kyrkogården.
Gott om andra yrken var det, men de flesta gravar var utan titlar
eller med ordet "familjegrav" ingraverat.
 
Men så plötsligt skådade mitt öga en gammal kändis från 1700-talet dock lyckades jag här inte finna fler makare.
Här vilar Bellmans gode vän Fredman, "hofurmakare"
 
 
I det tilltagande regnet tog jag tunnelbanan till Slussen för att ge mig upp till Maria Magdalenas kyrka
på Hornsgatan i jakten på att hitta en, helst flera, "makare".
Barn och ungdomar jag mötte undrade om jag också letade "Pokémongubbar". Det gjorde jag inte.
Och någon "makare" hittade jag inte, men passerade däremot Evert och Astri Taubes gravsten.
 
Katarina kyrkogård blev det än en gång och nu mindes jag att det var just "makare" jag skulle leta efter.
Jag  har varit här många gånger och vet ungefär var de gamla gravstenarna finns.
"Mästarna "var till städes både igår och idag och jag tänkte att det kunde finnas en "makare" gömd bland mästarna. Icke!
Ingen lycka alls med uppgiften, men jag har haft både trevligt och roligt, nog så viktigt, och onekligen gjort mitt bästa.
Att resultatet poängmässigt inte blev så gott för min del gör inget. 
Jag gläds med andra som hittat fler "makare".
 
Gårdagens bild.
Idag var det regn och grått...
 
Igår passerade jag Tomas Tranströmers grav,  slog mig ner en stund och och mindes ett par strofer
av en av hans dikter.  (Fick slå upp resten...)
 
"En junimorgondå det är för tidigt
att vaknamen för sent att somna om.
 
Jag måste ut i grönskansom är fullsatt
av minnen,och de följer mig med blicken.
 
De syns inte, de smälter helt ihop
med bakgrunden, perfekta kameleomter.
 
De är så nära att jag hör dem andas
fast fågelsånen är bedövande".
 
(Ur "Det vilda torget 1983)
 
 
 
 
 
                                                                                        
 
                                                                   
 
Znogge

Det var verkligen ingen lätt uppgift denna gång men motion det fick man!

Kram

Svar: En klar utmaning men mycket frisk luft fick vi. Och jag hittade i alla fall Fredman....
Gravstenar här i Stockholm med "makare" på är en bristvara däremot finns det fler med "mästare".
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Så bra jobbat, denna makare på Adolf Fredrik kunde ju jag med fått, men nu är det för sent. Ja jag överlever nog. :-)

Kram ♥

Svar: Säkert!Detta är ju en lek...
Och jag gick på Fredman av en slump.
Men föer slumpar i form av "makare" fann jag inte. Kanske had ede inte heller råd med en sten.
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Tror att de flesta "makare" inte hade råd med nån sten.
Borde ha funnits åtminstone EN skomakare. Dom var ju
vanligta i antiken, då jag var liten.

Svar: Tyvärr inte på de tre kyrkogårdar jag besökte. Tittade noga och även efter en urmakare. Om jag haft tid hade kanske ett besök på Skogskyrkogården gett mig fler "makare".
Men här inne i stan är det inte så vanligt med titlar på gravstenarna, men jag hittade ett tiotal "mästare" men de skulle jag ju inte alls ha.
Ditte

wiolettan

Bra där. Inte lätt denna uppgift. Men frisk luft och många kilometrar i benen fick vi. "Makare" var som bortblåsta, eller så har de aldrig funnits. Tror att det var för "enkla" titlar så här i storstäderna.
Det var trevligt att få se dina bilder och Tranströmer, hans dikt, jag tycker om den.
Bra jobbat.
Varm kram till dig och välkommen hem igen.

Svar: Tack! Det känns bar att vara hemma också. Har ju sett och upplevt mycket under jobbresan till Bohuslän men nu blir det nog några lugnare dagar. "Makare" tror jag är en bristvara hos oss och jag har tappert plöjt tre kyrkogårdar. Hann inte fler...
Och inte så dumt att besöka Tranströmers grav heller och bredvid honom ligger författaren Lars Gustafsson. Ja, på Katarin akyrkogård finns många kända namn, så även Cornelis och Anna Lind bl.a-
Varm kram i kvällen.
Ditte

Geddfish

Det synes inte vara någon lätt uppgift detta. Jag är inte med i leken, men mitt första jag tänkte på var Urmakare.
Du "fyndade" ändå fina ting och lyckades med din envishet.
Kram!

Svar: Nej, detta var klurigt för på de flesta garvar här står det inga titlar och "makare" vae svåra att finna. Kul att jag hittade Bellmans vän Fredman.
Kram!
Ditte

Fia

Jag trodde nog att det skulle finnas fler "makare" på Stockholms kyrkogårdar! Visste inte att både Tranströmer och Lars Gustafsson fanns bland kändisarna på Katarinas kyrkogård, tack för info! Får gå en sväng där igen vid tillfälle!
Kram

Svar: Nej, "makarna" här är en bristvara vad gäller titeln på gravarna. Men det finns en förklaring och det är att makare inte ansågs so ett så fint jobb och att det också var kostsamt med gravyren. Däremot står det på många gravar "makarna si och så.". Lars Gustafsson har också en blå blyertspenna nerstucken vid sitt kors. Hans grav är bredvid Tranströmers.
Ta en sväng dit vid tillfälle.
Kram!
Ditte

BP

Såg att det gick lika dåligt - eller ska jag hellre säga bra - för dig som för Anki. Ni hittade bara en gravsten med en -makare på. Men som jag skrev hos henne så borde det ju finnas fler chanser i stor-Stockholm med bland annat gigantiska Storkyrkogården och Norra begravningsplatsen i Solna att leta gravstenar på. Å jag lovar - där får du ytterligare motion på köpet;-) I det här uppdraget gynnas faktiskt nollåttorna.

Ut med dig imorgon alltså - oavsett väder;-)

Svar: Ja, detta var en utmaning ! Det finns inte så många stenar med "makare" på här i stan, möjligen på Skogskyrkogrden. Makaren av olika slag var inte så välbesuttna och hade oftast inte råd att även gravera in en titel och på den tiden de fanns så ansågs ju inte makare direkt som ett fint yrke. Annat var det med "mäster". En av deltagarna i utmaningen hade varit på Norra kyrkogården och även hennes resultat var ganska magert.
Är nog inte säker på att 08 gynnnats när jag ser vad de utanför huvudstaden hittat. Men ingen hade lyckats hitta så många, men dock fler än en. Några hade inte hittat någon.
Men det blev en rejäl runda.
Uppgiften är inlämnad så jag kurar inomhus idag.
Ditte

Anki

Vi bryter ihop en stund och kommer igen till nästa uppgift! Vi hittade ju i alla fall var sin makare och fick massor med motion. Fina bilder på vackra kyrkor i Stockholm - skulle vara kul att kika runt där.
Tomas Tranströmers dikt är fin - jag tycker mycket om hans poesi.
Ha det gott!

Svar: Visst kommer vi igen! Roligt var det och motion fick vi. Jag kan bara konstatera att i Stockholmsområdet finns det inte alls många stenar med titlar på och de som finns är mer välbeställda; grosshandlare, direktörer, sjökaptener och en del äldremed "mästare" i namnet. "Makare hade inte så gott ställt och troligen därför inte sin titel graverad för det kostade ju extra.
Tranströmer är en favorit och det kändes bar att slå sig ner där på bänken. Cornelis, Anna Lind, Kim Anderzon m.fl. har sina gravar i närheten så Katarina är en kyrkogård både för de mer kända och alla andra.
Ha det bra du också!
Ditte

Torrebloggen

Det var verkligen ingen lätt uppgift ni fick av Bosse den här gången!
Ha en riktigt bra torsdag!
Kram!

Svar: En klar utmaning var det. Men motion fick jag och en del fina upptäckter gjorde jag. Regn här idag så här planeras resor av olika slag. Kul att hitta "nya" ställen. Alltid en rolig sysselsättning!
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Tranströmer var en diktmakare av stora mått, några av hans dikter finns i min bokhylla i bokform. Du är ju en bloggmakare också av större mått - på så sätt lite utanför reglerna så fick du med tre makare :-)
Stor kram!

Svar: tack snälla Tove! Här i stan finns inte alls så många titlar på gravstenarna men jag hittade ju en gammal en, Fredman. Men vist passerar tomas Tranströmer som diktmakare, hett klart. Och Cornelis som vismakare liksom Evert Taube...Men det skulle vara int´ristat på stenen....Stor kram!
Ditte

Ama de casa

Ingen lätt uppgift alltså... Men du hittade åtminstone en :-)

Svar: En klar utmaning var det och så många "makare" finns det inte här. Det var ju dyrt både med gravstenar och inskription och just "makare" var inte alltid så välbeställda. Många grosshandlare, kyrkoherdar och familjegravar fanns det dock.
Jag fick vara glad att hitta en makare och han var ju känd.
Ditte

Eva`s blogg

Oj va ni är duktiga som hakar på det där :) kul att du hittade ha ha :) fina bilder här är fullt upp med packning o så åker i eftermiddag :) såå skönt kram o va rädd om dig

Svar: Motion får man och jag gillar ju att promenera och mycket får man se också . Roligt är det också! Önskar er en härlig resa.
Kram!
Ditte

Ami

Men du hittade ju en makare tillslut i alla fall. Och så fick du ju motion och se mycket vackert under tiden också :)
Önskar er en fin torsdag
Kram

Svar: Absolut! Här finns inte så många "makare" men desto fler makar som ligger på kyrkogårdarna. Och motion fick jag helt klart. Här regnar det idag och jag vilar mig i form.
Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Vilken dramatik och vilket äventyr du var med om. Visst skrev jag i rubriken att jag ville ha revansch. Eller ge deltagarna som deltog eller inte ville ge sig ut i kölden och snön. Synd att du inte fick sol och fint väder. Intressant att se några kända namn. Fina bilder som vanligt. Poesi uppskattar jag. Jag är impad av all din energi.
Kram Bosse Energilös

Svar: Tack för vänliga och uppmuntrande ord. Här har det varit full fart, emn inte med ett resultat så bra poängmässigt. Men jag har haft roligt, fått motion och upptäckt en del nya saker och tittat på nygamla.
Skickar lite energi till dig. Tror jag går på högvarv efter jobbresan till Bohuslän.
Kram!
Ditte

Veiken

Jag trodde att det skulle vara lätt om en plätt med makare, men det verkar inte så. Det fanns ju massor av olika sorters makare, men det kanske inte skrevs ut på stenarna eller så var det för dyrt! Bra jobbat ändå! Det är ju som att jaga pokemons! Hahaha! Kram

Svar: Nej, makare här i stan var svårhittade och jag har förstått att många "makare" inte var så välbeställda och det kostade extra med gravyren på gravstenen. De flesta gravar här, var på tre kyrkogårdar, har bara namnet på stenen och sedan finns det grosshandlare, direktörer, en del "mästare" och flera kyrkoherdar. Men jag hittade i alla fall Fredman...Kram!
Ditte

Gittan

Duktig du är som gått så mycket och hittade i alla fall. Jag är inte med men tycker det är kul med tävling och är med på håll....vi var i Göteborg i helgen och åkte rib båt fick ju det av barnen igen, tänkte vi kan se en annan skärgård. Det var jättekul. Stor Kram.

Svar: Vad roligt med Göteborg och ribbåt och visst är det härligt med skärgården där. Vilken bra present! Är säker på att ni hade en fin och rolig helg.
Kram!
Ditte

Marja

Vilken svår uppgift ni fick den här gången! Det blev i alla fall ett fint och intressants inlägg och fina bilder. :)
Kram!

Svar: Denna uppgift var svår och i Stockholm är det inte vanligt med så mycket titlar på gravstenar om man var vanlig arbetare. Och det kostar pengar att gravera stenarna så det var säkert också en ostnadsfråga. Grosshandlare och direktörer fanns det dock ingraverat och på Katarina kyrkogård en del mästare. Fann ingen "makare" där.
Men jag fick rejäla promenader och frisk luft.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: