Att öppna...

    
 April månad är här och med tanke på att ordet betyder öppna så gjorde jag det. (Namnet kommer av det latinska ordet "aprilis" som i sin tur kommer av "aperire"; att öppna.)
Jag öppnade balkongdörren redan på förmiddagen och tog med mig frukosten ut på balkongen. Visserligen behövdes en jacka med det var skönt i solen.
Ordets betydelse härstammar sannolikt från jodden som öppnade sig och växter som började gro.
I Sverige har april kallats för "gräsmånad" eller "grödesmånad" vilket är fullt förståligt för nu och en tid framöver kommer man nästan att kunna se hur grödorna spritter upp ur jorden.
 
Inga jobb i Hammarbyslussen idag men några fritidsbåtar har passerat
genom slussen på väg både in och ut från Mälaren.
 
Perfekt väder för att ta sig en åktur upp på Globen. Rekommenderas!
Utsikten här uppifrån i klart väder är verkligen vidsträckt.
Och roligt att titta närmare på Globens konstruktion är det också.
Mer finns att läsa om mitt besök här uppe på toppen inlägg från den 15/3-2013.
 
 Dagen var för min del helt oplanerad men fötterna ryckte och ville ut och så fick det bli. Vi bor i proncip mitt i stan men har ändå naturen in på knutarna och en av mina favoritpromenader är den längs Årstaviken för att passera Reimersholme, Långholmen, vidare längs Söder Mälarstrand mot Karl Johan Slussen (nu en byggarbetsplats) och hem längs den myllrande Götgatan.
Detta brukar bli en bra mix där både natur och stadsmiljöer samsas bra.
Idag blev det 14 483 steg och sträckan 9.3 km.
"Blåsippan ute i backarna står..."
Ja, visst är det vår!
 
Vitsipporna finns också på plats i sluttningarna.
 
Herr och fru And är också ute på promenad och stannade för att hälsa.
 
Hälsa gjorde även denna kombinerade bastuflotte med övernattningsmöjligheter
i det uppspända tältet. Går att få hyra.
 
 
Söder Mälarstrand med Stockholms stadshus i bakgrunden.
Sedan en tid tillbaka kan man använda sitt SL kort (busskort) för att ta färjan mellan Kungsholmen,
Söder mälarstrand och Gamla Stan
 
Stadshuset invigdes den 23/6-1923 och det tog femton år att bygga det. Arkitekten Ragnar Östberg inspirerades bl.a.  av Markuskyrka och Dogepalatset i Venedig och annan italiensk arkitektur och till detta förenade han nordisk, gotisk, stil och islamsk konst. Det hela blev till en alldeles egen stil där även det specialtillverkade mörkröda teglet var betydelsefullt. Stadshusets torn är 106 meter högt och att ta sig dit upp per trappor är en spännande upplevelse i sig. Och givetvis är även ett besök i stadshuset  intressant. 
 
Gamla Stan med Kornhamns Torg och Tyska kyrkans torn syns i bakgrunden.
 
 
Det är ju första april och då hör det till att luras eller bli lurad. HItintills har det inte hänt mig något idag. Men det finns ju tid kvar. 
Ett av de bästa aprilskämten jag blivit utsatt för var av en grupp mycket kreativa elever. Och detta efter att jag hade lurat dem.
 Händelsen skedde för länge länge sedan men jag kan fortfarande fnissa högt när jag tänker på det.
Visserligen är jag inte själv så kreativ, men jag tror och hoppas att jag låtit de elever jag haft utveckla sina kreativa ådror. Aprilskämtet vittnar om det och gott samarbete. 
Jag skrev ett inlägg om detta aprilskämt den 1/4-2015 och kanske finns det några nya läsare som vill ta del av det. 
 
 
Inlägg 32/100 i utmaningen #Blogg100. 
 
 
 
 
 
 
 
FREEDOMtravel

Åh, då fick jag lära mig något nytt! Att april betyder öppna alltså ;) Nu måste jag ju snart ta reda på vad alla månadernas namn betyder ;) Kul bastuflotte förresten!

Svar: Ja, alla månader har sina betydelser . Och bastuflotten blir säkert uthyrd här under våren och sommaren . Hoppas man bara inte behöver ro.
Ditte

Ann-Kristin

Gokväll!
Vilken härlig promenad! Tack för att jag fick gå med.
Att april betydde öppning hade jag inge aning om.
Har haft full upp ett dygn då mellanbarnbarnet Oskar bott här, en mycket vetgirig 6-åring som öppnade skåp och lådor överallt.
Var tvungen att ta siesta en stund innan middagen inmundigades.
Många kramar till er nåda/A-K

Svar: Go kväll! Förstår att du behövde siesta. Sexåringar är vetgiriga och det vill till att man hänger med i svängarna vilket inte är enkelt. Kramar från oss .
Ditte

Gemsofmylife

Som vanligt underbara bilder Ditte ❤️
Och fick en längtan "hem" till söder när jag såg det liggande trädet hur många ggr har man inte gått förbi där nere :)
Jag hoppas verkligen vi syns nu i vår , du är en fantastiskt inspirerande person !
Tack för alla dina fina kommentarer trots att jag varit dålig att kommentera själv ett tag !
Kram och fortsatt mysig fredagskväll ❤️

Svar: Tack! Det är så roligt at du känner igen dig här i mina trakter och det är verkligen en fin sträcka här längs Årstaviken. Jga går här ofta och jag är ju inte direkt ensam. Vissa helger är dte ju nästan kö. Jag hoppas verkligen att vi kan ses i vår. Det vore jättetrevligt och jag trpr vi kan ha många genensamma nämnare.
Jag läser så gärna din blogg och den ger mig väldigt mycket på många sätt. För min del så har jag ju all tid i världen som pensionär, i alla fall ibland (fniss) och jag bestämmer ju över min tid.
Men familj, jobb och annat så är tiden verkligen begränsad.
Hoppas nu din arm läker på och att du inte har ont längre.
Tack för att du finns!
Stor kram!
Ditte

Marja

Så härligt att se både blåsippor och vitsippor. Våren har kommit långt hos er.
Ha en skön helg! :) Kram!

Svar: Det var fint att se blåsippor och vitsippor samlade längs Årstaviken och det är ett tydligt vårtecken. Det ha verkligenr varit en härlig vårdag.
Kram!
Ditte

torrebloggen

Tack, vilken härlig vårpromenad du bjöd med oss på!
Stor kram!

Svar: Ja, det har verkligen varit en härlig dag och våren gav sina tydliga signaler. Kram!
Ditte

BP

Vilket toppen inlägg Ditte! Har en känsla av att vi återvänder till 08 i precis rätt tid,speciellt då det kommer att vara dåligt väder på Costa Blanca hela nästa vecka...

Å maken undrar var du hittat den där bastuflottan som han verkar vara väldigt förtjust i... Han behöver kanske ett (väl förtjänt) break från mig efter intensiva och väldigt aktiva fem veckor här nere;-)

Svar: Tackar! Just idag har solen tagit en halv semesterdag, men igår jobbade den på övertid. Bastuflotten ligger vid Årstaviken, en bit bortanför Tanto. Telefonnymmer finns på den så den går att hyra....Men jag är lite tveksam till övernattningskomforten. Jag förstår att ni haft fina, roliga och intensiva veckor så kanse är det dags för lite vila när ni kommer hem. Fullt förståligt.
Ditte

Ama de casa

Vilka underbart härliga vårbilder! :-)

Jag åkte upp på toppen av Globen en gnistrande vacker vinterdag 10/12-2010. En toppentur till toppen kan man säga :-)

Svar: Våren i Stockholm är njutbar och det var fint med både blå och vitsippor i backarna. Men utan strumpor och skor vill jag inte vara ännu. Kul att du gjort "toppenturen" och den är väldigt populär för vi ser kabinerna ta sig upp och ner i strid ström när det är vackra dagar.
Idag väntar vi på att solen ska framträda lite mer....
Men den kanske kommer.
Ditte

Veiken

Den där sightseeingen på Globen skulle jag gärna vilja göra! Det blev inga aprilskämt i går, för vi vet snart inte vilken dag eller datum det är- ska gå in och läsa hos dig om ditt aprilskämt! Kram

Svar: Kommer ni hit till STockholm så ska vi absolut ta en tur upp på Globen, men det måste sol. Och det är gångavstånd dit från oss.Förstår att ni är datumvilla och här blev det heller inga aprilskämt men du får dig ett gott skratt om du läser det jag var med om. Jag kan le än idag....
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Tänk så passande att april betyder öppning ... det var en glad nyhet för mig ... så passande!
Ordens härkomst är spännande och ger en till mening åt det hela. Jag gör några igenkänningsupptäcker på din promenad.
Längtar efter vit - och blåsipps slänten, men det är lite tidigt än här än. Letade tussilago igår på min runda men även de dröjer än för att så ofta plötsligt finnas överallt.
Lördagskram i solsken!

Svar: Nu har vi öppnat våra sinnen än mer för våren. Mars, den första vårmånaden gav en påminnelse och nu är den förstärkt av aprils ankomst. Du kände ju igen dig från promenaden för det var ju här längs Årstaviken vi gick tillsammans innan vi vek av upp på Skinnarviksbergen. Härligt att se både vit och blåsippor. Fina vårtecken!
Lördagskram till dig också och snart ses vi. Jätteroligt!
Ditte

Lena i Wales

Härligt med lite vårbilder från Stockholm.
Hade precis glömt det där med om vad april betyder, roligt att få påminnelse och se att det finns faktiskt något kvar där längst bort i hjärnan,hi,hi!!!
Där jag befinner mej är det också vår, fast nästan sommar.
Ha en trevlig helg!

Svar: Jag förstår att du nästan har sommar och den får vi här i Stockholm vänta ett tag på. Men det är lika bra att passa på att ta till vara dessa vackra aprildagar när de framträder. Och nu i april får vi väl öppna fönster och dörrar och ta ett djupt andetag. DEt är ju faktiskt vår.
Trevlig helg!
Ditte

Ami

Så fina bilder! Och att april betyder öppning hade jag inte heller någon aning om.
Men vad härligt det lät att du kunde inta frukosten på balkongen....underbart!
Kram

Svar: Tack! Här får man passa på att juta av de vackra dagarna för även om april öppnar dörren till mycket så är det ju inte direkt en stabil månad vädermässigt. Önskar er en helg med vackert väder och bra på alla tänkbara sätt.
Kram!
Ditte

wiolettan

Härliga bilder. Du visar så mycket av det vackra Stockholm för det finns mycket i storstan som är väl värt ett besök.
Däremot att åka upp på Globen, nej tack, en liten stege räcker för att jag ska bli yr, kanske mitt låga blodtryck bär skulden, vet ej. Min bror har varit uppe där och han säger att det är en fenomenal vacker utsikt över delar av Stockholm.
Blåsippor och vitsippor så vårligt och vackert.
Djurgårdsfärjan, ja den har jag åkt många gånger..
Tack för informationen om första april, alltid roligt att få reda på något nytt.
Trevlig helg och varm kram till dig.

Svar: Stockholm är min favoritstad och det finns så mycket här att se och upptäcka och denna promenad längs Årstaviken tar jag ofta och under alla årstider. Jag kan förstå att du avstår en tur upp i Globen för hälsan är viktigast. Men vackert är det att se Stockholm därifrån i solig dag. Men det finns å andra sifan bilder att se också.
Önskar dig en fin helg.
Stor kram!
Ditte

Piedra

Så intressant! Trots att jag läst latin hade jag faktiskt ingen aning om varifrån "april" härstammade. Fascinerande att det betyder öppna. Ja, man känner ju både för att öppna fönster och dörrar men också att öppna sig själv efter en ideliknande tillvaro under vintern.
Kram! ♥

Svar: Jag läste också latin men kunskaperna är minst sagt ringrostiga. Jag hade tankarna åt detta håll men fick det bekräftat. Igår var det verkligen läge att öppna dörrar och fönster och njuta av en vacker vårdag.
Kram!
Ditte

Znogge

Här fick man lära sig lite nytt minsann! Jag hade ingen aning om vad april betyder men vet nu att namnet är riktigt logiskt och bra.! Vilken trevlig promenad du kom ut på och som vanligt vackra bilder!

Kram och trevlig lördag :D

Svar: Tackar! Ja, "April is a new beginning..." Och visst öppnar denna månad för många trevligheter. Jag gjorde en nätt start igår och många steg blev det...Önskar dig också en trevlig lördag.
Kram!
Ditte

Margita

Så fint du bor! Och Stockholm är en så vacker stad, en blandning av vatten, natur och stad. Älskar vår huvudstad!
Visste inte det där om April, att det betyder öppna. Intressant, jag älskar ju språk och borde kanske ha vetat, men det finns alltid nåt nytt att lära sig. Jag gillar det med dina inlägg - att du berättar så mycket och ger så mycket info. Tack! :)

Svar: Vi bor väldigt bra, mitt i stan men med naturen runt hörnet.Stockholm är vacker men det finns så många vackra platser i Sverige och det är roligt att via bloggar få ta del av dem. Det öppnar nya ögon. Tack för att du gillar att läsa om det jag berättar om det uppskattar jag verkligen. Kram och trevlig helg.
Skickar ett mail ang. tårtan. Hade glömt....
Ditte

Gittan

Tack för turen, så mysigt ni har i Stockholm. Och nu på våren med allt som börjar blomma. Härligt att bo mitt i stan men ändå på landet nästan. Fina bilder. Vi har varit uppe på globen och det var som du säger en fin utsikt. Jag har gått en stavgångspromenad i dag på morron, solen skiner här men de är inte så varmt i blåsten.
Trevlig helg och stor kram.

Svar: Stockholm är vackert och det finns det ju måmga platser runt om i landet som också är. EXtra mysigt att läsa bloggar och få ta del av vad som händer hos alla. Våren är ju en så fin tid. Stavgång låter stärkande och skönt att du håller värmen inifrån, för jag förstår att vinden inte är så varm. Inte här heller...
Trevlig helg önskar jag dig också.
Kram!
Ditte

marga

Så underbara bilder på våra älskade vårblommor! Tack för dem! Har en speciell förkärlek för blåsippan. Pappa kallade mig "blåsippsflickan" (vi var väl ute och plockade blåsippor tillsammans) och när jag var 9 år och hade brutit armen och kom hem från sjukhuset låg det ett litet paket på min tallrik; en ask med ett smycke format som en blåsippa med en blå sten i mitten. Ett av mina käraste smycken! Hade det på mig vid pappas begravning.
Din "lilla" promenad är rejält lång, nästan en mil! Kan följa dig, så om jag själv inte kan gå så långt, kan jag det liksom iallafall. Roligt och trevligt! Ha det gott! Kram!

Svar: Det är så trevligt när du går med mig på promenaderna, vi är numer några som går tillsammans (i tankarna och via bloggen) och det är jättetrevligt. Igår var det väldigt roligt att se blå och vitsipporna växa bredvid varandra och det kändes verkligen som vår på ett speciellt sätt.
Vilket fint minne du har från din pappa med detta vackra smycke. Jag förstår att det betyder mycket för dig och blåsippor också.
Ha det bra du också och vi ses så småningom.
Stor kram!
Ditte

Timeoftiger

Kanske lite kallt i vattnet ännu med tanke på bastuflottan?

Svar: Absolut! Men kanske för kommande säsong...
Ditte

Malin

Vilka vackra bilder från vår huvudstad! Och vitsippor har jag inte lyckats hitta ännu. Önskar dig en trevlig lördag och helg!

Svar: Tack! Här växte vit och blåsipporna nästan bredvid varandra och det kändes verkligen som vårlikt. Önskar dig en trevlig helg.
Ditte

Ghugge

Längtar till underbart vackra Stockholm när jag ser dina fina bilder. Vitsipporna har inte kommit ännu hos oss men änder har vi här och se så fin bild du tagit på herrn och frun!!
Roligt att få veta vad april betyder..!
Kram

Svar: Jag har ju en del blommor i närheten och dte var så roligt att se vit och blåsipporna för då blir det än mer vårkänsla. Du bor ju längre norr ut, men hos er har ju våren kpmmit med alla fina djur.
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: