Minisemester

    
 En minisemester på Åland blir det då och då och det är alltid både trevligt och avkopplande.
 Och ett besök på Åland, om man tar/ger sig lite tid, är så mycket mer än att komma dit med ett kryssningsfartyg tidigt på morgonen för att nästan omgående återvända till Stockholm igen.
Båtresan är trevlig och det är det är vackert att glida fram genom skärgårdarna, men att stanna till på Åland under en dag eller två rekommenderas. (Det finns flera olika hotell,pensionat och gästhem att välja på och i olika prisklasser)
Bor man i Stockholm är det nästan kostnadsfritt, väldigt billigt,  att ta Vikinglines buss till Kapellskär i Roslagen (ca 70 minuters resa) och sedan båten Rosella till Mariehamn, en sjöresa på ca två och en halv timme.  Man kan ta bussen tidigt på morgonen från Centralen, båten till Mariehamn, tillbringa hela dagen där och ta kvällsbåten tillbaka. Bussen väntar och kör till Stockholm.
Liknande turer kan göras med Ekerölinjen från Grisslehamn. Bussresan dit tar längre tid men å andra sidan tar båtresan kortare tid och man kommer till Ekerö och får ta ytterligare en buss för att ta sig in till Mariehamn.  (Ca tre mil)
Praktiskt är  förstås att ta med bilen för att ta sig runt på Åland, särskilt om det bara finns en dag till förfogande.
Att somartid ta med cyklar rekommenderas. Det är smidigt att cykla på Åland, dessutom platt, och lätt att ta med cyklarna på olika båtar för att komma vidare i den åländska skärgården.
I augusti var bloggvännen Anukka  på cykelsemester i den åländska skärgården och har skrivit om sina upplevelser. Njutbar läsning och härliga bilder. 
 
På Lappo, en av alla öar i den åländska skärgården.
 
Vacker åländsk uttskärgård.
Skärgårdsfärjorna är kostnadsfria för passagerare och cyklar.
 
 Nu i Skördefesttider så var fokus på det ätbara och det fanns mycket att smaka på. (Inlägg om detta finns från sept. 2015)
Förra året missade jag svartbrödet, det så typiskt åländska. Men i år had ejag bättre tur och fick tag på just det svartbrödet jag tänkt, nämligen det från Ingeborgs Bageri, på Torsholma, Brändö; långt ut i den åländska skärgården.
Svartbrödet är ett bröd som tar flera  dagar att framställa och skall pysslas om. Filtar och bakdukar läggs över degen första dagen och den ska sedan  jäsa över natten. 
(Svartbrödet består av malt, rågmjöl, grahamsmjöl, sirap, jäst, vatten och lite salt.)
Dag två skall degen ytterligare behandlas och pysslas om innan den kan bakas ut till runda brödkakor. När de sedan tas ur ugnen skall bröden smörjas på båda sidor med en blandninga av kaffe och sirap och packas in tills de är ljumma för att då ytterligare smörjas in med kaffe-sirapsblandningen.
Sedan in i ugnen igen i minst sex timmar tills bröden är svarta. Och när bröden väl får komma ut ur ugnen skall de på nytt packas in i handdukar och en filt för att svalna långsamt. Så kostnaden mellan 45 och 65 kr/bröd är förstålig...
 
Svartbrödets ingredienser.
 
En bakbeskrivning fanns  också där jag köpte pch provsmakade brödet,
i Sjökvarteren  Mariehamn.
 
Svartbrödet är väl inpackat över natten.
 
Uppackningen av brödet...
 
Brödet är hårt, skall skärs i tunna skivor och breds med smör. Gott!
 
 Jag provade också en annan åländsk specialitet; Ålandspannkaka.
 
  Ålandspannkaka med "snömos" (vispad grädde på åländska) och sviskonkräm.
Ålandspannkaka görs av "riktig lantmjölk", mannagryn, (som en mannagrynsgröt)
vetemjöl, lite salt, kardemumma, ägg, socker och smör.
Och jag tycker den är jättegod.
 
     (Vill någon läsa mer om Åland så finns det som en kategori i bloggen )                       
Decdia

Jag måste börja resa lite österut med, jag har inte varit i några av våra grannländer åt det hållet.

Svar: Det är inte lätt att hinna med allt när man jobbar, både semester och tiden är ju begränsad. Men Åland, Finland och de baltiska länderna finns förhoppninsvis kvar.
Ditte

Ama de casa

Jag älskar att åka på minisemestrar - det piggar verkligen upp att se sig om i närområdet :-)

Svar: Absolut! Och nu får vi ta tag i det spanska närområdet. Du har gett flera tips som är antecknade, men jag får nog fråga lite ändå.
Ditte

Znogge

Förmodar att när ni tar en tur till Åland är det som när vi kvistar över till Köpenhamn. Fast där är vi i och för sig på en halvtimme och vi slipper båtturen. På gott och på ont. När Öresundsbron skulle byggas var motståndarnas argument "Vem fan vill tura på en bro"! Tura = åka fram och tillbaka flera gånger med båt medan man äter och dricker gott. Populärt mellan Helsingborg - Helsingör! Numera är bron uppskattad och man är på Kastrup föredömligt snabbt.

Kram och god kväll!

Svar: Bron har jag inte provat. Inte ännu. Men jag har "turat" och även stannat i Heösingör och tagit tåget in till Köpenhamn. Smidigt med bron för att ta sig till Kastrup, men dit har jag åkt tåg från Malmö. Resan till Åland tar lite längre tid men i princip är det liknande princip.
Kram och trevlig kväll.
Ditte

Ami

Så otroligt vackert! Verkligen njutbart....
Och vilket bröd, det såg jättegott ut!
Ha en trevlig kväll
Kram

Svar: Det är både roligt och trevligt att ta sig en minisemester och Åland är vackert. Både svartbröd och ålandspannkaka är gott att prova. Önskar er också en trevlig kväll.
Kram!
Ditte

Comsi Comsa


Jag tycke om minisemester men jag tycker inte om svart börd... =)

Kvällskram ♥

Svar: Svartbrödet är frivilligt....Men inget blod ingår i det för då skulle jag inte tycka om det. Minisemsetrar är fina och roligt att ta en tur.
Kram!
Ditte

Fröken

Vad härligt med semester och vilka fina bilder! :-)

Svar: Tack! Ja, korta semestrar är också behagliga.
Ditte

marga

Hej Ditte! Ålandspannkakan ser frestande god ut! Ev är jag i Stockholm på onsdag 30 september. Är du där då? Om, tror du vi kan ses en stund? Visst har du min mailadress? Kram!

Svar: Hej! Jodå jag är i Stockholm, vore jättetrevligt att se. Jag har din mailadress och mailar dig på måndag.Kram!
Ditte

Tove Olberg

Åsynen av pannkakan och svartbrödet ger mig en svart-vit association - men smaken hamnar naturligtvis på färgskalan!
Det ligger dagars händelser i det brödet!
Å - land i sikte ...
kram

Svar: Vad gäller association så blir det ju kontraster i det inlägget. Mer än vad jag tänkte på...Och brödet är ju inte gjort i en handvändning. Mycket omsorg bakom det.
Stor solnedgångskram från mig och Bosse här på Söder.
Ditte

Timeoftiger

Tack för omnämnandet av vår "bragd"! Har du hunnit besöka Pettas i Geta redan?

Svar: Er cykeltur var så härlig och du hade så många bra tips och råd så jag änskar fler vill cykla på Åland. Nej, ännu inget besök hos Pettas, det har jag kvar. Men jag har gjort chokladkakan...
Ditte

Anonym

Vad mysigt, och vad skönt med en vacker höst.
Kram Eva

Svar: Det har varit och är fina dagar nu. Bara att nnjuta av dem...Kram!
Ditte

Eva

Jag blev visst anonym!😃
Kram Eva


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: