Smak av Korea

    
Rest en del har jag gjort men Korea är fortfarande ett land jag ännu inte besökt. Just nu verkar en resa dit rent fysiskt lite avlägset i planeringen så då  går det utmärkt att matmässigt göra ett besök där.
Gårdagens kväll ägnades åt den koreansk restaurangen Arirang med adress Luntmakargatan 65 i Vasastan i Stockholm. (KLickar man på länken finns både menyer för lunch och middag med och vägbeskrivning)
Jag och Eva, en väninna sedan studietiden på GIH, Gymnastik och Idrottshögskaolan i Stockholm, firade lite sent våra födelsedagar och hade bestämt oss för just koreansk mat och ingan av oss hade tidigare besökt just Arirang. (Däremot andra koreanska restauranger i stan.)
 
 
Vackra kryssväxter utanför.
 
Bord var bokat , något som oftast är nödvändigt i Stockholm även på vardagkvällar. Vi slog oss ner i godan ro men menyerna som studerades noga i sällskap med koreanskt öl-
Vi besstände oss för att beställa flera mindre rätter att dela på för att kunna smaka på fler rätter och orka med dem. Nog så viktigt.
 
Efter att ha funderat ett bra tag på allt gott som fanns så kom Eva med några föslag och eftersom
mina glasögon var hemma och inte till någon nytta så hängde jag helt på.
Vi beställde fem rätter till att börja med och tänkte efter hand komplettera.
                                                                                        
Till vänster små mungobönsplättar, överst en klimt av den koreaska specialiteten
kimchi som är chilimarinerad och syrad vitkål. I mitten finns spenatplättar och koreanska färsfyllda dumplings som kallas för "mandoo". Längst till höger är den chili och kryddmarinerade bläckfisken. 
Till detta serverades olika dippsåser.
 
Kimchin och mungobönsplättarna.
 
Tanken på kompletteringsbeställningen var god, men vi fick konstatera att vi inte orkade mer. 
Prata orkade vi däremot och när den värsta mättnadskänslan lagt sig övervägde vi en dessert.
Och för att få testa mer valde vi två att dela, en större och en mindre.
 
Den större desserten bestod av stekta päron i lätt ingefärssås med vaniljglass
och  jordgubbar. Väldigt gott. Den lilla varianten var mangoglass omsluten av rispapper.
 Mycket gott  det också och en fin, fräsch, smakupplevelse.
 
 Vi var väldigt nöjda och kommer absolut att gå hit igen. Restaurangen äge av en koreansk familj och har verkligen specialicerat sig på det autentiska i matväg. Och med tanke på att ett flertal besökare var koreaner så antar vi att Arirang lyckats.
 
I september 2007 besökte jag Tianjin i KIna för att se Sveriges damer spela VM i fotboll mot Norkorea och det blev en speciell upplevelse och jag har skrivit om det i ett inlägg från den 10/7-2013. (Då en repris från ett inlägga 2007)
Läs gärna för ett gott skratt.
Tänker här särskit på bloggvännen BP.
 
Inlägg nr 52/100 i utmaningen #Blogg100.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
FREEDOMtravel

Det låter som ett kul och bra restaurangtips. Det ska jag lägga på minnet!

Svar: Arirang är absolut värt ett besök och bar luncher sägs de också ha.
Ditte

Veiken

Koreas mat verkar vara en uppåtgående trend just nu! Sydkorea kan man ju besöka, men det är värre med den norra delen av samma land! Jag skulle kunna uttrycka en del om det landets ledare, men jag låter bli! Kram

Svar: Håller helt med om de norra delarna av landet...illa. Men jag slogs I princip mot dem på VM i fotboll för damer 2007 när Sverige spelade mot dem och våra platser var ockuperade. Jag gav mig inte....Igår var det maten och den var nog inspirerad från syd. Tänker så. Gott var det i alla fall. Kram!
Ditte

Marja

Men mums... tack för tipset! Jag skall bjuda med Ronja dit och äta koreanskt. Förutom japanska, studerar hon koreanska och den där kimchin har hon faktiskt pratat om. :)
Kram! :)

Svar: Det tror jag blir bra. Arirang serverar även luncher och kommer man efter rusningen, vid 13 tiden är det nog mer gott pm plats. Vi var väldigt nöjda och det fanns mycket att välja på. Allt vi tog var gott.
Roligt att ronja läser både japanska och koreanska och fmiljen som driver den här restaurangen är ju koreanner så Ronja kan nog få träna språket också.
Kram!
Ditte

Maria

Allt ser väldigt gott ut! Det är ju jättespännnande att prova på mat från olika länder.
Näst bästa om man inte har möjlighet att åka till landet i fråga!
Tack för att du fortsätter titta in till mig trots att jag är dålig på att titta in till dig ♥
Kram ♥

Svar: Jag tittar så gärnain till dig för tid har jag. Pensionärstillvaro du vet...(Men jag gör mycket annat också och tycker att ni yngre ger mig många goda tankar och idéer.)Visst är det bra att besöka andra länder genom maten. Passar mig bra. Men jag äter den förstås gärna på plats också.
Asiatisk mat tycker jag mycket om och äter det gärna när jag går ut.
Kram!
Ditte

Znogge

Maten lät både spännande och god! Jag gillar att testa olika sorters kök men skulle Husse få bestämma skulle det alltid bli biff. Lite väl förutsägbart för min smak ;-)

Kram

Svar: Maten var spännande och god och Husse hade här kunnat få BBQ på koreanskt vis som är mer tunt skivad entrecote som man grillar på en platta som byts så att den hela tiden är het. Men det är ju inga cm tjocka skivor...Biff äter jag inte så ofta. (Har svårt att bryta ner mycket rött kött)
Men ibland så....
Kram och natti.
kram!
Ditte

Ami

Asiatisk mat är väldigt gott! Och det känns som om det är ganska skonsamt för magen!
Men jag förstår att ni blev mätta!
Kram och trevlig kväll

Svar: Jga är ju väldigt förtjust i asiatisk mat och äter det gärna ute och lagar det hemma också ett par gånger i veckan. Mätt blir man men inte så "tung". Vi hade en jättetrevlig kväll och kul med en för oss ny restaurang.
Kram från mig.
Ditte

Gittan

Det ser jättegott ut och visst är det kul att prova fler rätter. Det är ju bra att ta fler små rätter och dela. Härligt att gå ut och äta, det gör vi ofta även här i lilla Västervik. I kväll var vi ute och cyklade en sväng det var så fint väder. Stannade på en restaurang, jag åt en enkel räksallad och Bengt tog pasta med räk o musselsås. Snart läggdax. Stor Kram.

Svar: Väldigt gott och trevligt var det. Och bra att prova lite av varje. Förstår att dte finns trevliga restauranger i Västervik och fler kommer väl i gång nu när det är blir lite varmare. Mysigt med cykeltur och att äta lite på vägen.
Stor kram till dig också.
Natti!
Ditte

BP

Hahaha! Nu ska du få höra...

Arirang har min favo kollega, som förresten också heter Eva, och jag besökt många gånger, fast då för att äta lunch. Där blir man alltid mätt och nöjd - ja, och köa får man också då.

Så när jag såg att du länkat till mig i "fotbollssammanhang" skrattade jag gott, eftersom jag känner så väl igen den koreanska restaurangen. Snacka om sammanträffand - igen:-)

Tusen tack för länken!

Å på samma gata - Luntmakargatan alltså - finns Cumin House - en suverän indier med lite annorlunda indisk mat. 100 meter på andra sidan gatan mot Odenplan. Du kan inte missa den då den har en ricksha utanför dörren. Kan rekommenderas. Å just där åt "min" Eva och jag igår. Visst är det roligt:-)

Svar: God sen kväll! Detta är då för roligt! Och jag kunde inte låta bli när vi var på Arirang att tänka på min konfrontation detta fotbolls VM 2007 för damer. Jag tog kampen. Cummin House har jag inte besökt så detta tips tackar jag för. (Har besökt andra indier i stan och gillar indisk mat och vi har en suverän här på Söder, lilla Gossip, bengalisk,liten och trång på Skånegatan.)
Att besöka länder via mat är perfekt när resor uteblir.
Ett gemensamt intresse även här verkar det som.
Ditte

TantGlad

Det låter ju jättegott. Jag gillar sån här mat.
Förstår man måste boka bord även vardagskvällar i Stockholm. Det är ju liksom inte som i vår stad Presis.

Mmm...bilder.

Ha det så gott mitt i veckan och varm kram.

Svar: Det var väldigt gott och trevligt var det och även fast vi åt det vi ville kändes det inte tugnt. En klar fördel. Ha det bra du också och min promenad kommer...
Kram!
Ditte

Susjos

Tack för ännu ett restaurang tips! Måste nästan skriva ner dem. Låter spännande med koreansk mat, och det ser mycket gott ut!

Svar: Visst är det fint att få restaurangtips. Extra roligt är att även BP tittar in på Arirang då coh då och hon skriver att de även har bra luncher. Maten är fräsch och lätt och det finns mycket att välja på. Bra är att dela rätter för då orkar man ju smaka mer på vad som finns. Jag ror absolut du skulle tycka om maten här. Vi var väldigt nöjda.
Ditte

torrebloggen

Vilken trevlig kväll med en smak av Korea!
Det såg mysigt ut på restaurangen.
Jag är inte så förtjust i asiatisk mat.
Ha det så bra!
Kram!

Svar: Vi tycker ju mycket om asiatisk mat och äter den gärna. I Peking hade vi en koreansk restaurang nära oss och även där blev det ibland koeransk mat när vi ville variera. Även i Torre provar vi gärna restaurang Hoo, kinesisk som har väldigt bra mat. Mne tycker man inte om asiatisk mat så förstår jag att du väljer annat.
Soliga kramar!
Ditte

Ama de casa

Arirang har jag faktiskt besökt några gånger - en jättebra restaurang! Jobbade i dom kvarteren för många år sen, möjligen var det då jag var där? Minns inte... Har den funnits så länge, tro?
:-)

Svar: REstaurangen har funnits sedan 70-talet och ägts av samma familj så du har säkert varit där. Trevligt och väldigt gott var det.
Ditte

Anette

Visst är koreansk mat god.
Jag har varit i Seoul ett par gånger, det är en trevlig stad.
Faktum är att jag just nu, i Kuala Lumpur fikar med en svenska som är bosatt i Seoul.

Svar: Kommer jag nu på ett tag själv inte till Korea så får jag i alla fall prova maten. DEt blev inte av att åka till Seoul när vi bodde i Peking och jag missade en resa med SVEA till gränsen och lite in i Nordkorea för jag jobbade de dagarna. Men jag har sett bilder och fått berättat en del från resan. Intressant men skrämmande. Önskar dig fina och kvällar i KL.
KL är trevligt så jag öfrstår att ni har dte bra. Trevligt att träfa en väninna från Seoul också.
Ditte

Ghugge

Maten ser jättegod ut och tänk att du är ute och reser fastän du är hemma, så kul!
Kram till dig du flitiga resenär.

Svar: Jag reser även på hemmaplan och det går ju bra med mat från olika länder. Men jag tycker om det svenska i matväg också.
Kram!
Ditte

Comsi ComsaStekta päron med ingefära-sås låter smaskigt...

Stor kram ♥

Svar: Det var gott och uppfriskande och roligt att prova något mer nytt i smakväg. Kram!
Ditte

wiolettan

Så vackra blommor.
Bra idé detta med att prova lite av varje och dela så där som ni gjorde. Förstår att ni blev mätta för det var ju en del rätter. Fem rätter låter mycket men det kanske det inte är, kanske små portioner.
Jag kommer inte ihåg att jag har ätit koreansk mat, kanske skulle göra det någon gång, allt utom fisk då. Är det starkt kryddade rätter? Det gillar jag.
Trevlig dag önskar jag dig.
Varm kram!

Svar: Räterna var ganska små och eftersom vi delade fanns även utrymmer för dessert. Men vill man inte dela utan ha sin "egen mat" går det också givetvis bra. Här fanns rätter som var mer starka än andra pch personalen svarar gärna på frågor, de var väldigt tillmötesgående.
Önsar er också en trevlig dag.
Kram!
Ditte

Malin

Det ska jag lägga på minnet tills nästa gång jag är i stan. Har nog inte ätit koreansk mat tidigare.

Svar: Rekommenderas! Och Arirang är ett bra val!
Ditte

Decdia

Såååå gott det ser ut att vara! Jag gillar också många små rätter, dessutom håller jag på att lära mig mer om det koreanska köket och då är kvantitet viktigt. Hihi!

Svar: Vad kul att du också tycker o det koreanska köket. Just den restaurang vi var på, Arirang, har kommit ut med en kokbok vad avser koreans mat. Väl värd att tittas på. Lycka till med dina kokkonster och jag hänger med...
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: