Kultur; "kul tur"

    
OBS! Jag vet att detta inlägg redan finns på men av någon anledning har det fallit bort i "rullorna" så jag har fått göra om det. 
 
Resa, är något jag gjort under stora delar av mitt liv och det har blivit många länder under årens lopp som jag besökt, hitintills ett 50 -tal.
Att ta del av landets mat, kultur seder och bruk är alltid spännande och givande. Vi bodde under nästan fyra år i Peking, KIna,  där jag var lärare på Svenska skolan. Vi  hade där förmånen att  lära oss och ta del av en kultur  som påverkat och berikat oss på många sätt. 
 Några exempel:
På väg till skolan hamnade vi på en tur som inte var kul, BILKÖ. Det har gått förvånansvärt bra att komma till skolan med skolbussen de flesta dagar, ca. 40-45 minuters resa. Men denna dag var det tvärstopp. Bilar vände mitt på vägen och körde mot färdriktningen.
Vår buss försökte sig på en genväg men det mötte på patrull och vi kom tillbaka i stort sett till ruta ett. Inget att göra, ta det lugnt och ta ett djupt andetag. Jag har blivit riktigt duktig på just detta. Övning ger färdighet...
 
Ta ett djupt andetag och vänta...
 
 Eftermiddagen bjöd också på en tur av annat slag, en kul tur. Jag åkte på makens pakethållare från "Lilla Blomstermarknaden" och hem, en tur på några kilometer.  Det var spännande och lite av ett vågspel men vid de stora gatukorsningarna blundade jag då han susade över. Men visst var det kul! Och cykeln är fortfarande ett vanligt sätt att ta sig fram i Peking, även om antalet bilar ökat markant och elmoppar likaså.
 
Det finns fortfarande en tydlig cykelkultur i Peking.
 
 Aftonen ägnades  åt kultur, kanske i mer ordets mer rätta bemärkelse.
Jag och min svägerska Maggie åkte tillsammans med en väninna tunnelbana ner till antikgatan, Liulichiang, för att lyssna på  ett föredrag som Göran Leijonhufvud; Dagens Nyheters förste utrikeskorrespondent här i Peking, skulle hålla tillsammans med sin hustru, Agneta Engqvist, också journalist och reperter på Sveriges radio.  De skrev en bok, "Kina - den haltande kolossen" ( Bonniers förlag) som kom ut i samband med OS 2008. Innehålllet i boken skildrar Kinas utveckling ur flera perspektiv sedan 1966 och fram till OS 2008. 
Författarna delade frikostigt med sig av sina personliga erfarenheter och upplevelser från Kina sedan 1960 talet och fram till idag. 
Det var helt fantastiskt att höra dessa två, säkert Sveriges mest erfarna kinarapportörer, berätta, om sin syn på detta gigantiska lands utveckling. 
Jag hade kunnat fortsätta att lyssna i många, många timmar för detta var verkligen ett av de mest faschinerande föredrag jag hört.
År 1966 kom Göran Leijonhufud till Peking för första gången och då som student, en resa anordnad av Stockholms Universitet. Han mötte en stad som var fjärran från dagens samhälle. Görans intresse för landet var stort och det skulle bli många resor hit under årens lopp.
Mao var ledaren och han stod för det "Stora språnget". Kina skulle gå om Storbritannien vad gällde stålproduktion hade han bestämt.
Detta innebar bl.a att bönderna fick lämna sina åkrar och plogar för att smälta järn från redskap, kökspannor  och allt annat som kunde tänkas bidra för att nå detta mål. 
Det blev hungersnöd eftersom bönderna inte kunde sköta sina jordbruk och man uppskattar att mellan åren 1959 och 1961 svalt ca. 30 miljoner människor ihjäl.......
Inte särskilt produktivt! 
År 1971 öppnades Kina en aning och den amerikanske president Nixon inbjöds att komma hit och han anlände i februari 1972. En viss kontakt mellan stormakterna uppstod. 
Göran Leijionhufvud kom som förste västeuropeiske journalist till Peking i augusti 1971. stålproduktion hade han bestämt.
Detta innebar bl.a att bönderna fick lämna sina åkrar och plogar för att smälta järn från redskap, kökspannor  och allt annat som kunde tänkas bidra för att nå detta mål. 
Det blev hungersnöd eftersom bönderna inte kunde sköta sina jordbruk och man uppskattar att mellan åren 1959 och 1961 svalt ca. 30 miljoner människor ihjäl.......
Inte särskilt produktivt!
 
Göran Lejonhufvud och Agneta Engqvist presenterar sin bok, "Kina, den haltande kolossen"
 
En del av det som belystes under kvällen.
Det har bara varit tre stora parader på nationaldagen den 1/10.
År 1984 ägde den första paraden rum och det var en mer civil sådan och Kinas  ledare, Chao Ping säjer om ekonomin; (han efterträdde Mao) " Om en katt är vit eller svart spelar ingen roll, bara den fångar möss". Nu var egna initiativ mer tillåtna än under Maos tid.Det diskuterades att Hong Kong skulle tillhöra Kina. 
År 1999 var Jiang Zemin både Ö.B.; president och partiordförande. Han ville till paraden ha allt ljus på sig och känna sig som MAO; 
Hong Kong och Macao tillhör nu Kina. Taiwan återstår!
Säkerhetsanordningarna inför paraden var mycket stora och detta år blev det en enorm militärparad som visade upp att Kina hade i senaste vapenväg.
2009; Kina fyller 60 år!  Paraden var en uppvisning i ALLT och fyra generationers kinesiska ledare presenterades då presidenten Hu Jin Tao inspekterade alla militärtrupper. ( De avlidna talade via tidigare inspelningar)
Minoritetsfolk, studenter,skolelever, arbetare, militärer och andra grupper bland befolkningen fanns representerade i årets parad. Men en grupp fanns inte med; de migrantarbetarna som finns i Beijing.
Denna parad på nationaldagen var så genomtänkt att om något skulle hända med lastbilarna, motorstopp???, så fanns det hundratals kineser under lastbilarna som skulle kunna skjuta bilarna framåt.....Kanske var det migrantarbetare? Vad vet jag? Och det finns i Kina i runda tal 200-300 miljoner arbetare som tagit sig från sina byar till städerna för att försöka hitta ett jobb.
 
Som alla vet så är Kina ett stort land på frammarsch, främst vad gäller ekonomi, utbildning och teknologi.
Här går utvecklingen så fort att för en dam i min ålder är det svårt att hänga med i svängarna.
Kina tillhör numer BRIK länderna vad gäller den ekonomiska utvecklingen, Brasilien, Ryssland, Indien, Kina.
Kina tillverkar mer än en halv miljard mobiltelefoner per år och här säljs flest bilar i världen; en miljon i månaden.
Kina investerar också hälften av sin BNP och över hälften av Kinas export genereras med utländskt ägande. ( Källa; exportrådet)
Den kinesiska ekonomin är världens tredje största, mätt i nominell BNP.  Den är också en av de snabbast växande och väntas gå om U.S.A. i storlek. (Har skett...)

Ett citat från den gamle franske kejsaren; Napoleon Bonaparte. " Här ligger en sovande kämpe. Låt honom sova, för när han vaknar, kommer han att ruska om världen".
Och kanske är det sant. Det får framtiden utvisa!
En givande kväll som bjöd på  där mycket kultur och historia.

Även på hemvägen med tunnelbanan blev den "en kul tur". Vi hamnade i en vagn där vi verkligen var i minoritet.
Shangri La kvinnorna på tunnelbanan.
 
 I övrigt var största delen av resenärerna äldre kvinnor från södra Kina och från provinsen Yunnan. De räknas som ett av Kinas många minoritetsfolk och kom från en plats som kan kallas Shangri La. Om platsen finns eller ej kan man fundera på, men området finns. Och om man själv gör det till sitt eget Shangri La bestämmer man bara själv.
Här ska harmoni och lugn råda. 
Det gjorde det inte i vår tunnelbanevagn. Vi skrattade så vi hade ont i magen. Dessa kvinnor tyckte att vi fyra svenska damer hade alldeles förfärligt fula näsor. De var ju inte platta! Och att säga detta rakt ut, är något som vi västerlänningar inte gör. Men dessa kvinnor sa vad de tyckte....Det är deras kultur. 
 
Jag och Maggi, min svägerska, i knät på dessa härliga kvinnor.
Jag är fortfarande så glad över detta möte.   
 
 Vilken kul tur dag!!! Helt fantastisk!!!!
 
Ett inlägg som delvis publicerades i oktober 2009 men som fortfarande är aktuellt.
 
Svenska Resebloggars septemberutmaning idag var just kultur.
Marja

Väldigt intressant om Kina! Och fina bilder. Det enda jag läst om Kina är Cecilia Lindqvists Tecknens Rike. Sen har jag en f.d. kollega som reser till Kina som reseledare för grupper härifrån. Han har snart varit iväg 100 gånger!! Vi umgicks väldigt mycket förr, för han gifte sig med min bästa vän då, så lite har jag fått lära mig via honom genom åren. Jag borde egentligen fara med på en resa med honom... men då måste jag flyga så långt...
Kram! :)

Svar: Tecknens rike har jag och jag var på svenska ambassaden i Peking och lyssnade då hon berättade om boken. Verkligt spännande! Men tecken får jag inte till. Saknar det rätta handlaget. Oh, det vore spännand eatt resa med din tidigare kollega till Kina. Men jag förstår att du inte vill flyga så långt.
Kram!
Ditte

Annika

Vilken häftig resa. Vi hade beställt och betalat en resa till Kina men...så fick jag mitt cancerbesked och det blev ingen resa den gången. Men nu blev jag verkligen sugen på att åka så jag tror att vi ska ta och kolla upp om det finns nån lämplig. Tack för inspirationen.
Ha en fin Måndag.

Svar: Ja, KIna är verkligen värt ett besök. Men din hälsa är ju viktigast, men kanske kan det bli en resa i framtiden. Jag lämnar gärna både råd och tiips. Önskar dig också en fin måndag.
Kram!
Ditte

Preciosa

Hej Ditte!
Ja du har outtömliga minnen att ösa ur. Hade varit kul att se Bosse med dig bak på cykeln i trafiken där :) Tur att det gick bra :-)
Kram P ♥

Svar: Mycket har hänt under årens lopp och det har väl inte slutat hända saker får jag hoppas. Bosse är bra på att parera både bilar och cyklister, men oftast hade jag egen cykel. Just här var den utlånad...Men det är den cykeln bosse nu har i Torre.
Kram!
Ditte

Eva`s blogg

God morgon ..ja jag förstår att du har lite extra känslor för just Kina och visst är det skoj, så roligt ni har det tillsammans o jag tackar för att du delar med dig av detta intressanta :) ha en toppen måndag kramen

Svar: Känslorna för upplevelserna i Kina finns kvar och minnena finns med. Och vi hade mycket roligt och på många olika sätt. De vänner vi fick där är fortsatt våra vänner. Kram!
Ditte

Ann-Kristin

Säger som P! Vilka minnen du kan förmedla.
Modigt att cykla i Peking tycker jag. Törs inte ens cykla i Torre.
Min resfeber börjar ge sig till känna nu. Bara 1 v kvar.
Såg att Rinconada har vita kvällen den 8/10. Tror inte att jag kommer att trängas där en gång till.
Kramar till Dig och Bosse/A-K

Svar: Nej, där trängs vi inte...Vi kan ha en egen vit kväll. Förstår att du nu längtar och att resfebern stiger.
Många upplevelser har jag och de har gett mig mycket.
Kramar från oss.
Ditte

Torrebloggen

Hej Ditte!
Vilka fantastiska minnen du har samlat på dig genom åren!
Skrattade gott åt er underbara episod i tunnelbanevagnen.
Tänk vilken skillnad det är mellan våra kulturer.
Här skiner solen just nu!
Kram!

Svar: Här kom solen också sent på eftermiddagen och gårdgane var helt ljuvlig. Vi njöt till fullo på Ålandshav. Ja, många upplevelser har det blivit och fantastiska sådana. KLart minnesvärda. Och tunnelbanetåget var ett av dem. Och skillnad mellan kulturer...SEdan finns det andra likheter, men våra länder och kulturer är ju ganska nya i sammanhanget.
Kram!
Ditte

Veiken

Du milde, jag höll på att göra ett inlägg om kull tur, men det blev kultur rakt igenom.
Tusen tack för genomgången av en del av Kinas historia. När vi var i Kina så berättade en guide för oss om nedsmältniingan av metall och att man skulle döda fåglarna för dom åt för mycket frön på åkrarna. Det var alltså fåglarnas fel att folk svalt ihjäl. Jag som aldrig kan hålla tyst undrade hur han (guiden) såg på de dumheter som Mao var "pappa" till. Han ansåg att Mao var en stor man och kunde inte begripa att jag såg någon svaghet hos Mao! Den där guiden talade perfekt svenska och hade läst vid universitet i Sverige! :) Kramar och än en gång tack för inlägget!

Svar: Ja, en kan ju tycka olika, men de flesta vi träffade på under våra år tyckte inte att Maos idéer var bra, snarare dåliga. Även blabd de äldre. Men kanske er guide var påverkad att tycka så utåt. Ja, du har varit på plats och sett och upplevt en del så du vet ....
Kram! Tack för fina ord!
Ditte

Comsi Comsa


Men wow vilka minnen och jag förstår att du fortfarande känner dig glad över mötet med kvinnorna.... Kramar ♥

Svar: Mötet med dessa kvinnor var unikt. En upplevelse var det verkligen. Kram!
Ditte


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: