Mat; upplevelser att dela

    
Att träffa vänner och umgås är trevligt och likaså att äta tillsammans. Jag äter gärna på restaurang men också  gärna hemma.
 Att prova nya recept är roligt men resultatet kan variera och jag skulle inte säga att jag är bra på att laga mat. Men jag tycker ofta det är ganska trevligt.  
Asiatisk mat, både att äta och laga är en favorit  som jag tycker om och jag mår dessutom väldigt bra av den.
Svensk "husmanskost" med b.la. kalops, pannbiff med lök, köttbullar med gräddsås och lingon, kalvstek med sås, kåldolmar, korv och potatismos; listan kan bli lång, är också omtyckt hos oss.
Vad gäller "medelhavsmaten" så finns den förstås också med bland favoriterna. Ja mycket annat i matväg också...
Vad som är roligt i Stockholm är att utbudet av restauranger är stort och att det ibland är svårt att välja vad en vill äta och då också var. En nackdel här är förstås prisläget som begränsar antalet restaurangbesök...
Och att betala 1000 kr för en middag för två räknas idag nästan som billigt...(två rätter inklusive ett glas vin)
I veckan som gått träffades jag och Eva, en av mina äldsta vänner för att äta och vrestaurangvalet föll på den taiwanesiskt inspirerade restaurangen Barobao på Hornsgatan 66, Södermalm i Stockholm. DEtta är en nyöppnad restaurang som har fokus på ångkokta bröd med fyllning, som kallas bao. Det fullständiga namnet på rätten är baouzi, ett ångkokt bröd som ursprungligen kommer från KIna. Dessa "bao" kan fylllas med lite av varje och kan bli en "asiatisk taco".
 
 
Mycket "avskalad" inredning och ljudet både från musiken i högtalarna och ljudet från samtal
och skratt ekade mellan väggarna gjorde att vi inte tyckte restaurangen inbjöd till "långsittning".
Väldigt goda "bao", försvinnande goda. Vi beställde tre var; en med långbakad fläsksida, picklad gurka, koriander, hoisinsås och jordnötter. De två andra hade kyckling och grönsaker som fyllning. 
 
Fredagens lunch här hemma tillsammans med "kinavännen" Anna. 
Perfekt med"take away" från vår kinesiska favoritrestaurang.
Och här finns matsedeln både på svenska och mandarin. En klar fördel.
 
Jag har också upplevt att titta på bilder och sedan beställa mat. Det går bra det också
 
Att sedan få en personlig nudelkock som på plats tillverkar nudlarna är extra trevligt.
 
Även restauranger utomlands kan vara avskalade och servera fantastiskt god mat. (Peking)
 
En upplevelse är också att äta en magnifik cahampagenbrunch. Och det ena utesluter aldrig det andra.
( Här på St. Regis Hotell i Peking. Och jodå, det fanns även hur mycket kinesisk mat som helst...)
Skaldjur och hummer är en klar favorit hos mig.
 
 
 
Anna, min "goa" kinavän och jag på St. Regis. Tack för att du finns!
 
 
( Svenska Resebloggars septemberutmaning)
 
                                                               
Ann-Kristin

Åh, så mycket god mat! Nu blev jag hungrig. Tur att jag har mat på G i form av rådjurssadel.
Hoppas jag får till den någorlunda.
Kram/A-K

Svar: Så gott med rådjurssadel! Var länge sedan jag åt detta. Din blir säkert bra. Du kan ju det här med vilt kött. Kram!
Ditte

Znogge

En alltför avskalad och minimalistisk miljö blir sällan trivsam. Tyvärr påverkar det ofta ljudvolymen i negativ riktning...

Nåja, all mat ser i alla fall farligt god ut och visst är det en njutning både ute och hemma :-)

Kram och god kväll!

Svar: Nej, här var det väldigt trendigt. Maten var god och kul att prova nogot nytt och detta på nytt för mig. Kram till dig också!
Ditte

FREEDOMtravel

Åh, vad mycket god mat det finns i världen! Jag älskar också asiatiskt, men både medelhavskost och husmanskost kan vara gott. Min mamma kunde inte så mycket matlagning, men jag har lärt mig att gilla husmanskost (kåldolmar och kålpudding och sånt) på restaurang Kvarnen! :) Intressant att se bao, det har jag aldrig sett eller smakat! Stockholm är fantastiskt på det sättet att utbudet är så stort. Där vi befinner oss nu är det ganska begränsat. Italiensk mat finns överallt och grillat, men det är inte så lätt att hitta något annat. Men ikväll ska vi laga lax med potatismos och ugnsbakade morötter i husbilen och det kan nog bli gott det med :)

Svar: Laxen ni ska laga låter jätegott och bra att ibland laga mat själv. Har förstått att utbudet av fisk och skaldjur inte är så stort där ni nu är. Kvarnen är bra, äter lunch där ibland och i övrigt är ju Stockholm bra med utbudet av det mesta i matväg. Asiatisk mat är ju en favorit hos mig och gärna "riktig kinesisk". Har en jättebra "hålet-i-väggen" kinesrestaurang på Södermannagatatn och den har också min kinesiska lärare "godkänt". Bra priser dessutom! (Tar gärna hem mat därifrån)Och den italienska maten kan en ju tröttna på...
Ditte

Musikanta

Fina matbilder du visar. Min yngsta dotter - Mirren - som jag ofta är uppe i Mälarhöjden och hälsar på är lakto-uvo vegetarian så den tawanesiska restaurangen kanske är något för henne. Annars är hennes favoritrestaurang Happy India nära Mariatorget dit vi ofta går och äter lunch.
Kram från Ingrid som önskar dig en skön fortsättning på helgen.

Svar: Tack! Ja, det finns många bra restauranger i Stockholm och är antingen vegan eller lakto-uvo vegetarian. Happy India har jag besökt då och då men går ofta till Indian Garden på Västgötagatan, väster om "gamla Skatteskrapan", också väldigt bra. Men säkert kan det vara trevligt att prova den taiwanesiska restaurangen.
Önskar dig också en trevlig helg.
Kram!
Ditte

Fia

Jag gillar också asiatisk mat, litet annorlunda kryddor än vad man är van vid! Gärna indiskt! Har provat Indian Garden, men nu blir jag sugen på att prova den taiwanesiska som du nämner! Bao verkar intressant att prova, ska tipsa vår son som ofta käkar ute på Söder, de äter ju helst vegetariskt förstås!
Att umgås vid matbordet antingen hemma eller ute är ju bland de bästa sätten att umgås, verkligen kultur!
Kram
Fia

Svar: Här på den taiwanesiska restaurangen som är ganska ny och fått många prositiva omdömen i pressen finns fler vegetariska alternativ. Allt är gott och lite annorlunda. Mysfaktorn är inte hög, men det är trendfaktorn. Indian Garden äter vi på då och då, men det finns just nu så många olika ställen med asiatisk mat att välja på att det ibland blir svårt att bestämma sig.
Och att äta ett lands mat är extra trevligt. Synd bra att många länder anpassar så mycket mat efter turisterna. Men det finns ju undantag och däe en kan få både och.
Kram!
Ditte

Ami

Jag är också jätteglad för att gå ut och äta god mat. Och är det inte ett känt ställe, drar man sig gärna mot ett med lite mysig belysning :)
Kram

Svar: Håller helt med dig. Nu var detta taiwanesiska ställe helt nyöppnat och har fått myccket publicitet och väldigt avskalat och trendigt. Maten var verkligen god och personalen väldigt tillmötesgående, men det hjälps ju inte med stenväggar och dålig akustik. kram!
Ditte

Ruth i Virginia

Kul att du skrev om mat och upplevelser, för idag, lördag, gick jag på bio
kl. 11 f.m. och såg Robert Redford i "A walk in the park". Skulle ha träffat en
vänninna vid biografen och gå till lunch efteråt. Vi missade varandra, men det
var ingen orsak för mej att inte gå ut till lunch. En liten mexikansk resaturant,
Anita, blev målet. Betställde "flautas", nåt som jg aldrig ätit. Visade sej
vara små hoprullade tacos med kyckling, "deep fried", som serverades med
guacamole. Jättegott! I synnerhet tillsammans med en Corona cervesa. :)

Tycks inte finnas många mexikanska restauranger i Stockholm, men 1966
åt jag på El Sombrero, inte långt ifrån Stureplan.

Det är synd att det är så dyrt att äta på restaurang i Sverige;
i synnerhet i Stockholm. Inte många "vanliga människor" har råd
med det.

Svar: Vad trevligt med både film och restaurangbesök! Och vilken god lunch det blev! I Stockholm finns idag några mexikanska restauranger och jag har provat en av dem. I Stockholm finns sedan några år tillbaka "foodtrucks" ,bilar som kör runt och säljer mat och bland dessa finns ett par med riktig mexikansk mat. Men restaurang är det ju inte, mer gatukök. El Sombrero kommer jag ihåg från1967, då jag firade min 18 års dag där. Då låg retsurangen på Drottninggatan och ägdes av en "trubadur" som hette William Clausen. Stockholmspriserna på restauranger är verkligen höga och det är trist. Dock finns ett bra utbud av trevliga restauranger som serverar bra luncher till bra priser. (Och där en blir serverad vid borden)
Trevlig söndag!
Ditte

Geddfish

Mat och upplevelser bör delas, tycker jag.
Intressant kapitel, det där med mat. Jag gillar det mesta och tycker om variation.
Helst vill jag inte ha stökig volym utan mera mjukt. Men utomlands tänker man inte så alla gånger.
Trevlig väninna du har! Och massa god mat!
Jag går aldrig på restaurang ensam. Dels dyrt, dels tråkigt vara själv. Men min väninna i Uddevalla går själv ibland, inte min grej.
Söndagskram ♥

Svar: Håller helt med dig! Det är trevligt att samlas vid en måltid. Jag tycker inte heller om att gå ensam på restaurang här hemma, men utomlands har jag gjort det flera gånger. Känns annorlunda, men svårt att förklara exakt vad det är. Tankar till dig och en stor söndagskram.
Ditte

Ama de casa

Svensk husmanskost hör till mina favoriter nuförtiden. Förmodligen för att det inte blir så ofta, så jag blir jätteglad när tillfälle bjuds (eller när vi får för oss att laga typ kåldolmar hemmavid) :-)

Svar: Visst är den svenska husmanskosten bra och just nu i STockholm så har den ett uppsving. Kul! Och kåldolmar/kålpudding är alltid gott, köttbullar med gräddsås och lingon likaså. Roligt med mat från olika länder och just den asiatiska maten är jag väldigt förtjust i för den är inte "så tung".
Ditte

Eva`s blogg

Hej ...ja mat har aldrig varit någon stark sida hos mig ,aldrig ätit för att det är gott utan mer som ett måste idag är det gott med mat o både hemma lagad o ute ...men 1000kr är dyrt tycker jag men som du säger så är det ett pris som är för 2 :) äter inte så ofta ute ....men fina bilder o jag hoppas du får en fin söndag kram

Svar: Mat har jag inte heller uppskattat så där jättemycket, absolut inte som barn, men det blev annorlunda ju äldre jag blev. Idag har jag ett stort matintresse och tycker m mat rån världens alla hörn, men har mina favoriter. Mår väldigt bra av den asiatiska maten som är "lättare", men att vid resor prova den mer lokala maten tycker jag också om. Här blir det oftare att jag går ut och läter lunch med vänner och det är alltid trevligt och prisvärt. Men ibland är det roligt att äta en god middag ute. Variation är trevligt!
Önskar dig en fin söndag!
Kram!
Ditte

Marja

Oj, oj, så mycket god mat! Du skulle ha varit på Smakfestivalen här i Umeå i helgen. Där kunde man äta allt från palt till dumplings. Jag gick bara igenom, fick lite panik av att trängas bland alla människor och att snubbla över ovanligt många hundar. :)
Kram! :)

Svar: Tror nog att "smakfestivalen " varit trevlig. Det finns liknand ei Stockholm, men tyvärr är trängseln även där stor och köerna till maten långa. Jag äter helst i lugnare trakter...Kram!
Ditte

Anette

Champangebrunch vill jag också prova.
Får se om man kan få det här i Bangkok.
God mat och gott sällskap är alltid trevligt, var och när som helst.

Svar: Champagnebrunch finns säkert att tillgå även i Bangkok. Finns St. Regis där och serverar brunchen bör det var ett säkert kort. Men säkert finns det fler...
Och god mat, dryck och vänner är en givande kombo.
Ditte

Tove Olberg

Här sitter jag och läser och blir hungrig - men det får bli en kaffe med rostat halvgrovt bröd och svartvinbärsmarmelad .... du får en eloge även för detta inlägg - bloggpärla ständigt på äventyr och beskriver så bra!
Bilderna bekräftar ..
Stor kram

Svar: Tack för fina ord! Kaffe med rostat halvgrovt bröd och svartvinbärsmarmelad låter väldigt gott. Kan jag komma förbi?
Kram från ett regnigt Stockholm
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: