Symboler berättar

    
 Vi är på Strömsholms slott, ett av landets nio kungliga slott. Slottet är  från slutet av 1600-talet då änkedrottning Hedvig Eleonora (änka efter Karl X) lät bygga det och för saken anlitade den kände arkitekten Nicodemus Tessin.
(Men redan under Gustav Vasas tid på 1500-talet fanns här ett slott som allts senare ersattes och under åren tilldelats olika änkedrottningar. )
En visning av slottets konstsamlingar stod på programmet och där vi skulle få lära oss mer om symboliken i konsten. På Strömsholms Slott finns måna målningar från 1600-talet av den kände konstnären Ehrenstrahl och det var dessa vi tittade extra på.
 
 
Catharina Stenbock, kung Gustav Vasas tredje hustru, dog på Strömsholms Slott 1621 och finns avporträtterad på flera målningar. På målningen har hon kronan, tecken på kunglig ära och värdighet  bredvid sig.
Kronan är "hel" och det vittnar om att hon var gift. Och att hon lägger handen framför kronan markerar
symboliken. I den vänstra handen håller hon en svart handske. Handskar var mycket dyrbara och det var endast de kugliga eller mycket förmögna som hade råd med dessa. Hanskarna skulle också hjälpa till att bevara händernas vita färg. Vitt, ett tecken på oskuld och renhet.
 
Kung Karl den X, 1622-1660. Han bär en mantel av hermelin som även den är ett tecken på renhet.
Över tavlan finns riksregalierna; Kronan - tecken på ära, kunglighet och värdighet.
Spiran symboliserar rättvisa, rättrådighet och världslighet.
Riksäpplet symboliserar det religiösa och svärdet står för att kungen leder landets försvar,
beskyddar det goda och straffar det onda.
Riksnyckeln står för utestänga det onda och öppna för det goda.
 
Kung Karl den XI, 1655-1697 var en riktig hästkarl och ägde många hästar och i olika färger.
De olika färgerna på hästarna var viktiga eftersom de symboliserade olika styrkor och egenskaper.
 
Hästen symboliserar frihet, styrka, kraft, vitalitet, snabbhet och uthållighet; egenskaper som kungar alltid velat förknippas med. Hästar anses också vara lydiga, lojala och trogna. Hästen blir också en symbol för folket som styrs av sin kung.
Rundvandringen gav mycket och att symbolerna i dåtidens konst var viktiga har vi förstått och även de små detaljerna var av stort värde i symboltolkandet.
Även idag finns symboler i det mesta och vi, precis som för flera hundra år sedan, påverkas av vad vi ser  och de symboler som omger oss. Och det både medvetet och omedbetet. Symboler står alltid för något och kan också ändras under tiden gång.
Och härmed är kapitel tre, det sista om Strömsholm och helgens njutflyt avsutat. Åtminstone för denna gång.
 
Parken och omgivningarna vid Strömsholms Slott inbjuder till promenader.
 
Jag kunde nog tänka mig att bli slottsfru här..
 
Baksidan av slottet är lika vackert som framsidan.
 
Och med Kolbäcksån alldeles bredvid får jag även viss vattenutsikt. Inte helt fel...
 
Tack John och Gunilla för en härlig dag! Och jag ser att Gunilla har intagit rätt "pose". Läraktigt!
Symboler var det ju...
 
 
                                                                                                                                                                                                        
Victoria

Vilka minnen jag fick när jag såg dessa bilder :) Var mycket i Strömsholm när jag var liten med min farmor och farfar.
Fina bilder!

Svar: Tack! Vad trevligt! Och då kände du igen dig. Visst är det fint på Strömsholm och i omgivningarna runt om. Jag kommer gärna tillbaka.
Ditte

Ami

Vilket vackert slott!
Haha! Ja, det är klart att man måste inta rätt pose när man på ett slottsområde :)
Kram

Svar: Strömsholm är verkligen vackert och det gäller både slottet och omgivningarna. Och nu får jag träna på rätt attityd och pose om jag ska bli slottsfru. Men å andra sidan de flesta som bott här var änkedrottningar....Och kungar verkar det inte finnas så många lediga nuförtiden. Kram!
Ditte

FREEDOMtravel

Slottsfru låter inte så pjåkigt! Men jag får nog nöja mig med att vara husbils- eller husbåtsfru ;)

Svar: Ja, det går väldans bra det också...Är nog trevligare och mer lättsamt. Mne jag tänkte att det kunde passa bra att bli slottsfru så här på äldre dar. Passar kanske in i stilen...
Ditte

Musikanta

Fint och intressant inlägg. Har själv aldrig varit på Strömsholms slott men skulle nog kunna tänka mig att göra en utflykt dit. Det är också mycket givande med en guide som pekar ut symboler i konsten - inte något sådant som ger sig själv när man tittar om man inte är påläst.
Kram från Ingrid

Svar: Vi var/är absolut inte pålästa utan fick veta väldigt mycket om just symbolerna i 1600- talet konst. Guiden var väldigt kunnig, rolig och lätt att lyssna till och vi hade kunnat fortsätta länge med rundvandringen. Jag kommer gärna tillbaka hit fler gånger. Den vackra miljön runt slottet gör sitt till. kram!
Ditte

Ama de casa

Vackert! Och jag gillar den där posen också :-)

Svar: Bara att ta efter! Och börjar du träna nu så är du klar om en månad eller så...Men du är ju snabblärd så det kan gå snabbare.
Ditte

home2tiny

Tänk att få vara slottsfru på det fantastiskt vackra slottet, hade inte varit fel..... Snygga poser. Kramisar Tina

Svar: Jag tyckte också att jag kunde passa in där i denna miljö. Och lite antik är jag ju....Och poserna var väl intränade...
Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Hej!
Nu är jag på plats och efter lite besök fr hantverkare på fm så blev det ett besök på Consum och sen siesta.
Trots att jag bor så pass nära Strömsholm har jag aldrig besökt slottet. Får nog göra det nu efter dina fina bilder och beskrivning.
I kväll blir det nog ett besök på Mundo Pequeño. Känner inte för att laga mat.
Kramar till er båda/A-K

Svar: En tur till Strömsholm tycker jag du skall ta till våren. Hela området är så fint och väl värt ett besök. Låter väldigt trevligt med Mundo i stället för att laga mat. Förstår dig till fullo.
Kramar från oss båda.
Ditte

Tove Olberg

Vilket fint inlägg om symboler - och vad det speglades i konsten, detaljer i en tavla som gir den tidens symbolvärde. Dagens symboler tänker jag på, den förändring som skett genom tiderna och kommer att förändras ... spännande och jag får fundera och tänka mera nu. Det är väldigt vackra bilder - posen som din vän gör är jättefin!
Njutflyktar kram i symbolens värld!

Svar: Tack! Det var en väldigt intressant guidad tur och vi fick lära oss en massa, men jag fick sovra i inlägget.
Som du skriver, visst har symbolerna förändrats under årens lopp.
Och nu när jag vet lite om dem kommer jag att tänka ännu mer på dem.
Jag tyckte också att Gunilla fick till en bra pose, men jag måste nog träna på min om jag ska bli slottsfru.
Eller vad tror du, för jag har nog ingen naturlig talang. Njutkramar från mig.
Ditte

Torrebloggen

Ja det är väldigt vackert där vid Strömsholms slott.
Vi var där när barnen var små, så det är ju några år sen sist.
Att symbolerna har en stor betydelse det märks tydligen när man har besökt katedralerna.
Fina bilder som vanligt!
Kram!

Svar: Visst är det spännand emed symboler, men jag har inte fått det så bra förklarat för mig tidigare. Har ofta tänkt på symboler i kyrkor, men det var länge sedan jag gick på en guidad tur i någon och fick en helhet. Senaste gången var i katedralen i Palma för sådär en 15 år sedan...Men kanske ska jag börja läsa lite konsthistoria. Inresse har jag och tid finns för spännande är det. Jag har varit på Strömsholm som liten och senare för några år sedan, men nu var det fokus på hästar och symboliken i konsten. Men det kommer att bli fler turer dit.
Kram!
Ditte

Decdia

Åh, sånt här älskar jag!
För hundra år sedan gick jag en kurs i konsthistoria och där snuddade vi lite vid symboliken i konsten. Helt galet fascinerande och jag vill veta mer mer mer.

Svar: Visst är det roligt! Och nu vill jag lära mig ännu mer...Faschinerande! Så mycket man kan få ut genom lite kunskap.
Ditte

moi

Jag älskar det här med symbolik! Minns när Diana var helfräst på Egypten och allt hon då berättade om vad olika saker egentligen betydde. Typ en fot fram på en staty betydde att modellen var vid liv vid tillfället etc etc.
Kram

Svar: Vi fick veta mycket men jag tog bara med en bråkdel i inlägget. Kommer helt klart att vilja lära mig mer . Och jag förstår verkligen Dianas intresse.Kram!
Ditte

Veiken

Tack för bra info. Vi har varit vid slottet, men det var inte öppet när vi var där, så vi fick nöja oss med en promenad runt slottet! Än en gång tack!! Kramar

Svar: Hit till Strömsholm återkommer jag gärna. Både slottet och omgivningarna är så fina. Synd att slottet var stängt när ni var där, men ni fick se parken och omgivningarna i alla fall.
Kram!
Ditte

Ghugge

Riktigt fina bilder! Känner igen mig och det slottet är så fint, inte minst baksidan. Härligt!👌Kram

Svar: Tack! Vad roligt attt du känner igen dig! Strömsholms slott är verkligen fint och så även hela området. Här kan man gå länge. Kram!
Ditte

Marja

Tack för den fina rundvandringen och upplysningen om symbolerna i konsten. Vi tenderar att tolka konst utifrån våra nutida symboler, men det är ju väldigt viktigt att känna till hur man tänkte och hur samhället såg ut då konsten skapades.
Kram! :

Svar: Det var verkligen en givande guidad tur vi var på och så mycket vi fick veta. Här i inlägget blev det fragment....Men jag vill veta mer. Tykcker ju om historia och den har å sin sida satt sian spår även hos oss. kram!
Ditte

Comsi Comsa


Så fina bilder och jag tror du skulle göra dig bra
som Slottsfru.. =)

Godnattkram men du sover nog redan. ❤

Svar: Nejdå, jag sover inte. Har tittat på "Hela Sverige skramlar" från Globen som i kväll lyst vackert i blått. Vad gäller slottsfru får jag nog träna lite på den rätte "looken" och få till em bra "pose". Men kanske hjälper det inte...
Natti!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ...oj oj ja det hade passat dig :) slott är både spännande o vackert som bara den, förstår att du gillade att vistas där :) fina bilder oxå tack för jag fick vara med ...min syster o jag skulle vilja åka runt i skåne & titta på alla slott :) ha en toppen dag kram

Svar: Ja, slott i Skåne slulle jag också vilja åka runt ch titta på. Och kanske blir det någon gång...Slotten har ju sin egen historia och det är alltid trevligt att ta del av den.
Önskar dig också en fin dag.
Kram!
Ditte

Bosse Lidén

Jag älskar sådana här blogginlägg. Fina foton. Intressant läsning där jag lär mig något nytt. Slott och dess historia intresserar mig. Detta ser riktigt fint ut. Jag förstår din dröm. :) För två år sedan funderade jag på att ha en egen kategori på bloggen som skulle heta "Skånska Slott". Jag samlade på mig uppgifter och började läsa på. Sedan kom livet i mellan. Slotten ligger tätt i detta södra landskap, men de flesta är privatägda och inte öppna för allmänheten. Tack för en fin miniserie. Kram Bosse. Ps. Du kanske köper häst snart.

Svar: Tack för fina ord! Här i en radie på drygt 10 mil runt Stockholm ligger de nio kungliga slottten och de flesta är öppna delvis för allmänheten, vilket jag tycker är bra. Jag vet att Skåne har många slott, men som du skriver så är flera privata och stängda.Men jag får väl passa på att besöka de öppna vid tillfälle.
Tänk, även jag känner igen det här med att livet kommit emellan. Men nu som pensionär borde jag ha tid i alla fall.
Tja, slottsfru med häst kanske vore något. (Men jag är lite feg så någon måste "klä på hästen" innan jag kan rida.
Men jag får nog klara mig utan både slott och häst...
Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: