I goda händer

    
När jag efter ett lyckat besök i Täby Centrum åter satte mig på Roslagsbanan mot Stockholm, Östra station,
och var försjunken i mina tankar så kommer en trevlig biljettkontrollant och "blippar" mitt kort. ( Man köper i Stockholm inte längre biljetter till de kommunala färdmedlen på tåg, bussar eller tunnelbana  utan det sker i förväg och har man inte gjort det och måste köpa biljett ombord kostar det en hel del extra. Möjlighet finns också att köpa biljett per sms, men då måste man vara registrerad. )
Bredvid mig sitter en ung kvinna som också får sitt kort "blippat" och mitt emot oss sitter en yngre man som vill köpa sin biljett kontant.
Konduktören förklarar att detta blir mycket dyrare och undrar om han inte här på tåget kan skaffa en biljett per sms. Mannen talar inte svenska och inte engelska men konduktören försöker vänligt hjälpa honom med hjälp av kroppsspråket. Men så  frågar plötsligt den yngre kvinnan på arabiska om mannen också möjligen talar arabiska. Det gjorde han och hjälpinsatsen med att skaffa biljett började.
Den lika vänliga (kvinnliga) konduktören säger att hon ska återkomma och hoppas det ska gå bra med biljetten och ger olika förslag.
Försöken pågår och jag med mitt rabatterade pensionärskort kunde hjälpa till med lite från min reskassa.
När vi nästan var framme i Stockholm hade kvinnan via sin mobil fått tag i en biljett och det hela löste sig och mannen betalade kvinnan kostnaden för den och var väldigt tacksam.
Jag blev verkligen glad både över den vänliga konduktören och den hjälpsamma unga kvinnan och bestämde mig för att i fortsättningen ha lite extra pengar på mitt kort för att kunna hjälpa tilll vid behov.
Och med vänlighet och hjälpsamhet blir tillvaron så mycket trevligare.
 
Stockholm bjöd på härligt vårväder och jag bestämde mig för att peomenera genom stan från Östra Station  hem till Söder, en sträcka på ca. fem kilometer och som tar drygt en timme. Beroe förstås på stoppen längs vägen...
Jag ville gå längs vattnet så mycket som möjligt och bestämde mig för att ta vägen längs
Stadsgårdskajen och Masthamnan (där vikinglinjens fartyg lägger till)
lite längre än raka sträckan men bråttom hade jag inte.
Och vyn in mot stan och Strömkajen är alltid sevärd. 
 
Att stanna till och se Vikinglinjens ålandskryssningsfartyg, Cinderella, komma in och lägga till är alltid roligt.
 
Hon ska vändas och trång är det och all manövrering sker med hjälp av en lite "joystick".
 
 
Bara att nu i sidled ta sig in till kajen.
Allt gick bra och det brukar det göra så jag traskade vidare hemåt.
 
På fredag får jag besök av ett par bloggvänner och jag ser verkligen fram emot detta. Vi har träffats ett par gånger tidigare och nu är det alltså dags igen.
Så efter den lyckade dagen så tar jag mig an min nya fina kokbok " Middagsparty" för att leta recept till vår gemensamma lunch här hemma. Och så mycket gott det finns.
Jag vill laga precis allt, men när jag hållit boken i händerna ett bra tag och bläddrat fram och tillbaka så bestämmer jag mig för en fiskgryta som ska serveras med aioli och västerbottenbröd. (Västerbottenost ingår och detta passar extra bra då den ena bloggvännen numer bor där.)
 
I fiskgrytan ingår bl.a. lök, rotselleri, morötter, vitlök, lax, torskrygg, fänkål, purjolök
musslor, räkor, saffran, tomater, vitt vin.....
Ett utlåtande både av fiskgrytan och brödet får komma när vi smakat det hela.
 
 
Inlägg nr 37/100 i utmaningen #Blogg100.
torrebloggen

Vilken underbar berättelse! Man blir så glad att höra att det fortfarande finns människor som ställer upp för andra när det behövs!
Härligt att det gick bra med datorn!
Ha det så bra!
Kram!

Svar: Hjälps man åt så blir det så mycket trevligare och jag tänker ofta på alla gånger vi fått hjälp utomlands och att inte kunna eller förstå ett språk gör situationen än knepigare. Datorn väntar nu på det nya batteriet så det blir ytterligare en tur till Täby C, men den tar jag gärna. Men ett batteri är ringa kostnad mot en ny Mac.
Ha det bra och vi ses snart!
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Så härligt att kunna hjälpa till och så snällt gjort av Dig.
Maträtten verkar god, men tyvärr hade jag plockat bort musslorna.
Ser fram emot att snart träffa Dig och Bosse och då kan vi gå till några favoritrestauranger och äta gott!
Kramar till er båda/A-K

Svar: Tillvaron blir både enklare och trevligare om man kan hjälpas åt. Och jag har många gånger fått hjälp utomlands...Jag kan förstå dig vad gäller muslorna, men jag serverar dem bredvid.
Och snart ses vi! Jättetrevligt och vi har många restaurangbesök att göra.
Kramar från oss till dig.
Ditte

Ami

Visst blir allt mycket enklare om alla hjälps åt! Och vad fint av er andra att hjälpa till så det ordnade sig med biljetten!
Och maten du ska bjuda på såg väldigt god ut!
Kram

Svar: Jag blir glad när jag ser att man kan hjälpas åt och nästa gång är det man själv som blir hjälpt. Goda gärningar genererar andra goda gärningar. Och ofta är det såå lite som behövs. Det skall bli jätteroligt att laga fiskgrytan och jag återkommer med gästernas recension när de provat den.
Kram!
Ditte

Veiken

Man återfår verkligen tron på mänskligheten när jag läser din lilla berättelse om biljetten. Pensionärerna åker gratis i Göteborg. Något att ta efter för Stockholm? Lunchen du bjuder på kommer att bli mycket uppskattad, var så säker! Vår väns son ska tydligen spela med sitt dansband, Callinaz, på Cinderella nästa vecka. 10, 11 och 12 april. Dessutom i slutet på månaden! Kram PS. Nu sjunger det på sista versen här!

Svar: Så bra att pensionärer åker gratis i Göteborg. Skall nog föra fram det här i stan som ett "medborgarförslag". Aha, får se hur det ser ut för oss mellan den 10-12 april, vore kul att lyssna till dem.
Men du vet ju att som pensionärer är det bråda tider.
Oj då, sista versen för denna gång.
Men kanske trevligt att möta våren hemma i Göteborg också och träffa nära och kära.
Välkomna hem!
Kram!
Ditte

BP

En riktig solskenshistoria som jag verkligen gillar! Dessutom är jag väldigt förtjust i dina fina bilder som jag kan njuta av idag då det duggade hela dagen. Tack:-)

Svar: Tack! Så bra om lite solskensbilder piggar upp dig och idag har det verkligen varit grått.Jag blir också så glad när haf stöter på hjälpsamma personer i yrken där service borde vara en självklarhet.
Nu ringde de från Applebutiken och batteriet hade kommit så det blir till att ta en tur när jag kan avvara datorn, vilket är svårt. Kanske måste datorn lämnas in om det är mycket att göra så jag får tänka till. Men till Täby C åker jag gärna.
Ditte

Decdia

Det är service! När jag tog tåget senast så hade en tjej missuppfattat det där med att lösa biljett (hon trodde att det räckte att ha ett kort, men hon var ju tvungen att "dra" det med). När tåget stannade nästa gång sprang konduktören ut och löste biljett åt henne. Schysst istället för att ge böter!

Svar: Just så önskar man att det ska vara. Med tolerans och hjälpsamhet blir det så mycket trevligare. Tyvärr får man sällan höra det positiva som sker, vilket är jättetrist.
Ditte

moi

Så härligt med människor i serviceyrken förstår vad service och medkänsla är!
Härlig berättelse i stället för de som berättar hur chaufförer slänger av barn etc utan biljett.
Jag ser mcket fram emot matrecensionen!
Kram

Svar: Jag blir också så glad när man ser en vänlighet och hjälpsamhet dels bland personal och dels bland medresenärer. Det finns hopp!Och trevligt med lite positiva upplevelser.
Matrecensionen kommer och den får mina gäster göra på fredag. Men den kommer.
Hoppas du haft och har en bra dag. Men det tar på att fylla år.
Kram!
Ditte

Znogge

Så skönt att det löste sig! Man har tyvärr hört tråkiga historier om hur barn tvingats av tåget eller bussen och då kan det vara gott att ge en hjälpande hand.

Kram

Svar: Visst är det mest de trista historierna som kommer fram och man undrar ju hur den vuxne tänker som tvingar av barn från tåg. Här var det så fint med konduktörens vänliga bemötande och så önskar man att det ska vara.
Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Solskenshistoria ~~
Vänlighet och förståelse är som olja i en motor;
får allt att gå utan alltför mycket gnissel.

Får igen säja´t : Dina Stockholmsbilder är fantastiska !!! Gillas högt.

Svar: Tack Ruth! vad roligt att du tycker om mina Stockholmsbilder! Jag vet ju att du känner igen dig. Visst är det fint om man kan hjälpa till!
Och det blir så mycket trevligare med lite vänlighet.
Ditte

Ghugge

Fin historia som verkligen värmer hjärtat, precis som det skall vara;)
Fiskgryta låter jättegott och jag tror att jag kan ana vilka som kommer.
Ni får säkerligen en härlig dag tillsammans!
Hälsa dom och varma kramar till er alla;)

Svar: Visst var det en liten solskenshistoria! Och lite vänlighet och hjälpsamhet är så trevligt i vardagen. Ja, givetvis annars också. Jag är så glad för mitt besök och är säker på att dte blir en fin eftermiddag tillsammans.
Nu hoppas jag bara att fiskgrytan blir lyckad...
Jag ska hälsa.
Stor kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Fiskgryta är ju alltid gott! Vi bjöd också på fiskgryta sist vi hade gäster, fast en variant utan tomat och med saffran. Men fiskgryta med tomat i är också gott!

Svar: Fiskgryta kan ju göras på många sätt och nu sk ajag följa receptet och inte första gången gå mina egna vägar. Säkert smakar den lika bra, eller bättre kanske utan tomat....
Ditte

Susjos

Tjusiga Cinderella och med blå himmel ännu vackrare!
Ja, vilken fin historia att hjälpa sina medpassagerare! Toppen, det finns hopp om människorna ;-) Inte bara elände med andra ord!
Fiskgrytan låter ju hur god som helst! Kan inte bli fel alls! Smaklig spis här framöver!

Svar: Cinderella gjorde sig där hon kom glidandes i solskenet....Och visst finns det hopp om mänskligheten om vi hjälps åt. Ett leende och en hjälpande hand är värt mycket.
Fiskgrytan blir till på fredag och mina bloggvänner ska få recensera den. Hoppad den blir lyckad.
Ditte

Marja

Vad fint att det ordnade sig med biljetten för den unge mannen. På bussarna i Umeå kan man inte använda kontanter och då uppstår det ibland just sådana situationer ex med utlänningar. Jag brukar erbjuda mig att köpa en biljett med mitt visakort och ibland har jag fått cash, ibland inte, men det är ok för mig i alla fall.
Fiskgrytan låter så god!
Kram! :)

Svar: Det här med biljettköp är ju ganska klurigt och det varierar från städer till städer. I Uppsala kan man köpa biljett ombord med kort, men det går ju inte alls i Stockholm. Och jag tror att vänlighet och hjälpsamhet genererar mycket gott. Och det är bra att kunna räcka ut en hjälpande hand.
Jag hoppas på att jag ska lycas med fiskgrytan för det är första gången jag lagar efter detta recept, men jag hoppas.
Kram och trevlig torsdag.
Ditte

Kersti

Så roligt att läsa om hjälpsamma människor. man läser om så mycket elände så man glömmer att de flesta är faktiskt både omtänksamma och hjälpsamma. Så skoj det låter med en bloggträff. Fisksoppa är så gott. När jag var på begravning i fredags fick vi just fisksoppa som var helt gudomligt god.
Önskar dig en trevlig torsdag.
Kram

Svar: Det är ju inte så enkelt om man är i Stockholm på besök att veta hur och var man köper biljett till de kommunala transporterna och i många städer kan man ju både ha köpt innan och sedan söljs biljetter på bussen. I Uppsala t.ex. går det bra att betala med kort på bussen. Men det hela löste sig på ett bra och trevligt sätt. Nu hoppas jag att fiskgrytan i morgon blir bra och det är exyra spännande första gången man lagar en rätt.
Det ska bli jätteroligt att se mina bloggvänner igen för det var ett bra tag sedan nu.
Önskar dig också en fin torsdag.
Kram!
Ditte

Gittan

Visst kommer man långt med att vara hjälpsam och lite trevlighet skadar inte. Så härligt att du kunde hjälpa dom lite då. Och vilken fin promenad du har varit på, tack för att jag fick följa med. Vi ska åka med Cinderella nu i början på maj med min bror och svägerska då ska jag vinka till dig. Skapa dig en bra dag vilket jag säkert tror att du gör Stor kram.

Svar: Visst är det trevligt med ett extra leende , vänlighet och hjälpsamhet och att som turist veta hur man köper biljett är inte så enkelt. I många städer kan man ju köpa biljett ombord, men icke i Stockholm. Vad trevligt med en tur med Cinderella i maj och hoppas då vädret blir fint för då är njutningen att åka genom Stockholms skärgård så mycket större.
Tack, jag ska skapa mig en bra dag och hoppas du också gör det.
Kram!
Ditte

Piedra

Så fint att det löste sig! Jag åker inte kollektivt så mycket så har inte varit i en liknande situation, men framöver ska jag tänka på att alltid ha lite extra pengar på kortet. Jag brukar också alltid ha lite kontanter på mig, för alltid är det någon som kan behöva.
Kram <3

Svar: Jag blev så glad att det hela ordnade sig och så roligt att det finns konduktörer som har ett gott och hjälpsamt hjärta. Kram!
Ditte

Eva`s blogg

Hjälpsamhet är alltid bra & allt blir lättare utav det :) härligt med en promenad :) låter som en trevlig tur med den båten :) tack för ännu en härlig tur i storstaden ..ha en toppen dag kram

Svar: Visst blir man glad av att möta människor som är hjälpsamma, livet blir så mycket enklare om man försöker med lite vänlighet. Öskar dig också en trevlig torsdag.
Kram!
Ditte

Geddfish

Åh, vilken härlig solskenshistoria, en sån som värmer hjärtat!
Jodå, det finns fortfarande hjälpsamma konduktörer och människor.

Jag njuter av dina vackra bilder, jag som älskar båtar bland annat.

En härlig torsdag till dig, kram ♥

Svar: Jag blev så glad av att vara en liten del av historien men extra glad blev jag över konduktörens bemötande och den unga kvinnans hjälpsamhet. Det finns hopp!Båar är jag ckså förtjust i och just denna passerar ju inte direkt förbi hos oss men nära. Och det är så roligt att se när de manövreras in till kaj. Det ser så lätt ut....
Tack! JHär blir det "njutflykt" idag så jag oppas på mindre grått väder.
Ja önskar även dig en trevlig torsdag.
Kram!
Ditte

Fia

Så fint av alla er inblandade i bussäventyret! Inte lätt att förstå idag ens hur bussåkande fungerar i vårt moderna samhälle!
Kul att påminnas om kära Cinderella som vi fröjdat oss på ett antal gånger! Och fiskgryta....underbart gott!
Kram!

Svar: Biljettäventyret slutade bra och det kändes fint med hjälpande händer. Och är man turist i stan eller liknande så är det ju en hel vetenskap att ta reda på vad som gäller. I Uppsala kan man köpa biljetter på bussen men inte i Stockholm.
Ja, på Cinderella kan det vara mycket roligt....
Fiskgrytan blir i morogom så utlåtande kommer.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: