Cykel-upplevelse -resa

    
 Stockholm Travel Massive  bjöd i veckan in till träff hos Bonne Mécanique i den kombinerade butiken/verkstaden/caféet på Södermalm i Stockholm (alldeles vid gamla Skatteskrapan) och temat är cykling kombineratd med att resa.
Här träffades resebloggare, journalister och representanter inom resebranschen för att dels få höra mer om konceptet att resa och ta med sin egen cykel dels om Vélosophy ett projekt som växt fram och där grundarna av Bonne Méc  i samarbete med UNICEF vill stöttta flickor i Ghana att cykla och om så är möjjligt att få en egen cykel.
Och givetvis gavs möjligeheter till att mingla och knyta nya kontakter.
I sommar  i juli månad blir det ett stort arrangemang i Stockholm, TBX; Travel Bloggers Exchange och Karin Asplund från "Stockholm Visitors Board" berättade mer om detta. Syftet är att visa upp Sverige och det kommer mångder av deltagare till Stockholm från hela världen för att här utbyta erfarenheter och upplevelser och givetvis uppleva en del av Sverige.
En upplevelse vore det givetvis att delta, men det är fortfarande en öppen fråga.
 
Välkomna in till Bonne Mécanique !
 
En av de fem grundarna och delägarna till Bonne Méc, Jimmy Östholm,
berättade att för varje såld cykel i butiken så skänks en cykel till "Velosphyprojekt".
Cyklar är viktiga i stora delar av världen och fungerar förutom att transportera sig själv och sin familj
även som "nyttighetstransporter". För de unga flickorna i Ghana som får möjlighet att få en cykel (specialtillverkad i Ghana och med bamburam) så stärks deras självförtroende.
Flickorna kan lättare ta sig till skolan, som ofta ligger lång väg hemifrån,
och det gör också att de oftare kommer dit. Man räknar med att deras närvaro ökat med 30%
när de har tillgång till cykel och att de även klarar av sin skolgång betydligt bättre.
 
Tomas Granqvist, tidigare proffscyklist i Italien berättade om sitt intresse för cykling
och hur han nu då proffskarriären var över har fortsatt cyklande runt om i Europa
under mer semesterliknande former och där han tar med sin egen cykel packad i en
begagnad cykelkartong som ofta kan fås hos cykelhandlare.
Perfekt att flyga till en plats och ev ta sig hem från en annan .
(Själv berättade han om en resa som gick till Rom och hem från Pisa)
Bra förslag för semestercyklare är Provence i Frankrike och Mallorca.  
 
Mingel, goda tilltugg och fina cyklar. Cyklarna som säljs hos Bonne Méc
är väldigt lätta, har aluminiumram och kändes väldigt bra. Priset ligger från 7500 kr och uppåt. 
Tanken som ska vidareutvecklas är att cyklar från Bonne Méc ska finna på olika hotell både i Stockholm
och runt om i världen så att man som hotellgäst kan hyra dem.
Hotell Hilton Opéra i Paris finns redan nu med i samarbetet.
 
För egen del har cykelsemester prövats i södra Kina, i området kring "sockertoppsbergen", på Gotland, på Åland och Menorca. Men jag är öppen för andra resmål. Helst inga eller få backar...
 
På cykel i södra Kina, Yangshouområdet.
 
Och här tar man med cyklarna på dessa flottar.
 
 
 
 
 
Inlägg nr 55 i utmaningen #Blogg100. Stockholm
 
 
Kersti

Jag går ofta förbi där men trodde att det var kanske inte en helt vanlig cykelaffär men nästan. Jag vet att man kan äta/fika där och att de har mekarkurser. Min äldsta dotter cyklade med en kompis från Enskede till Barcelona jag tror det var för två år sedan. Hem flög de och cyklarna. Själv cyklar jag gärna här hemma väljer ofta det istället för tunnelbana och buss och framför allt bil. Köpte för några år sedan en cykelkärra som gör att jag kan storhandla utan bil. På vintern är det lite knepigt förstås men oftast går det. Jag har en riktig tantcykel som jag trivs med men den är väldigt tung så jag har börjat fundera på att byta ut den mot något lättare. Jag kanske ska kika in till Bonne Mécanique och se om där finns något bra alternativ.
Kram och trevlig helg

Svar: Vad trevligt att du kände till butiken Bonne Mécanique. Jag måste tillstå att jag inte gjorde det innan trots att jag har gått förbi många gånger. Deras vyklar var väldigt lätta med aluminiumramar och lite smalare däck och de kändes smidiga. Vilken upplevelse för din dotter att cykla från Enskede til Barcelona. Häftigt!
Jag cyklar också gärna här hemma, men då helst inte på Götgatan/Slussen i cykelrusningen. Vi har ingen bil längre så då är cykeln ett bra val. Mne jag går också eller tar buss/tunnelbana . Smart med cykelkärra och kunna storhandla utan bil.
En tung"tantcykel" känns ju stabil i alla väder och det är ju viktigt.
Men titta du in hos Bonne Mécanique för det var ett trevligt ställe.
Kram och trevlig söndag.
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!t
På Mallorca var det lite läskigt med alla cyklister...jag var ju där väldigt mycket förr och åkte kors och tvärs med buss eller bil. Cyklister i långa rader körde som galningar och sneddade i kurvorna...Man bara väntade på smällen...Vet inte hur det är nu...
Kram P ♥

Svar: Jag har cyklat en del på Mallorca men jag har ju tillhört motionsvarianten som tar det lugnt. Vill ju se mig omkring också. Och vi cyklade mest ute på landsbygden men har även cyklat i Palma. Att köra som en galning som de gör här i stan och i Uppsala är inte min melodi. Det tycker jag är läskigt.
Kram och go kväll.
Ditte

Lena i Wales

Vilket bra initiativ ang Ghana. Många flickor behöver bättre självförtroende på många platser runt om på jorden!
Kul nedan med ett "gammalt" inlägg! intressant!
Ha en fin fortsatt weekend!

Svar: Jag tyckte också att detta projekt för flickor i Ghana kändes bra och köper jag en ny cykel kan det bli här för då blir dettvå cyklar till priset av en. Och en går ju då till Ghana. Just resan till Tibet var speciell och väldigt minnesvärd och även vistelsen där så den fick en repris.
Önskar dig också en fortsattt trevlig helg.
Ditte

Decdia

Jag är typ uppväxt på en cykel men sen träffade jag Batman som hade bil och jag blev lat. Idag har jag helt tappat kondisen...

Svar: Men du kan börja cykla lite lätt igen. Frisk luft får man också...
Ditte

Ami

Vi är väldigt glada för att cykla, både Patrik och jag! Men inne i stan i Torrevieja tycker vi det verkar lite farligt!
Men annars är det ett jättebra sätt att ta sig fram på :)
Kram

Svar: Inga problem alls att cykla i Torre tycker vi och varannan gata är ju i princip enkelriktad så man vet ju från viket håll bilarna kommer. (Man lär sig snabbt)NI kan få låna våra cyklar och prova. Tror nog det är smidigare att cykla i Torre än här hemma.
Kram!
Ditte

Musikanta

Jag cyklade mycket i Peking när vi bodde där 1997 - det är ju breda cykelbanor och PLATT där. Men där det var stora gator som korsade var jag ibland tvungen att bära cykeln över gatan. Man fick också vara noga med att parkera cykeln ordentligt vid anvisad plats, annars kom det en bil och körde bort med den.
Kram

Svar: Platt är det i Peking, inte en backe. Vad roligt att du också minns cyklingen där. Vi cyklade väldigt mycket och i stort sett i hela stan så det blev långa turer. Vad gällde att korsa de stora avenyerna hängde vi på lokalbefolkningen genom rondellerna och då gick det bra. En annan regel var att bara titta framåt och ha koll på vad som hände där. Vi hade också sadlarna så långt ner att vi kunde sätta fötterna i marken när vi stannade och då kom man också iväg snabbt.
Och visst var det viktigt att parkera rätt....Men det lyckades vi med.
Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Vad roligt att ses igen! Det är roligt att resebloggvärlden i Stockholm är så aktiv nu, med många möjligheter till utbyte! Hälsningar från Arboga där vi är och hämtar husbilen från vinterförvaringen.

Svar: Jättetrevligt att ses och visst är det roligt med aktiviteten hos resebloggare. Mycket är på G. Roligt att nu återföra Freedom hem igen men hen har nog haft det bra. Önskar er stor lycka i Kroatien och håller förstås tummarna.
Ditte

Tove Olberg

Hej Ditte! Nu har jag varit här en tid och läst in det jag missat! Vilken glädje och du bjuder på så mycket i "Dittisk anda" och det känns som "jag är blogghemma igen"!!
Noterar mig strövtåg och turist i egen stad, i andra städer och länder, skor, batteribyte, konst, vänner,mat, Max som får cykel, du på cykel och bilderna ... ja en sjö att ösa ur och må gott på kuppen :-)
Ännu en gång tack för senast, de fina timmarna vi fick hos er jag och Elaine. E säger då vi åker hem att du är en sån människa som hon kan ring till om hon undrar över något! På den punkten är vi överens :-)
Fortsatt trevlig helg och god luft under vingarna tillönskas - om jag inte minns helt fel?
Stor kram till er båda!

Svar: Vad trevligt att du tycker om min blandade kompott vad gäller inlägg. För blandad är den förvisso. Jag är så glad för ert besök och hoppas ni kommer hit igen. Varmt välkomna!
Stor kram till dig! Och du ger mig så mycket energi. Tusen tack!

Ditte

vivi

En elcykel kanske vore nåt för dig Ditte? Kan man välja el i backarna 😊😀

Svar: Nja, att testa dessa har jag gjort i Peking, men jag kommer nog att glömma ladda den.Dessutom behöver jag nog trampmotionen.
Kram!
Ditte

BP

Läste om träffen hos Freedomtravel, där Helena dessutom fångade dig på bild. Vélosophy är ett riktigt bra projekt tycker jag. Dessutom är namnet väldigt fyndigt - kommer du ihåg franska Vélosolex - cycklar med motor!?

Det är ju så många roliga träffar runtom i Stockholm just nu. Nästan synd att jag inte har en reseblogg;-)

Svar: Jag läste också deras inlägg och såg att jag fastnat på en bild. Vélosophy känns som ett bar projekt och ska jag ha en ny cykel ka jag absolut tänka mig att köpa den i bitiken här. Då blir det två cyklar till pris av en. Och en gör nytta i Ghana. Cyklar med motorer kommer jag ihåg från franskan och i Peking var dessa tystgående modeller vanligt förekommande och vi provade dem ibland.
Mycket på G i Stockholm just nu och kanske ska du starta en reseblogg och man behöver ju inte skriva om resor hela tiden.
Ditte

Eva – People in the Street

Åh vad synd att jag inte kunde vara med den här gången. Hade varit så kul att träffa dig! Det får bli en annan gång :)

Svar: Det var väldigt trevligt och givand eoch alltid trevligt att träffa "andra". Had evarit roligt att träffa dig också, men vi hoppas på fler tillfällen.
Ditte

Ghugge

Visst är det härligt att cykla och jag förstår att du cyklar på dina resor också!
Du är en så berest och kunnig person kan inte annat än beundra din energi och upptäckarglädje när jag läst tidigare inlägg.
En bok om alla dina resor vore väl något för dig att skriva. Skulle köpa den omgående!
Ha det fint!
Kram

Svar: Att cykla passar mig bra och dte är ett bra sätt att ta sig fram och man ser mycket och är nära naturen. Nu efter allt du lärt mig så har jag mer naturen i fokus och dte är jätteroligt. Rest har jag gjort mycket i livet och inte bara samlat på länder utan upplevelserna har jag kvar. Vi har oftast inte haft bråttom.
Boken får nog stanna vid en tanke, men kanske en kåserisamlig för "husbehov".
Ha det bra du också.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Jag såg allt att du var där när jag kikade in hos Freedomtravel tidigare :-)

Cykelsemester är inget för mig. Dom andra i skid- och båtgänget brukar däremot utöva sådana. Lyxvarianten där man cyklar vissa sträckor och sen är det nån som kör bagaget mellan dom olika ställena. Har faktiskt funderat på att hänga med på en sån. Om jag får åka med bagaget, alltså... ;-)

Svar: Jag noterade att jag fastnade hos "Freedom" och det var trevligt att träffa helena och Peter igen. Var ett tag sedan senast. Vad gällerpackning är det en lätt rygga som gäller och sedan bor man bra på hotell eller så när man trampar runt. Han som berättade för oss hade cyklat från Rom till Pisa med en packning på ca 6 kg i lättviktsryggsäck. Men då får det vara hyfsat varmt och inget regn i sikte.Och att sedan bo bra och äta gott....
Jag kan nog tänka mig en cykelsemester igen men med bekvämligheter inom räckhåll.
Ditte

znogge

Cykling är ett bra sätt att ta sig fram på. Man kommer långt och ser mycket. Minns när jag hälsade på yngsta fröken när hon arbetade i Grekland. Då cyklade vi ute på landsbygden bland olivlundar och blev jagade av nitiska vakthundar. Men det var fantastiska vyer och motionen fick vi på köpet!

Kram

Svar: Visst är det bra med cykling, mycket får man se och lätt att stanna och motionen komme rpå köpet. Roligt att du provat det i Grekland. Även om vi nu inte tar med egna cyklar på resorna brukar vi hyra på plats och vi gillar det. I Thailand var det dock så varmt att en lätt mc hyrdes för vi hade inte orkat trampa...
Kram!
Ditte

Christina

Om cyklarna får flickorna till skolan så är mycket vunnet! Vilket fint initiativ att bidra med cyklar på det sättet :)

Och vad mysigt det ser ut att cykla i det gröna Kina, eller att båta över sjön... så fint!

Önskar dig en vårfin söndag!
Kram

Svar: Jag kände extra starkt för detta samarbete med UNICEF och att satsa på att stärka flickorna. Känns som ett väldigt bra projekt. Att cykla i sldra Kina och på vissa ställen ta med cyklarna på flottarna var en härlig upplevelse och naturen var verkligen också nhutbar.
Önskar dig också en fin söndag.
Kram!
Ditte

Susjos

Cykla är kul.och så får man motion på köpet. Jag är sugen på en cykelsemester i t.ex Italien, där man får hjälp med bagaget och stannar på trevliga ställen med god mat och dryck! :-)

Svar: Visst är det bra att kombinera cykel men upplevelser i ett vackert område. Men man får ha lite packning med sig och på bra och äta gott. Men visst finns det turer där bagaget körs, är nog lite enklare.
Ditte

Marja

Jag har ju cyklat mycket i mina dagar, för att jag inte haft körkort, men någon cykelsemester har jag inte varit på. Fast tanken har inte varit omöjlig... men nu är det för sent, jag skulle inte orka.
Det får duga med Nydalasjön runt för mig. :)
Kram! :)

Svar: Jag vet ju att du cyklar mycket och visst är det ett bra sätt att ta sig fram. Och visst vär det länge sedan vi också var på cykelsemester där vi övernattade på vägen , men jag kan nog tänka mig en liknande igen och gärna i ett vindistrikt. Nydalasjön runt verkar väldigt bra dte också. Och då får vi se fina bilder.
Kram!
Ditte

Malin

Tyckte jag såg ett bekant ansikte via instagram på dig när en bild från eventet delats i mitt flöde. Lätt väldigt spännande och intressant!

Svar: Så kan det vara. Världen är inte så stor...Detta var trevligt och jag gillade extra satsningen på cyklar till flickor i Ghana. Och så tycker jag ju om att cykla förstås.
Ditte

Eva`s blogg

God morgon...cykel är skönt men vi tar alltid moppe då vi reser o bil cykel har aldrig blivit av nån gång men då har vi bara cyklat till stranden :) vackra bilder o ha en fin söndag kram

Svar: MC eller moppe har vi också om vi är i varmare trakter men annars gillar vi att cykla och gör det mycket här i stan och i Spanien. Men nu var det länge sedan det blev en cykelsemester. Önskar dig en fin söndag.
Kram!
Ditte

Biggeros

Så trevligt arregemang!! Jag blir djupt imponerad av denna fina idé. Jag har inte gjort någon cykelsemester men skulle verkligen vilja det. Som liten cyklade man hur mycket som helst och Ringsjön runt hann jag med ett par gånger. Nu har det inte cyklats på länge. Blev väldigt sugen på att göra en sådan här semester. Tack för ditt trevliga inlägg som alltid, Ditte. Kramiz

Svar: Tack! Det var en trevlig kväll och roligt att mingla med andra bloggare också. Och idén med cyklar till flickor i Ghana gillade jag verkligen. Cykelsemestrar blev det förr, men det var många år sedan.
I Torrevieja cyklar vi mycket, men bara dagsturer och det är trevligt det också.
Och i Stockholm blir det en del cyklande förstås.
Inget varken vår eller cykelväder här idag, men jag ska ge mig ut en tur i alla fall.
Stor kram!
Ditte

wiolettan

Intressant. Så fint detta att skänka cyklar till behövande i Ghana. Där har de ofta långt till skolor och det är inte så lätt att ta sig fram.
Slipper dom då att gå långa sträckor så är de piggare då de kommer fram och det visar sig på skolresultaten. Värdefullt och bra tänkt.
Det var länge sedan som jag cyklade, men det kanske är som med bilkörning, det sitter i ryggmärgen om man en gång har lärt sig det.
Härliga bilder. Dig på cykel i Kina och mäktiga bergstoppar på nästa bild.
Fortsatt trevlig söndag.
Varm kram!

Svar: Jag kände extra för projektet att skaänka en cykel tull en flicka i Ghana när en cykel säljs här. Och att stötta flickor i deras utbildning är väldigt viktigt. Jag tror nog det är med cykling både som med bilkörning och simning att har man en gång lärt sig så kan man. Sedan kan man förstås behöva träna sig för att ta vid där man slutade.
Cykelsemestern i södar Kina var minnesvärd, fint att cykla mellan åkrarna med bugglar betandes bredvi, sockertoppsbergen i bakgrunden och sedan forsla oss ocg cyklarna på flotte när så behövdes.
Har just varit en tur till mina föräldrars grav Solna kyrkogård, men just så snöade det, men jag planterade en grupp med penséer och det blev fint.
Och nu lyser solen här hemma.
Stor kram!
Ditte

torrebloggen

Vilket fint initiativ att skänka en cykel till en flicka i Ghana varje gång dom säljer en cykel.
Jag har ju också cyklat mycket under årens lopp. För ca två års sen köpte vi varsin ny cykel på Carrefour (lika din) och vi cyklade kanske tre gånger, men jag tyckte det var så ovant och läskigt att cykla utan fotbroms. Sen dess har jag inte cyklat ngt mer i Torre.
Ha en fortsatt trevlig kväll!
Hoppas ni får en trevlig resa!
Stor kram från oss båda!

Svar: Jag gillade verkligen initiativet til projektet i Ghana. Jag kan förstå din känsla, men utomlands är det ganska ovanligt med fotbroms. Och känns det inte bar att cykla så finns det ju ingen anledninga att göra det. Vi cyklar ju en hel del och är sedan lång tid vana vid att inte ha fotbroms så vi tänker inte på det.
Tack! Ja, i mogon bär det av...
Och varmare än här lär det vara.
Vi ses snart!
Kram från oss.

Ditte

Bosse Lidén

Att cykla har jag alltid tyckt varit ett bra sätt att ta sig fram på. Med åren blir man lätt bekväm. Nu ska det helst vara rätt väder och inga branta uppförsbackar vilket är svårt att hitta där jag bor. (Trots att någon lurade i mig att Skåne är platt.) El-cyklar kommer att bli mer och mer populära.
De två sista bilderna är jättefina.
Kram Bosse Hagel

Svar: Tackar! Jag vill helst inte heller ha uppförsbackar och i Peking fanns inte en endaste backe så där var cyklingen extra rolig. Men du, jag som också trodde att Skånenar ganska platt. Tänk så fel jag hade. I sommar ska jag ta mig dit och kansk elika bra att då inte cykla. Jag tror också att elcyklar kommer mer och mer och i Kina är de väldigt vanliga. Vi är lite sena här...
Kram från varmare trakter.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: