Storstad

    
 Visserligen bor jag i Stockholm, Sveriges huvudstad och största stad, men jag skulle ändå inte vilja kalla den för en storstad. Innerstaden har ca 1.5 million invånare och räknar man hela länet så passeras 2 miljoner.
Londons innerstad beräknas ha drygt 10 miljoner invånare och med dess storstadsområde ytterligare ett antal miljoner invånare.  New York, en anna världsstad,  kommer upp i över 20 miljoner med sina förorter. Så allt är relativt.
Men trots att jag besökt många storstäder runt om i världen finns det en som jag mer än gärna återkommer till. Ja, förutom Stockhplm då, som alltid finns i mitt hjärta och det är Peking.
Peking, eller Beijing, är Folkrepubliken Kinas huvudstad sedan den 1/10 1949 och namnet Beijing betyder "den norra huvudstaden".
Staden grundades för ca 3000 år sedan och blev huvudstad första gången 1153.  (Landet har under årens lopp haft olika huvudstäder.)
Och en stor stad är det med ca 24 miljoner invånare i storstadsområdet och är Kinas ekonomiska och kulturella centrum. Däremot räknas Shanghai som Kinas största stad med sina 26 miljoner invånare i stadsområdet och som landets ekonomiska centrum.
Peking är verkligen kontrasterna stad och där det gamla ständigt möter det nya och ger staden sin charm och både småskalighet och storsklighet på samma gång.
En helt perfekt kombination.
 
Det nya blandas med det gamla.
 
 
Trånga gränder med vackra blommor utanför husen -
 
- stora lass på cyklar samsa med stora stadsjeepar.
 
Här blir det både ett besök hos min lokala skomakare och skräddare.
 
Här äter vi gatumat i ordets rätta bemärkelse. Bara att slå sig ner i gemenskapen.
 
Eller att ta sig en titt ut över staden från en bar högt uppe i det blå.
 
En tango på morgonen kanske....Instruktör finns! Morgonaktiviteterna pågår från före 07 och en timme framåt på vardagarna. Helgerna erbjuder aktiviteteter hela dagen.
 Pekings invånare är mycket för att aktivera sig.
 
Varför inte ta en båttur upp vid Huhaiområdet? Ja, lite trångt kan det bli i smalare passager...
 
På UNESCOS världsarvslista finns i Pekings omgivningar;  Förbjudna Staden, Kinesiska muren,
utgrävningarna av Pekingmänniskan, Ming och Qindynastins kejserliga gravar, Himmelens Tempel och Sommarpalatset.
 
En mycket liten del av Sommarpalatset.
 
På cykel förbi den Förbjudna staden.
 
 
 
KInesiska Muren, ett av världens nya underverk.
 
Mitt bidrag till Svenska Resebloggars septemberutmaning; Storstad.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Znogge

Peking eller Beijing verkar vara en intressant stad som erbjuder lika intressanta sevärdheter. Befolkningsmässigt är den som São Paolo och när man besöker en sådan stad så inser man att Stockholm är en liten håla befolkningsmässigt. Men var stad har sin charm och det på olika vis!

Kram

Svar: Jag tycker väldigt mycket om Stockholm men någon storstad är det inte i ett lite större sammanhang. Förstår att Sao Paolo också är en jättestad men ännu har jag inte varit där. Men visst är dessa stora städer också fantastiska och särskilt när man lärt sig att orientera sig. Finns mycket spännande att upptäcka . Och jag tycker också om de små städerna. Kram!
Ditte

Marja

Så intressant och varierande om Peking och fina bilder. Verkar vara en riktigt spännande stad.
Kram! :)

Svar: Peking är spännande och det på alla sätt. Finns så mycket att se, upptäcka och utförska. Och jag både gick, cyklade, åkte buss och tunnelbana så jag har verklige nlärt mig att hitta. En stad där det supermoderna möter det urgamla. En härlig kombination. Kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Tack för dina intressanta bilder fr Beijing! Kul att se olika delar av staden.
Det är annorlunda att BO i en storstad än att bara komma som turist. Man
får tillfälle att upptäcka olika stadsdelar, som i en storstad, är högst
varierande. Numera håller jag mej i Washingtons förorter. 9/11 förstörde
en del av charmen, på grund av alla säkerhetsåtgärder som vidtagits.

Jag kände mej som i en storstad sista ggn jag var i Stockholm. Var där
som turist, kan man säja.

Svar: Tack själv Ruth för att du följde med. Och Peking är verkligen kontrasternas stad. Washington har jag besökt tre gånger och det var fina besök. Vi bodde då i Mc Lean men var både inne i stan en hel del(tunnelbana dit) och besökte närområden. Men jag vet att den 11 september satte sina spår. Min väninna var då högst uppe i IMF huset inne i stan för en körövning och fick raskt ta sig ut därifrån.
Ja, Stockholm är ju min stad, väldigt vacker, men när jag ibland jämför med Peking så känns det ju väldigt överskådlig och behändig.
Ditte

TantGlad

Vilken intressant stad Peking låter. Du har Värkligen fått upplevt mycket spännande.
Otroligt fina spännande bilder.

En varm fredagskram från mig.

Svar: Tack! Peking är en faschinerande stad och på så många sätt. Trots den enorma storleken på Peking så blandas det gamla med det nya och man ser det hela tiden. En supermodern stad och en urgammal möts. Kram och trevlig fredag.
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ,,,,Vilket härligt inlägg ser ut att vara så lugnt o skönt o trivsamt där, enkelt men ändå så folkkärt :) härligt och muren ja den är fantastisk på alla vis förstår att du har en förkärlek dit :) hoppas du får en fin fredag kramen

Svar: God förmiddag! Tack! Ja, trots Pekings enorma folkmängd och storlek så är det en stad där det ändå finns en småskalighet mitt uppe i det hela. Och kontrasterna gillar jag.
Önskar dig också en trevlig fredag.
Kram!
Ditte

Torrebloggen

Härliga bilder!
Kram!

Svar: Tack! Och jag gillar just kontrasterna och att det gamla finns mitt i det supermoderna och tvärt om. Kram!
Ditte

Tove Olberg

Med risk att upprepa mlg i mina uttalanden så blir även detta inlägg så underbart att sitta med i knät - det du skriver om och visar bilder till. Jag får perspektiv och distans till stort och smått och nyanserna som vibrerar ...
Cykelbilden med full last blir en förebild .. då jag själv är cykelburen packförflyttare.
Den inspiration jag får betyder mycket för mig. Söders höjder och dagen med dig står tur på mon blogg men mina bilder blev så dåliga så jag länkar till din blogg ok?
Stor kram nu till bakomliggande inlägg.Svar: Ditt besök här kommer jag att leva länge på och att jag fick följa med till Elaine ute på Ekerö. VIlket fint möte och det med er båda- Synd att dina bilder inte blev så lyckade, men använd gärna mina om du vill. (Eller länka om det passar bättre.)
JUst att få distans till livet och till händelser samtidigt som man är mitt uppe i det hela är en särskild känsla.
Vad jagär så förtjust i med Peking är bl.a. kontrastern och att det gamla lever kvar mitt i det superdupermoderna. Och det känns så naturligt.
Stor kram till dig min fina vän.
Ditte

Preciosa

Ååååhhh vilka fantastiska bilder. Otroligt vad det ser mysigt ut med de olika miljöerna!
¡Gracias! Kram P ♥

Svar: Kontrasterna gör så mycket. Det gamla finns mitt i allt det nya och moderna och man omges hela tiden av det. En härlig känsla. Kram!
Ditte

Ama de casa

Jag tyckte att Peking var en fantastisk stad, fast jag var ju bara där som turist :-)

Svar: Turist är man ju oftast och det var jag också första gången jag var i Peking, 1993. När vi sedan bodde där så länge så blev känslan mer att Peking blev "min stad" och jag blev en del av allt. Och fantastisk är den!
Ditte

Decdia

Jag hade gärna följt med dig till Peking en gång för att se det du ser. Själv såg jag bara turistdelarna och blev inte helsåld... Knappt att jag ens lyckades få tag på god mat, något som jag verkligen sett fram emot.

Svar: Tyvär, måste jag nog säga, så är turistresorna dåliga på att ta gästerna till bra matställen. Vi har haft flera vänner som varit med på resor och när vi sett var och vad de serverats så har vi erbjudit dem att skippa maten på sina resor och följa med till våra små genuina restauranger där de fått jättegod mat. Jag skulle gärna tipsa resebyråerna om bra kinesiska restauranger. Maten är så billig så jag tror att resebyråerna tjänar extra pengar på att ta gästerna till dåliga restauranger. Verkligen trist!
Ditte

Anette

Vilka stora städer det finns!!!
Trots Pekings enorma folkmängd verkar det rätt mysigt.
Fina bilder

Svar: Tack! Peking är ju en jättestad och en stor fördel, i mitt tycke, är att det gamla blandas med det nya och det blir en väldigt levande stad där allt finns. Och staden är väldigt "välorganiserad" om jag jämför med många andra gigantiska städer.
Ditte

Jeanette

Peking var verkligen enorm! Det kändes som det fanns nått att upptäcka i varje hörn :)

Svar: Håller helt med. Så mycket att ständigt se och uppleva i denna kontrasternas stad. Känner att jag gärna reser dit igen.
Ditte

Jeanette

Tack snälla du! Jag hoppas också vi ses på nästa event :)

Svar: Vore jättetrevligt! Och jag ska fortsätta läsa om dina resor...
Ditte

Timeoftiger

Det är ofattbara siffror vad gäller befolkning i kinesiska städer. Ändå undarar jag var resten av människorna gömmer sig, landsbygden är stor också???

Svar: Landsbygden är också gigantisk, men där finns inte längre så mång arbetstillfällen.
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: