Till häst...

    
Till häst har jag inte suttit, men hade nog en sådan tanke då vi från Västerås körde ett par mil söderut till Strömsholm och hamnade i lite av hästsportens "Mecka". (Även Strömsholms slott ligger i närheten)
 På Strömsholm har hästar och hästsport haft en central betydelse sedan mitten av 1600-talet och har det än idag.
Här grundutbildas också, under ett år, de hästar som skall medverka i den beridna högvakten och sedan flyttas de till det Kungliga hovstallet på Östermalm i Stockholm och får fortsätta sin träning.
På Strömsholm fanns Arméns rid och körskola mellan åren 1868 och fram till 1968 då Ridskolan grundades. 
Idag är Ridskolan Strömsholm en riksanläggning och erbjuder ett brett utbud av utbildningar med bl.a.  ridsportsgymnasium, riksinternat för hästsport och Hästsportens folkhögskola. Utöver detta finns många olika  kortare och längre kurser och jag hade eventuellt tänkt mig en snabbkurs, men insåg att så snabba kurser inte gavs.
Området är stort med rejäla ytor, fem olika stallar och sex ridhus som vart och ett har sina speciella funktioner
och till några av dem  är man välkommen som besökare.
Klart vi skulle se det vi kunde och fick. 
 
Vita ridhuset är det äldsta och byggdes i slutet av 1800-talet men det brann ner och renoverades 1997. 
 
Vi kunde titta in eftersom det inte pågick någon träning. Vita ridhuset används idag mest dressysr.
 
Träbågarna i taket pryds alla av vackra "Pegasushästar" i järn.
 
Här tränades dressyr utomhus och hästarna rörde sig så vackert, liksom tyngdlöst.
 
Vita stallet, ett av fem stall,  byggdes också i slutet av 1800-talet och blev ombyggt 2003.
Här finns  plats för 31 hästar i boxar och det är mest tävlingshästar i dressyr som står här.  
 
Några var hemma, andra ute på träning och en del var bortresta, vilket tydligt visades.
 
På väg ut...Måste bara "kläs på".
 
När vi var på väg ut från stallet mötte vi den största häst jag nog sett i mitt liv. Undrade hur man kom upp på den. För egen del hade jag behövt stege om jag ens skulle vågat mig upp. 
Insåg när jag var här att detta nog var något för min bloggvän tillika hästägare, Anukka, och kanske kan vi  återkomma hit tillsammans.
 
Vacker, men så stor.
 
Gott om fåglar fanns det också i stallet och jag kan förstå att de trivdes.
Vackert tak, fin lampa och bra utsikt...
 
 Hästarna lämnades och kapitel två i dagens njutflykt avslutades med en jätegod lunch och stärkta av den var vi alla redo för dagens sista kapitel.
Fortsättning följer imorgon...
                                                                                          
 
 
 
 
Decdia

De fina hästarna var nyligen och hälsade på oss i Helsingborg. De var så duktiga och fina. Sen "likade" flera av dem min bild på dem på Instagram. Bra hästar. ;)

Svar: Aha, var det därför det stod "bortresta" på så många boxar. De har inte återvänt. Oh, jag glömde Insta....
Men tar dte nästa gång.
Fina var hästarna vi såg i alla fall.
Ditte

Bosse Lidén

Häftig skylt. Jag har heller aldrig ridit på en levande häst. Det är ståtliga djur. Men den där stora skulle jag aldrig vågat sitta på. :) Däremot är det berikande att se och läsa ett sådant här blogginlägg. Jag är liksom du fortfarande nyfiken på livet. Du får ta med dig A dit nästa gång ni träffas. Kram Bosse

Svar: Jag har stor respekt för hästar men de lockar mig också. Blir lite dubbelt. Skyltarna "Bortrest" i en del tomma boxar var roliga att se. Tror dessa hästar kanske var på olika evenemang/tävlingar. Den stora hästen var verkligen STOR och tog upp rejält med plats när den kom. Jag kände mig liten...
Vore jätteroligt att komma hit med A.
Kram!
Ditte

Tove Olberg

Stiligt stall!
Trevligt att göra besök där, alla hästar är väl inte bortresta samtidigt :)
Mycket spännande att se vad som händer i morgon ...
Kram!

Svar: Nejdå, alla hästar var inte bortresta, men jag tyckte skylten var rolig. Hade aldrig sett en liknande...Och i morgon Tove, kan jag viska om att det blir konst och symboler. Det du....
Kram!
Ditte

Marja

Jag har aldrig haft möjlighet att rida, men Johanna hade en period när hon red och vistades i stallet för det mesta. Ibland övernattade de i stallet, om det var tävlingar och det fanns tillresta hästar som behövde extra tillsyn.
Jag tycker hästar är så fina djur, men storleken inger respekt hos mig. :)
Kram! :)

Svar: Jag har också väldig respekt för hästar, de är stora. Och mina döttrar haraldrig ridit. Jag red lite som barn, men mer efter att jag fyllt 30 och det gav mycket under de år jag höll på. Blev avkastad en mörk kväll ute i skogen och därefter blev jag rädd men fortsatte ändå några år tili. Vad roligt att Johanna ridit och för en ungdom blir det ju mer en livsstil.
Kram!
Ditte

moi

Hästar är vackra men jag har en väldig respekt för dem.
Därför blev jag något nervös när läkaren (för c:a 35 år sen) rekommenderade mig att träna upp mitt balanssinne genom att lära mig rida. Ett år kämpade jag på, utan resultat, sen blev jag gravid och tog aldrig upp rekommendationen igen :)
Kram

Svar: Jag har också respekt för hästar. Jag red lite i min ungdom, men mer när jag passerat de 30. Och det gav mycket. Men jag föll av och gjorde mig illa en vinter i skogen och sedan blev det bara ridning inne under ett tag. Och sedan upphörde jag med det. Jag vet att min faster som hade polio fick rida för att träna upp sina muskler och det fungerade väldigt bra. Jag skulle gärna prova att rida igen...
Kram!
Ditte

Ami

Vilka ståtliga hästar! Och visst är de vackra att titta på, men jag har väldig respekt för dem!
Kram

Svar: Jodå, jag har verkligen respekt för dessa stora hästar, men de är så vackra. Jag jar ju ridit lite i ungdomen och mer som äldre och kan gärna igen tänka mig en tur på hästryggen. Men det får vara på en lugn häst som inte är alltför stor. Kram!
Ditte

Ghugge

Där har vi varit! Vilken enorm häst! Själv har jag bara ridit mindre hästar men många påstår att större inte är så busiga och därmed lättare att rida, inte vet jag..!
Strömsholms slott är också värt ett besök och på sommaren är där både utställningar och gofika på området.
Trevligt inlägg! Kram.

Svar: Tack! Jodå, det blev även ett besök och en konstrunda på slottet. Lika bra att "go all in".Ja, det var en enorm häst och den tävlas med på hög nivå vet jag. Och hög var den också över manken.
Även om små hästar kan vara lite busigare så känns de för mig mer hanterbara.
Kram!
Ditte

znogge

Hästar är verkligen imponerande och vackra djur men jag måste erkänna att jag har respekt för dem. Har jag hamnat i sadeln så har jag lika snabbt trillat av igen. Äldsta fröken red under många år och det var nervöst tyckte jag...

Kram

Svar: Jag har ridit lite som barn och senare som vuxen och provar gärna igen. Men den stora hästen var STOR. Hos mig har inga döttrar ridit men de har varit oroliga för sin mamma. Kram!
Ditte

vivi

Ser fram emot kapitel två..😊
Så fint i strömsholm...min bakgård ..nästan.😉

Svar: Detta var kapitel två. I morgon blir det kapitel tre. Ja, det är jättefint i Strömsholm. Minns när vi var där och skulle fika vid kanalen och det var så mycket getingar. Men trevligt hade vi.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Så härligt du verkar ha... =)

Godnattkram ♥

Svar: Väldigt mysigt att byta miljö och uppleva lite annat än storstaden, även om jag är väldigt förtjust i Stockholm. Kram!
Ditte

Veiken

Hästar är otroligt fina och mäktiga djur! Dom är vackra att titta på, men på lite avstånd! Ingen får upp mig i sadeln som sitter på en häst! Kramar

Svar: Jag tycker om hästar men har väldig respekt för dem. För egen del kan jag nog tillsammans med någon ta mig en ridtur. Islandshästar har jag prövat på att rida och de är mindre och springer lätt fram. Och faller en av så är dte inte så högt fall...Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Vilken big häst, grande caballo :) Jag är rädd för hästar men vackra är dom. Jag red en gång som barn på en ardenner som man måste sitta i spagat på...Breeeda över ryggen. Ramlade av och slog huve´t i en sten...vaknade upp hemma...Kanske märks :-)
Kram P ♥

Svar: Trist att ditt ridminne skulle sluta så illa men skönt att du klarade dig bra. Men jag vet att även Bosse föll av en ardenner när han var liten och även där tog ridintresset slut.
Jag har respekt för hästar och stora är de men har ridit lite under ungdomstiden och mer som vuxen. Och den stora hästen vi såg inne i stallet var verkligen enorm, en tävlingshäst i dressyr.
Soliga hälsningar från Stockholm.
Kram!
Ditte

Ama de casa

Det är en väldigt fin anläggning där på Strömsholm. Jag har varit där på ryttartävlingar - fast som åskådare då... :-)

Svar: Hela området är verkligen fint och vi hann även med slottet och parken . Har i ungdomen också varit här på ryttartävlingar och kanske kan jag få möjkighet tiill det igen.
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ...åh va rolig läsning, jag älskar hästar men hör o häpna sen jag var barn har dock aldrig suttit på en hästrygg har alltid tyckt dem är så stora så respekt ...men vem vet kanske en dag :) va härligt du haft det o så fina bilder följer nästa inlägg :) kram ha en fin dag

Svar: God morgon! Visst är hästar vackra, men också respektingivande. Kanske är det snart dags för dig att ta dig en ridtur. Islandshästar är inte så stora och väldigt trevliga att rida på. Vi har haft det jättebra och roligtär det med lite njutflykter.
Kram!
Ditte

Fia

Ja Strömsholm är ju känt för sina hästar! Vi har aldrig sett dem men naturen där är jättevacker!
Nu på plats i Torre!
Kram
FiaSvar: Välkomna! Skönt att vara på plats kan jag tänka...Hela området runt strömsholm är verkligen fint och det var väldigt trevligt att besöka både slottet och hästområdena. Vi hade en jättefin dag på alla de sätt.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Vilka härliga bilder! Har aldrig ridit på en stor häst.
Jättefina hästar.
Kram!

Svar: Hästarna här är verkligen jättefina och många är ju tävlingshästar. Jag tycker om hästar men har också stor respekt för dem. Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Hästar är fina och det är inte svårt att komma upp på dem när man är van. Jag red stora hästar när jag var i 10-årsåldern (envisades med att få rida stora hästar istället för ponnyer på ridskolan) och det var inga problem att komma upp ;) (Fast iofs var jag säkert smidigare som 10-åring än idag ;))

Svar: Jag kan nog inte påstå att jag är så smidig idag, men jag har varit. Hästar tycker jag mycket om, men har stor respekt för dem också. Men ofta är de stora hästarna lugnare än de mindre ponnyer som ofta används på ridskolor. Men du har nog ridit mycket mer än jag gjort och fått en annan vana och kunskap. Började på allvar rida i några år när jag var vuxen.
Den stora hästen var verkligen "stor" och jag hade nog behövt en stege eller pall för att nu ha kommit upp.
Islandshästar tycker jag om att rida, lite som att åka i en gungstol...
Ditte

Timeoftiger

Mycket intressant! Där har min häst stått.

Svar: Vi får ta en tur hit vid tillfälle. Du skulle helt klart tycka om ett besök här. Och tänk att din häst har stått här. Undrar så var....
Ditte

Eva Sollén

Åh Strömsholm..! Som gammal hästägare och tävlingsryttare betyder Strömsholm så mycket för mig än idag, fastän det är drygt fem år sedan jag lade ner ridningen och betydligt längre sedan jag tävlade. Pingsttävlingarna i Strömsholm är en klassiker i hästvärlden :) För mig enbart som åskådare, men att se elitryttarna på troligen Sveriges vackraste tävlingsplats var en riktig höjdare!

Svar: Strömsholm är ju unikt i Sverige i hästkretsar och så även för mig som bara har provat på ridning under några år. men jag var på Strömsholm i min barndom med min pappa som hade hästintresserade vänner inom det militära. Ett jättetrevligt besök var det och så roligt att få se både det vackra "vita ridhuset och det fina "vita stallet". Extra roligt var att alla var så vänliga och att vi fick chans att se hästarna i sina boxar. Jag vet att pingsttävlingarna där är en klassiker i den svenska hästvärlden, men har ännu inte sett dem men hoppas jag kan få möjlighet att göra det. Och visst är omgivningarna vackra!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: