Två gringos

    
Att ta sig runt både i Stockholm innerstad och i ytterområdena är inte bara trevligt utan också lärorikt och berikande.
Idag blev det en tur västerut, till Rinkeby, en stadsdel i Stockholm, 12 km från City och en del av Stockholm vi inte tidigare besökt. Däremot har vi läst och "hört mycket om Rinkeby men nu var vi på väg. 
En smidig tunnelbaneresa på 17 minuter tar oss dit. Vi kliver av tåget och slås av den fräscha och vackert dekorerade tunnelbanestartionen som är helt klotterfri och tar oss uppför rulltrappan tillsammmans med ett par skolklasser med barn i yngre åldrar som varit på utflykt. Barnen står prydligt på rad i rulltrappan och vi spärarna låter de oss passera ut först. 
 Vi kände oss verkligen som "två gringos" för här var det vi, två ljushåriga personer, som stack ut vad gällde utseendet.
Välkomnande konst på väggarna i tunnelbanan.
 
Vi har tänkt oss "Rinkeby by Foot" och börjar på Rinkeby torg, ett fyrkantigt torg men låga byggnader där det finns butiker och små restauranger och i mitten är torghandeln i full gång.
Rinkeby är ett gammalt område och en stadsdeldel som växt fram på delar av Järvafältet och redan på 1300-talet finns Rinkeby omtalat men då som Rynkeby.
Mellan åren 1905 och 1965 var Järvafältet ett militärt övningsområde och sedan såldes marken till Stockholm stad. Stockholm växte och nya bostäder behövdes så 1968 började de första hyres1971husen byggas och de första hyresgästerna flyttade in 1969 och i mitten byggdes Rinkeby centrum, Rinkeby torg torg som invigdes 1971.
I Rinkeby, som i flera andra stadsdelar i Stockholm, är antalet invånare med andra modersmål än svenska högt
och 2015 beräknades 92% av Rinkebys invånare vara av utländsk härkomst.
 
Ett centrum med låga hus och bakom ligger hyreshusen
med stora gräsytor och många träd planterade.
 
Fräscha och billiga grönsaker. Här på torget var kommersen i full gång
och även vi handlar med oss både tomater och små gulliga lite "krokiga" gurkor.
 
Vi lämnar torget som vi också ser är en klar samlingspunkt där påfallande många människor är "lediga", troligen ofrivilligt, och sitter på bänkarna eller står i klungor och samtalar.
Fina grönområden med lekparker ligger bakom centrum och finns ligger både bostadshus, förskolor och skolor. 
                                                                            
 Gångbroar leder över den trafikerade vägen så det är enkelt att ta sig mellan områdena.
 
   
Vi står på gångbron och ser "skraporna" i KIsta, på andra sidan Järvafältet.
Och nya bostäder byggs.
 
Rinkebyskolan, en skola för elever i årskurs 6-9, besöks varje år av nobelpristagaren
i litteratur och det är en skola som satsar mycket på just på litteratur och skrivande.
Här går mellan 4-500 elever och  ett 30-tal olika språk är representerade. 
 
Vi har gått vår runda i området och avslutar på Rinkebystråket, områdets infartsgata. Här har nya och breda trottoarer byggts, träd och små grönormråden anlagts och låga hus för butiker håller på att ställas i ordning. 
Även en restaurangbyggnadbyggnad ska snart stå klar och där olika länders mat skall erbjudas från olika smårestauranger. 
Efter upptäckspromenaden ser vi den indiska restaurangen "Curry Malhal"i ett hörn av torget och bestämmer oss för en lunch här.
Restaurangen är liten och inga bord är lediga men en kvinna erbjuder oss genast plats vid hennes bord och vi slår oss ner. Maten beställer vi och betalar i kassan och får den sedan serverad vid bordet.
Vi börjar prata med vår bordsgranne och hon undrar om vi arbetar i Rinkeby, vilket hon hade gjort hela sitt yrkesliv. Käckt svarar vi att det är en utflykt...
Eller som jag skulle säga, en njutflykt.
 
Väldigt god indisk mat; tre kycklingfilébitar tillagade på olika sätt som
serverades på en "sizzling plate", het platta.
Naanbröd, basmatiris och en smakrik sås gjorde det hela perfekt.
 
 Dags att bege sig hemåt igen och vi tittar extra på konsten i tunnelbanan och läser ingoskylten. 
 
Spännande konst finns det gott om här.
 
Rubriken "gringos"kommer efter spanskans ord för utlänning eller främling.
Begreppet är vanligt i amerikanska filmersom utspelar sig i Mexico. Idag används ordet i hela Latinamerika och utlänningar i de spansktalande länderna både amerikaner och andra har fått vänja sig vid att bli kallade gringos.
Idag används "gringos" i svenskan när man talar om något som är främmande och det utan att ordet alls har något med främlingsrädsla/främlingsfientlighet att göra.
Jag lyssnar nu när jag skriver på en låt av Wille Crawford och gruppen Just D som heter "Tre Gringos" och det var lite så som Susan och jag kände oss idag.
En berikande och väldigt trevlig njuflykt blev det. 
 
Lite så här som sjungs i biten kände vi oss idag. Men utan saxofon och med två gringos.
 
 
Inlägg 50/100 i utmaningen #Blogg100.
 
biggeros

Som vanligt så delar du med dig ett bra inlägg om gringos. Alltid intressant att läsa innebörden varför/hur saker och till blir uppkallade . Såklart har man hört att mexikanska i filmer kallar en vit man "gringo". Du bjuder även på fin konst. Det såg väldigt gott ut det du hade på den heta tallriken. Vilken njuttur du har fört oss på även denna gång. Många varma kramar till Ditte

Svar: Tack! Ja, idag var vi "gringos" /"gringas" och det var intressant. Vi hade en fin dag och roligt och berikande att besöka en stadsdel där man inte har varit och bara läst om. Vi hade en berikande och innehållsrik dag och god lunch blev det också.
Många kramar till dig du fina.
Ditte

Susan

Hola gringa! Tack för en supertrevlig njutflykt! Det gör vi om tycker jag - fast till en ny destination! Är på väg hem från dagens andra "schemalagda aktivitet: Spanskalektionen. ;)

Kram//Susan

Svar: Hola! Tack själv! En fin, berikande och jättetrevlig "njutflykt". Ja, vi har mycket att utforska och nya resmål ligger framför oss. Hoppas spanskan gick bra.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Tack för en fin Rinkebytur... :-)

Kram ♥

Svar: Det var en trevlig "njutflykt" och jag kommer att ta fler turer till Rinkeby. Kram!
Ditte

BP

Kul att er njutflykt idag gick till Rinkeby, där man verkligen har piffat upp de senaste åren. Vi brukar åka dit eller till Tensta relativt regelbundet just på grund av grönsaksmarknaden som bjuder på så mycket mera i smakväg än ICAs utbud, bland annat färsk mynta och suverän koriander.

Man ska dock undvika att åka till Rinkeby under lördagar efter klockan 13:00 och en timme framåt. Då är det folktomt med endast några "spanare" vid hörnen av torget. Då sker nämligen knarkleveranserna fick vi lära oss.

Naturen är också fin där med många läckra promenadstråk!

Svar: Tensta har jag besökt i olika sammanhang under årens lopp, men Rinkeby kändes klart trevligare när vi promenerade runt. Kul att höra att ni också tar er en tur hit.
Många grönområden och trevliga omgivningar såg vi. Men inte många med ljust hår.
Men jag ska nog ta en tur till Rinkeby en lördag i studiesyfte. Verkar spännande.
Kul att se konsten nere i tunnelbanehållplatsen och att det var klotterfritt.
Ditte

Ami

Vilken trevlig utflykt ni fick :)
Alltid kul att se sig om lite!
Kram och trevlig kväll

Svar: Absolut! Vi hade en fin dag och berikades med många nya tankar och en god lunch. Kram!
Ditte

Christina

Vilken lyx att få besök från årets litteraturpristagare :)
Tack för att vi fick följa med på din promenad.

Kramar

Svar: Vad trevligt att du åkte med oss hit. Här är det mångkulturellt och just Rinkebyskolan uppmärksammas ofta för goda skolresultat vilket är väldigt roligt. Givetvis är det också stimulerande för skolan att varje år få besök av en nobelpristagare i litteatur . Kram och jag önskar dig en fin vecka.
Kram!
Ditte

Susjos

Coolt att ni åkte på njututflykt till Rinkeby! Vi har ju en hel del patienter på mitt jobb som kommer från Tensta- Rinkeby, fantastiskt med så många olika kulturer jag får möta i mitt jobb!
Min syster bodde ett tag i Tensta på -80 talet,så då var jag dit och hälsade på. Bodde själv vid Beckomberga i Bromma i en landstingslägenhet, om jag inte minns fel så cyklade jag till Tensta flertal gånger.
Men oj, är det ett par äkta Louboutin skor du har??!!!! Wow! De är verkligen snygga, förstår att de är sköna också!!!

Svar: Idag blev det Rinkeby och det var berikande på flera sätt. Och god indisk mat åt vi också. Tensta och Hjulsta har jag varit i tidigare men inte i Rinkeby. Men nu så....
Du är ju på olika sätt bevandrad i trakterna ochjag förstår att du mött många kulturer i ditt jobb.
Vad gäller skorna är svaret "ja". En investering i mig och mina krossade tår. Och jag kan ha dem utan att få ont. Men skulle behöva träna att gå och dans i dem. Det kvarstår. Kanske ger du kurser?
Ditte

Marja

Vilken trevlig utflykt till Rinkeby. Johanna bodde ju där en tid och arbetade flera år på Rinkebyskolan, så jag har varit där flera gånger. :) Ronja började i förskolan där redan innan de flyttade dit, det blev bekvämast för Johanna som då bodde i Kallhäll. Jag gillade torget och affärerna och matställena där omkring. Det var som lite annorlunda. :)
Kram! :)

Svar: Ja, då vet du. Kanske att de nu rustat upp och målat husen för de såg väldigt fräscha ut. Grönområden, träd, blommor och lite färg på husen piggade upp. Och inget klotter såg vi....
Tunnelbanan var också fint utsmyckad och det var roligt att se.
Kram!
Ditte

torrebloggen

Två gringos på äventyr!!
Så trevligt det såg ut med en utflykt till Rinkeby!
Kul att se sig omkring lite.
Ha det så bra idag!
Stor kram!

Svar: VI hade en jättetrevlig dag och god lunch blev det också. Och att titta närmare på Stockholms stadsdelar är riktigt roligt. Det finns fler att utforska .
Stor kram!
Ditte

Znogge

Trevlig och intressant med en njutflykt till en stadsdel/förort som man inte känner så väl. När jag ser "Rinkeby Torg" så kommer jag att tänka på metallgrindarna vid koncentrationslägren med "Arbeit macht frei". En galen association men den bara kom...

Trevligt att ni blev inbjudna att sitta vid kvinnans bord. Oväntat och lite osvenskt!

Kram

Svar: Rinkeby är ju en av Stockholms stadsdelar och det blev faktiskt en "njutflykt" hit. DEt finns ju flera stadsdelar i Stockholm som jag inte heller besökt men det är bra att ha sett en del av det man läser om för allt är ju inte svart eller vitt. När du skriver det så ja; "Arbeit macht frei". (Tyvärr är nog de flesta här utan jobb på alla sätt.)
Ja, inte känns det vanligt här i stan att någon erbjuser en plats vid ett bord, men här är det nog lite annorlunda än det mer avvaktande.
Kram!
Ditte

Veiken

Du är otrolig. Ger dig in överallt i din stad (fördomar) och ger oss andra en bild av Rinkeby som vi (jag) inte trodde fanns!
Krokiga gurkor? Vad säger EU om det? ;) Hahaha!
Tack för ett bra inlägg! Kram

Svar: Tack! Ja, krokiga små gurkor vet jag inte vad EU skulle säga om de fick sy på dem. Men vem bryr sig....Fniss!Att ge sig ut i Stockholms olika stadsdelar tillfr en hel del. Man läser ofta mycket och en del väldigt negativt, men kanske finns det fler sidor att titta på. Vi såg några till igår och det var positivt. Och inget klotter, fina grönområden och vänliga hjälpsamma människor. Säkert finns det saker som är mindre bra men det finns också mycket"skit" under de fina mattorna i de finare salongerna också. Mer dolt visserligen...
Kram! Och nu går jag ut i storstadsdjungeln.
Ditte

Eva`s blogg

Det här behövde jag efter en helg instängd på jobbet :) kul att veta om gringos hi hi som alltid hittar du bra ställen o att äta gott :) Rinkeby klingar som Rosengård här :) härliga bilder & en härlig njutflykt tack o ha en toppen dag kramen

Svar: Rinkeby kan kanske jämföras med Rosengård men kanske fräschare. Jag blev positivt överraskad och vi hade trevliga timmar där och god mat fick vi också.Önskar dig en trevlig tisdag.
Kram!
Ditte

Fia

Hej igen! Har läst ikapp din underhållande blogg litet nu på morgonen, vi har haft litet fullt upp några dagar då vi har vänner från Umeå på besök! Idag blåser det rejält men solen skiner och det var härligt att gå längs havet till Mas Amigos där Lasse just nu prövar att betala räkningar på deras dator.
Ha det bra, snart ses vi!
Kram

Svar: Vad trevligt med vänne rfrån Umeå på besök! Förstår att ni har fullt upp. Skönt att solen kan värma er lite för annars kan det bli lite svalt att gå längs havet.
Blåser gör det här också lite grann, men jag ska ut och se hur långt våren lommit längs Årstaviken.
Och snart ses vi! Jättetrevligt!
Kram från oss båda.
Ditte

wiolettan

Så intressant. Fast jag inte bor så långt ifrån Rinkeby så har jag bara varit där en gång.
Du beskriver det hela som ur en guidebok, mycket fint och lärorikt och med vackra och talande bilder till.
Detta med att vara de enda ljushåriga, Vi känner det också då vi åker in till sta´n, med T-banans blåa linje. Det är övervägande mörkhåriga resenärer.
Njutflykt, det ordet gillar jag.
Kram.

Svar: Det var ett väldigt trevligt besök och kanske inte ett område man åker till utan ärende. Vi hade aldrig varit där och det känns som om jag vill se mer av Stockholms olika områden och då är det intresssant att göra det. Inget klotter, vänliga och hjälpsamma personer, trevlig torghandel, fräscha hus som renoverats, flera grönområden samt en fint smyckad tunnelbanehållplats var några positiva upplevelser. I Tensta och Hjulsta och har jag varit med inte i Husby eller Akalla. Får nog bli besök där också.
Visst är ordet "njutflykt" bra! Jag kom på det en gång när jag gjor ent utflykter som hade det där"lilla extra".
Stor kram och trevlig tisdag.
Ditte

Timeoftiger

Mycket intressant! Tänk att en stadsdel kan bli så segregerad, sådant har vi inte i Finland. Men jag har förstått att det är en hel del ordning och reda i Rinkeby numera, och att den på vissa håll nästan anses som en "trendig" stadsdel. Inte alls som Rosengård i Malmö där det lär vara riktig misär på många sätt.

Svar: Vi blev positivt överraskade över att det var fina grönområden, planterade träd och blommor och inget klotter. Husen såg ut att vara ganska nyrenoverade och var byggda runt grönområden och stämningen kändes vänlig. Arbetslösheten är förstås hög och visst är detta ett av flera segregerade områden i Stockholm men de vi såg samlas på torget var inga ungdomar utan mer äldre. Rinkebyskolan och flera andra skolor här har ett "bra rykte" och har också fått många kunniga, intresserade och utbildade lärare att söka sig hit och så är det inte alls överallt.

Ditte

Piedra

Jag fick en obehaglig association av skylten som det står Rinkeby Torg på. Jag tänkte "Arbeit macht frei"... Det var också en sådan skylt som gick i en båge liksom.

Kram ♥

Svar: Jag kan förstå det...Znogge tänkte likadant och jag också, men efter att ha varit här så kändes det inte så. Det var ett positivt besök i alla avseenden. Jag har besökt koncentrationsläger, rester av dem, men inte kändes detså här.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: