Tidsfördriv

    
"Tidsfördriv är något jag önskar jag hade tid med..." för  vissa dagar är det en del på gång. 
Vädret kunde inte riktigt bestämma sig om det skulle anta den soligare eller mer mulna varianten, eventuellt med inslag av regn så jag iddes inte vänta utan gav mig ut  i mina närligande naturområden.
Jag bor mitt i stan men på några minuters promenad är jag vid Årstaviken och Eriksdalsområdet med Eriksdalslundens koloniområde och där är blomningen i full gång  och man kan se nästan se hur  det spritter i växterna och hur de skyndar för att möta våren. 
Namnet Eriksdal kommer från gården med samma namn som låg här i närheten och där ägaren hette Erik Almgren. På 1880-talet köpte Stockholm stad området för att bygga ut Eriksdals vattenverk och i början av 1900-talet anlades koloniområdet ner mot Årstavikens vatten, Mälaren.
Koloniområdet här är ett av Stockholms äldsta och största, 143 lotter och ägs fortfarande av Stockholm stad men Eriksdalslundens koloniträdgårdsförening arrenderar marken.
När paviljongerna, stugorna, byggdes accepterades endast män som kolonister och för att få en lott krävdes också fast bostad. Ensamstående kvinnor var inte  på den tiden tillåtna att arrendera en lott. Tur att tiderna har ändrats...
 
Kolonistugorna klättrar ner mot Årstaviken och området är väldigt välskött och inbjudande och allmänheten är välkommen att pormenera runt på de små stigarna som slingrar sig här uppe på berget.
När koloniområdet anlades fick lusthusen, stugorna kallades så, vara på maximalt 6m2 och fick bara ritas av två av Stockholms, på den tiden främsta arkitekter Ragnar Östberg
(Ritade bl.a. stadshuset i Stockholm)
och Lars Israel Wahlman. (Har ritat bla.  Engelbrektskyrkan i Stockholm)
 
 
 
Jag studsar nerför berget och stannar till vid Årstavikens båtklubb för att se när de ivriga båtägarna slipar, målar och fixar med sina båtar. En svunnen tid för mig, men var sak har sin tid. 
I samma ögonblick som jag är på väg uppför nästa bergknalle ser jag en bilnyckel (autolåsmanick) ligga på marken bredvid en grå och nya Toyota. Ingen bilägare i närheten så jag plockar upp den och börjar gå runt bland båtägarna och fråga. Inget napp alls. Bestämmer mig för att lämna nyckeln till hamnkaptenen och skriva en lapp och sätta på vindrutan. Och just när jag gör det kommer hamnkapten förbi, öppna bilen och vi hittar namnet på ägaren. Vi konstaterar också att det nog snarare är en kolonist som är ägare till bilen eftersom fröer, handskar och ett trädgårdsbord ligger i baksätet.
I samma stund kommer en man nerför berget, från koloniområdet och undrar förstås vad vi sysslar med. Med all rätt, för det måtte ha sett lustigt ut med vidöppna dörrar på bilen.
Och dagens goda gärning var avklarad. Bilägaren blev i alla fall väldans glad och jag fortsatte  glad i hågen mot blommande magnolia som nästa mål.
 
 
 
 Magnolia är ett växtsläkte som omfattar ca 210 arter och de förekommer naturligt i Asien, Syd och Nordamerika. Här odlar vi dem som trädgårdsväxter och de kan förkomma både som träd och buskar men trivs bäst i soliga och vindskyddade lägen.
Blomfärgen varierar mellan vit, rosa, lila och gul. Magnolian är ett gammalt släkte som funnits till innan det fans bin och blomorna pollinerades då av skalbaggar.
Fossila lämningar av magnolia har hittats och som daterats  ill att ha en ålder av 20 miljoner år.
(Släktet är uppkallat efter en botaniker, Pierre Magno,l som kom från Montpellier i Frankrike.)
 
 
Otroligt välskött kolonilott och här stannade jag för en pratstund med den trevliga ägaren
som bjöd inn mig och visade mig runt .
 
 
 Inlägg 51/100 i utmaningen #Blogg100.
 
 
 
 
Ami

Så fina bilder du har tagit! Och magnolian är väldigt vacker!
Ja, det är tur att tiderna har förändrats, så även vi kvinnor får arrendera en kolonilott!
Och vad trevligt att ägaren till den fina lotten visade dig runt :)
Kram

Svar: Tack! Och visst är magnolian vacker. Roligt att idag se så många träd i blom. Här vårdas kolonilotterna ordentligt och det är krav på viss "ordning" för att få arrendera dem.
Jag är inte så mycket längre för att rensa ogräs så jag är glad att få se det vackra....
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Låter som en perfekt dag! Vilka underbara omgivningar det finns
runt Sthockholm. Den sista bilden - vilket jobb att få det så vackert.
Jag tycker om att ha en gård, men jag tycker inte om att "trädgårda";
ogräs och sånt tränger sej in alltför kvickt.

Sommarn är här - 27C - just nu. Rena pustvädret - och det är bara april!

Svar: Det blev en alldeles utmärkt dag och det är fint att kunna gå runt och se allt det vackra utan att själv behöva göra trädgårdsarbetet. Jag har haft hus och trädgård och är nu nöjd med min balkong här hemma och mina små rabatter och bomsterkrukor i Spanien. Alldeles lagom. Så varmt ni har det, här har inte termometern idag orkat över +13.
Har magnolian hos er blommat klart? Den brukar ju vara så vacker i dina trakter.
Ditte

Znogge

Där vore det inte helt fel med en liten stuga där inte! Ser verkligen idylliskt och fint ut. Så mitt i stan men ändå lantligt...

Kram

Svar: Hit är köerna långa för att få hyra en liten stuga och jag undrar om arrendet inte också kan ärvas i vissa fall. Men det är verkligen en idyll i stan och just längs Årstaviken finns flera olika koloniområden. Väldigt fint att strosa runt här.
Kram!
Ditte

Musikanta

Roligt att få följa med dig på dina promenader. Så mycket nytt om Stockholm som jag lär mig genom dem! För det mesta blir det ju bara promenad för mig till och från tunnelbanan i Mälarhöjden och en avstickare till Skärholmen eller till city när jag är på besök i Stockholm. Men jag ska ta mig samman och gå en sväng på Söder runt Katarina kyrka när det blir lite varmare.
Min mamma satte en liten magnolia utanför deras villa i Promenaden i Norrköping på 60-talet. Den har nu växt till ett jätteträd. Hos oss här i Mogata har jag försökt att plantera magnolia men den gillade inte den kompakta lerjorden utan dog efter ett år.
Kram från Ingrid

Svar: Jag går ju mycket och ofta här i stan och är intresserad av det jag ser. En del minns jag från ungdomsåren då jag jobbade som guide och en del läster jag i böcker jag har om Stockholm. En sväng runt Söder är en fin promenad men skönare när det blir lite varmare. Och man kan ju fint kombinera ihop en hel del här.
Här är det nu fler magnilia på gång ser jag och jag tycker de är så vackra.
Intressant att din mammas magnilia tog sig i norrköping men inte den hos dig. Så olika....
Kram!
Ditte

Ghugge

Älskar blommor och du har ju tagit jättefina bilder. Trevliga människor du träffar hela tiden och
vilken tur att det löste sig med bilnycklarna.
Fin promenad som du tog oss med på!
Kram

Svar: Tack! Jag tränar på att ta bättre bilder och ibland lyckas det....Det blev en grönskande sväng idag och roligt att komma i kontakt med människor som man mötre. Mannen som tappat bilnyckeln blev så glad ochdet är ju fint att kunna hjälpa till. Stor kram!
Ditte

BP

Att ett tidsfördriv kan sluta in dagens gärning! Bra gjort och många klappar på axeln.

Å visst var vädret lynnigt idag. Efter ett besök i 08 drabbades jag av hagel vid Mörby Centrum och strålande sol i Täby, följt av regn... Snackaom riktigt aprilväder, som vi inte haft på några år här tycker jag.

Svar: Jadå, tidsfördriv kan innebära en hel del...Hagel hade vi inte här men några droppar regn kom och sedan sken solen igen och det blev en fin kväll. Förra året var vi i Spanien under delar av april så jag vet inte hur vädret var här hemma, men i Spanien ser jag på bilderna att det var bra.
Men naturen verkar gilla aprilvädret....Alltid något.
Ditte

Marja

Härlig promenad! Jag har varit på väg till koloniområdet ett par gånger och nu känner jag att jag bara måste göra det nästa gång. Jag saknar min kolonilott som jag hade några år, men det blev för slitsamt för min kropp.
Så bra att nyckeln till bilen hittade sin ägare. Han trodde väl att ni gjorde inbrott i bilen mitt på blanka dagen. :)
Magnolierna är så vackra och doftar så gott. Jag har skrivit på instagram var du kan hitta dem på nära håll.
Kram! :)

Svar: Bilens ägare var verkligen förundradöver att vi var i hans bil. Och fullt förståligt. Men vi stod ju kvar när jan kom . Glad blev han över att jag hittat nyckeln i alla fall och jag var glad över att jag försökte lokalisera ägaren. Här är det fint att promenera så jag tror verkligen du skulle tycka om det och nu är det en väldigt fin tid framöver.
Tack, jag ska titta efter magnolior där skrev att de fanns. Dessa har jag inte ännu uptäckt.
Foto kommer på torsdag!
Kram!
Ditte

torrebloggen

Vilket härligt tidsfördriv att gå runt i koloniområdet!
Det såg verkligen ut att vara vackra och välskötta kolonilotter.
Magnolian är så vacker när den blommar, tyvärr alldeles för fort.
För några år sen funderade vi faktiskt på att köpa en kolonistuga, men det blev inte av.
Vilken tur att du hittade bilnyckeln, ägaren måste väl ha blivit glad över det, trots att det såg lite konstigt ut.
Ha det så bra!
Stor kram!

Svar: Här i området är allt väldigt välskött och jag tror t.o.m. att det finns vissa regler för hur det får se ut. Det är verkligen roligt att se allt arbetet som läggs ner och att folk tycker att det är så roligt att pyssla här. Just nu finns det magnolia i blom på olika ställen här men tyvärr får vi bara njuta av den så kort tid.
Bilägarenn var strålande glad över att jag hittat nyckeln och även letade efter honom. Och säkert såg vi skumma ut där i bilen....
Dagens goda gärning blev det.
Ha det bra ni också.
Stor kram!
Ditte

Ama de casa

Oj vad fint, och vad glad bilägaren måste ha blivit :-)

Svar: Bilägaren jublade av glädje och var väldigt tacksam. Jag hade också blivit jätteglad om jag fått tillbaka en borttappad bilnyckel. Och han hade tappat den bredvid bilen och var glad över att den fanns kvar. Grönskan och alla blommor är det bara att njuta av.
Ditte

FREEDOMtravel

Härligt med alla blommor (i vår lilla "skog" är det också alldeles vitt nu) och jag förstår att bilägaren blev glad!

Svar: Visst är det! Och både alla blommor, ljusare dagar och våren är välkomna.
Ditte

Piedra

Åh, så vackra bilder! Vårblomning är det vackraste som finns, tycker jag. Man är så svältfödd på intryck under vintern så man blir helt lycklig att se när det blommar igen.
Du skriver om tidsfördriv, och det är något jag tänker på ibland. En del människor tycker att tiden går så långsamt, och de klagar över att de inte har något att göra. Själv känner jag att tiden inte räcker till för det jag vill göra. Nu räcker ju inte min ork heller, men om jag hade varit fullt frisk skulle jag definitivt aldrig haft problem att sysselsätta mig.
Kram ♥

Svar: Visst är det en härlig tid nu! Allt vackert i naturen och de längre och ljusare dagarna piggar upp. För mig går tiden fort och eftersom jag är pigg känner jag att jag både vill,kan och orkar göra det jag tycker om. Och för din del är det fint att de dagar du kan och orkar göra det du tycker om. Kram! 😀❤️
Ditte

Leffe

Gomorron på dej och Bosse också förstås!
Kul att se att det finns hopp om en vår när vi kommer hem!
Det var en välgärning det där med nyckeln och det är ju sånt som får oss att må bra.

Svar: Gomorro ! Gott hopp om vår är det. Strålande sol över Stockholm idag men lite svalt. Blommor blommar och fåglar kvittrar. Bilmannen var överlycklig och jag glad att kunna hjälpa till. Hur glad hade man inte själv blivit för detta. Önskar er ännu en trevlig dag. Bosse hälsar .
Ditte

Lena i Wales

Jag njuter verkligen av dina vackra Stockholmsbilder och intressanta texter. Du är en inspirationskälla!
Roligt också att se hur långt våren kommit.
De Stockholmsbilder jag får sänt till mej bestå av ett ettårigt barnbarn. Fast det är ju också jättehärligt!!!
Ha en fin dag!

Svar: Mången tack! Stockholm är så vackert just nu och det är fint att vandra omkring och härligt att bo mitt i stan och ändå så nära naturen. Jag förstår att du njuter av bilderna på barnbarnet . Så mysigt!
Ditte

Eva`s blogg

Man vet att ofta att när jag kommer in här så får jag mig en rejäl promenad i vackra staden och man har liksom fått se en hel del som man inte annars hade fått se & det är jag tacksam för Ditte :) önskar dig en vacker dag kram

Svar: Tack! Underbart väder i Stockholm idag och även söderur för jag ä rnu på väg hem från Norrköping och solaen strålar här också. Många promenader blir det för mig och jag njuter ibland av att gå här i koloniområdets lugn och lukta på blommorna. Och stadens brus ligger mågra hundra meter bort.
Önskar dig en fin dag.
Kram!
Ditte

Anette

Vilka vackra Sverigebilder, det är tur att jag snart åker hem.
Längtar verkligen till svensk vår.
Är det snart dags för dig att åka söderut?

Svar: Jag kan förstå att du längtar hem nu för vi går verkligen en härlig tid till mötes. Jodå, vi är snart på väg säderut för ett tag.
Ditte

Fia

Ojoj så vackra blommor! Vitsippor och Magnolior! I Umeå växte inga vitsippor i skogarna och heller skådades ingen Magnolia i trädgårdarna. Men i Västerås kan vi njuta av båda! Underbart! Här är havet i uppror efter gårdagens stormvindar, men idag är det lugnt och fint i luften, kram!

Svar: Skönt att blåsten hos er dragit vidare och att det är lugnt igen. Kan förstå att det är stor skillnad mellan Umeå och västerås vad gäller växtlighetens ankomst om våren.
Här är det väldigt vackert nu med allt som blommar och de ljusare dagarna.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Det är så fint runt omkring dessa stugor, med alla blommor och planteringar.
Snällt att ta hand om nyckeln.. :-)

Kram ♥

Svar: Här är riktiga oaser och bara några hundratal meter frå stadens puls. och att promenera här är så lugnt ock skönt och det vill jag ha ibland-Och bilägaren var glad...
Kram!
Ditte

biggeros

Sicken lycka och bli inbjuden sådär. Visst är Magnolia fin blomma. Då gjorde du dagens goda gärning idag. Tack för titten fina Ditte!! Kram

Svar: Dagens goda gärning utfördes och det var fint att kunna hjälpa någon. Tänk så glad man själv blivit för detta....Just nu är det vackert runt omkring och det är mysigt att strosa här i de gamla koloniområdena och det är lätt att få kontakt med människor som gärna visar sin lilla lott.
Kul att du följde med.
Stor kram!
Ditte

Veiken

Välskötta koloniområden är en lisa för själen! Dessutom fick du till en god gärning! Som bilägare hade jag först fått adrenalinpåslag, sedan överlycklig över att det finns ärliga människor! Kram på dig!

Svar: Mannen blev väldigt glad och lättad. Och det hade jag också blivit om detta hänt mig. Jag tror att goda handlingar och gärningar genererar annat gott. Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Vad skönt det måste vara för dig att på ett par minuter kunna hamna i denna lugna vackra oas. Kul att du fick komma in och se. Härliga bilder.
Fredagskram Bosse

Svar: Jag uppskattar verkligen att ha fina naturområden alldeles i närheten och där det är lugnt och stilla och tröttnar jag har jag storstadens puls inte långt därifrån. Trevlig fredag önskar jag dig också. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: