Att sko sig med detaljkänsla

    
 En grå lördag är det så gårdagens färginlägg/lek där det var gråskala hade passat perfekt. Men ibland får man inte riktigt till alla detaljer samtidigt.
En detalj, om det nu är en detalj, har jag fått till idag och det var att maila/skicka över till ett kort videoklipp från  vår stationära dator till mig själv för vidaretransport till Skara och en journalist på Skaraborgsbygdens tidning. O Intressant blir det att få höra dels om hon fått klippet och dels kan se det.
 Det var en ny sak som jag gjort idag. Jag försöker varje dag att göra eller uppleva ett par saker jag inte tidigare gjort för  att inte fastna och slå mig till ro. Och det är en liten sport i sig att få till det. Dessutom gillar jag oftast utmaningar.  (Det kan vara små saker  som att gå en ny väg, laga en för oss ny maträtt, titta på något eller som igår då jag för första gången och kanske den sista tog en selfie. )
 
Igår gick jag långt och var ute i flera timmar vilket jag ofta gör och eftersom jag har ett par illa tilltygade stortår  är det väldigt viktigt med val av skor. Jag har gått i princip i ett par Ecco joggingskor året om och som följt mig p vid långpromenader och som följt mig på resor men nu  efter ett par år har jag hittat en god ersättare.
Delar av en högra tån krossades  2003 när jag bodde i en lägenhet i Vasastan och ensam skulle lyfta upp en garderob som stod på en inbyggd liten avsats. En pappbit skulle under för att få det stabilt.  (Huset är från 1887 så golvet är väldigt ojämnt och skåpets skjutdörrar fastnade p.g.a detta. )
Men vad som hände var att en av dörrarna hoppade ur sina gängor och föll rakt uppifrån och ner på min högra fot och "klippte till". Höjden upp till avsatsen var tre decimeter och dörren väldigt tung.
Jag svimmade av smärtan som var riktigt svår och fick hjälp att ta mig till aluten på det närbelägna Sabbatsbergs sjukhus. Komplikationer med bl.a blodförgiftnig tillstötte och tån opererades ett par gånger, men nerverna är skadade och tån är väldigt känslig än idag för all beröring.
Några år senare råkade vänster tå illa ut när jag fastnade med foten och även delar av den tåns nerver och skelett är skadat. Så skofrågan är klurig och spontanköp är sällan att tänka på.
Och man ska vara rädd om fötter...
 
Jodå, jag har flera par finskor och de är köpta med största nogrannhet.
  Jag provat, kommit tillbaka, känt efter, provat igen, provgått, stått osv. 
Alltså ingen lätt skokund. Dessa två är favoriter vad gäller "finskor".
Och troligen komme jag aldrig att slita ut dem.
Till vänster ett par "sittskor". Att dansa i dessa, med drygt åtta cm klack, kräver sitt.
Men de är bekväma och har bra öppning för tårna. (Dessa blir aldrig omoderna utan är en investering)
Skoparet till höger har spetsig tå men de är så pass höga  över tån att de fungerar bra och skinnet är 
mjukt som handskskinn.Går bra att både dansa och gå i, dock inga långpromenader. 
                                                                     
Till vänster mitt nyinköp. Fantastiskt sköna skor av märket Skechers, mjuka, med sviktande sula
Och väldigt lätta. (Märket är inte viktigt men om man har problem med sina fötter
eller vill ha lätta och bekväma jogging eller promenadskor så är dessa värda att tittas på.) 
Till höger skor som är ok, men inte om man ska gå en mil för då är en sviktande sula viktig.           
     
Mer färgglatt än vädret är idag körsbärsträden i Kungsträdgården. Blommorna har slagit ut än mer de senaste dagarna och det lagom till "Körsbärsblommans dag" som idag firas i Kungsan mellan 13 och 17 och japanska föreningen är med och arrangerar. 
Lite synd att solen valde att ta semester just denna dag.
                                                                    
 
Mer färg blev det när jag träffade väninnan Vivi och bestämde oss för en färgglad lunch på "Sushi Yama" vid Hötorget.
Absolut uppiggande, väldigt trevligt och jättegott.
 
 
Fina detaljer på upplägggningen
 
 
Inlägg nr 48/100 i utmaningen #Blogg100.
                                                                                      
 
 
                                                                                                                     
 
 
 
                                                                                         
 
 
 
                                                                                      
 
 
 
 
 
                                                                                         
 
 
 
BP

Får gåshud bara jag tänker på dina olyckor med tårna. Inte roligt och dessutom två minnen från livet om man säger så. Minnen som kommer upp varje gång du sätter ned foten. Fantastiskt att du ändå kan gå så mycket som du gör.

Även om man inte har problem med fötterna så tycker jag att skor ska vara bekväma och av god kvalitet. Man får vad man betalar för faktiskt! Å högklackat har jag inte gått i på minst 30 år;-)

Svar: Ja, dessa tår har gett mig mycket smärta och operationerna var "grymma" i ordets rätta bemärkelse. Med bra skor så kan jag gå bra och långt så skor för mig får kosta bara de är bekväma för tårna. Ecco har nu ändrat sina modeller så att de är lägre över tån och med en söm på insidan så det går inte. Är så glad att jag fick tips om dessa S-skor och ska köpa ett par för vinterbruk nu på rean. Lika bra att passa på.
Och bekväma skor är viktigt i alla lägen tycker jag också.
Men just dessa två par högklackade kan jag använda och de med den röda sulan och höga klacken var en investering, men de är bra för tårna och ibland är det rooligt att ha dem.
Och visst får man vad man betalar för.
Ditte

Ghugge

Hej DItte!
Du har sannerligen haft otur med dina tår..oj, oj, så ont det måste ha gjort.
Även om man inte skadat sig på det viset som du gjort, blir det viktigare för varje år
att ha bra skor. Skall titta efter märket Skechers! Snygga finskor du visar!
Jag är så svag för högklackat men inte är det ofta som dom används..
Härligt med körsbärsträden och din väninna passar bra in med sin rosa tröja.
Vi äter ofta sådär vackert upplagd sushi i Sandviken, så gott.
Ha nu en fin fortsättning på helgen!
Kram

Svar: Ja, tårna har varit ett sorgligt kapitel och jag har haft så ont genom åren. Titta gärna efter vilka som säljer "Skechers" för de är så sköna, smidiga och lätta. Jga är supernöjd efter en dag och min väninna som haft den länge är också det. Finskorna gillar jag och ibland kommer de på. Gillar att klä upp mig ibland och då passar de bra. Och de är bra för tårna.
Vacker sushi blir extra gott för man äter ju med ögat också. Roligt att det finns bra sushiställen även i Sandviken. Blir till att prova vid tillfälle.
Önskar dig också en bra fortsättning på helgen.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Olyckan med garderoben fick blodet att frysa till is, tänk så det kan gå från ena minuten till den andra.... Jag föddes med höga klackar och har genom åren så gott som bott i skor med höga klackar, men sista tio åren har jag gått ner mig :-) Idag kan jag inte ha klackar och jag förstår inte varför, det är som fötterna får kramp när jag försöker.

Kram på dig ♥

Svar: Ja, garderoben och dörrren får det fortfarande att göra ont i tån bara jag tänker på det. Men mina allra mest högklackade skor, de med "röd sula" är sköna , men det är sittskor. Dansa kan jag inte göra i dem. Men jag har också gått ner mig, men ibland kommer dessa skor på.
Kram!
Ditte

Decdia

Vänta nu.... EN selfie? Jösses, jag har tagit tusentals! Och då är jag nog ändå ett par miljoner ifrån vad en tonåring tar under en dag. :)

Svar: Ja, helt rätt en "selfie". Jag förstår liksom inte vitsen...Att ta foton och bli fotograferad är ju inget konstigt men att jag skulle ta kort på mig själv bara för att...Nä.....Men kanske är det något jag får jobba med. Har inga problem med att abndra gör det men det är inte min grej. Har i alla fall gjort det nu. Och du är ju ung!
Ditte

znogge

Bra skor är A och O speciellt om man har en skadad fot! Min kollega fick en parasollfot på foten och det tog sin tid att läka.

Kram

Svar: Skor är viktiga och jag vill ju att det till fest ska var nättare och snyggare och de jag har fungerar bra. Dock är det ena paret ettt par "sittskor", men de är en investring i sig. Jag har även två par lite finare sommarskor som jag kan ha och gå i och det är skönt. Men skor är numer svårt för mig. Och dessa S skor som jag fick tips om är en fröjd att studsa runt i. Har bara provat ett par dagar men jag liksom svävar...
Ja, tår - då vet du genom din kollega att det är knepigt att få någor på foten. Jag har fortfarande men efter 13 år.
Kram!
Ditte

torrebloggen

Så fina skor du har till fint!
Ja tänk vilken skillnad det är gå i ett par riktigt bra och lätta skor!
Jag gillar också Ecco, deras skor passar mina fötter väldigt bra.
Kan inte längre gå i högklackat, men skor med kilklack går bra.
Ha det så bra!
Kram!


Svar: Jag har några finskor och de kan jag använda, dock ett par är mest "sittskor". Ecco har jag haft i flera år men de har gjort om modellen jag vill ha så att det är lägre tå och en skavande söm på insidan och då fungerar de inte. Desa Skecher som jag hittade påminner mycket om Ecco, men har en bättre innersula och är lättare. DEssutom är de ett par hundra billigare vilket är helt ok.
Kilklackar går bra men det är tåpartiet som är viktigast för mig.
Ha det bra ni också.
Regn hos oss idag, men vi röjer så det gör inget att vädret inte inbjuder till långpromenad.
Kram!
Ditte

Marja

Att ha bra skor är ju himla viktigt. Jag kör oftast med Ecco, men har också köpt ett par lättare joggingskor från Pålsboda Toffel, som kommit till Reumatikerföreningen och sålt. De skorna som du nu köpt verkar också bra, så jag ska hålla ögonen öppna för det märket.
Kram! :)

Svar: Visst är det viktigt med bra skor. Ecco har jag haft, men nu i år har de jort om modellen jag vill ha så att den är lägre över tårna och med skavande sömmar på insidan så nu blev det ett par Skecher och de är som toflor, men ger ett bar stöd. DEt är ett stort amerikanske märke som nu gått väldigt framåt i Sverige och de är ett par hundralappar bolligare än Ecco och det gör ju inget. Håll ögonen öppna efter dessa.Kram och trevlig söndag.
Ditte

amadecasa.blogg.se

Aj, aj, aj med tån där! Fy sjutton... :-(

För mig finns bara ett kriterium när det gäller skor - bekväma! Eller nja, det gäller inte alla skor. För slalompjäxor gäller "så bekväma som möjligt"... :-)

Svar: Håller helt med dig. Vad gäller slalompjäxor, finns numer om inte bekväma, så i varje fall slolompjäxor som formar sig efter foten och när jag provat ett 10- tal så hittar jag rätt. Numer hyr jag dem, men jag har även ett par gamla väl inprovade som får fungera ibland.
Ditte

Anonym

Gomorron Ditte! För mej finns ett betydligt mer desperat kriterium än det Ama har. För min del gäller det att hitta skor som går att dra på. Hög vrist och dasslock till fötter gör att det är nästan omöjligt att hitta några skor som passar. Skydds-skor, sådana med stålhätta brukar dock passa ganska bra och det kanske vore nåt för dej också att ta in i garderoben? :-)

Svar: Jag har övervägt skyddsskor och bör låna Bosses när sysslor utförs och tårna är i riskzonen. Förstår att du heller inte kan köpa oprovade skor. Men ibland har jag tur och hittar och då är det lika bra att slå till . Nu klarar jag mig ett tag och snart är det dags för sandaler men då lurar andra faror som att någon trampar mig på tårna. Här ordagrant menat...Önskar er en fin söndag.
Ditte

Leffe

Ja, just det, måste komma ihåg att fylla i namnet.............. Leffe var det förstås.

Svar: Jag anade det.
Ditte

Anette

Oj oj oj, vilka ruggiga fothistorier.
Din väninna är lika färgglad som sushin, härligt med färger.
Får vi inte se din selfie?😀

Svar: Jodå, min selfie ligger på inlägget från i fredags. Det är den första jag tagit och enkom för Bosse Lidéns utmaning. Inte direkt till min fördel....Men det bjuder jag på. Ja, mina stortår har en trist historia bakom sig och det var ett ständigt pyssel i Peking när det var pedikyr och jag tjöt när de behandlade tårna. Men de var duktiga och tårna blev fina.
Min väninna är färgstark och piggar alltid upp och på olika sätt. Här passade hon och sushin bra ihopfärgmässigt.
Ditte

Susanne

Skor är nog det klädesplagg som jag aldrig skulle tulla på när det gäller kvalité. Och bra sulor.
Klackar går jag sällan i eftersom mina fötter avskyr det!
Just nu lever jag i mina gymnastikskor med silikon sula.
Tur man inte är bjuden på bröllop eller annan fest inom snar framtid som kräver annat på fötterna! ;)
Ha en jätte fin söndag.
Kram

Svar: Då har vi detta med fötter och skor genemsamt. Dessa två högklackade kan jag ha men det ena paret är "sittskor" och det andra paret kan jag gå kortare sträckor i . Men bekväma skor är så viktigt. Och modemässigt nu har jag sett jympaskor till både mörk kostym, smoking och frack. Men det är kanske för herrar. Långklänningar och andra festklänningar har jag inte sett i kombo med joggingskor. Kanske ska vi bli föregångare...
Kram och trevlig söndag.
Ditte

Ami

Usch så otäckt med dina tåolyckor! Förstår verkligen att du är rädd om fötterna och behöver extra bekväma skor!
Kram och trevlig söndag!

Svar: Jag får fortfarande nästan ont och rysningar när jag tänke rpå smärtan i tårna och ör så rädd att någon ska trampa på tårna särskilt när jag har sandaler. Så skor som fungerar och är bekväma är viktigast. Och är de helst snygga är det en bonus.
Regninga kramar från Stockholm.
Önskar er också en fin söndag.
Ditte

Geddfish

Vilka otäcka olyckor du varit med om med dina tår! Aj! Otroligt att du är såpass bra att du kan promenera så mycket.
Jag känner också det viktigt med fötterna. Är också noggrann med valet av skor. Det får kosta, ibland.
Som du, gillar jag utmaningar. Men nu blev jag nyfiken på vad du skickat in till Skaraborgstidningen!! Jag har ju inte den tidningen, men kan läsa på bibblan, om jag bara vet vilken dag.
SkyltSöndagsKram ♥

Svar: Ja, mina fötter, tår, är ett sorgligt kapitel. Och med bra skor kan jag ju gå långt. Nu köpte jag två par av dessa Skecher som passade eftersom Ecco har ändrat sin modell som jag vill ha och nu passar den inte längre. (För låg över tårna och en söm på insidan) Och för mig får bra skor kosta, bara de fungerar och är bekväma. Vad gäller Skaraborgstidningen och intervjun så återkommer jag till dig via mail i veckan.
Skickar söndagskram till dig.
Ditte

wiolettan

Det var många vackra bilder. Tänk så vackert det är med dessa träd. Jag har inte varit till Kungsträdgården ännu i vår och sett hur det blommar.
Färgglad mat, fint upplagt.
Detta med att försöka göra något nytt varje dag, en liten utmaning, det tycker jag var en riktigt god idé. Tänk om jag hade den gnistan och orken för jag tror att det är så nyttigt.
Vilka fina finskor du har. Jag har svårt att gå i högklackat nu för tiden, men snyggt är det. Dom till vänster skulle jag välja först men båda paren är fina.
Det är viktigt med skor, att det blir rätt och jag förstår att det är ännu svårare för dig då du har gjort illa dig så gruvligt i tårna.
Du är ju ute och går så mycket så promenadskorna måste vara perfekta. De nya till vänster ser verkligen toppen ut. Verkar vara samma modell som du köpte häromdagen, fast de var ju gråa. Båda färgerna är fina, blått passar till jeans så bra.
Trevlig dag.
Kram!

Svar: När jag hittar ett par skor som fungerar för mig så köper jag ofta två par så att jag kan byta. (nu blev det blå och grå.) Slitaget minskar dessutom. Och ett par vilar och det andra paret är på gång med mig. Finskor har jag några av och de jag har används men några av dem är mer lämpade som "sittskor". Paret med de höga klackarna kan jag inte gå så långa sträckor med, men de är ändå bekväma för tårna får plats. Jag har under några års tid försökt göra ett par för mig nya saker var dag, kan också vara "småsaker" men det håller både mig och hjärnan igång. Förstår att du inte orkar alla dagar, men passa på de dagar du har lite extra kraft över. NI är ju ute och går så mycket så säkert ser ni också då nya saker. VI har haft en bra dag med en del "röj", promenad och sedan eftermiddagskaffe på balkongen. Nu blir det mer utrensning och planering inför veckan. Önskar er en trevlig kväll.
Stor kram!
Ditte

Malin

Körsbärsblommningen är verkligen vacker. I år hinner jag nog inte med den i Kungsträdgården men har siktet inställt på att uppleva den i New York om 1,5 vecka

Svar: Vad härligt med N.Y. Förstår att du längtar. Om jag minns rätt så är det gott om körsbärsträd både i Central Park och ondra parker. Och där är det ju mängder av träd.
Önskar dig en trevlig kväll och en bra vecka.
Ditte

Piedra

Jag har nästan inga finskor längre. Jag har svåra fötter. Dels har jag väldigt höga vrister och mycket breda fötter, så det är på gränsen till omöjligt att hitta skor som passar. Därtill har jag fibromyalgi och får väldigt lätt ont av både skor och kläder, så när jag väl hittar något som funkar så blir det en dyr historia.
Kram <3

Svar: Jag kan verkligen förstå dig och har man trasssel med fötter så blir det ofta en dyr historia när skor ska inhandlas. Jag letar också och nu hittade jag ett par som fungerade och efter att ha haft dem på i ett par dagar och gått långst så vet jag att de är bra. Nu hoppas jag även att de är hållbara men kvalitén känns väldigt bra och det är även en sviktande sula som passar mig bra.
Kram och trevlig kväll.
Ditte

moi

Så hemskt med dina fotolyckor. Bra fötter är ganska bra att ha.
Har an inte det får man ha bra skor!
Själv använder jag sällan annat än Ecco eftersom deras olika modeller passar mina fötter så bra.
Jag äger bara ett par med högre klack (Ecco), använda endast en gång; vid dotterns bröllop för 10 år sen.
Kram

Svar: Ecco har jag haft i flera omgångar men nu har de gjort om den typ av jogging/gåskor jag använt och då är de för låga över tårna och med en ittiterande söm på insidan. Men jag har deras sandaler och även vinterboots.
Är nu väldans nöjd med det nya märket jag provade och hoppas det håller i sig.
Jodå, jag använder högklackade då och då....Men det är ett jobb för att hitta dem.
Kram!
Ditte

marga

Det var inte roligt med högra tån (inte den vänstra heller) och blodförgiftning är riktigt otäckt. Tur att det gick bra! Men snygga skor du har! Sittskorna muy läckra! Ja du, bekväma och speciella skor får jag på remiss från läkaren till ortopedverkstan på sjh. Nuförtiden går det att få snygga skor. Värre var det förut. Urvalet är inte så stort och lika bra är det. Att hitta skor till jättekorta fyrkantiga fötter med tår som spretar hit och dit är inte lätt, men personalen är duktig. Som tur är! Nu ut på nya äventyr i Torre! Kram!

Svar: Skor är viktiga! Och bekvämligheten sätter jag i första hand. Sittskorna är faktiskt sköna, men jag är inte alltför bra på att gå i dom.Kan gå kortare sträckor....
Vad skönt att du får remiss till skor så att du får de som passar och är bra för dig. Och kansk eär inte urvalet så stort men då behöver du ju helller inte våndas av att välja.
Spännand emed era äventyr försöker hänga med på Instagram.
Hälsa de jag känner.
Stor kram!
Ditte

vivi

Sköna skor som gjorda för Ditte....
Ja...kanske jag börjar likna en sushi..😂😂😂

Svar: Du är både färgglad och god...En fantastisk vän! 👍😀❤️Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: